Meeluisteraars Belgische C2000 (A.S.T.R.I.D.) voor de rechter, 8 verdachten waaronder journalisten

Auteur Topic: Meeluisteraars Belgische C2000 (A.S.T.R.I.D.) voor de rechter, 8 verdachten waaronder journalisten  (gelezen 11792 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Jims

  • o.a. Centralist GMK
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,981
A.S.T.R.I.D nv had de politiediensten verzekerd dat hun systeem veilig was en niet voor derden toegankelijk zou zijn, maar dat klopte niet, telecommunicatiesystemen zijn nooit waterdicht geweest en zullen dat ook nooit zijn.

Gekraakt.
Hoe de contacten tussen Paul G., de verdeler uit Wemmel en de Duitser Karl K. precies tot stand zijn gekomen, is ons niet duidelijk, wel dat Paul G. van de Duitser omgebouwde Bearcat scanners kocht die de TEA1 van de nv ASTRID had gekraakt. De scanners werden verkocht aan redacties zoals Het Laatste Nieuws, VTM, Jan Verbeke Productions en nog enkele andere journalisten. Een fotograaf uit Oostende werd door een brandweercommandant uit Kluisbergen gezien met een ASTRID ontvanger die niet kaderde in de klassieke ASTRID toestellen.

Verraden.
De handel floreerde en de redacties capteerden het nieuws uit eerste hand via de ASTRID radiocommunicatie. Ondertussen was de politie op de hoogte dat hun systemen zoals door ASTRID verzekerd, toch niet zo waterdicht waren. Maar de story kreeg een onverwachtse wending, een gewezen journalist van Het Laatste Nieuws en Jan Verbeke Producties stak de snoodaards stokken in de wielen. Wegens een dispuut met Jan Verbeke Producties verklapte journalist Pascal J. aan speurders het scannerverhaal van Jan Verbeke Producties.

Huiszoekingen.
De speurders uit Asse kregen van de Brusselse Onderzoeksrechter Decoster de opdracht om op pad te trekken en vooral de kantoren van Jan Verbeke Producties werden overhoop gehaald, daar werden laptops, GSM's en computers in beslag genomen en zelfs een plafond opengebroken. Aan de hand van de buit werden bronnen en contactpersonen ontdekt zodat de speurders onder leiding van Wim M., ook daar huiszoekingen konden verrichten.

Acht personen.
Het onderzoek is ondertussen afgesloten en er worden acht personen vervolgd die vandaag voor de Brusselse K.I. moeten verschijnen. Of de zitting wegens de staking doorgaat is af te wachten.

Bron: http://www.morsum-magnificat.be/index.php?option=com_content&task=view&id=5550
Artikel n° : 12/13/5220
Geplaatst : 08:15 13/12/2013


If you can dream it, you can do it.


Azijnzeikerd

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 327
Ik weet niet wat ik nou het ergste aan dit bericht vindt.

Het ongeoorloofd meeluisteren met ASTRID of de wraaklust van een journalist............


klf grimmenstein markt

  • Belangstellende
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,001
  • De enige particuliere bepakte VW LT brandweerbus
    • KLF Grimmenstein markt
Ik heb meer interesse in de mogelijkheid of dit in Nederland ook gaande kan zijn, immers alles wat door de ether gaat is afluisterbaar en wat in Belgie mogelijk is met omgebouwde bearcat scanners (en die zijn / waren uiterst gangbaar) kan ook hier spelen denk ik dan
Eigenaar van het voormalige KLF Grimmenstein markt http://www.vwbrandweerbus.nl Namens Perfact-group werkvoorbereider bij stadsverwarming Purmerend


peen van dienst

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,287
Citaat van: klf grimmenstein markt link=msg=1228196 date=1386933828
Ik heb meer interesse in de mogelijkheid of dit in Nederland ook gaande kan zijn, immers alles wat door de ether gaat is afluisterbaar en wat in Belgie mogelijk is met omgebouwde bearcat scanners (en die zijn / waren uiterst gangbaar) kan ook hier spelen denk ik dan
Niet helemaal, want Belgie gebruikt dus (als ik dit verhaal mag geloven) TEA1 encryptie, en de hulpdiensten in NL maken gebruik van TEA2. En TEA2 is dus aanzienlijk 'zwaarder', althans er zitten meer functionaliteiten in om de veiligheid te waarborgen.

In principe is alles wat door de lucht gaat natuurlijk decodeerbaar, dat blijft waar. En ik denk dat als je een cimineel model 'Holleeder' bent met een ongelimiteerd budget, je het misschien nog wel voor elkaar krijgt ook. Maar ik denk wel dat er wel meer voor nodig is dan een omgebouwd bearcatje.

Peen
Redacteur van


Hunter

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,176
  • Zoetermeer, Haaglanden
Citaat van: klf grimmenstein markt link=msg=1228196 date=1386933828
Ik heb meer interesse in de mogelijkheid of dit in Nederland ook gaande kan zijn

Daar geloof ik eerlijk gezegd weinig van.


Frankieplankie

  • Nieuwe gebruiker
  • *
  • Berichten: 4
Citaat van: peen van dienst link=msg=1228207 date=1386937809
Niet helemaal, want Belgie gebruikt dus (als ik dit verhaal mag geloven) TEA1 encryptie
Peen

Nee hoor ook TEA2  :'(


peen van dienst

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,287
Citaat van: Frankieplankie link=msg=1228333 date=1386966117
Nee hoor ook TEA2  :'(
Ah gelukkig geloof ik niet zo snel wat die persmuskieten schrijven en had ik een slag om de arm gehouden  098uo
Redacteur van


Asterix 900

  • Railsector België & ex-centralist 112 België
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 915
Dit gaat nog over het tijdperk dat op het ASTRID-netwerk nog geen TEA2 geactiveerd was (wat nu wél het geval is).

Al die jaren was het trouwens ook perfect mogelijk om C2000 in de ruime grensstreek met België (en misschien ook elders in Nederland) te beluisteren. C2000 was alvast in de zuidelijke veiligheidsregio's immers ook "TEA2-vrij", naar verluidt om te kunnen communiceren met de Belgen bij grensoverschrijdende inzetten, de Belgen die dus nog geen TEA2 gebruikten. Door een luisteraar uit Sittard werden toen in zeer beperkte kring door de actualiteit verifieerbare geluidopnames verspreid van verschillende politie- en hulpdiensten op C2000.

Wat ik nu schrijf, is maar een losse veronderstelling maar ik vraag mij af of hetzelfde niet wordt toegepast in de grensstreek met Duitsland anno 2013.


Asterix 900

  • Railsector België & ex-centralist 112 België
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 915
De Vlaamse krant De Tijd brengt nogmaals een artikel over het manke ASTRID. Op zich geen nieuwe info.

Citaat van: De Tijd
Beveiligingslek in communicatie hulpdiensten

Er zit een groot beveiligingslek in het communicatientewerk van de politie en hulpdiensten. Dat bevestigt operator Astrid aan De Tijd. Liefst 15.000 ‘biepers’ zijn niet versleuteld.

Politie afluisteren weldra onmogelijk, titelde persagentschap Belga al tien jaar geleden. Op dat moment stonden alle politiediensten op het punt om over te schakelen op het digitale radiocommuicatienetwerk van ‘Astrid’, de gespecialiseerde telecomoperator voor de veiligheidsdiensten die in 1998 was opgericht. Vandaag gebruiken de veiligheidsdiensten al ruim 55.000 radioterminals van Astrid. En die zijn inderdaad optimaal versleuteld: zowel de data als de gesprekken zijn vertrouwelijk. Want zowel de communicatie als de authentificatie van de terminals gebeurt vercijferd.

Maar in een lijvige brochure over de werking van Astrid (dat volledig in handen is van de federale overheid) gefet de operator zelf toe dat er een groot gat gaapt in de beveiliging. De achileshiel zijn de 15.000 ‘pagers’ (ook biepers of semafoons genoemd) die zowel de brandweer, civiele bescherming als verschillende medische diensten gebruiken. Die worden over heel België gebruikt om personeel op te roepen bij incidenten. Ook de noodcentrales sturen elektronische berichten naar de terminals van de brandweerdiensten, die ze op hun beurt doorspelen naar pagers.

In 2012 zijn zo meer dan 1,854 miljoen pagingberichten verstuurd door de veiligheidsdiensten. Maar in tegenstelling tot de digitale radiocommunicatie zijn die pagingberichten helemaal niet versleuteld. Ze zijn een vogel voor de kat voor wie via scanners de communicatie van de hulpdiensten wil onderscheppen. ‘Ze kunnen inderdaad onderschept en gelezen worden’, bevestigt Astrid-woordvoerder Frederik Langhendries.

‘Als we ook deze pagingberichten zouden versleutelen (encrypteren) heeft dat gevolgen’, legt Langhandries uit. ‘Zo zal de lengte van de berichten die kunnen doorgestuurd worden, veel korter worden. Want we zouden ruimte nodig hebben voor de encryptie. Het zogeheten aantal nuttige tekens zouden dus sterk verminderen.’

Maar de grote beveiligingslek is een bewuste keuze, zo blijkt. ‘We hebben hierover natuurlijk overleg gepleegd met de gebruikers. Maar de brandweer gaf een negatief advies om de biepers te vervangen. De versleuteling zou alles kunnen vertragen, maar er zou ook duurdere apparatuur nodig zijn.’

Het pijnlijk gevolg is dus wel dat anno 2013 het communicatienetwerk van de Belgische veiligheidsdiensten nog altijd niet waterdicht is. Astrid heeft er bij de hulpdiensten die de pagers gebruiken, al meermaals op gehamerd om privacygevoelige informatie niet via de biepers door te sturen, zoals adressen en andere persoonlijk gegevens. Maar bij incidenten wordt daar meestal geen rekening mee gehouden omdat het belangrijker is zo snel mogelijk alle informatie door te sturen.

‘Het is natuurlijk strikt verboden in ons land om de communicatie van politie- en hulpdiensten te onderscheppen’, benadrukt Langhendries. ‘Maar wat paging betreft, krijgen we toch af en toe feedback van hulpdiensten op het terrein die melden dat er onbevoegde personen snel aanwezig zijn op de plaats van een incident. Het gaat dan niet alleen om journalisten, maar andere belanghebbenden zoals takeldiensten.’

Net deze week moeten drie journalisten en vijf andere verdachten voor de Brusselse raadkamer verschijnen omdat ze al twee jaar geleden zijn betrapt op het afluisteren van de communicatie tussen politie- en veiligheidsdiensten. Ze wordne vervolgd op basis van de wet van 2005 op de elektronische communicatie. In augustus 2011 voerde het Brusselse gerecht huiszoekingen uit in de woningen van de journalisten. Samen met de mensen die hen de nodige apparatuur bezorgden, worden ze nu vervolgd. Tot groot ongenoegen van de journalistenbond.

Bron


Nachtbroeder

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,399
Als ik het bovenstaande bericht goed lees is dit dus een storm in een glas water en gaan de "afluisterpraktijken" alleen over het paging systeem?! ???

Oftewel informatie die een gemiddelde nederlander zo op zijn smartphone kan raadplegen?...