Treinkaping De Punt en gijzelingsactie basisschool Bovensmilde 23-05-1977 tm 11-06-1977

Auteur Topic: Treinkaping De Punt en gijzelingsactie basisschool Bovensmilde 23-05-1977 tm 11-06-1977  (gelezen 11553 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

skippy02

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,541
  • Scanman Jan
1977 De Zuid-Molukse gijzelingsaktie in een school te Smilde en de treinkaping bij de Punt.





Foto's en verslagen van deze verschrikkelijke gebeurtenis.



Scannerluisteraar in hart en nieren en verslaafd aan nieuws.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Kogelregen doodde treinkapers De Punt
Kogelregen doodde treinkapers De Punt
rtvdrenthe
Gepubliceerd op 30 nov 2013
Citaat
DE PUNT - De treinkaping bij de Punt in 1977 is wel degelijk geëindigd in een kogelregen. Dat blijkt uit geheime documenten van het Nationaal Archief die de Volkskrant heeft ingezien.

Officieel is altijd ontkend dat de Molukse kapers moedwillig zijn gedood bij de bevrijdingsactie. Uit de documenten blijkt dat de zes gedode kapers door in totaal 144 kogels zijn geraakt. In 1978 is een ambtelijke nota daarover volgens de Volkskrant geheim gehouden, onder meer om toenmalig premier Van Agt te beschermen. Van Agt noemt deze nieuwe informatie dan ook 'pittig': "Ik kom dit nu pas aan de weet. Toen ik in 1977 de Tweede
Kamer informeerde, wist ik hier niets van", aldus de oud premier.

Bij de beëindiging van de treinkaping, die 20 dagen duurde, kwamen zes kapers en twee gijzelaars om het leven.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
'Oud-minister Van Agt moet strafrechtelijk worden vervolgd voor treinkaping De Punt'
'Oud-minister Van Agt moet strafrechtelijk worden vervolgd voor treinkaping De Punt'
rtvdrenthe
Gepubliceerd op 4 dec 2013
Citaat
DE PUNT - Oud-minister van Justitie Van Agt moet strafrechtelijk worden vervolgd voor de treinkaping bij De Punt in 1977. Dat zegt Emus Saija uit Bovensmilde, RMS sympatisant en betrokken bij de aanleg van het monument rond de gijzeling van de school in Bovensmilde.

Emus Saija zei dat dinsdagavond in het televisieprogramma Drents Diep. Daarin werd gesproken over de treinkaping in 1977. Uit geheime documenten van het Nationaal Archief blijkt dat de treinkaping bij de Punt wel degelijk is geëindigd in een kogelregen. Officieel is altijd ontkend dat de Molukse kapers moedwillig zijn gedood bij de bevrijdingsactie. Uit de documenten blijkt dat de zes gedode kapers door in totaal 144 kogels zijn geraakt. In 1978 is een ambtelijke nota daarover volgens de Volkskrant geheim gehouden, onder meer om toenmalig premier Van Agt te beschermen. Volgens Emus Saija is het nu tijd om de oud-minister te vervolgen.

In januari beantwoordt minister Opstelten vragen van de Tweede Kamer over de treinkaping en de geheime documenten.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #3 Gepost op: 12 juni 2014, 18:23:17
https://www.youtube.com/watch?v=vmiU2w3E454
'Molukse treinkapers De Punt geliquideerd'
RTV Drenthe
Gepubliceerd op 11 jun. 2014
Citaat
DE PUNT - Het Britse ministerie van Defensie en de Amerikaanse FBI gingen er kort na de treinkaping bij De Punt in 1977 al vanuit dat Nederlandse mariniers de kapers doelbewust hebben doodgeschoten. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit tot voor kort geheime overheidsdocumenten.

De mariniers zouden bij de beëindiging van de kaping alle terroristen hebben willen doden om eventuele problemen bij de latere rechtzaak te voorkomen. Dat schrijft de Britse militair attaché in een verslag.

Vandaag is het precies 37 jaar geleden dat er een eind werd gemaakt aan de treinkaping bij De Punt. Acht inzittenden van de trein kwamen om het leven: twee gegijzelden en zes van de negen treinkapers. In Molukse kringen wordt er al langer vanuit gegaan dat het doden van de kapers een doelbewuste actie was. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten laat het incident onderzoeken en wil daarbij onder meer weten met welke instructies de Nederlandse mariniers op pad gingen. De uitkomst wordt voor 1 december verwacht.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Archiefonderzoek treinkaping De Punt aangeboden aan Tweede Kamer

http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/11/19/archiefonderzoek-treinkaping-de-punt-aangeboden-aan-tweede-kamer.html
Nieuwsbericht | 19-11-2014

In het archiefonderzoek naar de beëindiging van de treinkaping bij De Punt in 1977 zijn geen feiten of omstandigheden naar voren gekomen waaruit blijkt dat het besluit tot ingrijpen destijds onzorgvuldig, onvolledig of onjuist is geweest. Het optreden berustte op een toereikende wettelijke grondslag. Het bevoegd gezag en de politieke ambtsdragers waren zich ten volle bewust van de details van het bevrijdingsplan en de risico’s voor de gegijzelden, de mariniers en de gijzelnemers. Het doel van het plan was de bevrijding en bescherming van de gegijzelde passagiers in de trein. De consequentie dat waarschijnlijk alle gijzelnemers zouden omkomen, werd aanvaard. Het uitgeoefende geweld door de precisieschutters en de mariniers viel binnen de grenzen van de geweldstoepassing die door het bevoegd gezag was voorzien en aanvaard.

Dat staat in het verslag van het archiefonderzoek naar de beëindiging van de gijzeling bij De Punt en de daarmee samenhangende gijzeling van een lagere school in Bovensmilde. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en minister Hennis van Defensie hebben het verslag vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. De actie om de gegijzelden in de trein te bevrijden, kostte het leven aan zes gijzelnemers en twee gegijzelden. 49 gegijzelden werden bevrijd. Drie gijzelnemers werden aangehouden. Zes gegijzelden, twee mariniers en een gijzelnemer raakten gewond. In het verslag gaat het kabinet voor het eerst uitgebreid in op de operationele aspecten van de beëindiging van de gijzelingen. Het schetst een samenhangend beeld van de gebeurtenissen bij de beëindiging van de gijzeling en de context waarin deze gebeurtenissen moeten worden geplaatst. Voor het onderzoek zijn de archieven van alle betrokken diensten geraadpleegd.

Het onderzoek beschrijft de complexe afwegingen die de ministers 37 jaar geleden moesten maken. Om geweld te vermijden, was het beleid van het kabinet aanvankelijk gericht op het ‘murw’ maken van de gijzelnemers. Gedurende de gijzeling – die in totaal 20 dagen duurde - maakte het kabinet zich in toenemende mate zorgen over de gezondheid van de gegijzelden. Ook was er in de laatste dagen van de gijzeling volgens het kabinet sprake van een verharding in de opstelling van de gijzelnemers. Uit het onderzoek blijkt dat alle aspecten van het uiteindelijke bevrijdingsplan zorgvuldig zijn afgewogen. Alternatieven om de gijzeling op een minder gewelddadige wijze te beëindigen, zijn door het kabinet onbruikbaar bevonden. Het onderzoek heeft geen nieuwe informatie aan het licht gebracht die niet toen al bij de besluitvormers bekend was en door hen is meegewogen.

In het onderzoeksverslag staat een gedetailleerde reconstructie van de bevrijdingsactie. Uit observaties en verklaringen van vrijgelaten passagiers was duidelijk geworden dat de gegijzelden en gijzelnemers zich in verschillende delen van de trein ophielden. In de vroege ochtend van 11 juni 1977 openen de precisieschutters het vuur op de compartimenten van de trein waarin de gijzelnemers zich bevinden. De intensieve beschieting in combinatie met laag overvliegende straaljagers moet voorkomen dat zij zich onder de gegijzelden mengen. Ook biedt de beschieting dekking aan de mariniers die door het open terrein de trein naderen. Nadat het vuren door de precisieschutters is gestopt, dringen de mariniers via vijf portalen de trein binnen. De mariniers hebben de instructie dat ze niet mogen vuren op gijzelnemers die zich duidelijk waarneembaar overgeven. Binnen drie minuten bevrijden de mariniers de passagiers en wordt de trein veilig gesteld.

Bij de bevrijdingsactie komen twee gegijzelde passagiers om het leven. Eén passagier slaapt die nacht op een plek waar eerder een gijzelnemer de wacht hield. Zij wordt dodelijk getroffen door het vuur van de precisieschutters. De andere passagier komt om door vuur van de mariniers tijdens de schotenwisseling tussen de mariniers en een gijzelnemer. Uit nieuw onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut blijkt dat drie gijzelnemers het meest waarschijnlijk zijn gedood door het vuur van de precisieschutters. Van één gijzelnemer staat vast dat zij dodelijk werd getroffen door het vuur van de mariniers in de trein. Een andere gijzelnemer werd dodelijk getroffen door een projectiel dat kan zijn afgevuurd door de precisieschutters of door de mariniers van binnen of van buiten de trein. Van één gijzelnemer kan niet worden vastgesteld of hij dodelijk getroffen werd door het vuur van de precisieschutters of door het vuur van de mariniers in de trein. Voor de gijzelnemers die zijn gedood geldt dat het toegepaste geweld rechtsreeks voortvloeide uit de opdracht aan de precisieschutters om op aangewezen delen van de trein te schieten en de opdracht aan de mariniers om de gegijzelden te bevrijden. Voor de omgekomen gijzelnemers zijn geen aanwijzingen gevonden dat zij zich duidelijk waarneembaar hebben overgegeven. Twee gijzelnemers gaven zich over en één gijzelnemer werd na een schotenwisseling overmeesterd.

Het verslag beschrijft de politieke verantwoording die is afgelegd in 1977. Het archiefonderzoek bevestigt op vrijwel alle punten hetgeen het kabinet in 1977 in de Tweede Kamer heeft verklaard en in het kabinetsverslag heeft geschreven. Eén mededeling komt niet overeen met de bevindingen van het onderzoek. Dit is de mededeling dat er in de trein niet is geschoten op gijzelnemers die zich niet met een vuurwapen verzetten. Bij de gijzelnemers in de kop van de trein zijn wel wapens aangetroffen, maar er zijn geen aanwijzingen gevonden dat zij zich daarmee hebben verzet. Bij de vrouwelijke gijzelnemer op wie is geschoten is naderhand geen wapen aangetroffen.

In het archiefonderzoek wordt ook nader ingegaan op een interne nota van het ministerie van Justitie van 1 maart 1978 over de sectierapporten van de overleden gijzelnemers. In 2013 werd in de media bericht dat die nota zou vermelden dat de gijzelnemers door 144 kogels zijn getroffen. De nota heeft echter geen betrekking op het aantal kogels maar op het aantal uitwendige verwondingen. Volgens het NFI is het niet mogelijk om uit de autopsierapporten af te leiden door hoeveel kogels de gijzelnemers zijn getroffen.



Documenten en publicaties

Aanbiedingsbrief rapport beëindiging treinkaping De Punt
Aanbiedingsbrief van minister Opstelten (VenJ) en minister Hennis-Plasschaert (Def) aan de Tweede Kamer bij het verslag van een ...
Kamerstuk | 19-11-2014

Beëindiging van de gijzeling bij De Punt in 1977
Verslag van een archiefonderzoek naar de beëindiging van de gijzeling bij De Punt in 1977.
Rapport | 18-11-2014
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Ambonezen gijzelen ambtswoning Indonesische ambassadeur (1970)
Gepubliceerd op 19 nov. 2014
32 gewapende Ambonese jongeren zijn de ambtswoning in Wassenaar van de Indonesische ambassadeur binnengedrongen en houden 15 mensen gegijzeld, onder wie de echtgenote van de ambassadeur met haar kinderen. Bij hun overval is hoofdagent Moolenaar doodgeschoten. Wegen in de buurt van de ambassade zijn afgesloten en vier pantserwagens van de marechaussee bewaken de woning. Kinderen rolschaatsen op de afgesloten weg. Journalisten wachten op nieuws en lezen een extra editie van de "Haagse Courant". Vanuit een vliegtuig van de Rijkspolitie wordt de ambtswoning in de gaten gehouden, waarbij bewapende gijzelnemers achter muurtjes op het terras zichtbaar zijn. Minister Joseph Luns, ir. J.A. Manusama, leider van de RMS, en minister-president P.J.S. de Jong praten in een tuin met elkaar en klimmen met enkele rechercheurs naar een aan de woning grenzende tuin, van waaruit ze per megafoon met de gijzelnemers proberen te communiceren. Deze dreigen de gijzelaars dood te schieten als niet aan hun eis wordt voldaan van een gesprek tussen president Soeharto van Indonesië en Manusama. Vervolgens gaat ds. Joop Metiary, voorzitter van de vereniging van Zuid-Molukkers, naar de woning en onderhandelt met de gijzelnemers. Op verzoek van de gijzelnemers vertrekken de pantserwagens, waarna de gijzelnemers zich, luid "Merdeka" roepend, overgeven aan de politie. Nadat ze zijn gefouilleerd, worden ze met politiebusjes afgevoerd naar het huis van bewaring in Scheveningen. De gijzelaars staan op de oprijlaan, waar de politie ook de wapens van de gijzelnemers uitstalt. Metiary staat de pers te woord en De Jong verklaart dat de gijzelnemers gewoon berecht zullen worden

Treinkaping in Wijster door Zuid-Molukkers (1975)
Gepubliceerd op 19 nov. 2014
Treinkaping in Wijster, nabij Beilen, door Zuid-Molukse jongeren en de bezetting van het Indonesische consulaat in Amsterdam. Bij de gijzeling in de trein zijn zeker drie mensen gedood en het einde van de kaping is nog niet in zicht, ondanks bemmiddeling van ir. Manusama, president in Nederland van de Republiek der Zuid-Molukken. Bij het consulaat lukt het dominee Metiary enkele kinderen uit het pand vrij te krijgen. Shots: de gekaapte trein staat stil in een weiland, diverse politie-auto's onderweg naar trein, pantserwagens in de nacht, een man rent (ver weg) over het spoor bij de trein weg, ambulances staan klaar voor mogelijke slachtoffers, tanks sluiten de straten af. Ir. Manusama stapt in een auto gefilmd door pers, politiebusjes rond door Molukkers bezet Indonesisch consulaat in Amsterdam, een politieman loopt met zijn handen omhoog richting het pand met de gijzelnemers, dominee Metiary komt pand uit met twee kinderen. Archiefbeelden van een toespraak van Manusama.

Overgave na treinkaping Wijster (1975)
Gepubliceerd op 19 nov. 2014
Na 290 uur hebben de zes overgebleven Zuid-Molukse gijzelnemers in de gekaapte trein bij Wijster zich overgegeven aan justitie. Shots: militaire bewaking in Wijster, de Drenthehal waar een persconferentie gaande is, kapers verlaten de trein begeleid door de bemiddelaars Manusama en Soumokil. De ambulance rijdt naar een nabijgelegen spoorwegovergang, voormalige gijzelaars verlaten de trein. Verklaring (deels buiten beeld) van minister Dries van Agt van Justitie, die aangeeft dat de kaping voorbij is, maar dat die kaping en de gijzeling op het Indonesische consulaat in Amsterdam diepe sporen onder de bevolking hebben nagelaten.

Nasleep treinkaping Wijster (1976)
Gepubliceerd op 19 nov. 2014
Op Paleis Soestdijk heeft koningin Juliana de gijzelaars ontvangen die betrokken waren bij de treinkaping door Molukkers bij Beilen in december 1975. Op dezelfde dag biedt de regering haar verslag over de gijzelingen aan bij de Tweede Kamer. De gijzeling leidde tot een gesprek met een Zuid-Molukse delegatie o.l.v. RMS-president Ir. Manusama. Shots: Soestdijk, koningin Juliana spreekt in zaal met slachtoffers, een delegatie komt aan in hal van het ministerie van Algemene Zaken en schudt de hand met de Nederlandse minister-president Joop den Uyl en de ministers Dries van Agt, Max van der Stoel, Henry van Doorn en Wilhelm de Gaay Fortman. Archiefbeelden van de gekaapte trein tussen de weilanden.

Treinkaping en schoolgijzeling door Zuid-Molukkers (1977)
Gepubliceerd op 19 nov. 2014
Zuid-Molukse jongeren gijzelen leerlingen en onderwijzend personeel van een lagere school in het Drentse Smilde, tegelijkertijd wordt een trein bij De Punt gekaapt door andere Zuid-Molukkers. Shots: luchtshot van Smilde met de school, twee ME-busjes, een lege straat in Smilde met twee bewapende militairen, Molukse jongeren op straat, de auto van een Molukse man wordt door militairen en politie onderzocht. Shots van de school, luchtshot van de gekaapte trein, kijkers bij de spoorwegovergang en op een weg met de gekaapte trein op grote afstand, de gekaapte trein, ramen deels geblindeerd met kranten.

Dramatisch einde gijzelingen (1977)

Gepubliceerd op 19 nov. 2014
Bijna drie weken na het begin van de Zuid-Molukse gijzelingsacties in een trein bij De Punt en een lagere school in Bovensmilde maakt de regering met geweld een einde aan beide gijzelingen. Bij de bevrijding van de trein komen twee gijzelaars en zes gijzelnemers om het leven. Verklaringen van een gijzelaar op persconferentie met dankwoord, minister-president Joop den Uyl, die onder meer stelt: "Wat de regering voor ogen staat nu de gijzelingen beëindigd is, is ook heel sterk de zorg dat het voor de Zuid-Molukse gemeenschap in ons land mogelijk zal zijn als gelijkwaardige burgers in dit land te leven, maar ook onderhevig en onderhorig aan de gelijke wetten en rechten, aan de gelijke spelregels die ook voor anderen gelden". Minister van Justitie en vice-premier Dries van Agt: "Ik verzoek u te geloven dat het niet anders kon. Terwille van het voorkomen van een dergelijke gewelddaden in de toekomst moesten wij hiertoe besluiten." Shots van tanks op weg naar de school met schoten op de achtergrond, straaljagers vliegen laag over de trein. Shots van de trein met slecht zicht door de ochtendschemer en mist, gijzelaars lopen weg van de trein en gewonden en slachtoffers worden per brancard weggedragen. Beschadigd voorste compartiment van de trein waarin de meeste omgekomen kapers zaten. Volkswagen-politiebusjes rijden weg van de school, gijzelaars in de bus, de trein wordt weggesleept, Zuid-Molukkers zitten in woonwijk op gras.

Schoolkinderen vrijgelaten na schoolgijzeling (1977)
Gepubliceerd op 19 nov. 2014
De Zuid-Molukse gijzelnemers van een lagere school in Bovensmilde hebben alle kinderen vrijgelaten als gevolg van een besmettelijke virusinfectie. Vier leerkrachten worden nog altijd in gijzeling gehouden. Shots: de school met politie en bezorgd toekijkende ouders, kinderen in de school scanderen "Van Agt (minister van Justitie en vice-premier), wij willen leven". De school waarvan ramen zijn dichtgeplakt met kranten, een kind wordt per brancard afgevoerd, kinderen verlaten één voor één lopend de school, een gijzelaar staat met een stengun in de deuropening, gijzelnemers en onderwijzers zwaaien de kinderen na, zwaaiende kinderen in bus. Een reactie (buiten beeld) van een meisje die uitgebreid over de gijzeling vertelt.

Einde gijzeling Provinciehuis Assen (1978)
Gepubliceerd op 19 nov. 2014
In Assen is met een militaire ingreep een einde gemaakt aan de bezetting van het Provinciehuis en de gijzelijng van medewerkers door een groep gewapende Zuid-Molukkers. Eerst werd de omgeving door politie en militairen afgezet en werd in het wijkgebouw een perscentrum ingericht. Shots: politie en militairen met pantservoertuigen in de omgeving van het Provinciehuis, wijkgebouw met pers en het gebouw De Kolk waar het weerzien tussen gijzelaars en familieleden plaatsvindt.

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #6 Gepost op: 20 november 2014, 00:25:17
http://www.youtube.com/watch?v=Ep0YDTVbHrI#ws
Gepubliceerd op 19 nov. 2014
De reconstructie van de treinkaping bij De Punt op 11 juni 1977, die door het ministerie van Veiligheid en Justitie werd getoond bij de presentatie van het archiefonderzoek.

Kijk hier voor meer informatie: http://www.rtvnoord.nl/?p=141563
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #7 Gepost op: 5 december 2015, 01:10:58
https://www.youtube.com/watch?v=5GwgxL8-8II
Gepubliceerd op 2 dec. 2015
Citaat
WIJSTER - 2 december 1975. Die datum zal Toon Verschelling niet gauw vergeten. Veertig jaar geleden werd zijn boerderij na de treinkaping bij Wijster gebruikt als belangrijkste politiepost. "Hier zat de staf. Bij ons werd alles geregeld."

Vanuit zijn boerderij waren telefoonlijnen naar het crisiscentrum, het provinciehuis en naar Den Haag. "De instructies kwamen bij ons thuis binnen. Wij hadden de belangrijkste post."

'Bouwt zich langzaam op'
Verschelling woonde op zo'n driehonderd meter van de trein. Hij was die dag met zijn vader in Slagharen geweest. Toen hij thuiskwam, stond er politie voor de deur. "Tegen de avond waren het er een stuk of zes, zeven. Daarna kwam een politieauto met een grote megafoon erop", zegt Verschelling.

"Die auto ging een eindje verderop staan. Ze riepen: 'Het is een zinloos avontuur waar jullie je in storten, het is beter dat je ermee stopt.' De agenten wilden weten of de kapers het hadden begrepen", vertelt hij. "Ja, ze hadden het begrepen. Maar de kogels kwamen door de bomen heen. Dus de politieauto was weer heel rap achter de boerderij."


Proviand inslaan
Verschellings vrouw Hennie was die dag aan het werk in Hoogeveen. "Ik werd in de loop van de middag opgebeld door mijn man. Hij zei dat er een gekaapte trein bij ons achter de boerderij stond." Ze mocht pas de volgende dag weer thuiskomen, maar dan moest ze wel proviand meenemen. Veel van de mensen in de boerderij hadden geen eten en de bodem van de diepvries was in zicht. "Ik heb dus allerlei inkopen gedaan", zegt Hennie Verschelling. "Koffie, thee, van alles..."

Ingrijpen?
De Molukse kapers uit Bovensmilde hielden bijna twee weken lang tientallen passagiers gegijzeld. De machinist en twee passagiers werden doodgeschoten. De vraag was hoe er ingegrepen moest worden. "De majoor van de mariniers had al een plan gemaakt. Ik zie hem nog zitten, met z'n kleine sigaar in de mond", beschrijft Toon Verschelling. "Achterop het sigarendoosje was hij aan het schrijven."

"Op een gegeven moment zaten de scherpschutters met langeafstandsgeweren bij ons. Andere scherpschutters zaten binnen 110 meter van de trein in het land. De majoor had graag gehad dat het commando 'uitschakelen' gegeven zou worden. Dat betekende niet doodschieten, maar door de benen schieten", zegt Verschelling. "Ze waren er klaar voor. Het antwoord uit Den Haag kwam: nee, onderhandelen. Dat was een domper voor die jongens."

'Ik zie het nog voor me'
Frits Brink was veertig jaar geleden chefstaf van de Rijkspolitie in Drenthe. Hij gaf toen leiding aan de politie-inzet. "Ik zie het nog precies voor me", zegt Brink. "We zaten in een kleine bespreking op de kamer van mijn chef. Dan stopt alles. We hoorden dat er geschoten was. Toen ging het heel snel."

Er moest van alles gebeuren. Volgens Brink gingen de plaatselijke politie en de recherche die kant op. "Wat er vooral ook moet gebeuren, is het afzetten van de plaats. Dat je het in de hand houdt, heeft met afzettingen te maken. In de loop van de dag is het uitgebreid met versterkingen, ook vanuit andere districten", vertelt hij. "Later kwamen ook het leger en de marechaussee erbij."

Inwoners van Wijster
Brink beschrijft hoe bewoners hun huizen beschikbaar stelden als belangrijke posten. "Je werkt aan zoiets ernstigs. Je ziet je verantwoordelijkheid, werkt eraan mee en doet wat je kunt. Ik vind dat mensen dat geweldig opgepakt hebben."

Zelf woonde Brink in die periode net in Wijster. "Het geeft wel iets aparts, omdat je de mensen kent. Ook als je nu praat met mensen die vlakbij woonden en medewerking hebben verleend, dan merk je hoe ze er nu nog steeds bij betrokken zijn. Dat moet je niet vergeten. Het is niet niks wat je in je achtertuin krijgt."

Ons radioprogramma Drenthe Toen besteedt komende zondag ook uitvoerig aandacht aan de gebeurtenissen van veertig jaar geleden.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #8 Gepost op: 7 december 2015, 13:04:07
Nabestaanden treinkapers De Punt dagen Staat

Gepubliceerd: 07 december 2015 10:09
Laatste update: 07 december 2015 10:47
  
Nabestaanden van twee doodgeschoten Molukse kapers van de treinkaping bij De Punt in 1977 dagen de Nederlandse staat voor de rechter.
Volgens hen zijn de kapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja door mariniers geëxecuteerd terwijl ze zwaargewond en weerloos waren.

Nederland was in 1977 bijna drie weken in de ban van de kaping van de intercity Assen - Groningen. Na vruchteloze onderhandelingen eindigde de kaping met een grote, gewelddadige bevrijdingsactie. Zes daders en twee onschuldige treinreizigers kwamen om het leven.

Volgens advocaat Liesbeth Zegveld zijn twee kapers in de trein van dichtbij doodgeschoten. Zij werden daarbij in hun hoofd en borst geraakt. Dit terwijl ze door hevige beschietingen van buiten de trein al waren uitgeschakeld en volgens Zegveld geen bedreiging meer vormden.

Ze vindt dat de mariniers de twee daarom hadden moeten arresteren. ''Niemand wordt van het leven beroofd, tenzij absoluut noodzakelijk'', schrijft de advocaat.

Buitenproportioneel
lees verder: http://www.nu.nl/politiek/4178229/nabestaanden-treinkapers-punt-dagen-staat.html
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Citaat van: Live link=msg=1390314 date=1449489847
Nabestaanden treinkapers De Punt dagen Staat

https://www.youtube.com/watch?v=iTD9rW5ETyc
Samen sterk in de hulpverlening!