GRIP 2 Hoogwater stormvloed na KNMI Weeralarm code rood Sinterklaasstorm 05 en 06-12-2013

Auteur Topic: GRIP 2 Hoogwater stormvloed na KNMI Weeralarm code rood Sinterklaasstorm 05 en 06-12-2013  (gelezen 81324 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

bart007

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 17,201
Citaat van: Thor link=msg=1226181 date=1386324655
Door de harde wind en hoge waterstand is in het Friese Holwerd een schip van Rijkswaterstaat losgeslagen.

Het schip lag vast aan de pier. Enkele kilometers naar het oosten is het circa 30 meter lange schip tegen de dijk aan komen te liggen. Nu het opnieuw hoog water is in combinatie met de harde wind is het misschien mogelijk het schip weer los te krijgen. Een bergingsbedrijf is daar druk mee bezig.


http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/schip-losgeslagen-door-harde-wind

Situatie lijkt opgelost:
zie link + foto: http://www.schuttevaer.nl/nieuws/actueel/nid20062-storm-blaast-kennemer-op-ongemakkelijke-plek.html
de waarheid verandert soms,  ....  maar het geloof in de waarheid niet


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Schip Rijkswaterstaat op kwelders bij Holwerd

http://www.rijkswaterstaat.nl/actueel/nieuws_en_persberichten/
06-12-2013 | Rijkswaterstaat Noord-Nederland | persbericht

Door de extreme weersomstandigheden en hoge waterstanden is vannacht een schip van Rijkswaterstaat losgeslagen bij Holwerd. Het schip is op drift geraakt en ligt nu op de kwelders ten oosten van de veerdam van Holwerd, tegen de blokken van de dijk.

Rijkswaterstaat en Wetterskip Fryslân hebben het probleem gesignaleerd en houden verscherpt toezicht. Het schip ligt op dit moment rustig en vormt geen risico.

Vanochtend wanneer het licht is, bekijken Rijkswaterstaat en Wetterskip Fryslân welke maatregelen er moeten worden genomen. Zodra er vanochtend meer bekend is, informeren we daarover.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Waarschuwing KNMI gevaarlijk weer (code geel): Zware windstoten bij winterse buien

Bron: http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.html


   
Tijdens winterse buien komen vooral in het noordelijk kustgebied zware windstoten voor van ca. 75 km/u. In het oostelijk Waddengebied tot ca. 90 km/u. De windstoten houden aan tot aan het begin van de avond, in het oostelijk waddengebied tot aan het einde van de avond.
Uitgifte: 06/12/2013 13:58 uur LT
   
Weer Verwachting
http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/

vrijdag 06 tot en met donderdag 12 december 2013

Vandaag en morgen
Winterse buien, geleidelijk afnemende wind.

Het is wisselend bewolkt met winterse buien, langs de noordwestkust en boven de Wadden eerst nog met zware windstoten rond 75 km/u, op de oostelijke Wadden tot ca. 90 km/u. De buiigheid neemt geleidelijk af. Het is ca. 5 graden. De wind, west tot noordwest, neemt in het zuidelijk kustgebied af tot hard, maar blijft in het noorden nog stormachtig, 8 Bft.

Komende nacht neemt de bewolking toe. De minimumtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt in het oosten tot 5 graden langs de kust. De wind is noordwest en neemt in het zuidelijk kustgebied af tot vrij krachtig en in het noorden tot hard. Later in de nacht draait de wind naar westelijke richtingen en neemt verder af.

Zaterdag overdag is het bewolkt en motregen, mogelijk voorafgegaan door wat lichte natte sneeuw, trekt van het zuidwesten naar het noordoosten over ons land. De middagtemperatuur ligt rond de 5 graden. De wind is langs de kust westelijk en (vrij) krachtig en in het binnenland matig uit zuid tot zuidwest. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten
Zondag nog veel bewolking en periode met regen. Vanaf maandag overgang naar iets meer zon en verder een rustig en droog weertype. De middagtemperatuur daalt naar een graad of 4 en de minima liggen op of iets onder het vriespunt.
Uitgifte: 06/12/2013 15.19 uur LT   

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 13 december tot en met vrijdag 20 december
Grote kans (80 %) op het aanhouden van het rustige en droge weertype met minima en maxima iets onder de normale waarde voor de tijd van het jaar.
Uitgifte: 06/12/2013 04.11 uur LT
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
De zware storm van vijf december

6 december 2013 - De storm die op 5 en 6 december de landen rond de Noordzee trof hield lang aan en ging in het noorden van ons land en het westelijke kustgebied vergezeld van zeer zware windstoten.


In 24 uur (van 04/12 - 05/12) diepte de depressie met 41 hPa uit. Het criterium voor rapid cyclogenesis (snelle depressievorming) is 24 hPa per 24 uur is. Daar voldeed deze depressie dus ruimschoots aan (Bron: KNMI)

Het KNMI schaalde de waarschuwingscode oranje (extreem weer) voor een deel van het land op tot code rood (weeralarm) voor zeer zware windstoten. De zwaarste windstoten deden zich in een groot deel van het land vooral voor tijdens de passage in de middag en het begin van de avond van een bijzonder actieve buienlijn. De buien gingen op veel plaatsen vergezeld van voor de tijd van het jaar ongewoon intensief onweer en hagel. Later in de avond waren de windstoten het zwaarst tijdens buien in het noordoosten van het land.

Het weerstation op Stavoren registreerde een windstoot van 137 km/uur, Vlieland noteerde 130 km/uur. Daar werd een uurgemiddelde windsnelheid gemeten van 90 km/uur (25 m/sec, windkracht 10), waarmee deze noordwesterstorm als zware storm wordt geclassificeerd. Sinds het begin van deze metingen in 1910 heeft in ons land zestig keer een storm gewoed van windkracht 10 of meer.


Neerslagverwachting voor 5 december 2013 (17 uur) toen het front met de buienlijn over De Bilt trok. Het KNMI Harmoniemodel toonde de ontwikkeling en het verloop van de buienlijn al anderhalve dag tevoren (Bron: KNMI)

De langdurige noordwesterstorm met een langgerekt windveld in combinatie met springtij leidde tot een stormvloed met zeer hoge waterstanden. Sterke noordwesterstormen, die lang duren, hebben duidelijk effect op de waterstanden.

De storm van afgelopen vijf december was de tweede in korte tijd. Ook op maandag 28 oktober werd ons land getroffen door een zware storm die schade en overlast veroorzaakte. Het optreden van twee flinke stormen in een kort tijdbestek komt vaker voor en berust op toeval. De jaarlijkse variaties in de frequentie en de activiteit van stormen zijn groot. Er zijn geen aanwijzingen voor een toename van het aantal stormen in ons land.

De stormdepressie, die op 5 december over de noordelijke Noordzee trok, ontwikkelde zich in een rap tempo. In de kern van de depressie daalde de luchtdruk met maximaal 10 tot 12 hPa per zes uur.


De scherpe buienlijn bij de stormdepressie van 5 december strekte zich over een groot gebied uit (Bron: KNMI)

Zo’n snelle vorming van een stormdepressie (rapid cyclogenisis) komt vaker voor, maar dat zo'n sterk uitdiepende depressie zo dicht in de buurt van ons land komt is bijzonder.

De depressie trok als een randstoring ten zuiden van Groenland langs en er volgde uitdiepend een route te zuiden van IJsland en vlak ten noorden van Schotland naar het zuiden van Noorwegen en Zweden.

Een iets zuidelijker koers zou in ons land tot nog meer wind hebben geleid maar de weermodellen hadden de juiste koers berekend.


Factsheet storm 5 december

Klimaatdata en -advies
Zware storm op 5 december


Op donderdag 5 december trok een snel uitdiepend lagedukgebied over de noordelijke Noordzee via het zuiden van Scandinavië naar de Oostzee. Boven ons land veroorzaakte de stormdepressie veel wind met als gevolg veel schade en overlast. Het KNMI gaf op woensdag 4 december een extreem weer waarschuwing uit voor zeer zware windstoten ('code oranje') voor het noordwestelijk deel van het land. De waarschuwing werd in de ochtend van 5 december opgeschaald naar een weeralarm ('code rood') voor de noordelijke regio's. In de avond werd code rood ingetrokken.

Aan het einde van de ochtend werd aan zee stormkracht bereikt en kwamen in een brede kustzone zware windstoten voor. In de middag trok een koufront vergezeld van een actieve buienlijn (onweer, hagel) van noordwest naar zuidoost over het land. Tijdens deze passage deden zich de zwaarste windstoten voor. In het noorden van het land en in het westelijk kustgebied werden stoten van 110-137 km/uur geregistreerd, in de rest van het land 75-100 km/uur.


Na passage van de buienlijn trokken winterse buien over het land. In het noordoostelijk kustgebied bleef de wind tot ver in de ochtend van 6 december 8-9 Beaufort (stormachtig tot storm). Vlieland heeft een hoogste uurgemiddelde geregistreerd van 25 m/s (10 Beaufort).


Noordwesterstorm
Onderstaande weerkaart laat de depressie zien op 5 december om 19.00 uur. De kern van het laag ligt op dat moment boven het zuiden van Scandinavië. Boven de Noorse Zee en de Noordzee is sprake van een langgerekt stormveld uit het noordwesten. De lange strijklengte van de wind over zee in de richting van onze kust in combinatie met springtij resulteerde in zeer hoge waterstanden.


Stormenlijst
Het KNMI archiveert een storm als "zwaar" indien het uurgemiddelde van de windsnelheid 10 Beaufort (24.5 m/s) of hoger was op tenminste één KNMI-station. De storm van 5 december 2013 was de 60e zware storm sinds 1910. De storm volgde kort op de zware storm van 28 oktober.

Zware stormen in Nederland sinds 1910 (stormenlijst)

Het optreden van twee flinke stormen in een kort tijdbestek komt vaker voor maar is toeval. De jaarlijkse variaties in de frequentie en de activiteit van stormen zijn groot. Er zijn geen aanwijzingen voor een toename van het aantal stormen in ons land.

Onweer
De buienlijn die in de namiddag en begin van de avond over het land trok ging op veel plaatsen vergezeld van onweer dat actief was voor de tijd van het jaar. Onderstaande kaart toont de ontladingen die door het bliksemdetectiesysteem van het KNMI werden geregistreerd.


Geactualiseerd 6 december 2013, 12.00 uur.
Samen sterk in de hulpverlening!




Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!




Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Aan op de kant, N366 afgesloten
Aan op de kant, N366 afgesloten
H Meter
Gepubliceerd op 5 dec 2013
Citaat
Musselkanaal -- Donderdagmiddag is op de N366 tussen Stadskanaal en Musselkanaal een vrachtwagen gekanteld.
De chauffeur kon de combinatie niet meer in bedwang houden met de harde wind waardoor de trailer dwars over de weg kwam te liggen. Wonder boven Wonder vielen er geen gewonden. Bergingsbedrijf Hamstra heeft de gekantelde trailer weer op zijn wielen gezet. De politie heeft samen met Rijkswaterstaat het verkeer omgeleid.

Vrachtwagentrailer omgewaaid N366 Musselkanaal - 5 december 2013
Vrachtwagentrailer omgewaaid N366 Musselkanaal - 5 december 2013
HuismanMedia
Gepubliceerd op 5 dec 2013

Volledige dijkbewaking in Delfzijl
Volledige dijkbewaking in Delfzijl
H Meter
Gepubliceerd op 5 dec 2013
Citaat
Delfzijl -- Het waterschap Noorderzijlvest in Groningen stelt vanavond een volledige dijkbewaking in. Dit houdt in dat er 75 tot 80 man worden ingezet. Ook wordt er in Groningen een operationeel team ingezet voor de coördinatie. Dat team zit in het waterschapshuis. Het waterschap verwacht dat het water tot 4 meter 30 plus NAP zal stijgen. Vanavond rond elf uur zullen Coupures in de haven van Delfzijl worden gesloten. Het water zal tegen deze deuren ongeveer een meter hoog komen te staan. De parkeerplaats voor de haven zal blank komen te staan. Zo is althans de verwachting.

Citaat
Vrachtwagentrailer gekanteld bij Musselkanaal - RTV Noord

Scholen hele provincie eerder dicht - RTV Noord

Waterstand loopt hoger op dan verwacht - RTV Noord

Chaos op hoofdstation Groningen - RTV Noord

Social liveblog: De storm op Twitter - RTV Noord

Haven Lauwersoog onder water - RTV Noord

Waterpeil Delfzijl tot 4.82 meter - RTV Noord

Dijkbewaking stopt, coupures vrijdagmiddag weer open - RTV Noord

Coupures Delfzijl zeker tot vrijdagmiddag vijf uur dicht - RTV Noord
Haven Lauwersoog onder water - RTV Noord
RTV Noord
Gepubliceerd op 5 en 6 dec 2013
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Rijkswaterstaat: waterstanden dalen naar normaal niveau

http://www.rijkswaterstaat.nl/actueel/nieuws_en_persberichten/2013/december2013/rijkswaterstaat_waterstanden_dalen_naar_normaal_niveau.aspx
06-12-2013 | Rijkswaterstaat Verkeer- en Watermanagement | persbericht

De waterstanden langs de Nederlandse kust dalen na vrijdag 6 december weer naar normale niveaus. De maxima zijn in de nacht van 5 op 6 december bereikt. Het hoog water heeft hier een daar voor overlast gezorgd, maar niet tot onveilige situaties geleid. Nederland was goed voorbereid op het hoog water.

Het hoog water was een gevolg van een combinatie van springtij en storm. Vanuit het Watermanagementcentrum van Rijkswaterstaat zijn de waterstanden langs de kust en op de grote meren continu in de gaten gehouden, zodat waterschappen en veiligheidsregio’s maatregelen konden nemen, zoals het sluiten van waterkeringen, het ontruimen van kades en het instellen van dijkbewaking.

In Vlissingen is vrijdagmorgen vroeg de op één na hoogste waterstand bereikt sinds 1953 en in Hoek van Holland de hoogste sinds dat jaar. Delfzijl gaf ook één van de hoogste waterstanden ooit.

Rijkswaterstaat sloot de Oosterscheldekering donderdagnacht vanwege het hoog water. De kering ging vrijdagochtend weer open. Ook de Hollandsche IJsselkering bij Capelle aan den IJssel werd gesloten. Door de sluiting van sluizen en een verbod op het openen van bruggen heeft het scheepvaartverkeer tijdelijk hinder ondervonden. Dit was onder meer het geval bij de sluizen in Terneuzen, de sluis bij de Hollandse IJsselkering, de Oranjesluizen, de sluizen naar de Wadden en de kleine zeesluizen in IJmuiden.

Uit een eerste inventarisatie van Rijkswaterstaat en de waterschappen blijkt dat op enkele locaties schade is ontstaan aan duinen en dijken. Zo is er duinafslag bij Noordwijk en in Zeeland geconstateerd. Ook is er schade aan ondergelopen buitendijkse kades.

Daarnaast verzakte een nooddijk bij de bouw van de nieuwe Botlekbrug in Rotterdam. Dat zorgde vrijdagmorgen voor overlast voor het verkeer. De dijk is snel gerepareerd en verstevigd.
Samen sterk in de hulpverlening!