Politie start offensief tegen smartphone in auto

Auteur Topic: Politie start offensief tegen smartphone in auto  (gelezen 42025 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

zwelgje

 • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,077
Reactie #90 Gepost op: 9 augustus 2013, 12:55:00
Na automobilisten en fietsers, hebben we het nog niet gehad over voetgangers.

In Amerika is er een heus onderzoek verricht, met een voor de hand liggende conclusie:

The research, published the journal Accident Analysis and Prevention, shows that injuries from so-called "distracted walking" have more than doubled since 2005. And "if current trends continue, I wouldn't be surprised if the number of injuries to pedestrians caused by cell phones doubles again between 2010 and 2015," study researcher Jack Nasar, professor of city and regional planning at The Ohio State University, said in a statement.
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten


Jos v L

 • medewerker Fvt/ EX - opleidingen brandweer Z-L/
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,662
  • Brandweer Zuid-Limburg - Team FVT
Reactie #91 Gepost op: 9 augustus 2013, 13:04:48
Citaat van: HIT link=msg=1190169 date=1376040262
Volgens mij geven jullie hier nou een mooie reden waarom er meer verantwoordelijkheden aan boa's en/of aan beveiligers zouden moeten/mogen worden afgestaan. Dan kan de agent op straat ook meer worden ingezet voor zwaarder werk.

Dat geld kunnen we toch beter gebruiken voor meer agenten in te zetten in plaats weer mensen aan te stellen in ''andere uniformen''
Al mijn bijdragen op het forum zijn volledig op persoonlijke titel.


7194

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,128
Reactie #92 Gepost op: 9 augustus 2013, 20:53:51
Citaat van: Red link=msg=1189318 date=1375785642
Als iemand zijn hand niet uitsteekt bij het afslaan? Nee, ik heb gelukkig andere prioriteiten.
Ik kan mezelf voorstellen dat je in een stad als Amsterdam inderdaad andere zaken aan je hoofd hebt. Ik heb de luxe dat mijn district minder druk is. Ik treed dan ook regelmatig op tegen fietsers die zich niet aan de regels houden. Maar ja, ik zit 80% van de tijd zelf ook op het fietspad voor mijn werk.

Dus er zijn echt wel dienders die er mee bezig zijn, maar verwacht niet dat iedereen dat doet.


Red

 • HAP Eenheid Amsterdam
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,255
Reactie #93 Gepost op: 16 september 2013, 12:17:13
Publiekscampagne vestigt aandacht op risico’s smartphone in het verkeer

Houd in het verkeer je aandacht op de weg en niet op je smartphone. Dat is de boodschap van de publiekscampagne die vandaag van start gaat. In de campagne van het ministerie van Infrastructuur en Milieu worden automobilisten en fietsers via onder andere radio- en televisiespots gewezen op de risico’s van het handmatig gebruik van de smartphone in het verkeer. De campagne wordt met diverse activiteiten ondersteund door onder andere Veilig Verkeer Nederland, de grote telecom-providers en de verkeersveiligheidsorganisatie voor jongeren Team Alert.

Het gebruik van de smartphone is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Inmiddels zijn er in Nederland minstens 8 miljoen smartphones in gebruik. In het gebruik is een verschuiving zichtbaar; mensen bellen minder en gebruiken de smartphone steeds meer voor sociale media en tekstberichten, ook vaak terwijl ze achter het stuur of op de fiets zitten. Uit onderzoek blijkt dat de risico’s op een verkeersongeval flink toenemen als iemand tijdens het rijden bezig is met het lezen of schrijven van tekstberichten, mailen en sociale media. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek schat in dat hierdoor jaarlijks enkele tientallen verkeersdoden vallen.

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu): “De smartphone biedt een schat aan mogelijkheden en de ontwikkelingen gaan in een sneltreinvaart. Voor de verkeersveiligheid zit er echter ook een keerzijde aan. Een op de drie Nederlandse automobilisten zegt wel eens achter het stuur de smartphone te gebruiken. En iedereen kent wel die fietsende jongeren die slingerend een sms lezen of toch nog even dat berichtje willen versturen. Met deze campagne willen we mensen stimuleren niet met de smartphone in de hand aan het verkeer deel te nemen. Ga verstandig om met je smartphone in het verkeer. Dat is goed voor je eigen veiligheid en die van anderen.”

Uit nieuw onderzoek van het NIPO blijkt dat veel Nederlandse automobilisten zich bewust zijn van de gevaren van het gebruik van de smartphone terwijl ze aan het autorijden zijn. Tegelijkertijd blijken de particuliere automobilist en de zakelijke rijder toch regelmatig tijdens het autorijden de smartphone in de hand te gebruiken voor emailen en sociale media. Onderzoek wijst uit dat daardoor de rijprestaties aanmerkelijk verslechteren. Zo blijkt uit berekeningen van TNO dat iemand die drie seconden niet de op weg let om een bericht te lezen bij een snelheid van 120 km/u de lengte van een voetbalveld aflegt. Bij die snelheid is de extra remweg veertien meter.

Tijdens de campagne, die het hele najaar loopt worden verkeersdeelnemers onder meer via radio en televisiespots, mottoborden en andere communicatiemiddelen gestimuleerd handmatig gebruik van smartphone achterwege te laten als ze aan het rijden zijn. Ook Veilig Verkeer Nederland en de  telecomproviders, T-Mobile, KPN en Vodafone vragen hier aandacht voor. De politie zal gedurende de campagne extra handhaven. Het is immers verboden in de auto een smartphone vast te houden  als je aan rijden bent.

In de tweede helft van oktober richt de campagne zich aanvullend op fietsende jongeren. De jongerenverkeersorganisatie TeamAlert start dan samen met scholen met educatieve projecten om jongeren te wijzen op de de risico’s die ze lopen als ze op de fiets hun smartphone gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat 49 procent van de fietsers wel eens een bericht leest tijdens het fietsen en 35 procent wel eens een bericht verstuurt tijdens het fietsen
Success is born out of arrogance, but greatness comes from humility.


7194

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,128
Reactie #94 Gepost op: 16 september 2013, 20:01:35
Ben ik heel negatief als ik denk dat deze hele campagne niets uithaalt? Mensen doen toch wel waar ze zin in hebben. Een bord langs de snelweg of een reclamespotje gaat daar niets aan veranderen. Zolang de pakkans klein is zal men gebruik blijven maken van de telefoon in de auto. De telefoon krijgt een steeds groter wordend aandeel in ons dagelijks leven. Kijk eens om je heen... Er wordt geen normaal gesprek meer met elkaar gevoerd. Iedereen zit met zijn of haar snuffert in de telefoon.

 98uiye


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #95 Gepost op: 17 september 2013, 08:43:28
Met je smartphone in de hand kan je niet veilig een auto besturen of fietsen. Zit je achter het stuur te Appen, dan reageer je een stuk trager op gevaarlijke situaties zoals plotseling remmen door de auto voor je of een onverwacht overstekende voetganger. Check je al fietsend je Twitter, dan zie je niet wat er om je heen gebeurt en heb je grote kans op een valpartij of een botsing.

Handheld gebruik van de smartphone leidt op de volgende manieren af:

    Mentaal: je bent met je aandacht en gedachten bij het bericht;
    Visueel: je kijkt naar tekst of beeld op het scherm;
    Fysiek: je houdt je smartphone vast, waardoor je met één hand moet sturen;
    Auditief: je wordt afgeleid door ringtones of geluid.

Deze video van een rijsimulatie bij TNO laat zien wat het effect is van gebruik van social media op het rijgedrag van een automobilist.

Wat zijn de risico's?
Het gebruik van de smartphone tijdens het autorijden of op de fiets is levensgevaarlijk voor jezelf en andere weggebruikers. Het heeft invloed op het reactievermogen, de controle over het voertuig, je aandacht voor andere weggebruikers, verkeerssituaties, verkeersborden of aanwijzingen. De rijprestatie gaat daardoor fors achteruit, wat de kans op een botsing, een bermongeval of een valpartij sterk vergroot.

De gevolgen als je 'even' niet kijkt
Facebooken, twitteren of je mail checken tijdens het autorijden heeft gevolgen voor je remweg (bijvoorbeeld bij een noodstop) en het aantal meters dat je aflegt zonder zicht op de weg.

Enkele voorbeelden om te laten zien hoe gevaarlijk het is om zonder aandacht op de weg te rijden:
* Stel, je leest een bericht en let 3 seconden niet op, dan leg je bij een snelheid van 50 km per uur 42 meter af (de lengte van een half voetbalveld) en bij 120 km per uur 100 meter (ruim de lengte van een voetbalveld).
* Het gebruik van de smartphone voor lezen en schrijven van tekstberichten tijdens het rijden vertraagt je reactievermogen. Volgens recent Engels onderzoek begint iemand dan gemiddeld 0,4 seconde later met remmen. Hierdoor wordt de remweg (de afstand die nodig is om de auto tot stilstand te brengen) langer dan normaal. Bij 50km per uur is die 5 meter langer en bij 120 km per uur 14 meter langer. Dat kan het verschil zijn tussen net op tijd stilstaan of een zware botsing.

lees verder


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #96 Gepost op: 17 september 2013, 09:12:12
Whatsappende bestuurder veroorzaakt ongeluk op A44
TEYLINGEN - Een automobilist uit Noordwijk is maandagavond op de A44 bij Sassenheim van de weg geraakt. Volgens de politie was de man druk bezig met een WhatsApp-bericht.
De afgeleide Noordwijker zag zijn voorligger te laat, omdat hij op zijn telefoon keek. Hij remde, maar botste tegen de vangrail en raakte van de weg. Er raakte niemand gewond, maar de wagen van de man was zwaar beschadigd.


Whalertje

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 185
Reactie #97 Gepost op: 20 september 2013, 23:08:31
Afgelopen week weer veel mensen in hun auto rijdend en omlaag kijkend gespot.

Ook op snelwegen met 120 km/uur en op een rotonde, de rontonde verlatend: in plaats van richting aangeven bij het verlaten van de rotonde, naar beneden kijkend, waarschijnlijk naar de smartphone. En ik maar onnodig wachten om de rotonde op te rijden... >:(

Politie zou daar eens slim en streng op moeten handhaven, i.p.v. met de luie reet op de motor zittend achter de struiken met een lasergun in de hand...


dielangemotormuis

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 4,094
Reactie #98 Gepost op: 20 september 2013, 23:24:12
Citaat van: Whalertje link=msg=1203199 date=1379711311
Politie zou daar eens slim en streng op moeten handhaven, i.p.v. met de luie reet op de motor zittend achter de struiken met een lasergun in de hand...
Ik neem je laatste zin maar met een knipoog. Er wordt veel opgelet en voor geverbaliseerd. Echter als je er een aan de kant heb, zie je er bijwijze van spreken 6 met een (smart)phone langsrijden.
Het is dweilen met de kraan openen en de meeste zitten er ook niet mee als men een verbaaltje krijgen van 220,- euro.


Diamondback

 • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 8,371
 • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
Reactie #99 Gepost op: 20 september 2013, 23:29:59
Dan maar eens iets nieuws opperen:

Geen boete, maar direkt in beslag name van de telefoon. Net zoals de radardetector.