Gevaren van koolstofmonoxide (CO)

Auteur Topic: Gevaren van koolstofmonoxide (CO)  (gelezen 55287 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,815
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Gepost op: 1 december 2013, 01:45:24
Zie ook Koolstofmonoxide incidenten

Gevaar van koolmonoxidehttp://www.brandweereibergen.nl/gevaar-van-koolmonoxide/

In de wintermaanden vallen er meer slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat kan vrijkomen bij de verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout en kolen. Het ontstaat vaak bij het gebruik van van gas- en verbrandingstoestellen zoals een geiser, kachel of open haard. Ook bij het gebruik van kooktoestellen op gas kan koolmonoxide ontstaan. Het gevaar van koolmonoxide is dat je het gas niet ruikt, proeft en ziet, waardoor je niet door hebt dat het er is. Tegelijkertijd is het een zeer giftig gas wat ervoor zorgt dat u steeds minder zuurstof op kunt nemen. Daarom wordt koolmonoxide ook wel een sluipmoordenaar genoemd.

Bij koolmonoxidevergiftiging kunnen klachten ontstaan zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Iemand die te veel koolmonoxide heeft ingeademd, kan zelfs bewusteloos raken en overlijden.

Door goede ventilatie en het jaarlijks laten controleren en schoonmaken van uw verwarmingsinstallaties kunt u de kans op koolmonoxide aanzienlijk verkleinen. Om gevaarlijke concentraties koolmonoxide te kunnen ontdekken heeft u een koolmonoxidemelder nodig. Mocht u te maken krijgen met koolmonoxide en u merkt dit op tijd, handel dan als volgt:
 • Zet direct uw deuren en ramen wijd open en schakel uw installatie uit
 • Haal eventuele slachtoffers zo snel mogelijk uit de vergiftigde ruimte en leg hem of haar in de frisse lucht
 • Waarschuw medische hulp, geef aan dat het om koolmonoxide vergiftiging gaat en indien nodig waarschuwt u de brandweer om een meting te verrichten.Meer informatie over koolmonoxide en het voorkomen en ontdekken hiervan kunt u vinden op onze pagina ‘Koolmonoxide’.:

Koolmonoxidevergiftiging

http://www.brandweereibergen.nl/veiligheid-preventie/koolmonoxide/

Nog elk jaar overlijden er mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat ontstaat bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld hout of gas. Oorzaken zijn meestal een slecht onderhouden geiser, cv-installatie of gastoestel en onvoldoende ventilatie.

Omdat koolmonoxide ( in tegenstelling tot aardgas ) smaak- en reukloos is, is het moeilijk te herkennen. Het is daarom van belang dat u weet hoe u gevaarlijke concentraties koolmonoxide kunt voorkomen, ontdekken en hoe u moet handelen bij koolmonoxidevergiftiging.

Voorkomen
 • Laat uw CV-installatie of gaskachel ieder jaar controleren door een erkend installateur
 • Zorg voor voldoende ventilatie in uw woning. Sluit, zelfs niet tijdens een koude winter, de luchtaan- en afvoer af. Voor een goede afvoer van schadelijke stoffen kunt u een raam of ventilatierooster open laten staan
 • Maakt u gebruik van uw schoorsteen? Laat deze dan ieder jaar nazien en zonodig vegen. Op deze manier voorkomt u verstopping van uw schoorsteenkanaal en zorgt u voor een goede afvoer van schadelijke gassen

Ontdekken
 • Om schadelijke concentraties koolmonoxide tijdig te ontdekken, kunt u een koolmonoxidemelder plaatsen. Deze melders geven bij een te hoge concentratie een luid alarm en zijn bij de meeste doe-het-zelf zaken te verkrijgen. Melders zijn vooral aanbevolen voor kleine of slecht geventileerde ruimten met gasinstallaties.
 • Vaak wordt beweert dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht. Dit is feitelijk niet juist. Koolmonoxide is onder ideale omstandigheden iets lichter dan lucht. In de praktijk komt het er op neer dat het gas zich meer gelijkmatig zal verspreiden door de ruimte. Het gas ‘mengt’ zich tussen lucht en wordt meegevoerd met luchtstromen. De hoogte om een CO-melder te installeren is dan ook voor slaapkamers op ‘slaaphoogte’ en voor overige ruimten op ‘zithoogte’. Fabrikanten adviseren meestal om een CO-melder om 1,5 meter te hangen. De ingestelde grenswaarden van een melder zullen, bij juiste werking en installatie, u op tijd waarschuwen voor schadelijke concentraties.
 • Wanneer uw gastoestel (geiser, cv-installatie, gaskachel etc.) niet meer goed werkt ontstaat er een grotere oranje vlam in plaats van een blauwe vlam. Dit duidt op een onvolledige verbranding en het ontstaan van koolmonoxide
 • Wanneer de afvoer van uw installatie niet goed werkt ontstaat er waterdamp waardoor ramen gaan beslaan. Ook dit is een teken van een probleem met uw gasinstallatie
 • Mocht u in aanraking komen met schadelijke concentraties koolmonoxide, dan zult u of uw huisgenoten symptomen ervaren als misselijkheid, lichte hoofdpijn, overgeven en vermoeidheid. Daarnaast zult u zich verward en slaperig voelen en ervaart u een verhoogde hartslag.


Bij bovenstaande foto ziet u waakvlammen die gaan van een onvolledige en daarmee onveilige verbranding (nummer 1) naar een volledige en goede verbranding (nummer 4).
 
Handelen bij koolmonoxidevergiftiging
 • Zet direct uw deuren en ramen wijd open en schakel uw installatie uit
 • Haal eventuele slachtoffers zo snel mogelijk uit de vergiftigde ruimte en leg hem of haar in de frisse lucht
 • Waarschuw medische hulp en zonodig de brandweer

Dit zijn een aantal belangrijke tips om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Download hier de folder of bekijk een informatief filmpje over koolmonoxidevergiftiging:

Koolmonoxide
Koolmonoxide
Auke ten Brink
Geupload op 10 feb 2010


Samen sterk in de hulpverlening!


Nachtbroeder

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,399
Reactie #1 Gepost op: 2 december 2013, 20:50:03
Citaat van: Live link=msg=1224360 date=1385858724
Handelen bij koolmonoxidevergiftiging
 • Zet direct uw deuren en ramen wijd open en schakel uw installatie uit
 • Haal eventuele slachtoffers zo snel mogelijk uit de vergiftigde ruimte en leg hem of haar in de frisse lucht
 • Waarschuw medische hulp en zonodig de brandweer

Indien voorhanden z.s.m. 100% O2 op een non-rebreather masker met een flow van 12-15 L/min  O0

Waarom?

Zuurstoftransport in het bloed vindt op twee manieren plaats:

 • Zuurstofmoleculen worden in zéér beperkte mate opgelost in het plasma, door deze slechte oplosbaarheid is dit effect normaal verwaarloosbaar.
 • Zuurstofmoleculen worden echter wél heel makkelijk gebonden aan heem-groepen van het eiwit hemoglobine wat terug te vinden is op de erytrocyten (rode bloedcellen). Na gaswisseling in de longen zijn, bij een normale ademhaling, alle Hb moleculen verzadigd zijn met 4 moleculen zuurstof. Eén per heemgroep.

Bij een CO-intoxicatie zal de plaats van het O2 molecuul aan de heem-groep worden ingenomen door een CO molecuul, die een veel stevigere binding vormt met de heem-groep. Hierdoor zal deze verbinding blijven bestaan totdat het erytrocyt na ongeveer 120 dagen afsterft. Dit is ook de reden dat er bij ernstige intoxicaties een bloedtransfusie plaats vindt. Bij kleine hoeveelheden zal het lichaam dit uiteindelijk compenseren door meer erytrocyten te produceren.  

Hoe meer CO moleculen er gebonden worden, hoe minder plaats er dus overblijft voor zuurstof. De zuurstof-saturatiewaarde (spO2) zal dus dalen, naarmate er meer CO gebonden wordt. (Letop! saturatiemeters kunnen valse waardes geven!) Hierdoor zal hypoxemie ontstaan in het bloed en hypoxie in de weefsels.  

Wat willen we nu bereiken met het verhogen van de particiele zuurstofdruk in de longen? Bij +/- 100 mmHg (normale ademhaling, onder normale omstandigheden, op zeeniveau) wordt immers iedere "lege" heemgroep al voorzien van een zuurstofmolecuul. Door de hogere particiele druk zal er meer O2 naar het plasma diffunderen, het is nog steeds niet veel, maar kan wel tijdelijk als noodoplossing (voor een klein deel) compenseren voor het zuurstoftekort.


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,815
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #2 Gepost op: 23 december 2013, 22:19:17
Koolmonoxide sluipmoordenaar: jaarlijks tien doden

http://www.brandweernederland.nl/actueel/uit_de_media/@37846/koolmonoxide/
23 december 2013

Nog steeds overlijden elk jaar zo'n tien mensen in Nederland door koolmonoxidevergiftiging. In de Haagse Bentelostraat ging het de afgelopen maanden bijna twee keer mis.

Het zeer giftige gas ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Het is een echte sluipmoordenaar: je proeft of ruikt het niet en voor dat je het weet ben je bewusteloos.

Toch zijn er volgens Hans Jansen van de GGD wel signalen waaraan je koolmonoxide kunt herkennen: 'Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid. En dit kan leiden tot flauwvallen, in coma raken of zelfs dodelijke afloop.'

Essentiële tips
Zover wil je het natuurlijk niet laten komen. Daarvoor is het mogelijk om een koolmonoxidemelder te plaatsen. Die moet je dan wel op de juiste manier installeren. Maar zo'n alarmsysteem alleen is zeker niet genoeg.

Arwin van de Zande van brandweer Haaglanden heeft drie essentiële tips: 'Onderhoud het gastoestel, geiser of kachel. Onderhoud rookgasafvoeren zoals bijvoorbeeld de schoorsteen. En zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte waar het gastoestel staat. Er moet voldoende frisse lucht in de ruimte komen zodat er een goede, schone verbranding kan plaatsvinden.'

Koolmonoxide: sluipmoordenaar
(Bron: Omroep West)
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,815
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #3 Gepost op: 4 februari 2014, 14:33:54
Zinloos gestorven door koolmonoxide

http://brandwondenstichting.nl/nieuws/zinloos-gestorven-door-koolmonoxide/Door koolmonoxide, het reukloze gas dat vrijkomt bij brand, kapotte kachels, geisers of verwarmingen, melden jaarlijks honderden mensen zich op de spoedeisende hulp. Maar triester nog zijn de gemiddeld 11 sterfgevallen per jaar door koolmonoxidevergiftiging. In 2012 overleden Danique Snel en Danique Spelbos. Ze waren nog maar 12 en 11 jaar oud. Terwijl de meiden aan het badderen waren, gaf een dichtgewaaid badkamerraam de vrijgekomen koolmonoxide vrij spel. Hun dood is triest en zinloos. En het enige wat de ouders op de been houdt, is hun strijd om koolmonoxidemelders verplicht te stellen.

Ze hopen de Tweede Kamer te overtuigen met minstens 50.000 likes op hun Facebook-pagina.

Kijk ook het fragment van Hart van Nederland gisteravond.http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=58961.0
Samen sterk in de hulpverlening!


thetwin84

 • EHBO,AED-bediener/evenementen vkr/hobby fotografie
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,152
 • Dag niet gelachen is een dag niet geleefd.
  • EHBO-Hedrin
Reactie #4 Gepost op: 4 februari 2014, 18:50:46
Piet Kats heeft er zelfs een blog over geschreven:


maandag 3 februari 2014

Onzichtbare sluipmoordenaar slaat toe
Ongemerkt slaat hij toe, de sluipmoordenaar koolmonoxide. Nu de koude maanden weer zijn begonnen ligt het risico om ten prooi te vallen aan dit levensgevaarlijke gas op de loer.

Tientallen slachtoffers belanden jaarlijks in het ziekenhuis door koolmonoxidevergiftigingen, veroorzaakt door slecht onderhouden kachels, geisers en schoorstenen of dichtgestopte ventilatieopeningen. Koolmonoxidevergiftigingen met dodelijke afloop worden meestal veroorzaakt door geisers, schoorstenen en kachels.

Koolmonoxide wordt ook wel ‘de sluipmoordenaar' genoemd, omdat het gas kleur-, geur- en smaakloos is. Koolmonoxide wordt 250 maal sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Het lichaam neemt dan in plaats van zuurstof koolmonoxide op, waardoor het zuurstofgehalte in het lichaam snel daalt. Bij extreme blootstelling raakt men bewusteloos en falen de hart- en longfuncties. In het ergste geval kan dit leiden tot hersenbeschadiging en/of overlijden. Ik kan het gelukkig navertellen, maar besef dat het heel anders had af kunnen lopen. Er zijn families die helaas een dierbare of dierbaren moeten missen.

Het is een koude winter en het vriest 8 graden onder nul. Omstreeks 16:00 uur krijgen Michiel en ik een melding dat op een adres de bewoner al een tijd lang geen gehoor geeft. Gekomen op het adres blijkt het dat de deur stevig op slot zit. We bestellen een slotenmaker die de deur vakkundig voor ons openmaakt. Als we de deur opendoen komt ons een tropische warmte tegemoet, vermengd met een ons “bekende” geur van iemand die overleden is. Voorzichtig loop ik als eerste door de hal de woonkamer binnen, gevolgd door mijn maat. We treffen binnen op de bank een overleden man aan. Wat mij opvalt is dat de grond nat is en de ruiten aan de achterzijde helemaal beslagen zijn. De gaskachel brandt, maar de vlammen zijn geel van kleur. We lopen terug naar de hal en melden onze bevindingen aan de inmiddels ter plaatse gekomen chef van dienst. Deze trekt letterlijk zijn conclusies, want hij trekt mij uit de hal en doet onmiddellijk de voordeur dicht. Hij sommeert ons de brandweer te bellen, omdat hij vermoedt dat er zich koolmonoxide in de woning bevindt. Nadat de brandweer ter plaatse komt en met perslucht de woning betreedt, hebben we de poppen aan het dansen. De piepers van de brandweer gaan af en in de woning blijkt een zeer hoge concentratie koolmonoxide aanwezig te zijn, zo hoog dat bij inademing, langer dan anderhalve minuut, je hiervan overlijdt. De brandweercommandant vraagt aan ons hoe lang we in de woning zijn binnengeweest. Ik vertel hem dat we ongeveer 20 seconden zijn binnengeweest. De brandweercommandant wil een ambulance voor ons bestellen om ons naar het ziekenhuis te brengen. Ik zit hier helemaal niet op te wachten en stel voor  dat een andere collega ons even naar het ziekenhuis brengt. Hij gaat hiermee akkoord, zodat we niet lang daarna op de spoedeisende hulp zitten. Er wordt bloed afgenomen, wat direct in het laboratorium wordt onderzocht. Tot die tijd moeten we in het kamertje wachten en dat duurt best lang. Zo lang dat ik aan de verpleegkundige vraag of we niet even het ziekenhuis mogen verlaten om op de hoek bij de Turkse pizzeria wat eten kunnen halen. Ze kijkt ons best wel een beetje boos aan en vertelt dat we niet de ernst van de situatie inzien. We zouden best wel eens om kunnen vallen, vanwege een te hoge concentratie koolmonoxide. Ik verontschuldig me en zeg dat ik ook wel eens zou kunnen omvallen van honger. Ze verzekert me dat, als we opgenomen worden, we zeker vanavond nog te eten zullen krijgen. Ik zie de bui al hangen, in het slechtste geval krijgen we dan omstreeks 21:00 pas eten en we hebben gewoon trek. Ik heb alle begrip uiteraard voor de regels van het ziekenhuis, maar we kunnen ze ook een handje helpen door ons zelf te bedienen. Dus zodra de verpleegkundige weg is, bel ik Ali van de pizzeria en vraag hem of hij niet even 2 bakken ´kapsalon´ kan brengen bij de spoedeisende hulp. Ik vraag Ali mij even te bellen als hij voor de deur staat, zodat we het rechtstreeks aan kunnen pakken. Mijn maat Michiel is wat nerveuzer na de ´preek´ van de zuster en durft eigenlijk niets te bestellen. Ik vertel hem dat, als we moeten blijven in het ziekenhuis, we in ieder geval alvast lekker gegeten hebben. Na een kwartier staat Ali op de stoep met de bestelde ´kapsalon´ inclusief bestek. Stiekem loods ik het eten ons kamertje in en verorberen we, liggend op zo’n ziekenhuisbed, de kapsalon. De geur van patat, vlees en knoflook vult de ruimte. We liggen helemaal in een deuk. Kennelijk verspreidt de lucht zich over meerdere ruimten want groot zijn de ogen van de zuster als ze binnenkomt. Ze schudt haar hoofd en moet toch wel lachen. “Wat een figuren zijn jullie politie-agenten! “ roept ze uit. Na drie uur mogen we weer weg, omdat blijkt dat we een lichte verhoogde concentratie hadden, maar niet extreem hoog dat we aan het zuurstof moeten of een ziekenhuisopname noodzakelijk is. We verlaten het ziekenhuis en brengen het bestek bij Ali.
Achteraf besef ik dat we wel erg veel geluk hebben gehad en de situatie zwaar onderschat hebben. Sindsdien heb ik, naast onze rookmelders, ook een koolmonoxide melder aangeschaft.
Er zijn een aantal aanwijzingen voor de aanwezigheid van koolmonoxide. In een woning moet men vooral letten op de vlam in de geiser, kachel of cv-installatie. Deze hoort blauw van kleur te zijn. Is de vlam geel, dan wijst dit op de aanwezigheid van koolmonoxide. Ook beslagen ramen zijn een indicator van gevaar. Vrijgekomen waterdamp, die door een verkeerd werkende afvoer of onvoldoende ventilatie niet verdwijnt, zorgt voor beslagen ramen en natte vloeren. Zorg ondanks de kou voor voldoende ventilatie (goed luchten dus).

En de opmerking dat rookmelders en koolmonoxidemelders duur zijn en batterijtjes ‘vreten’? Wat is uw leven en het leven van uw dierbaren waard?

Op facebook is een petitie gestart onder de naam 'koolmonoxide levensgevaarlijk'. Zie https://www.facebook.com/#!/koolmonoxide?fref=ts Op 5 januari 2012 hebben ouders 2 dochtertjes verloren als gevolg van koolmonoxide.
[URL=http://www.t-tools.nl/CCount/click.php?id=


DiNozzo

 • Landelijke Eenheid Dienst Infrastructuur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 8,069
Reactie #5 Gepost op: 2 februari 2015, 16:37:31
Het had zo'n logeerpartijtje moeten zijn waarna zijn dochter ondeugend zou opbiechten dat ze niet had geslapen. Maar Danique Snel, 12 jaar, stierf door koolmonoxidevergiftiging. Vader Jan Snel heeft sindsdien een missie: ouders waarschuwen. De Nederlandse Brandwonden Stichting en de brandweer beginnen vandaag een campagne.

Jaarlijks sterven er gemiddeld elf mensen en zijn er 150 ziekenhuisopnames. Het dodental is vermoedelijk vele malen hoger, stelt de Brandwondenstichting.

Brand
Vaak wordt bij slachtoffers van een brand niet geregistreerd dat ze zijn overleden aan koolmonoxidevergiftiging, maar 'ten gevolge van de brand'. Bij meer dan de helft van de geregistreerde koolmonoxidevergiftigingen (57 procent) heeft de vergiftiging thuis plaatsgevonden.

In het geval van Danique, ging zij een nachtje logeren bij een vriendin.
Veel plezier, riep hij zijn dochter nog na, op die allerlaatste écht gelukkige dag. Het meisje zeult een grote weekendtas achter zich aan, op weg naar haar vriendinnetje die een logeerpartijtje geeft. Het is kerstvakantie en de drie klasgenootjes zijn niet van plan te gaan slapen. Ze eten lasagne, bepalen wie naast wie mag liggen, en sluiten zich op in de badkamer. Geen pottenkijkers. Ze zingen keihard en laten het bad vollopen. Maar stilletjes vult de ruimte zich ook met koolmonoxide.

Volledige artikel in de bron.
"The question that sometimes drives me hazy: Am I, or the others crazy?" — Albert Einstein


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,815
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Koolmonoxide - Onderschat en onbegrepen gevaar

https://www.youtube.com/watch?v=3zqAQgEOyP4

Onderzoeksraad voor Veiligheid
Gepubliceerd op 18 nov. 2015
Citaat
Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar koolmonoxideongevallen blijkt dat 46% van de ongevallen gebeurt met een cv-installatie; het merendeel modern en goed onderhouden. Dit wijkt af van het beeld dat vooral oude geisers of slecht onderhouden toestellen te veel koolmonoxide zouden produceren. Verder constateert de Onderzoeksraad in het vandaag gepubliceerde rapport dat periodiek onderhoud aan installaties geen afdoende bescherming vormt tegen koolmonoxideongevallen. De verschillende kwaliteitslabels zoals keurmerken, erkenningen en certificeringen bieden te weinig garantie voor daadwerkelijk professionele aanleg en veilig onderhoud. Ook koolmonoxidemelders vervullen hun waarschuwende functie niet vlekkeloos.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,815
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Koolmonoxide - Onderschat en onbegrepen gevaar

Introductie
Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar koolmonoxideongevallen blijkt dat 46% van de ongevallen gebeurt met een cv-installatie; het merendeel modern en goed onderhouden. Dit wijkt af van het beeld dat vooral oude geisers of slecht onderhouden toestellen te veel koolmonoxide zouden produceren. Verder constateert de Onderzoeksraad in het vandaag gepubliceerde rapport dat periodiek onderhoud aan installaties geen afdoende bescherming vormt tegen koolmonoxideongevallen. De verschillende kwaliteitslabels zoals keurmerken, erkenningen en certificeringen bieden te weinig garantie voor daadwerkelijk professionele aanleg en veilig onderhoud. Ook koolmonoxidemelders vervullen hun waarschuwende functie niet vlekkeloos.
 
Tot nu toe wordt aangenomen dat jaarlijks ten minste vijf à tien dodelijke slachtoffers vallen door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide en enkele honderden gewonden. Naar inschatting van de Raad is de omvang van het probleem met koolmonoxide drie tot vijf keer zo groot. De symptomen van koolmonoxidevergiftiging worden echter vaak niet herkend zodat een juiste diagnose uitblijft.

Statistieken
Startdatum onderzoek: 11 jun. 2014
Einddatum onderzoek: 18 nov. 2015
Type onderzoek: Volledig
Status onderzoek: Afgerond
 
Raadslid voor dit project: Prof. mr. dr. Erwin Muller
Portefeuillehouder


Persberichten 18 nov. 2015

Helft ongevallen koolmonoxide bij cv-installaties

Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar koolmonoxideongevallen blijkt dat 46% van de ongevallen gebeurt met een cv-installatie; het merendeel modern en goed onderhouden. Dit wijkt af van het beeld dat vooral oude geisers of slecht onderhouden toestellen te veel koolmonoxide zouden produceren. Verder constateert de Onderzoeksraad in het vandaag gepubliceerde rapport dat periodiek onderhoud aan installaties geen afdoende bescherming vormt tegen koolmonoxideongevallen. De verschillende kwaliteitslabels zoals keurmerken, erkenningen en certificeringen bieden te weinig garantie voor daadwerkelijk professionele aanleg en veilig onderhoud. Ook koolmonoxidemelders vervullen hun waarschuwende functie niet vlekkeloos.
 
Tot nu toe wordt aangenomen dat jaarlijks ten minste vijf à tien dodelijke slachtoffers vallen door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide en enkele honderden gewonden. Naar inschatting van de Raad is de omvang van het probleem met koolmonoxide drie tot vijf keer zo groot. De symptomen van koolmonoxidevergiftiging worden echter vaak niet herkend zodat een juiste diagnose uitblijft.
 
Installateurs en toestellen
Hoewel bewoners en woningeigenaren in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn voor een veilige installatie in de woning, moeten zij wel kunnen vertrouwen op het vakmanschap van de door hen ingehuurde professionals. De Onderzoeksraad constateert in het onderzoek echter tekortkomingen in het vakmanschap van de verschillende installateurs, al dan niet voorzien van een kwaliteitslabel. Bij veilige aanleg en onderhoud is namelijk niet alleen aandacht vereist voor het toestel, maar ook voor de bijbehorende componenten en het betreffende gebouw. Zo moeten bijvoorbeeld de luchttoevoer- en rookgasafvoerleidingen en uitmondingen passen bij zowel het toestel als het gebouw. Bij veel installateurs ontbreekt het aan deze integrale benadering en ligt de focus enkel op het toestel.
 
Uit analyse van ongevallen met koolmonoxide blijkt dat bij de meeste ongevallen de installaties nieuw waren of door een professionele installateur periodiek onderhouden werden, voordat het misging. Gedurende het onderzoek kwam ook het ontbreken van technische beveiligingen naar voren. Verbrandingsinstallaties worden niet failsafe ontworpen; de installatie slaat dus niet af noch geeft deze een foutmelding als er teveel koolmonoxide wordt geproduceerd. Ook zijn de installaties niet bestand tegen verkeerde handelingen van bewoners of installateurs (niet foolproof). De Onderzoeksraad is van mening dat fabrikanten hier actie op moeten ondernemen door installaties zo te ontwerpen dat een verkeerde aanleg, instelling of andere afwijkingen niet kunnen leiden tot productie en het vrijkomen van een verhoogde concentratie koolmonoxide.
 
Borging kwaliteit
Volgens de Onderzoeksraad vertoont het stelsel van kwaliteitslabels grote hiaten. De verschillende erkenningen, certificeringen en keurmerken geven te weinig waarborgen voor daadwerkelijke kennis en kunde van de professional die aan huis komt. Zo kan een bedrijf een kwaliteitslabel krijgen als het ten minste één vakbekwame medewerker in dienst heeft of is enkel lidmaatschap van een branchevereniging vereist. Vanuit de branche ontbreekt het aan concreet toezicht op de werkzaamheden bij mensen thuis en blijven sancties op onveilig werk veelal achterwege. Het zelfregulerend vermogen van de branche is daarmee onvoldoende om consumenten de benodigde kwaliteit en veiligheid te bieden. Ook het toezicht vanuit de overheid ontbreekt. De afgelopen jaren is vooral ingezet op deregulering en het verplaatsen van de verantwoordelijkheid naar de consument en de branche. Volgens de Onderzoeksraad is regulering en toezicht vanuit de overheid echter noodzakelijk, onder meer door het instellen van een wettelijk verplichte en uniforme erkenningsregeling. De Raad ziet hier met name een rol weggelegd voor de minister voor Wonen en Rijksdienst en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
 
Koolmonoxidemelders
Koolmonoxide is een onzichtbaar en reukloos gas. Lichamelijke symptomen zoals duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid zijn vaag waardoor niet altijd een verband wordt gelegd met koolmonoxide. Een alarm van een koolmonoxidemelder is in veel gevallen de eerste en enige waarschuwing die bewoners krijgen bij een te hoge concentratie koolmonoxide. Uit recent Europees onderzoek naar de technische werking van koolmonoxidemelders, blijkt dat 40 procent faalde op één of meerdere testonderdelen, zoals het tijdig afgaan bij een bepaalde concentratie koolmonoxide. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is van mening dat – naast voldoende ventilatie en correct onderhoud – een goede koolmonoxidemelder bewoners in staat stelt zich te behoeden voor koolmonoxidevergiftiging. Daarom beveelt de Raad aan dat er wettelijke eisen worden ontwikkeld voor betrouwbare en effectieve  melders. Daarnaast is het van belang dat testresultaten volledig openbaar worden gemaakt, waardoor consumenten een bewuste keuze kunnen maken bij de aanschaf van een melder.

Rapporten

18 nov. 2015 Koolmonoxide - Onderschat en onbegrepen gevaar DOWNLOAD

18 nov. 2015 Bijlage B - Reacties op inzagecommentaar DOWNLOAD

18 nov. 2015 Schema ongevallen koolmonoxide DOWNLOAD


Aanbevelingen

18 nov. 2015 Aanbevelingen rapport Koolmonoxide DOWNLOAD
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,815
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Citaat van: Live link=msg=1242109 date=1391520834
Zinloos gestorven door koolmonoxide

Vader strijdt voor koolmonoxidemeters voor overleden dochter
http://www.rtvnh.nl/nieuws/193203/vader-strijdt-voor-koolmonoxidemeters-voor-overleden-dochter

https://www.youtube.com/watch?v=MVkOl-xTpgI
Samen sterk in de hulpverlening!


Thor

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 7,221
 • Wat de eb neemt brengt de vloed terug.
Reactie #9 Gepost op: 7 oktober 2016, 12:21:30
Er zijn nmm nog steeds geen duidelijke/eenduidige aanbevelingen voor de juiste locatie van koolmonoxide alarmen.
De ene expert schrijft anders dan de andere, wat is juist. Als je wel een koolmonoxide alarm hebt en dat apparaat verkeert zou plaatsen heb je er in feite niets aan, zo lijkt het.