Algemeen Brandweer nieuws

Auteur Topic: Algemeen Brandweer nieuws  (gelezen 121540 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #20 Gepost op: 5 oktober 2008, 01:17:02
http://www.harderwijk.nl/web/show/id=124575

Plaatsing bluswaterwinputten

Uit onderzoek blijkt dat een aantal delen van de gemeente Harderwijk niet of niet over voldoende bluswater beschikt. Daarom worden er op 18 locaties bluswaterwinpunten geboord. Op deze wijze kan de brandweer adequaat reageren op een voorkomende brand en heeft voldoende water tot haar beschikking.

Zes van de nieuwe putten liggen in het buitengebied, twaalf liggen er in het stedelijk gebied. De direct omwonenden zij zijn geïnformeerd over de exacte locaties van de bluswaterwinpunten. In opdracht van de gemeente start het bedrijf Draaijer Grondboringen op maandag 6 oktober met de werkzaamheden bij de sportvelden in het Slingerbos.

http://www.harderwijk.nl/upload/124577_340_1222936684198-DSC00918.jpg


Shave

 • Beroepsbrandweerman
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,355
Reactie #21 Gepost op: 28 oktober 2008, 10:06:46
Culemborgse brandweer druk met opmerkelijk veel buitenbranden

dinsdag 28 oktober 2008 | 02:51 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 28 oktober 2008 | 09:45

Tekstgrootte  

CULEMBORG - De Culemborgse brandweer heeft de laatste tijd de handen vol aan buitenbranden. Het kan bijna niet anders dan dat die allemaal zijn aangestoken.

Afgelopen weekend moest er twee maal worden uitgerukt naar de Holderweg in het buitengebied. Vooral zaterdag- op zondagnacht was daar een ware vlammenzee te zien. Ter plekke liggen forse griendhopen: grote bergen met wilgentakken die in de natuur in die omgeving zijn geoogst.

" Inderdaad een fors en hoog oplaaiend vuur. We konden het beperkt houden tot één zo'n berg", zegt Culemborgs brandweercommandant Van Amerongen. "We hebben er daar een jaar of zes, zeven geleden ook last van gehad."

Zijn blusploegen moeten de laatste tijd ook opmerkelijk vaak in actie komen voor andere buitenbrandjes, zoals in containers. Van Amerongen: "Allemaal brandjes die onnodig en onverklaarbaar zijn. Dus vermoedelijk aangestoken, ja."

Hij heeft overleg gehad met de gemeente. Die wil actie ondernemen op de hausse aan branden.

De gemeente gaat het de inwoners nog eens duidelijk maken dat afvalcontainers vooral niet veel te vroeg moeten worden buitengezet. Daarnaast wordt de burgers opgeroepen toch vooral aangifte te doen als hun container alsnog in brand is gestoken. "Dan kunnen we alle schade op daders verhalen, mochten die gepakt worden", aldus een woordvoerster.

Het afgelopen jaar heeft met name de Neder-Betuwse brandweer veel te doen gehad met buitenbrandjes – containers en zitmeubilair – en bermbrandjes. Dat probleem deed zich vooral voor in en om de Waaldorpen Echteld, Ochten en Dodewaard. De laatste tijd is het in die omgeving relatief rustig.

Bron: http://www.gelderlander.nl/voorpagina/rivierenland/3943120/Culemborgse-brandweer-druk-met-opmerkelijk-veel-buitenbranden.ece


Shave

 • Beroepsbrandweerman
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,355
Reactie #22 Gepost op: 29 oktober 2008, 09:35:31
Raad is geldzucht van brandweer spuugzat

Gepubliceerd op 29 oktober 2008, 00:02
Laatst bijgewerkt op 29 oktober 2008, 00:12

zaanstad -  De raadsfracties in Zaanstad zijn het zat dat de brandweer telkens om meer geld vraagt, vooral nu uit een recent onderzoek is gebleken dat de brandweer niet goed functioneert.

In de komende begroting staan voor de brandweer extra posten van 3 miljoen voor verbouwingen en 185.000 euro voor beleidspersoneel.

Barbara Visser (VVD) opende gisteravond in het Zaanstad Beraad het vuur op de brandweer. Zij verbaasde zich er over dat Zaanstad veel geld naar de brandweer brengt maar nauwelijks of geen inzicht krijgt in wat er mee gebeurt. In april besloot de raad ook al de portemonnee te trekken, toen op basis van informatie die, naar nu blijkt, juist ontbreekt.

Burgemeester Geke Faber kon zich de irritatie voorstellen en gaf toe dat er onduidelijkheid is in de werkwijze. Het losweken van Brandweer Zaanstad uit de regionale brandweer is niet zo soepel verlopen als tevoren gedacht. Er zijn problemen bij de brandweer onderschat, zei Faber, maar nu wordt er iets aan gedaan.

De problemen bij de brandweer zitten uitsluitend aan de beleidskant. Faber: ,,Het blussen van branden gaat goed. Maar we kunnen dat niet aantonen.''

Meer in Dagblad Zaanstreek van 29 oktober

Bron: http://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/stadstreek/zaanstreek/article4002561.ece/Raad_is_geldzucht_van_brandweer_spuugzat


Shave

 • Beroepsbrandweerman
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,355
Reactie #23 Gepost op: 31 oktober 2008, 10:06:44
Brandweer paraat: nieuwe tankautospuiten
door Berry van der Heijden. vrijdag 31 oktober 2008 | 08:22 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 31 oktober 2008 | 08:31

Tekstgrootte  
 
n.l.n.r. Arno Aart, Maurice van Breughel, Jan Tiggeloven (bevelvoerder), Werner van den Broek, Vera Rommens en Piet van Loon. Foto: Thom van Amsterdam

BERGEN OP ZOOM/ROOSENDAAL - Brandweerkorps Bergen op Zoom en Roosendaal droeg gisteren de eerste twee tankautospuiten


Zie ook:
tatu-tatu, hier komt de TAS
- van een serie van 34 die in de regio Midden en West-Brabant zijn besteld - over aan de burgemeesters Michel Marijnen van Roosendaal en Han Polman van Bergen op Zoom. De auto's, met een totale waarde van vijftien miljoen euro, zijn aangeschaft in een voor Nederland uniek gezamenlijk project van vijftien gemeenten in West- en Midden-Brabant. Het korps Bergen op Zoom en Roosendaal heeft gekozen voor een identieke uitvoering. Dat maakt het eenvoudiger om in de toekomst nog meer samen te werken en te rouleren binnen het korps. Dat is ook de bedoeling, want het bestaande korps gaat per 1 januari 2010 samen met Woensdrecht een brandweercluster vormen. Dat is een van de tien clusters die worden samengesteld uit lokale korpsen en de regionale brandweer in Midden en West-Brabant.

Brandweercommandant Gert-Jan Verhoeven wees op het grote belang en het finaciële voordeel van gezamenlijke aanschaf van de tankautospuiten die ingezet worden bij de eerste uitruk bij een brandmelding.

Bron: http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/3961906/Brandweer-paraat-nieuwe-tankautospuiten.ece


Shave

 • Beroepsbrandweerman
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,355
Reactie #24 Gepost op: 9 november 2008, 09:55:06
Brandweer Culemborg rukt iets vaker uit

vrijdag 07 november 2008 | 16:18 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 07 november 2008 | 16:23

Tekstgrootte  
CULEMBORG - De Culemborgse brandweer is 458 keer in actie gekomen tussen oktober 2007 en oktober 2008. Dit is iets vaker vergeleken met een jaar eerder.

Toen werd er 422 keer een beroep op de brandweer gedaan.

Het aantal branden is fors toegenomen - vooral de buitenbranden -, maar het aantal hulpverleningen is afgenomen. Dat laatste komt vooral doordat het afgelopen jaar minder sprake was van stormschade en wateroverlast dan het jaar ervoor.

Het aantal buitenbranden is het afgelopen jaar bijna verdubbeld; van 65 in 121. "Daarbij ging het vooral om containerbranden en de buitenbranden tijdens de jaarwisseling", verduidelijkt brandweer commandant Jan van Amerongen de cijfers. Bij de branden werd afgelopen jaar de hoogwerker maar liefst 42 keer ingezet; een jaar eerder was dat 25 keer nodig. In het kader van de ARBO-wet is het namelijk verplicht vaker de hoogwerker dan de ladder te gebruiken bij hogere gebouwen. Voor de nacontrole was de inzet van de brandweer ook vaker nodig, namelijk 13 keer in 2007/2008 tegen 3 keer een jaar eerder. De brandweer rukte twee keer uit voor een zeer grote brand, namelijk op 23 november 2007 en op 12 maart in 2008; beide keren aan de Anthonie van Diemenstraat. De branden met kerst (Nijverheidsweg) en Oud en Nieuw (Markt) waren grote branden. Voor het blussen van woningbranden kwam de brandweer acht keer in actie en voor een schoorsteenbrand zes keer.

Bron: http://www.gelderlander.nl/voorpagina/rivierenland/4002425/Brandweer-Culemborg-rukt-iets-vaker-uit.ece


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #25 Gepost op: 10 november 2008, 09:59:14
In Lelystad hebben ze volgens mij het wiel weer opnieuw uitgevonden... ::) ::)

http://www.destentor.nl/regio/flevoland/lelystad/4012053/Het-kost-wat-geld-als-elke-seconde-telt.ece

Het kost wat geld als elke seconde telt

maandag 10 november 2008 | 05:58

LELYSTAD - Omgerekend kost het ongeveer duizend euro per seconde.
Het nieuwe systeem waardoor de brandweer in Lelystad sneller kan uitrukken naar calamiteiten. Hierdoor wordt wel gemakkelijker de acht minuten-limiet gehaald, zegt de brandweer.

Een flinke (politieke) discussie in het verleden over de aanrijdtijden leidde tot een zak geld. Met ongeveer 30.000 euro werd de brandweerkazerne voorzien van nieuwe technische snufjes. Daardoor zijn de spuitgasten na een melding ongeveer dertig seconden eerder op weg. Belangrijke tijdwinst, zegt plaatsvervangend commandant Jan Wiebe Land. In het bijzijn van loco-burgemeester Willem de Jager opende hij zaterdag het splinternieuwe voor Nederland unieke systeem. Bij een melding loeit het alarm, gaat snel overal het licht aan in de kazerne, openen alle deuren alvast en vanuit de brandweerauto kan nu de meldkamer worden ingelicht over de uitruk. Met maar acht minuten speling bij de aanrijdtijden is dertig (en soms wel 42 seconden) grote winst aldus Land. ,,Maar nu is de rek er ook wel uit.'' Wethouder De Jager had lovende woorden. ,,Nu is er goed materieel. En goed personeel had de brandweer al. Dat hebben we kunnen zien bij de Bataviawerf, waar de brandweer een puike prestatie heeft geleverd. Het had veel erger kunnen aflopen.''

Naast het nieuwe kazernealarm werd ook de nieuwe blusboot gepresenteerd. Pas bij de vierde worp van De Jager spatte de champagnefles uiteen tegen de aluminiumboot van zeven meter lang. De brandweer kan nu een duikploeg meenemen, heeft meer blusfaciliteiten en de boot heeft een 'multiklep' om drenkelingen gemakkelijker uit het water te kunnen vissen. Kosten: 70.000 euro.


Shave

 • Beroepsbrandweerman
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,355
Reactie #26 Gepost op: 13 november 2008, 09:24:23
Alphense politiek koppelt brandweer aan kredietcrisis

woensdag 12 november 2008 | 17:41 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 12 november 2008 | 17:44

Tekstgrootte  
ALPHEN - Wel een nieuwe brandweerkazerne in Alphen bouwen maar nog even wachten met de vervanging in Chaam.

Vier van de zes raadsfracties stellen het voor in hun algemene beschouwingen om daarmee eventuele gevolgen van de kredietcrisis in Alphen-Chaam op te vangen. Donderdagavond zal er tijdens de begrotingsbehandeling verder over worden gedebatteerd.

Bron: http://www.brabantsdagblad.nl/regios/tilburg/4029541/Alphense-politiek-koppelt-brandweer-aan-kredietcrisis.ece


Shave

 • Beroepsbrandweerman
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,355
Reactie #27 Gepost op: 17 november 2008, 22:14:05
Brandweer controleert parkeergarages

De brandweer in Enschede gaat de komende weken parkeergarages bezoeken in het kader van de al langer lopende actie 'Meer Rood Op Straat'.

De brandweer inspecteert tot woensdag 10 december de verschillende soorten parkeergarages in de stad op veiligheid. Aanleiding voor de inspectie van de parkeergarages is onder meer een TNO-rapport over de brand in een Rotterdamse parkeergarage in 2005. De aandachtspunten worden in dit onderdeel van Meer Rood op Straat meegenomen.

Bron: http://rtvoost.nl/nieuws/?page=1&cat=1&id=90251


Shave

 • Beroepsbrandweerman
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,355
Reactie #28 Gepost op: 19 november 2008, 09:16:08
Er is ook nog wel eens positief nieuws te melden:

Brandweer groot succes onder de jeugd

door Maartje Huijben. woensdag 19 november 2008 | 00:03 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 19 november 2008 | 00:08

Tekstgrootte  
RIJEN - De jeugdbrandweer in Gilze en Rijen is een succes.

Maar liefst negentien jongeren hebben zich aangemeld. Vanaf januari beginnen ze met een wekelijkse training.

Aanleiding om een jeugdbrandweer op te richten, is de bezetting binnen het vrijwilligerskorps. In Rijen zijn er volgens commandant Johan Heijnen geen problemen, maar in Gilze is de situatie nijpender. "In Rijen hebben we zelfs een wachtlijst, maar in Gilze ligt de situatie anders. Nu beschikken we nog over voldoende mensen, maar over de toekomst maken we ons meer zorgen. Met name gedurende de daguren kunnen er problemen ontstaan. Mensen wonen bijvoorbeeld in Gilze, maar werken elders."

Om dat probleem op te lossen, richt het korps de jeugdbrandweer op om zo meer aanwas te krijgen. "We hadden ingezet op vijftien mensen, maar het blijkt populairder. Negentien kandidaten hebben zich gemeld en met allemaal gaan we aan de slag. Twee jongens waren nog te jong. Die staan voorlopig op de wachtlijst."

De groep is gemengd. "Het zijn jongens en meiden en ze komen zowel uit Gilze als uit Rijen", zegt Heijnen. "Ze krijgen een breed programma voorgeschoteld. We volgen daarvoor het landelijke handboek. Het doel is om straks aan wedstrijden mee te doen."

De jeugdbrandweer begint met twee groepen. Een voor tieners in de leeftijd van 12 tot 15 jaar en één groep voor jongeren van 15 tot 18 jaar.

Overigens mogen de jeugdleden nog niet mee uitrukken naar echte branden. Daarvoor moeten ze eerst 18 zijn en bij het vrijwillige korps zitten.

Bron: http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/4064318/Brandweer-groot-succes-onder-de-jeugd.ece


Shave

 • Beroepsbrandweerman
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,355
Reactie #29 Gepost op: 20 november 2008, 22:31:53
Eerst brandweer bellen geen plicht
door Jan Reijnders BREDA. donderdag 20 november 2008 | 17:36 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 20 november 2008 | 17:40

Tekstgrootte  
Wie een brand ziet, behoeft niet per se meteen de brandweer te bellen, maar mag ook proberen zelf de brand te bestrijden.

Dat heeft de rechtbank Breda bepaald in een geschil tussen Achmea en onder andere Nationale Nederlanden.

Achmea heeft de schade vergoed van een kapitale brand op 8 juni 2005 bij Intratuin in Halsteren. De totale schade bedroeg ongeveer 1,5 miljoen euro. De brand was ontstaan in de bekabeling van een ladende vrachtwagen. Volgens Achmea had de chauffeur van die wagen zijn motor niet mogen laten draaien en had hij de brandweer moeten bellen en moeten gaan blussen in plaats van te proberen de kabels te verwijderen en de vrachtwagen weg te rijden. De rechtbank verwerpt die redenering.

Bron: http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/4077202/Eerst-brandweer-bellen-geen-plicht.ece