Veiligheidsregio IJsselland traint incidenten met RescueSim

Auteur Topic: Veiligheidsregio IJsselland traint incidenten met RescueSim  (gelezen 2526 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Swenson

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 11
Zwolle, 15 januari 2014 – De Veiligheidsregio IJsselland zal gebruik maken van het virtuele oefenplatform RescueSim om haar OvD’s en bevelvoerders voor te bereiden op calamiteiten  en incidenten binnen de regio. De virtuele training zal binnen het trainingscurriculum ingepast worden als aanvulling op de praktische training. In januari 2014 wordt er gestart met de trainingen.

RescueSim is een next gen virtueel trainingsplatform voor hulpdiensten, overheden en bedrijven. Met RescueSim ervaren en trainen hulpverleners een incident op een realistische manier, precies zoals in de praktijk. Ze analyseren de situatie, bepalen de beste aanpak en voeren die vervolgens uit. Daarna kunnen ze direct de gevolgen van hun beslissingen zien in de simulatie.

De Veiligheidsregio IJsselland is de meest recente regio die de stap naar virtuele incidentmanagementtraining met RescueSim heeft gezet. Eerder al gingen andere veiligheidsregio’s, gemeenten en bedrijven zowel binnen als buiten Nederland IJsselland voor. Door het positieve effect dat virtuele training met RescueSim heeft op de effectiviteit van de hulpverleners, blijft het aantal gebruikers dat RescueSim gebruikt als aanvulling op hun praktische training gestaag toenemen. RescueSim wordt momenteel gebruikt door professionals in meer dan 20 landen.

De brandweer OvD’s van de VR IJsselland kregen in november vorig jaar een initiatie ‘virtuele training’ te Steenwijk (NL). Tijdens deze initiatie werd er virtueel getraind voor specifieke incidenten- en rampenscenario’s en maakten ze eigenhandig kennis met de voordelen die virtuele training met RescueSim te bieden heeft. Volgend op deze succesvolle initiatietraining en de positieve feedback van de betrokken bevelvoerders en OvD’s werd er besloten om RescueSim virtuele training in het curriculum in te passen voor alle bevelvoerders en OvD’s binnen de veiligheidsregio.

Binnen de Veiligheidsregio IJsselland werken de gemeenten, brandweer, GHOR en politiediensten samen op het gebied van brandweerzorg, crisisbeheersing, geneeskundige hulpverlening en rampenbestrijding binnen de regio.  In de organisatie van de VR IJsselland werken 250 beroepskrachten en ruim 800 vrijwillige brandweermedewerkers. Gezien haar verantwoordelijk voor de veiligheid van de meer dan 500.000 inwoners binnen de regio, gaat de VR IJsselland prat op een optimale voorbereiding en calamiteitentraining voor alle hulpdiensten binnen haar organisatie.

Jelle Nijeboer, Specialist Vakbekwaamheid  Veiligheidsregio IJsselland: “Het Virtueel trainen met RescueSim bevalt ons prima! De software is grafisch gezien van hoge kwaliteit  en daarmee realistisch en veelzijdig toepasbaar bij het oefenen voor de kerntaken waar we als organisatie klaar voor staan. Voor monodisciplinaire brandweeroefeningen kunnen we op deze manier incidenten op het gebied van brand, technische hulpverlening, ongevallen met gevaarlijke stoffen en zelfs duikscenario`s simuleren. Daarnaast gaan we het systeem inzetten bij multidisciplinaire samenwerkingsoefeningen met de veiligheidspartners in bijv.  het CoPI . We kunnen met deze werkwijze efficiënter oefenen zonder daarmee te hoeven voorzien in grote groepen tegenspelers en/of de inzet van veel materieel. We kijken uit naar een mooie samenwerking met de mensen van VSTEP ”
Tijdens de maand januari zullen 4 instructeurs binnen de VR door VSTEP opgeleid worden tot gecertificeerde RescueSim operator. Deze operatoren zullen volledig gekwalificeerd zijn om de RescueSim simulator te bedienen, scenario’s te maken en virtuele incidentmanagementtraining te geven aan de bevelvoerders en OvD’s binnen de VR IJsselland.