Landelijk brandteam voor consistent beleid?

Auteur Topic: Landelijk brandteam voor consistent beleid?  (gelezen 7140 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Gepost op: 10 november 2013, 22:09:23

Landelijk brandteam voor consistent beleid?

Regels op het gebied van brandveiligheid worden per gemeente anders geïnterpreteerd. Stop die ongelijkheid, zegt ing. Rob Stark.

Stark pleit voor een landelijk expertteam dat bij omvangrijke of complexe projecten gemeenten adviseert over gelijkwaardige brandveiligheidsoplossingen. In Londen is die aanpak al een groot succes.

Bij de meeste bouwprojecten in Nederland is er weinig discussie tussen ontwerpers en de brandweer over de manier waarop de brandveiligheid moet worden gegarandeerd. Maar dat gaat veranderen, zegt Stark: “Bij complexe projecten bijvoorbeeld, of bij niet-doorsneeoplossingen. Of als het gaat om niet-doorsneeoplossingen die de brandveiligheid weliswaar net zo goed garanderen als doorsneeoplossingen – soms zelfs beter – maar waarmee de lokale brandweer geen ervaring heeft.”

Zodra oplossingen afwijken van het gangbare, ontstaat er in het ontwerpproces discussie met de brandweer. “Dat is geen verwijt. Het is logisch dat wanneer brandweerlieden geen ervaring hebben met bepaalde oplossingen, ze deze ook niet zomaar toestaan.” Vanuit het perspectief van ontwerpers en hun opdrachtgever kan het echter frustrerend zijn als uitstekende, gelijkwaardige en veilige oplossingen niet worden toegestaan, terwijl dat in een buurgemeente wél het geval is.

Stark pleit voor een andere aanpak: “Centraal daarin zou een landelijk team van brandweerspecialisten moeten staan dat bij de wat complexere brandveiligheidsvraagstukken de vergunningverlener en ontwerpers adviseert; een club experts die zowel de taal van de brandweer als die van de ingenieur spreekt én verstaat, en die bouwbreed kijkt en adviseert.

Ik denk dat dit een goede zaak is dat men de handen ineen gaat slaan, om een eenduidiger beleid te gaan maken. ;)