Algemeen Brandweer nieuws

Auteur Topic: Algemeen Brandweer nieuws  (gelezen 121541 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #10 Gepost op: 4 augustus 2008, 15:48:15
http://www.twentefm.nl/site.php?id=3&n_id=18552&page=0

Brandkraan misbruikt in Almelo
maandag 04 augustus 2008

Bewoners van de Wondestraat in Almelo hebben tijdens de afgelopen warme dagen diverse keren de geplaatste brandkraan gebruikt om zich op te frissen.

De gemeente Almelo heeft nu besloten om de kraan af te sluiten, al geeft wethouder Schouten aan dat dit geen gevolgen zal hebben bij een eventuele brand in de omgeving. Ook het feit dat de kraan meerdere keren door de brandweer en medewerkers van het waterleidingbedrijf afgesloten werd, terwijl buurbewoners hen bedreigde, draagt bij aan de beslissing van de gemeente.


Shave

 • Beroepsbrandweerman
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,355
Reactie #11 Gepost op: 5 augustus 2008, 12:56:26
Gemeente Loenen aan de Vecht


Brandweer Loenen werkt mee aan het actualiteitenprogramma Eén vandaag

Op 30 juli hebben er bij de brandweer opnames plaatsgevonden voor het actualiteitenprogramma "Eén vandaag". Dit programma zal aandacht besteden aan het dreigende tekort aan brandweervrijwilligers. Dit dreigende tekort is niet uniek voor Loenen maar een landelijk knelpunt.

De uitzending zal (onder voorbehoud van zeer actuele nieuwsfeiten en/of ernstige calamiteiten) plaatsvinden op donderdag 7 augustus aanstaande, direct na het nieuws van 18.00 uur op Nederland 1.

Als u interesse heeft in een functie als vrijwilliger bij de brandweer bent u van harte uitgenodigd om geheel vrijblijvend een keer kennis te komen maken. Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u tijdens kantooruren contact opnemen op telefoonnummer: 0294-23 19 87

Wilt u meer informatie over de brandweer, uitrukken, actualiteiten enz. kunt u kijken op de website van de brandweer www.brandweerloenen.nl

Bron: Nieuwsbank


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #12 Gepost op: 14 augustus 2008, 20:37:02
http://www.radio350.nl/350/index.php?c=showregionieuws&id=1828

14-08-2008 - Parkstede, tijdelijke oefenlocatie brandweer

Het voormalige verzorgingstehuis ‘De Parkstede’ aan de Parkstraat in Rijssen staat leeg en wordt over een half jaar gesloopt. In de tussenliggende tijd gaat de brandweer Rijssen-Holten gebruikmaken van het pand als oefenlocatie.

De brandweer van Rijssen-Holten begint op maandag 25 augustus a.s. als pilot met een basisoefening. Dit houdt in dat er met 1 tankautospuit meerdere oefeningen wordt gedraaid. Als dit goed loopt is het de bedoeling, dat er geoefend wordt in carrouselvorm (meerdere tankauto’s op één avond) met de korpsen uit het cluster West Twente. Tijdens de oefeningen wordt onder andere gebruikgemaakt van vuurkorven om een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen. Het gebouw leent zich uitstekend voor diverse scenario’s zoals woonkamerbrand, kelderbrand, rook/brandontwikkeling. Er kunnen dan ook diverse blustechnieken geoefend worden tot aan middelbrand. De oefeningen vinden zowel overdag als ’s avonds plaats.

Brandweercommandant J. Harbers: “Dit is voor de brandweer een unieke kans, want normaal gesproken moet de brandweer voor deze realistische oefeningen naar een oefencentrum. We stellen het dan ook zeer op prijs dat wij van de stichting Spectrum Wonen van deze locatie gebruik mogen maken”.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #13 Gepost op: 2 september 2008, 23:03:14
http://www.nieuwsbank.nl/inp/2008/09/02/R186.htm

Gemeente Purmerend

Verschoven diensten brandweer Purmerend

02 september 2008

Vanaf 1 september 2008 werkt de brandweer Purmerend met verschoven diensten in een tweeploegen-systeem.
Dit is de eerste fase op weg naar een 24 uurs-organisatie per 1 januari 2010. De brandweerkazerne is vanaf 1 september elke werkdag van 06.00 uur tot 21.00 uur bezet door beroepspersoneel. Op zaterdag van 08.00 uur tot 20.00 uur en op zondag van 11.30 tot 17.30 uur werkt de brandweer met een gecombineerde bezetting van beroeps en vrijwilligers.

Klokslag 06.00 op 1 september 2008 uur luidde de gezamenlijke meldkamer Zaanstreek- Waterland dit heugelijke feit in met een extra kazerne-alarm met de mededeling: "Vanaf heden zijn de verschoven diensten een feit, VEEL SUCCES!"

Nut en noodzaak hebben zich inmiddels bewezen. Om 06.40 uur vond de eerste uitruk al plaats. Om 06.41 uur rolde de eerste tankautospuit met optische en geluidssignalen de deur uit. Een tijdwinst van 5 minuten in vergelijking met het "verre" verleden.

Nieuwsgierig geworden naar de ontwikkelingen?
Kom naar de open dag op zaterdag 13 september aanstaande!


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #14 Gepost op: 2 september 2008, 23:11:40
http://www.tctubantia.nl/regio/oldenzaal/3644992/Brandput-onvindbaar-en-deksel-vastgeroest.ece

Brandput onvindbaar en deksel vastgeroest

dinsdag 02 september 2008 | 03:17

OLDENZAAL - De brandweer van Oldenzaal heeft zaterdagmiddag grote moeite gehad bij het vinden van een brandkraan in de directe omgeving van een woningbrand aan de Hulstlaan. Enkele brandkranen in de buurt bleken aanvankelijk onvindbaar en toen ze waren getraceerd waren ze niet of slechts met grote moeite te openen.
Hulpvaardige buurtbewoners verleenden daarbij hand- en spandiensten.

Een brandkraan aan de Hulstlaan bleek zich al enige tijd onder een gazon van een buurtbewoner te bevinden. Door met een pen in de grond te prikken werd deze waterput na enig zoeken gevonden. Toen bleek dat het deksel er niet af te krijgen was, besloot de brandweer op zoek te gaan naar een andere brandkraan aan de Klieveriklaan. Over deze put lag een laagje zand, maar op aanwijzingen van buurtbewoners werd hij wel getraceerd. Het deksel bleek echter onwrikbaar vastgeroest.

Reden voor de brandweer om weer terug te gaan naar de brandkraan aan de Hulstlaan. Buurtbewoners en brandweerlieden slaagden er na enige tijd in om met behulp van een koevoet, een hamer en een beitel de put alsnog te openen. Tot echte problemen leidde dit ongemak niet, want de brandweer kon beschikken over eigen in voorraadtanks opgeslagen bluswater.Oldenzaal telt vele honderden brandkranen. Die zijn aangesloten op de plaatselijke waterleiding. De brandweer is verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud en voert periodiek controles uit. Maar volgens de brandweer blijft het dan nog mogelijk dat waterputten worden bedolven onder een laagje zand.

De brandweer zegt desondanks precies te weten waar overal brandkranen zijn. ::) ::) ;)


grizz

 • Senior GGP, Senior OC, opstapper KNRM Andijk
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,000
 • Niets is onmogelijk
Reactie #15 Gepost op: 22 september 2008, 12:25:47
DE brandweer is NIET verantwoordelijk voor de OBK, Dat is nl het waterleidingsbedrijf. Zij zijn verantwoordelijk voor hun leidingnetwerk inclusief diverse obk en ander soortige brandkranen....
Ik breng altijd mijn eigen schoenen thuis.....


Cerberus

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 117
 • Geen beter weer dan brandweer
Reactie #16 Gepost op: 22 september 2008, 17:47:08
DE brandweer is NIET verantwoordelijk voor de OBK, Dat is nl het waterleidingsbedrijf. Zij zijn verantwoordelijk voor hun leidingnetwerk inclusief diverse obk en ander soortige brandkranen....

Het natte of droge onderhoud is per waterleidingbedrijf verschillend geregeld. Niet overal zijn de afspraken hetzelfde. Gebruikelijk is dat een waterleidingbedrijf eens per 5 of 6 jaar het natte onderhoud (o.a. spuien) doet. Controle op afsluitdeksels en slibdeksels is soms een taak van de brandweer en afhankelijk van gemaakte afspraken door vaak de gemeente. Plaatsen van brandkraanbordjes aan gevels etc. is meestal door de Gemeente geregeld in de APV. Bluswater is maar een secundair product voor een waterleidingbedrijf. Tik op de website van PWN of Vitens maar eens "brandkranen" in de zoekmachine en zie de verschillen. Ook het dossier bluswater van de NVBR geeft inzicht van de (tekomstige) problemen met de komst van de nieuwe Drinkwaterwet.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #17 Gepost op: 24 september 2008, 21:02:16
http://www.rtvnoord.nl/nieuws/index.asp?actie=totaalbericht&pid=75949

Brandbestrijding Eemshaven onder de loep genomen

   UITHUIZEN - Hoe moet de brandveiligheid in de Eemshaven in de toekomst worden gegarandeerd? Dit gaat de brandweer uitzoeken in opdracht van de gemeenten in het Eemsmondgebied.

Er komen steeds meer bedrijven in de Eemshaven en het is de vraag of de brandweer in de regio straks nog voldoende capaciteit heeft. In het onderzoek wordt onder meer gekeken naar het opzetten van een gezamenlijk bedrijfsbrandweerkorps.
   
   
Burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond...
http://www.rtvnoord.nl/nieuws/index.asp?actie=totaalbericht&pid=75949#


Shave

 • Beroepsbrandweerman
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,355
Reactie #18 Gepost op: 26 september 2008, 13:42:58
Uit de PZC:

Brandweer wil vrijwilliger uitkopen
door Emile Calon. dinsdag 23 september 2008 | 08:07 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 23 september 2008 | 08:11

Tekstgrootte  
MIDDELBURG - Vrijwilligers een week per jaar bij hun werkgever uitkopen.

Dat is volgens commandant Ruud Maljaars van de stadsgewestelijke brandweer Middelburg / Vlissingen de manier om een groot aantal problemen te ondervangen waar de brandweer steeds meer mee kampt.

Door te schuiven met vrijwilligers en beroepspersoneel van de Regionale brandweer en de eigen dienst lukt het tot nu toe om overdag tijdig uit te rukken. Maar er komt een moment dat dit soort maatregelen niet meer voldoende soelaas bieden, zo voorziet Maljaars. Om die reden wordt nu intern al gesproken over het idee om vrijwilligers van de brandweer vrij te kopen bij hun werkgever. "Zodat ze een week lang cursussen kunnen doen en tegelijk paraat zijn om bij een uitruk mee te gaan naar de brand of het ongeval."

Nu moeten vrijwilligers elke week een oefen- en cursusavond bijwonen. Volgens Maljaars is dat een fikse belasting. Daar komt ook nog eens bij dat die vrijwilligers 's avonds, na een dag werken, niet meer superfris zijn. Door ze een week op bijvoorbeeld de kazerne aan de Stromenweg intensief te begeleiden moet het volgens hem mogelijk zijn een deel van de avondcursussen en -oefeningen te ondervangen. Het positieve effect van een dergelijk week is volgens hem veel groter dan van bijvoorbeeld twintig cursusavonden van twee uur.

Maljaars denkt dat zowel de vrijwilligers als de werkgevers wel interesse zullen hebben in het idee van een week uitkopen. Hij realiseert zich direct dat er kosten zijn verbonden aan het idee. Ruw geschat komt hij uit op anderhalve tot twee ton extra. "Zeg maximaal twee euro per inwoner extra."

Het idee van het uitkopen verkeert nog in een pril stadium. Voorlopig worden de gemeenteraden van Middelburg en Vlissingen nog niet gevraagd daarvoor extra geld uit te trekken. Maar er komt een moment dat een besluit moet worden genomen om de brandweer anders te organiseren, aldus de brandweercommandant van het stadsgewest.

Nu is het al zo dat bij een calamiteit overdag alle veertig Vlissingse vrijwilligers worden gepiept om één wagen met zes zitplaatsen te laten uitrukken. Wie een paar keer als zevende of achtste bij de brandweerkazerne arriveert, en vlak voor zijn of haar neus de wagen ziet uitrukken, baalt goed. Dat komt de motivatie niet ten goede, weet Maljaars.

Door alle vrijwilligers een week lang aan de kazerne te binden, weten ze bijna gegarandeerd zeker dat ze een paar keer mee kunnen naar een incident. Want dat willen ze allemaal. Ze zitten immers niet bij de brandweer omdat ze graag elke dinsdag- of donderdagavond een cursus willen volgen. Maar om te blussen, of om mensen uit autowrakken te halen.Wordt een dure oplossing als je veel mensen met top functies in het bedrijfsleven heb.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #19 Gepost op: 26 september 2008, 23:38:01
::) ::)

http://www.gooieneemlander.nl/nieuws/regionaal/hilversumplassen/article3900997.ece/Dreigend_kastekort_stelt_Wijdemeren_voor_lastige_keuzes_

Dreigend kastekort stelt Wijdemeren voor lastige keuzes

Wijdemeren krijgt te maken met lastige financiële keuzes, meldt wethouder Wim Lorjé (VVD). ,,Als we zo doorgaan ontstaat er over drie jaar een tekort van twee miljoen. Dus óf de belastingen hier moeten omhoog, óf we zullen moeten bezuinigen.''

Lorjé wil komende weken samen met de gemeenteraad enkele brainstormsessies houden om uit te leggen wat er speelt en om te inventariseren welke suggesties er leven om het probleem op te lossen. Want de gemeentelijke inkomsten en uitgaven gaan, als het zo doorgaat, uit de pas lopen, waarschuwt hij.

,,Op een begroting van rond de dertig miljoen zou er in 2012 dan twee miljoen te weinig zijn. Dat komt omdat de prijzen stijgen, omdat we als gemeente extra taken van het rijk krijgen en omdat we sommige zaken voor ons uit hebben geschoven, zoals investeren in de brandweer. Dat houdt een keer op, en dat moment is nu gekomen.''

Probleem van Wijdemeren is in de optiek van de wethouder dat de gemeente een relatief groot, groen en ook blauw oppervlak heeft dat onderhoud vergt, terwijl er veel ouderen wonen die voorzieningen nodig hebben.

Ook zijn er geen elementen die voor extra inkomsten van het rijk zorgen, zoals achterstandswijken.

,,Wat de uitkering uit het gemeentefonds betreft vallen we in de laagste categorie. Terwijl het gemiddelde inkomen van de Wijdemeerder niet exceptioneel hoger is dan bijvoorbeeld dat van de Hilversummer.''

Volgens de wethouder wordt er inmiddels al zo doelmatig mogelijk gewerkt in het gemeentehuis, na een inventarisatie vorig jaar waar op dat vlak nog winst was te behalen. ,,Een groot deel van ons werk, en dan doel ik op de taken die we van het rijk moeten uitvoeren, is dus verplicht en heeft een vast prijskaartje.''

,,Slechts twintig procent gaat naar beleid dat we zelf kunnen invullen, en daar zullen we met elkaar dus het gesprek over moeten voeren.''

,,Willen we deze verworvenheden houden, en dat heeft dus een prijskaartje, of moeten we erin gaan snijden?''