Algemeen Brandweer nieuws

Auteur Topic: Algemeen Brandweer nieuws  (gelezen 125677 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Twentsgeluk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,987
Reactie #40 Gepost op: 4 december 2008, 10:03:33
Een racebaan voor de deur

DEN HAAG - De bewoners van de Haagse Bankastraat hebben voor hun gevoel een heuse racebaan voor hun deur liggen. De kaarsrechte weg die licht omhoog - of omlaag, naar gelang de bestemming - loopt, nodigt bijna uit tot overtreding van de maximumsnelheid.
 
Het verkeer raast voorbij in de Bankastraat in de Haagse Archipelbuurt. FOTO JACQUES ZORGMAN Begrijpen doet ze het wel, maar zich erbij neerleggen? Nee, zo zit Wendela van Beuningen niet in elkaar. Haar straat, de kaarsrechte Haagse Bankastraat, is in de loop der jaren verworden tot een levensgevaarlijke racebaan waar scooterrijders en automobilisten bijna automatisch ‘het gas even opendraaien’, met als gevolg dat er al menig ongeluk is gebeurd.
,,In de afgelopen vijf jaar zijn er zeker veertig ongelukken gebeurd, waarvan dertien met lichamelijk letsel,’’ legt Wendela van Beuningen uit in haar deuropening. ,,Moet u zelf maar eens kijken hoe hard ze hier rijden op het hoge gedeelte van de Bankastraat, tussen de Kerkhoflaan en het Bankaplein. Zelfs bus 22 geniet ervan om extra hard naar het plein te rijden.’’ Weggebruikers wordt geen strobreed in de weg gelegd in haar straat in de Archipelbuurt. ,,Vindt u het gek dat ze zich even laten gaan? Elders in de stad moeten ze door de files, de verkeersdrempels en de verkeerslichten stapvoets rijden. Als ze hier dan opeens zo’n rechte vrije weg voor zich zien, gaat - waarschijnlijk volkomen onbewust - de knop om. Helaas<NO1>, moet ik erbij zeggen,<NO>, want de bewoners zijn de dupe.’’
Het feit dat het verkeer zo ‘lekker doorrijdt’ op de Bankastraat maakt de straat extra populair, ook onder buschauffeurs, vermoedt Wendela van Beuningen. ,,Ik constateer dat de HTM de Bankastraat ook gebruikt als doorrijroute voor lege bussen. Op de Laan Copes van Cattenburch en de Javastraat is er immers geen doorkomen aan.’’
Wendela van Beuningen heeft in het verleden een aantal maal de HTM opgebeld om zich te beklagen over het rijgedrag van de chauffeurs. ,,Ik werd altijd netjes te woord gestaan. Laat ik dat vooropstellen, maar of het veel heeft geholpen? Ik waag het te betwijfelen. Er werd mij een keer gevraagd of ik de nummers van de (snelle) bussen wilde noteren en die na verloop van tijd, samen met de gereden snelheden, wilde doorgeven aan de HTM. Dat eerste heb ik gedaan, maar aan de snelheden waagde ik me niet. Dat zou echt een gok zijn geweest.’’
Een paar weken na de telefoontjes met de HTM leken de chauffeurs zich beter aan de maximumsnelheid te houden, maar lang duurde dat nooit. ,,Dat soort dingen slijt blijkbaar snel.’’
De suggestie om het hoge gedeelte van de Bankastraat te voorzien van verkeersdrempels, wimpelt Wendela van Beuningen snel af. ,,Dit is een doorgaande route voor hulpdiensten, zoals ambulances en brandweer,’’ benadrukt ze. ,,In zo’n route passen geen drempels. En het busverkeer uit de straat verbannen is ook geen optie: de begraafplaatsen aan het eind van de straat moeten met het openbaar vervoer bereikbaar blijven. Wij, de bewoners, denken dat een zebrapad op de hoek van de Bankastraat en de Kerkhoflaan en een zebrapad op de hoek van de Delistraat al heel veel effect zullen sorteren. Het stelt de bewoners in staat om veiliger over te steken en daar zal het verkeer toch rekening mee moeten houden. Auto’s en bussen zullen aanzienlijk minder hard de straat naar beneden rijden. En een goed zichtbaar flitsapparaat zou ook geen overbodige luxe zijn.’’
Mocht de gemeente inderdaad besluiten om de bewoners tegemoet te komen, dan verdient ook de hoek van de Dr. Aletta Jacobsweg met de Bankastraat extra aandacht van de verkeersdeskundigen, stelt Wendela van Beuningen. ,,De verlichting op die plek zou veel beter moeten zijn. Vooral als het donker wordt zie je slecht en is de wegsplitsing heel onduidelijk.’’ Volgens de Haagse vliegen geregeld auto’s uit de bocht ,,En dat gebeurt niet zachtzinnig. Laatst is hier nog een heel zwaar ongeluk gebeurd, met veel gewonden.’’

www.ad.nl


Shave

 • Beroepsbrandweerman
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,355
Reactie #41 Gepost op: 6 december 2008, 09:31:09
‘Scholen onderschatten het risico op brand’

zaterdag 06 december 2008 | 09:12 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 06 december 2008 | 09:22

Tekstgrootte  
 
ANP Photo

DEN HAAG – Scholen zijn slecht voorbereid op brandstichting en vandalisme, stellen VNG Verzeke­ringen en Centraal Beheer Achmea. Scholen onderschatten het risico of vinden veiligheidsmaatregelen te duur. Scholen lopen 30 keer zo veel risico op brand als woningen.

Jaarlijks breekt ongeveer 300 keer brand uit in onderwijsgebouwen. In 25 tot 35 procent van de gevallen wordt het vuur aangestoken.

Volgens schattingen van VNG Verzekeringen is 10 tot 15 procent van de scholen in grotere steden niet voldoende beveiligd. Het bedrijf stuurt komende week een brief naar gemeenten waarin brandpreventierichtlijnen voor scholen staan. Centraal Beheer Achmea komt tussen kerst en oud en nieuw met voorstellen.

http://www.gelderlander.nl/voorpagina/4159827/Scholen-onderschatten-het-risico-op-brand.ece


Shave

 • Beroepsbrandweerman
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,355
Reactie #42 Gepost op: 6 december 2008, 20:56:26
Brandweer in actie voor Curacao    

NIJMEGEN - De Nijmeegse brandweer is actie begonnen om de brandweer op Curacao van nieuw materiaal te voorzien, zo meldt het vakblad Brand en Brandweer. Het initiatief komt van een Nijmeegse brandweerman. Hij schrok tijdens een bezoek aan de collega's op de Antilllen van de slechte toestand van het materiaal aldaar. Er zou niet genoeg geld zijn voor de benodigde materialen. De Nijmeegse brandweer is op zoek naar bedrijven die het korps op het eiland willen sponsoren met materiaal.
 
http://www.nijmegennieuws.nl/36083_brandweer_in_actie_voor_curacao_.html


Twentsgeluk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,987
Reactie #43 Gepost op: 8 december 2008, 16:49:36
Nieuwe wagens voor brandweer

OOSTERHOUT - Onder toeziend oog van burgemeester Helmi Huijbregts heeft de Oosterhoutse brandweer gisteravond vijf brandweerwagens officieel in gebruik genomen.

Dat gebeurde tijdens een korte ceremonie in de brandweerkazerne aan het Slotjesveld.

Het ging om drie dienstauto's, te weten twee Volkswagens Caddy en een Volkswagen Tiguan, om een VW Crafter personeels- en materiaalwagen voor oefeningen en echte uitrukken en om een Volvo-Ziegler tankautospuit, die wordt ingezet bij brandbestrijding en hulpverlening.

http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/4169154/Nieuwe-wagens-voor-brandweer.ece


Shave

 • Beroepsbrandweerman
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,355
Reactie #44 Gepost op: 9 december 2008, 09:52:46
Brandweer oefent ongeval en ammonialekkage

Sint Philipsland - Twee personen zijn maandagavond op het havenplateau in Sint Philipsland uit hun auto geknipt door de plaatselijke blusgroep. Ook heeft de brandweer een afsluiter waaruit ammonia lekte gedicht. Gelukkig was dit alles onderdeel van een oefening.

Doel van de oefening was het op de juiste wijze openknippen van een voertuig en het werken met chemiepakken.

De blusgroep Sint Philipsland kreeg een melding van een ongeval op het havenplateau te Sint Philipsland. Ter plaatse was een auto van de dijk gereden. Twee personen die in de auto zaten moesten door de brandweerlieden worden bevrijd. Bij het van de dijk rijden had de auto een ammonialeiding geraakt, waardoor de afsluiter was gaan lekken.

De Fliplandse spuitgasten hebben op verschillende manieren de technieken geoefend om op veilige wijze een auto open te knippen. Ook het werken in een chemiepak kon goed geoefend worden door het dichten van de lekkende ammonialeiding. Aan het eind van de avond was weinig meer over van de oefenauto.

http://www.blikopnieuws.nl/bericht/88257


Shave

 • Beroepsbrandweerman
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,355
Reactie #45 Gepost op: 9 december 2008, 23:11:51
Grasdak voor kazerne brandweer Wesepe
dinsdag 09 december 2008 | 17:45 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 09 december 2008 | 17:51

Tekstgrootte  
WESEPE - De nieuwe brandweerkazerne die aan de Wethouder van Doorninckweg in Wesepe moet komen, krijgt een grasdak.

Daarmee wordt de kazerne maximaal ingepast in het landschap. Het gaat om een voorlopig ontwerp dat de goedkeuring wegdraagt van het brandweerkorps.

Volgens de gemeente werd het ontwerp met instemming ontvangen tijdens een informatie-avond over de nieuwe kazerne. Daar waren twintig mensen bij aanwezig, naast leden van de blusgroep Wesepe. Dat voor de Wethouder van Doorninckweg is gekozen, heeft te maken met de gunstige ligging. Brandweercommandant Marcel Kluin: ,,De huidige locatie midden in het dorp voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Wij hebben meerdere locaties bekeken en deze locatie ligt erg gunstig voor wat betreft de uitruktijden.''

Per jaar rukt het korps Wesepe volgens postcommandant Anton Grootentraast zo'n vijftien tot twintig keer uit. Hij is blij met de nieuwe plannen. Zijn korps, dat sinds een jaar is uitgebreid tot 18 vrijwillige brandweerlieden, beschikt met de nieuwe kazerne weer over een goede oefenruimte. Vanuit de Van Doorninckweg kan de brandweer zowel het dorp Wesepe als de N348 (die nu wordt aangelegd) snel bereiken.

Vanaf begin 2009 komt het 'ontwerp-projectbesluit' ter inzage te liggen, waarna er zes weken zienswijzen kunnen worden ingediend. Daarna moet het college binnen twaalf weken een projectbesluit nemen, waarna over de bouwaanvraag kan worden beslist.

http://www.destentor.nl/regio/salland/4175563/Grasdak-voor-kazerne-brandweer-Wesepe.ece


Shave

 • Beroepsbrandweerman
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,355
Reactie #46 Gepost op: 9 december 2008, 23:16:21
Schikking na ongeval brandweer
door Geert Willems. dinsdag 09 december 2008 | 15:05 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 09 december 2008 | 15:08

Tekstgrootte  
MILLINGEN/ARNHEM - De 35-jarige brandweerman die aan het roer stond van de boot die op 14 februari tegen een krib voer, wordt toch niet vervolgd. Volgens zijn advocaat Ronald Teekens is de zaak, die volgende week vrijdag zou dienen, op het allerlaatste moment van de rol gehaald. "Ik heb de intrekking van de dagvaarding net binnen." De 35-jarige moet nu bij de officier van jusitie komen voor een zogenoemd Onderhoud ten Parkette (OTP), een vermanend gesprek dat vaak bij jeugdcriminaliteit wordt gebruikt. "Waarschijnlijk komt hij er dan met een boete vanaf", verwacht zijn advocaat.

In het geval van een rechtzaak had de brandweerman een jaar celstraf kunnen krijgen.

Bij het ongeval sloegen drie brandweerlieden overboord. Twee wisten zich te redden, de derde moest uit het water gehaald worden.

http://www.gelderlander.nl/voorpagina/nijmegen/4174694/Schikking-na-ongeval-brandweer.ece


Twentsgeluk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,987
Reactie #47 Gepost op: 10 december 2008, 18:40:38
Brandweer Berkelland krijgt defibrillatoren

BORCULO - De kans dat inwoners van Berkelland een hartritmestoornis overleven, wordt een stukje groter.

De brandweerposten in Neede, Eibergen, Borculo en Ruurlo worden namelijk alle vier uitgerust met een Automatische Externe Defibrillator (AED). De AED gaat mee in het brandweervoertuig dat het eerste uitrukt.

Landelijke ervaringen wijzen volgens het college uit dat de aanwezigheid van een AED in een brandweerwagen daadwerkelijk levens redt. Snelle hulp is namelijk van levensbelang bij iemand met ernstige hartritmestoornissen. De overlevingskans neemt met tien procent per minuut af.

Reanimatie met een AED moet binnen maximaal zes minuten gebeuren. Een ambulance is zeker in de uitgestrekte gemeente Berkelland bijna nooit binnen zes minuten ter plaatse. Een lokaal gestationeerde brandweerwagen kan aanzienlijk sneller dan een ambulance ter plekke zijn. Wethouder Leo Scharenborg sluit niet uit, dat de brandweer zelfs speciaal uit gaat rukken voor iemand met hartproblemen. Maar ook de politie rust de komende maanden alle voertuigen uit met een AED.

Volgens schattingen worden elk jaar in Berkelland gemiddeld 45 mensen getroffen door een hartstilstand. Toch heeft het nogal wat voeten in aarde gehad, voordat de gemeente bereid was om de defibrillatoren aan te schaffen. De VVD riep het college al in april met een motie op om AED's te plaatsen in brandweerwagens. Maar CDA en PvdA verwierpen dat plan, omdat het 'te ad hoc' zou zijn. Uiteindelijk geeft het college van B en W nu toch gehoor aan de oproep van de VVD en trekt het ruim 15.500 euro uit voor de aanschaf van vier AED's en de opleiding van brandweermensen.

Volgens Scharenborg komen er op steeds meer plaatsen in Berkelland AED's te hangen. "De industriekringen Borculo en Ruurlo willen ze aanschaffen en ook de Berkelzompen krijgen er een aan boord." B en W willen tot een 'dekkend' netwerk van AED's komen, zodat overal in Berkelland binnen zes minuten gereanimeerd kan worden met een defibrillator.

http://www.tctubantia.nl/regio/achterhoek/4181977/Brandweer-Berkelland-krijgt-defibrillatoren.ece


Twentsgeluk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,987
Reactie #48 Gepost op: 10 december 2008, 19:48:01
Steun Technisches Hilfswerk voor Twentse brandweer

De brandweer in Twente kan voortaan bij ongelukken, wateroverlast of stroomstoringen assistentie krijgen van de Duitse organisatie Technisches Hilfswerk (THW).

De rampbestrijdingsorganisatie THW komt al in actie bij calamiteiten in het buitenland, zoals de vuurwerkramp in Enschede. Nu zijn er afspraken gemaakt over hulp bij de dagelijkse hulpverlening in Twente. THW kan dan experts leveren op het gebied van instorting, maar ook bulldozers, reddingshonden en stroomaggregaten.

www.rtvoost.nl


Shave

 • Beroepsbrandweerman
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,355
Reactie #49 Gepost op: 11 december 2008, 14:42:53
Gift voor brandweer
donderdag 11 december 08:50

MIDDEN-DRENTHE - Univé Midden-Drenthe heeft dit voorjaar aan bijna 4000 klanten in deze gemeente een gratis brandblusser uitgereikt. In het verlengde van deze actie en mede in het licht van (brand)preventie en schadebeperking schenkt Univé aan de brandweerposten Beilen, Smilde en Westerbork een zogenaamde overdrukventilator.

Bij de brandbestrijding probeert de brandweer zoveel mogelijk nevenschade te voorkomen, onder andere rook- en waterschade. Dit is echter niet de belangrijkste taak van de brandweer.

Het mag duidelijk zijn dat het beperken van nevenschade wel van groot belang is voor de gebouweigenaar, burgers en/of ondernemers in Midden-Drenthe, en de verzekeringsmaatschappijen.
Aansluitend aan de brandbestrijding worden door de brandweer de overdrukventilatoren ingezet waardoor grotere nevenschade door rook voorkomen kan worden. Immers voor veel apparatuur is rook funest.

Bijkomend voordeel voor de brandweer is dat zij adequater kan ventileren en eerder klaar is met de inzet. Een brandobject kan namelijk pas vrijgegeven worden als na het ventileren alle ruimten verkend zijn op nog mogelijk aanwezige brandhaarden en slachtoffers.

De overdrukventilatoren worden vrijdag 12 december om 14.30 uur door Jack Frieling, directeur van Univé Midden Drenthe, aan de drie postchefs van de brandweer Midden-Drenthe overhandigd.

http://www.dekrantvanmiddendrenthe.nl/index.php?n_id=79838&s_id=724