GRIP 3 gevaarlijke stof (mosterdgas 50 woningen ontruimd) Bijsterveld - Ede 18-10-2013

Auteur Topic: GRIP 3 gevaarlijke stof (mosterdgas 50 woningen ontruimd) Bijsterveld - Ede 18-10-2013  (gelezen 31095 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Thor

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 7,218
 • Wat de eb neemt brengt de vloed terug.
Citaat van: Peter71 link=msg=1221355 date=1384882270
Weet jij wat je buren in hun schuur of op zolder hebben liggen?

Tja, voor velen is het inderdaad maar te hopen dat daar niets vreemds ligt.

N.B. Wij verkeren in de gelukkige positie dat wij een geheel vrijstaand huis plus loods etc. met daaromheen een grote tuin hebben.
Wat er in de loodsen van de buren ligt kan ik redelijk goed beoordelen want ik ga daar vrij regelmatig gezellig even buurten en zij andersom bij ons.


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,997
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Kelderbox Ede bevatte diverse strijdgassen

http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@161786/diverse-strijdgassen/
19 november 2013 - Arrondissementsparket Oost-Nederland

Op 18 oktober j.l. zijn om veiligheidsredenen een appartementencomplex en een aantal omliggende woningen aan de Bijsterveld in Ede ontruimd omdat het vermoeden bestond dat er gevaarlijke stoffen, waaronder mosterdgas, in een kelderbox opgeslagen lagen. Deze stoffen zijn toen afgevoerd voor nader onderzoek. Uit onderzoek van TNO blijkt dat de aangetroffen stoffen in een kelderbox in een wooncomplex in Ede mosterdgas en andere strijdgassen bevatten.

De aangetroffen stoffen zijn: Mosterdgas, Chloorpicrine,  Difosgeen en CN Traangas. De eerste drie gassen, Mosterdgas, Chloorpicrine en Difosgeen werden in de Eerste Wereldoorlog als strijdgas gebruikt. CN Traangas is het traangas dat vroeger werd gebruikt, o.a. door de politie. Het bezit van mosterdgas is strafbaar. Het bezit van de andere gassen is strafbaar, als men deze gassen bezit met als doel om deze tegen personen te gebruiken.

De politie is in de kelderbox gaan kijken, na een tip van de broer van de eigenaar. De eigenaar is in oktober overleden. In een verzegelde brief heeft hij zijn broer laten weten dat hij in de kelderbox diverse gevaarlijke stoffen bewaarde. Hij schreef over de aanwezigheid van mosterdgas en twee vergelijkbare stoffen. Het onderzoek door de politie naar de herkomst van deze stoffen loopt nog steeds. Daarover zijn op dit moment geen verdere mededelingen te doen. De bewoners van de flat zijn inmiddels door de gemeente op de hoogte gebracht.

BIJLAGE:
Uit chemisch analytisch onderzoek uitgevoerd door TNO is vastgesteld dat de in Ede aangetroffen flesjes chemicaliŽn de volgende stoffen bevatten:

Mosterdgas (bis(2-chloroethyl) sulfide
CN (Phenacyl Chloride)
Chloorpicrine (Trichloronitromethaan)
Difosgeen (Trichloromethyl chloroformate)
Mosterdgas is bij kamertemperatuur een geurloze olieachtige vloeistof. Bij verdamping van de stof kan zeer snel een gevaarlijke concentratie bereikt worden. Blootstelling aan deze stof heeft een zeer schadelijk effect op de huid, longen en ogen. Mosterdgas werd tijdens de Eerste Wereldoorlog als chemisch wapen gebruikt.

CN is een traangas. Bij kamertemperatuur is het een vaste stof. CN werkt irriterend op de ogen en zorgt voor een brandend gevoel op de longen. CN is in Nederland al lang geleden vervangen door CS traangas.

Chloorpicrine is bij kamertemperatuur een kleurloze olieachtige vloeistof met een scherpe geur. Bij verdamping van de stof kan zeer snel een gevaarlijke concentratie bereikt worden. De stof irriteert de ogen, huid en luchtwegen en veroorzaakt tranende ogen. Bij blootstelling aan hoge concentraties kan dodelijk longoedeem optreden. Chloorpicrine wordt gebruikt als bestrijdingsmiddel maar ook als toevoeging aan andere middelen.

Difosgeen is een heldere kleurloze vloeistof met de geur van fosgeen (verse hooi-geur). Deze stof is zeer giftig bij huidcontact en inademing en kan longoedeem veroorzaken. Met water reageert difosgeen onder andere tot fosgeen, zoutzuur en waterstof wat tot een explosief mengsel kan leiden. Difosgeen wordt in de industrie gebruikt bij productie van o.a. kunststoffen (polyurethanen) als stabiel en goed hanteerbaar alternatief voor fosgeen.

Informatie OM t.a.v. strafbaarheid
Het bezit van mosterdgas op zichzelf is strafbaar op grond van de Uitvoeringswet Verdrag Chemische Wapens en de Wet Economische Delicten. De maximum gevangenisstraf is 6 jaren.
Het bezit van CN, Chloorpicrine en Difosgeen op zichzelf is niet strafbaar. Het bezit van deze stoffen  met als doel om daarmee personen te treffen, is strafbaar op grond van de Wet Wapens en Munitie. De maximum gevangenisstraf is in dat geval 4 jaren.
Indien deze vier gassen worden gebruikt tegen mensen, waardoor zij zwaar lichamelijk letsel oplopen of overlijden, gelden de algemene strafbepalingen zoals bijvoorbeeld zware mishandeling, moord of doodslag en de bijbehorende strafmaxima.
Samen sterk in de hulpverlening!


Red

 • HAP Eenheid Amsterdam
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,255
Mosterdgas Ede zelf vervaardigd

Uit nader onderzoek blijkt dat het mosterdgas dat vorig jaar oktober gevonden is in een kelderbox in Ede waarschijnlijk zelf vervaardigd is door de bewoner.

Uit het eerste onderzoek van TNO vorig jaar is gebleken dat er in de kelderbox in Ede strijdgassen aanwezig waren. Dit betrof mosterdgas, chloorpicrine, difosgeen en CN traangas. Het ging om 4 flesjes die in de kluis in de kelderbox zijn aangetroffen, in een stabiele omgeving.

De recherche heeft nader onderzoek gedaan naar de herkomst van deze chemische stoffen en andere stoffen die in de kelderbox aanwezig waren. Omdat de betrokkene is overleden, was het onderzoek erop gericht om vast te stellen of andere personen betrokken waren bij het voorhanden hebben en vervaardigen van deze zeer gevaarlijke stoffen. Dit onderzoek is door de recherche verricht in samenwerking met het team Precursoren, Strategische goederen en Sanctiewetgeving van de Douane en het Douanelaboratorium.

Uit het onderzoek van de recherche en het Douanelaboratorium is gebleken dat de verdachte in totaal 56 verschillende chemische stoffen in zijn woning aanwezig had. De betrokkene heeft deze stoffen nauwkeurig in zijn afscheidsbrief beschreven. Daarbij instrueerde hij zijn familie hoe zij, na zijn overlijden, met deze stoffen moesten omgaan.

Deze stoffen bevatten een breed scala aan chemicaliŽn, waarmee een grote verscheidenheid aan andere stoffen kan worden gemaakt. Het gaat onder andere om oplosmiddelen, oxidatoren, organisch chemische bouwstenen, zuren, basen en kleurstoffen. Van deze stoffen is alleen het bezit van het mosterdgas verboden. Uit het onderzoek blijkt dat de betrokkene het mosterdgas waarschijnlijk zelf heeft vervaardigd in 2001.

Het bezit van de andere drie genoemde strijdgassen chloorpicrine, difosgeen en CN Traangas en de andere aangetroffen stoffen is, in kleinere hoeveelheden, niet verboden. Het is alleen strafbaar als het gaat om het in bezit hebben van grote hoeveelheden of als het gaat om in- en uitvoer van deze stoffen. Dan is er een vergunning voor nodig.

Uit het onderzoek blijkt niet dat er andere personen bij het voorhanden hebben en vervaardigen van deze stoffen waren betrokken. Voor zover kan worden vastgesteld, zijn de stoffen gekocht bij reguliere chemische bedrijven.

Betrokkene was afgestudeerd scheikundige en heeft jarenlang scheikunde en natuurkunde gedoceerd. Uit het onderzoek blijkt dat hij de stoffen zelf heeft gekocht en vervaardigd. Hij kende de werking en de risico's van deze stoffen en wist hoe hij daar mee om moest gaan. Er  lijkt in deze zaak sprake te zijn van een Ďextreem uit de hand gelopen hobby' met grote veiligheidsrisico's voor betrokkene en zijn omgeving.

Het onderzoek is gesloten. Alle stoffen zijn in opdracht van het Openbaar Ministerie vernietigd.
Success is born out of arrogance, but greatness comes from humility.


Thor

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 7,218
 • Wat de eb neemt brengt de vloed terug.
Een leraar met een wel zeer aparte hobby !


Firefighter1970-b.d.

 • Belangstellende
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,293
Citaat van: Thor link=msg=1245421 date=1392896937
Een leraar met een wel zeer aparte hobby !

Lijkt me meer een vakidioot op zich is het voor een scheikundeleraar niet heel erg apart om ook hobbymatig met z'n vak bezig te zijn.


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,997
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Man uit Ede maakte mosterdgas zelf
Man uit Ede maakte mosterdgas zelf
TVGelderland
Gepubliceerd op 20 feb 2014
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,997
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
https://www.youtube.com/watch?v=BV42TDj2Jxg
Stilhouden mosterdgas Ede pakt goed uit
TVGelderland
Gepubliceerd op 8 apr. 2014
Citaat
Stilhouden mosterdgas Ede pakt goed uit

EDE - De aanpak van mosterdgas in een kelderbox in Ede is over het algemeen goed verlopen. Dat stelt Gerjan Bos, hoofdinspecteur Inspectie Veiligheid en Justitie. De politie wist al een dag van tevoren van de aanwezigheid van het gevaarlijke gas, maar hield dat stil om gevonden stoffen op een veilige manier af te kunnen voeren.


De stoffen zaten in de nalatenschap van een overleden leraar natuurkunde. Hij had zijn broer over de stoffen ingelicht. Die belde de politie. De gemeente startte vervolgens met diverse hulpdiensten een uitgebreide operatie om het gas op een veilige manier af te voeren.

Volgens Bos zijn de bewoners goed en tijdig geÔnformeerd. Burgemeester Cees van der Knaap is trots op de gang van zaken. Ook de bewoners zijn tevreden over het verloop.
Samen sterk in de hulpverlening!