Algemeen nieuws ziekenhuizen

Auteur Topic: Algemeen nieuws ziekenhuizen  (gelezen 104645 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #140 Gepost op: 23 augustus 2016, 07:56:08
Den Helder mobiliseert meer hulp voor Gemini Ziekenhuis
Het College van B&W van Den Helder heeft nu ook brieven gestuurd naar de NZa en de zorgverzekeraars. In de hoop het Gemini Ziekenhuis te behouden.
...  Begin juli maakte de raad van bestuur het besluit bekend de meerdaagse, complexe, cardiologie te verplaatsen naar Alkmaar. Daarop ontstond grote onrust in de regio Den Helder, waar men vreest dat dit plan het begin van het einde betekent voor het Gemini als volwaardig ziekenhuis.. ...


Highfield

 • Zeeofficier Koninklijke Marine
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,016
Reactie #141 Gepost op: 23 augustus 2016, 08:14:18
Het is 40 minuten rijden van Den Helder naar Alkmaar, om nog maar te zwijgen over Texel. Dat is toch een behoorlijke afstand over een enkelbaans N-weg zonder behoorlijke alternatieve route, waar meer dan eens (flinke) vertraging is. Als de ambu binnen 15 minuten aanwezig is, duurt het dus minimaal een uur voor je in een ziekenhuis ligt.

De Centrale Ziekenboeg van de KM op de haven (huisartsenpost/tandartsenkliniek/fysio met wat aanvullende diagnostiek en een verbandkamer) werkt ook nauw samen met het Gemini. Het wordt vervelend als dat ziekenhuis zou verdwijnen..
Bijdragen op persoonlijke titel.


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,711
Reactie #142 Gepost op: 23 augustus 2016, 08:32:11
Citaat van: Highfield link=msg=1443832 date=1471932858
Het is 40 minuten rijden van Den Helder naar Alkmaar.

Je bent dan 5 minuten te vroeg op de SEH conform de Wet toelating zorginstellingen (WTZi).


Highfield

 • Zeeofficier Koninklijke Marine
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,016
Reactie #143 Gepost op: 23 augustus 2016, 10:07:06
Je bent dan 5 minuten te vroeg op de SEH conform de Wet toelating zorginstellingen (WTZi).
http://wetten.overheid.nl/BWBR0026437/2009-09-30


Citaat van: Beleidsregels WTZi

Deze bereikbaarheidsnorm van 45 minuten betreft de totaaltijd die nodig is om met een ambulance de patiënt op de plaats van het ongeval te bereiken en vervolgens naar een SEH-locatie te rijden.

Die tijd haal je dus alleen als je ambu al bijna naast je staat.
Bijdragen op persoonlijke titel.


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,711
Reactie #144 Gepost op: 23 augustus 2016, 10:26:51
Citaat van: Highfield link=msg=1443842 date=1471939626
http://wetten.overheid.nl/BWBR0026437/2009-09-30


Die tijd haal je dus alleen als je ambu al bijna naast je staat.

Ik zie het de tijd gaat inderdaad lopen op moment dat de telefoon overgaat bij de RAV.


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,711
Reactie #145 Gepost op: 14 september 2016, 15:12:31
Citaat
Het Turkse ziekenhuisconcern Acibadem opent binnenkort een vestiging in Amsterdam. Mensen kunnen in het medisch centrum vanaf 1 december terecht voor onder meer diagnostisch onderzoek, poliklinische behandeling en kleine operatieve ingrepen, meldt het tijdschrift Medisch Contact.

Acibadem bezit nu 38 ziekenhuizen en klinieken, vooral in Turkije, Bulgarije en Macedonië. In West-Europa is het concern nog niet actief, en daar wil het verandering in brengen.

http://nos.nl/artikel/2131950-amsterdam-krijgt-turks-ziekenhuis.html

.. en kamervragen

Citaat

Vragen van de leden Klever en De Graaf (beiden PVV) aan de ministers van VWS en SZW over de komst van een Turks ziekenhuis in Amsterdam

1.)
Wat is uw reactie op de komst van een Turks ziekenhuis in Amsterdam(*)?

2.)
Deelt u onze mening dat het islamitische Turkije al teveel invloed heeft in Nederland en dat we Turkse invloed op onze gezondheidszorg kunnen missen als kiespijn? Zo nee, waarom niet?

3.)
Wat is uw reactie op de uitspraak dat alle Turken in de nieuwe kliniek terecht kunnen voor een second opinion?

4.)
Gaat u controleren hoeveel besnijdenissen er plaats zullen vinden onder het mom van medisch noodzakelijk?

5.)
Is u bekend dat in Turkije veel meer medicatie verstrekt wordt aan patiënten en laat u de Inspectie hierop extra controleren, mocht de Erdogankliniek er komen?

6.)
Bent u bereid de komst van dit ziekenhuis tegen te houden? Zo nee, waarom niet?


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Pilot Registratie Verkeersslachtoffers blijkt zeer waardevolle databron
13-10-2016

In 2015/2016 heeft een Friese pilot plaatsgevonden voor de aanvullende registratie van verkeerslachtoffers. De registratie heeft -naast de bestaande politieregistratie- unieke informatie opgeleverd over ongevalslocaties, verbeterpunten en het aantal incidenten. De uitkomsten van de pilot zijn zo waardevol, dat de samenwerkende organisaties vinden dat landelijke implementatie van deze werkwijze kansrijk is.

De Friese pilot
Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) en VeiligheidNL (VNL) hebben in 2015-2016 een pilot uitgevoerd om de meerwaarde van een aanvullende registratie van verkeersslachtoffers via de Spoedeisende Hulp (SEH) te onderzoeken. Kees Donkervoort, voorzitter directie MCL licht toe dat het preventieve karakter van de pilot goed past bij het profiel van een topklinisch ziekenhuis. “Vanuit het ziekenhuis zijn we voortdurend bezig met opleiding en onderzoek, juist ook om een ziekenhuisbezoek te voorkomen.”
Tijdens de pilot, die precies een jaar duurde, is aan alle patiënten van verkeersongevallen die zich op de SEH hebben gemeld, gevraagd waar, hoe en wanneer het ongeval is gebeurd. Sietske Poepjes, gedeputeerde van de provincie Fryslân, benadrukt het belang van deze data voor beleid. “Dit heeft het ROF unieke informatie over ongevalslocaties opgeleverd en dit soort data kan helpen bij het vormgeven van provinciaal verkeersbeleid. Wanneer blijkt dat op bepaalde locaties veel ongevallen gebeuren, gaan wij graag in overleg met gemeentes om deze knelpunten te verhelpen.”

Waardevolle aanvullende informatiebron
Naast een impuls voor nieuw beleid, heeft de registratie veel meer kennis over ongevalslocaties in het verzorgingsgebied van het MCL opgeleverd. Maar liefst 80% van de geregistreerde data tijdens deze pilot bleek nieuw voor het ROF. In totaal zijn 1067 verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp van het MCL geregistreerd en hiervan werden dus ongeveer 850 verkeersongevallen bekend door deze pilot. “Daar ben ik wel van geschrokken”, meldt Poepjes. “We hadden verwacht dat er wellicht 10 of 15% meer data bekend werd, maar geen 80%. Dat is enorm.” Een kwart van de verkeersslachtoffers was 65 jaar of ouder. Meer dan de helft van de slachtoffers werd met de ambulance naar de SEH gebracht en ruim twee derde van het aantal verkeersongevallen betrof een fietsongeval. “Dit is nog maar de eerste informatie die naar bovenkomt bij de pilot; het biedt veel mogelijkheden op veel meer data te verzamelen”, volgens verantwoordelijke RVE manager van de Spoedeisende Hulp Jannie Docter.

Brede implementatie kansrijk
De aanvullende data die via de SEH verkregen is, biedt een waardevolle informatiebron naast de bestaande politieregistratie. Poepjes: “Deze pilot heeft in Friesland plaatsgevonden; het verzorgingsgebied van het MCL. Hoewel de pilot direct blinde vlekken binnen de provincie laat zien, biedt een gedetailleerde registratie veel feitelijke informatie over gevaarlijke verkeerssituaties. Daar kunnen we van leren, niet alleen binnen onze provincie.” Regionale of zelfs landelijke implementatie lijkt dan ook zeker kansrijk, zeker wanneer de data wordt uitgebreid met bijvoorbeeld ambulancedata.

Hoe verder?
Als het aan de provincie, het ROF en het MCL ligt, krijgt de pilot direct een vervolg. Ook VeiligheidNL is zeer geďnteresseerd om ook in andere postcodegebieden de gevaarlijke verkeerssituaties te onderzoeken. Zeker omdat eenzijdige gevallen waarbij de politie niet betrokken is -valpartijen en dergelijke- in deze pilot wel worden geregistreerd. Dat is waardevolle informatie om mee verder te gaan.


Thor

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 7,221
 • Wat de eb neemt brengt de vloed terug.
Reactie #147 Gepost op: 14 oktober 2016, 08:45:28
In de zelfde uitzending gaf mevrouw Docter ook aan dat de registratie weinig extra inspanning gaf.


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,711
Reactie #148 Gepost op: 14 oktober 2016, 08:53:44
Citaat van: Thor link=msg=1452345 date=1476427528
In de zelfde uitzending gaf mevrouw Docter ook aan dat de registratie weinig extra inspanning gaf.

Het is niet zo slim van mevrouw Docter om zoiets te zeggen. Als lokaal/regionaal bestuur deze data nuttig vinden om bijv. maatregelen te nemen om verkeersongevallen te voorkomen moet je als ziekenhuizen aangeven dat je bereid bent deze registratie erbij te gaan toen op voorwaarde dat er minstens vijf onzinnige registraties worden afgeschaft waardoor artsen en verpleegkundigen meer tijd krijgen voor patientenzorg en minder tijd verknallen aan de eindeloze registratie/administratie.


ir. Auditor

 • Ingenieur die nog geen band kan plakken.
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 3,610
 • Do one thing every day that scares you (M Schmich)
Reactie #149 Gepost op: 14 oktober 2016, 15:35:00
zou hier geen taak voor de verzekeraars kunnen liggen?