Dienst Speciale Interventies (DSI) / Unit Interventie Mariniers (UIM)

Auteur Topic: Dienst Speciale Interventies (DSI) / Unit Interventie Mariniers (UIM)  (gelezen 34270 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

voske83

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,367
Reactie #40 Gepost op: 2 januari 2010, 10:22:04
En ook de DSI zou de AT status gekregen hebben, waarmee ook zij het 'gewone' AT werk mogen doen en niet alleen anti-terreur operaties. Maar dat is van horen zeggen en zou ik ook niet met zekerheid durven beweren.

Je hebt gelijk. Sinds november 2009 is er een nieuwe versie van de Circulaire Aanhoudings- en ondersteuningseenheden (AOE 'en). Daarin staat onder meer het volgende:

Citaat
Met de AOE’en wordt bedoeld de AOE’en van de regionale politiekorpsen als bedoeld in artikel 8 van het Bbrp, alsmede de AOE van de Brigade Speciale beveiligingsopdrachten van de Koninklijke marechaussee en de AOE van het KLPD. De AOE van het KLPD bestaat uit personeel van de DSI maar is juridisch een gescheiden organisatie. Voor beide organisaties zijn de bestaande toestemmingslijnen, inzetprocedures en de bewapeningsregelingen onverkort van kracht.


r1200gs

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,275
Reactie #41 Gepost op: 2 januari 2010, 17:00:34
Het kan ook niet anders zijn dan dat de dsi de zelfde status krijgt og heeft gekregen als de At. Immers zij doe in grond slag het zlefde werkt alleen een ander soort verdachte. Waar de At's ophouden met NCB ( nuc chemi en bio) gevaar. Zijn de DSI groepen daar wel voor ingericht, zie de laatse oef in de Spaanse polder te Rotterdam.


Maarten

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 8,543
  • Hulpverleningsforum
Reactie #42 Gepost op: 21 januari 2010, 18:32:39
"Zware criminaliteit en terreurbestrijding in eredivisie"
19 januari 2010, 15.21 uur

Staatssecretaris Jack de Vries vindt dat Nederland met de Dienst Speciale Interventies (DSI) internationaal in de eredivisie van terreurbestrijding speelt. Dat zei hij gisteren tijdens een werkbezoek aan deze eenheid, waarin politie en Defensie samenwerken om terroristische acties en zware criminaliteit te bestrijden. “Een dienst om trots op te zijn”, aldus de bewindsman.


Staatssecretaris Jack de Vries bezoekt de Dienst Speciale Interventies (DSI)*

De DSI valt onder het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) en opereert op gezag van het Openbaar Ministerie. Ze kan onder alle omstandigheden verdachten van terroristische misdrijven of grof geweld aanhouden, tegenhouden of in het uiterste geval uitschakelen. De DSI leidt daarbij de inzet van speciale eenheden die, om flexibel te kunnen optreden, politie- en militaire vaardigheden combineren.


Speciale eenheden tijdens een oefening in Wildflecken, Duitsland

Er zijn 4 soorten speciale eenheden:

Aanhoudings- en Ondersteuningseenheden (AOE'en) van regiopolitie of marechaussee. De eenheden zijn bedoeld voor het aanhouden van vuurwapengevaarlijke verdachten met als doel het beëindigen van een reguliere criminele situatie, ongeacht eventuele banden met terroristische activiteiten.

Unit Interventie (voorheen: de Bijzondere Bijstandseenheid - Snelle Interventie Eenheid). De unit legt zich toe op kleinschalige operaties met een hoog risico. Zijn er explosieven of zware vuurwapens in het geding, of bestaat het risico van opofferingsbereidheid van verdachten of NBC-dreiging, dan rukt deze eenheid uit. Ze is samengesteld uit personeel van Defensie en politie.

Unit Interventie Mariniers (voorheen: de Bijzondere Bijstandseenheid Mariniers). Deze unit is onder meer gespecialiseerd in grootschalige, offensieve of complexe acties. Ze komt in actie wanneer de capaciteit van de Unit Interventie tekort schiet.

Unit Expertise en Operationele Ondersteuning (UE&OO). Hiertoe behoren de scherpschutters van de DSI, die tegenstanders op lange afstand kunnen uitschakelen. Politie en Defensie leveren ieder de helft van de scherpschutters.*Op de achtergrond is de MARS te zien (Mobile Adjustable Ramp System). (en op de voorgrond net een jochie die zich staat te verkneukelen ;))
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


Jerommeke

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 17,683
 • Blauwe Motormuis
Reactie #43 Gepost op: 21 januari 2010, 21:08:32
Wel apart dat dit soort foto's online komen ... Meestal zijn DSI / AT medewerkers / Chef's nooit zo happig op persfoto's cq. herkenbaarheid  ::)
GEBRUIK MIJN FOTO'S NIET ZONDER TOESTEMMING ! !


MNL-5200

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,672
Reactie #44 Gepost op: 21 januari 2010, 21:58:03
Chef DSI heeft ook gewoon met de reportage van Netwerk meegewerkt. Voor de rest zie ik geen herkenbare koppies van DSI leden ;)


Maarten

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 8,543
  • Hulpverleningsforum
Reactie #45 Gepost op: 21 januari 2010, 23:27:01
Chef DSI heeft ook gewoon met de reportage van Netwerk meegewerkt. Voor de rest zie ik geen herkenbare koppies van DSI leden ;)

Van de meneer helemaal rechts op de foto vond ik dat ze die er nog wel even af hadden mogen knippen. Kan net voldoende zijn voormensen in zijn omgeving om deze man te herkennen.

De mensen in uniform zijn zoals gezegd vaker publiekelijk in beeld geweest en zij zullen op de werkvloer niet in actie komen.
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


Maarten

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 8,543
  • Hulpverleningsforum
Reactie #46 Gepost op: 22 oktober 2010, 00:07:20
Vandaag een stukje op het NOS journaal over een internationale anti-terreur oefening.

Nieuwe pakken + ademluchtflessen, de MARS uitgebreid in beeld en andere noviteiten :)

http://nos.nl/video/192867-grote-antiterreuroefening-in-ossendrecht.html
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


MNL-5200

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,672
Reactie #47 Gepost op: 22 oktober 2010, 12:51:00
Mooie tool, die door  bepanserde ruiten heen, gas injecteerd!


cavia

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,070
Reactie #48 Gepost op: 25 oktober 2010, 22:26:36
Ah, nu weet ik hoe dat ding heet :) De MARS! Ik vroeg het me al af toen ik hem zag bij de bouwer, maar hij kon me geen informatie geven. En mocht ook al geen foto's maken 998765


Maarten

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 8,543
  • Hulpverleningsforum
Reactie #49 Gepost op: 17 februari 2011, 21:10:51
Antiterreureenheid beëindigt treinkaping
17 februari 2011, 15.09 uur

Op het rangeerterrein van Nedtrain in Amsterdam trainde de Unit Interventie Mariniers, een antiterreureenheid, gisteren diverse procedures om een treinkaping te beëindigen.

Van het binnendringen vanuit een gepantserd voertuig (YPR) van de Koninklijke Marechaussee tot het met explosieven wegblazen van een deur of een raam; er werden verschillende methoden beoefend om de kaping te beëindigen. Specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie gaven hierbij uitleg over het herkennen en onschadelijk maken van boobytraps.

Analyse
Camera’s, geplaatst door de Dienst Speciale Recherche van het Korps Landelijke Politiediensten, rondom en boven de trein zorgen ervoor dat de mariniers een goede inschatting van de situatie en risico’s konden maken. Aan de hand van deze live streaming informatie, besloot de pelotonscommandant hoe de eenheid in te zetten. In een snelle en soepele actie werd vervolgens de trein ontzet. De kapers, voor deze oefening leerlingen van het ROC uit Gouda, werden ingerekend en de gijzelaars bevrijd.

Samenwerking
De antiterreureenheid oefende 2 volle dagen op de treinen. “Een erg geslaagde oefening”, blikt de commandant van de eenheid terug. De procedures zijn beoefend en de verschillende eenheden zijn weer op elkaar ingespeeld. “Een bevestiging van de jarenlange intensieve samenwerking met de marechaussee en de dienst speciale recherche technieken”, aldus de commandant.

UIM
De Unit Interventie Mariniers (UIM) is de specialistische eenheid van Defensie voor inzet bij grootschalige en complexe terreurbestrijding in Nederland. Vliegtuigen, schepen, boorplatformen, treinen en complexe gebouwen, zoals een voetbalstadion of theater, horen tot het werkterrein. Om in elke situatie goed te kunnen reageren traint de eenheid regelmatig op de verschillende objecten.

Specialisten
Naast specialist in het zwarte interventiewerk, heeft elk team binnen de UIM een eigen specialisme. Zo zijn er klimteams voor urban climbing, duikteams en zogenoemde breach teams voor het forceren van toegang. De UIM, voorheen de Bijzondere Bijstandseenheid (BBE), werd in 1973 opgericht na het gijzelingsdrama tijdens de Olympische Spelen in München.


Met een gepantserde YPR van de marechaussee benaderen de mariniers de gekaapte trein. Foto: ministerie van Defensie.


Met het plaatsen van explosieven werden de treindeuren geforceerd. Foto: ministerie van Defensie


Het UIM werkt tijdens haar inzet samen met de marechaussee en het KLPD. Foto: ministerie van Defensie


De kapers werden overmeesterd en ingerekend door de mariniers. Foto: ministerie van Defensie

bron: http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2011/02/17/46178910/Antiterreureenheid_beeindigt_treinkaping
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s