Nederlandse marineschepen op drugs- en piratenjacht

Auteur Topic: Nederlandse marineschepen op drugs- en piratenjacht  (gelezen 18222 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Doruz

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,483
  • De beste stuurlui staan aan wal.
Gepost op: 17 november 2013, 10:42:44
Nederland blijft piraten bestrijden

15 november 2013, 14.18 uur
Nederland blijft een jaar langer, tot eind 2014, deelnemen aan de antipiraterijmissies voor de kust van Somalië. Dat heeft het kabinet vandaag besloten.

Voor de NAVO-operatie Ocean Shield zet Nederland van februari tot half mei het luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) Zr. Ms. Evertsen in. Zr. Ms. De Zeven Provinciën, ook een LCF, neemt tot eind augustus deel aan operatie Atalanta, de antipiraterijmissie van de Europese Unie. Aansluitend vaart tot en met december voor het eerst een Ocean Going Patrol Vessel in de Somalische wateren, namelijk Zr. Ms. Holland. Defensie levert in de tweede helft van 2014 ook de plaatsvervangend commandant in het operationele hoofdkwartier van Atalanta.
Veilige vaarroutes
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert: “Handelsland Nederland heeft een groot economisch belang bij veilige vaarroutes. Jaarlijks passeren zo’n 20.000-30.000 schepen de Golf van Aden. Een groot deel daarvan is op weg naar de havens van Rotterdam.”
Inzet blijft nodig
Het aantal kapingen daalde sinds 2011 sterk, maar de oorzaken van Somalische piraterij zijn nog niet weggenomen. “Onze inzet blijft hard nodig, want de zeerovers zijn nog niet uitgeschakeld", aldus de minister.
Stabiliteit in Somalië
Om de dalende trend vast te houden richten de inspanningen zich ook op meer veiligheid en stabiliteit in Somalië zelf. Zo helpen Nederlandse militairen bij het opleiden en trainen van het Somalische leger. De Europese Unie zet zich in op versterking van het rechtssysteem.
 
Nederland levert sinds 2009 een bijdrage aan de antipiraterijoperaties in de wateren bij Somalië.
www.mindef.nl




Doruz

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,483
  • De beste stuurlui staan aan wal.
Reactie #1 Gepost op: 18 november 2013, 16:43:03
Alles over de verschillende missies bij Somalie:

http://www.defensie.nl/missies/somalie/


Doruz

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,483
  • De beste stuurlui staan aan wal.
Reactie #2 Gepost op: 26 januari 2014, 20:11:07
Marineschepen op drugs- en piratenjacht DEN HELDER

Twee schepen van de Koninklijke Marine zijn zondag vanuit Den Helder vertrokken voor de bestrijding van piraterij en drugssmokkel. Het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr. Ms. Evertsen gaat richting Somalië en het patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland vaart naar het Caribische gebied.


De Evertsen, met aan boord 230 mannen en vrouwen, maakt onderdeel uit van Ocean Shield, dat de wateren voor de kust van de Hoorn van Afrika bewaakt. Nederland doet sinds 2010 mee aan deze NAVO-missie. Later dit jaar levert ons land ook nog een marineschip voor de EU-antipiraterijmissie Atalanta. De piraterij is overigens flink afgenomen. Somalische piraten slaagden er vorig jaar niet in schepen te enteren en te kapen.

De komende maanden wordt de Zeeland inclusief Cougar-helikopter ingezet voor kustbewaking en de bestrijding van drugssmokkel in het Caribische gebied. Met de Zeeland gaan 68 bemanningsleden mee onder wie zes mariniers.

In het Britse Plymouth zal de bemanning van de Zeeland eerst nog een rampenoefening doen. Dat moet ze voorbereiden op het verlenen van noodhulp na een orkaan. De marine onderschepte vorig jaar meer dan 10.000 kilo drugs in samenwerking met de Kustwacht Caribisch Gebied en andere partners.
www.telegraaf.nl


Doruz

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,483
  • De beste stuurlui staan aan wal.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #4 Gepost op: 13 februari 2014, 17:35:52
OM eist in hoger beroep forse celstraffen voor 9 Somalische piraten

http://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@162268/eist-hoger-beroep-5/
10 februari 2014 - Ressortsparket

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep telkens 10 jaar celstraf geëist voor 9 Somalische piraten. Zij worden verdacht van zeeroof voor de kust van Somalië in de periode 15 december 2010 tot en met 2 april 2011 en van poging moord op 2 april 2011 door te schieten op Nederlandse mariniers die voor de kust van Somalië een vissersschip wilden controleren. Vanaf de vissersboot, een zogenoemde dhow, werd het vuur geopend op de mariniers. Bij de verdediging door de Nederlandse marine kwamen twee Somalische piraten om. De marine redde een aantal gegijzelde Iraniërs. Aan boord van het vissersschip bleken 16 Iraanse vissers al vier maanden te worden gegijzeld door een groep Somalische piraten. De mariniers troffen een aantal automatische wapens en draagbare raketwerpers aan. De negen verdachten werden door het Ministerie van Defensie overgebracht naar Nederland om hier te worden berecht. Het is de tweede keer dat in hoger beroep een strafzaak wordt behandeld waarin Somaliërs terecht staan voor zeeroof.

Het OM vindt dat alleen gevangenisstraffen van aanzienlijke duur recht doen aan de ernst van de feiten. "Er is in deze zaak geen sprake van mensen die geen andere keus hadden maar van mensen die hun eigen economische positieverbetering stellen boven het universele recht op leven van onschuldige opvarenden. Dat is het werkelijke gezicht van de piraterij. De impact die piraterij heeft op de levens van opvarenden is enorm. Deze verdachten hebben er bewust voor gekozen om met (dreiging met) geweld onschuldige vissers van hun vrijheid en inkomsten te beroven. Het OM gelooft direct dat de verdachten graag betere omstandigheden voor zichzelf en hun familieleden wilden creëren. Met deze heel menselijke wens is op zich niets mis. Het wordt echter wel een probleem als de realisatie van deze wens ten koste gaat van onschuldigen. Net zomin als getolereerd kan worden dat iemand zich uit de armoede probeert op te werken door drugs te gaan verkopen, kan hier niet getolereerd worden dat deze verdachten hun financiële positie willen verbeteren ten koste van levens van onschuldige zeevarenden. De meeste verdachten hebben ervoor gekozen in hoger beroep geen tekst en uitleg te geven over wat ze nu daadwerkelijk op die boot deden, ondanks de aanwezigheid van belastend bewijs. Ze beriepen zich op hun zwijgrecht, verwezen naar hun advocaat of kwamen met een korte verklaring dat ze visser, anti-piraat of begeleider waren. Dat is hun goed recht, maar het zegt ook iets over hun houding. Als ze werkelijk zulke eerzame bedoelingen hadden, waarom hebben ze dan geen open kaart gespeeld en hun handelen nader toegelicht? De verdachten hebben ook nauwelijks aandacht voor de Iraanse vissers gehad die ze lange tijd van hun vrijheid hebben beroofd en als menselijk schild hebben gebruikt. Het OM heeft tijdens de zittingen in hoger beroep op geen enkel moment de indruk gekregen dat zij zich in de toekomst, door hun arrestatie in deze zaak, van nieuwe soortgelijke avonturen met nieuwe slachtoffers zullen onthouden. Lange celstraffen zijn passend en geboden", aldus het OM op de zitting.

De rechtbank sprak de verdachten vrij van de poging tot moord jegens de mariniers en veroordeelde verdachten voor zeeroof tot 4,5 jaar cel na een eis van de officier van justitie van 10 jaar cel. Zowel het OM als de verdachten stelden hoger beroep in. Het hoger beroep van het OM richt zich tegen de vrijspraak van de poging moord en tegen de hoogte van de opgelegde straf.

Piraterij
Piraterij of zeeroof is een misdrijf dat strafbaar is gesteld onder internationaal recht. Doordat Nederland over universele rechtsmacht beschikt, is het mogelijk om over de hele wereld tegen piraterij op te treden. Het door kapers gebruikte grof geweld leidt vaak tot buitengewoon veel leed onder de ter verkrijging van losgeld gegijzelde bemanningsleden. De piraterij in de Somalische wateren vormt een serieuze bedreiging  voor de internationale zeevaart. In 2011 werden 3863 zeelieden in het risicogebied van de wateren van Somalië door piraten overvallen en beschoten. 968 zeelieden kwamen in direct contact met gewapende piraten aan boord. Van dit aantal werd 44% gered doordat de marine tijdig ter plaatse kwam. In 2011 werden 1206 personen gevangen gehouden, hieronder waren 555 die in 2011 werden gegijzeld, 619 die al in 2010 gevangen genomen waren en 26 die al meer 2 jaar gevangen gehouden werden. In 2011 kwamen 35 gijzelaars om.
Samen sterk in de hulpverlening!


Doruz

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,483
  • De beste stuurlui staan aan wal.
Reactie #5 Gepost op: 26 april 2014, 11:43:49
 :o :o :o  

VVD: asiel voor piraten onaanvaardbaar

DEN HAAG -
De VVD zou het onaanvaardbaar vinden als drie veroordeelde piraten uit Somalië asiel krijgen in Nederland. „Dit tuig moet het land uit en wel zo snel mogelijk”, zei Tweede Kamerlid Malik Azmani van de regeringspartij vrijdag.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/22552804/__VVD__piraten_het_land_uit__.html

 :o :o :o


Red

  • HAP Eenheid Amsterdam
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,255
Reactie #6 Gepost op: 26 april 2014, 11:57:57
Citaat van: Doruz link=msg=1262471 date=1398505429
VVD: asiel voor piraten onaanvaardbaar
Reactie naar aanleiding van: http://nos.nl/artikel/640210-vrijgelaten-piraten-vragen-asiel-aan.html
Success is born out of arrogance, but greatness comes from humility.


Doruz

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,483
  • De beste stuurlui staan aan wal.
Reactie #7 Gepost op: 1 mei 2014, 14:27:23
100e beveiligingsteam mariniers op zee

Voor de 100e keer begeleidt een beveiligingsteam van de Koninklijke Marine vanaf vandaag een Nederlands koopvaardijschip. Motorvessel Nordnes is met dit zogeheten Vessel Protection Detachment (VPD) van zwaarbewapende mariniers vertrokken vanuit Sri Lanka. Eindbestemming is de haven van Safaga in Egypte.

Schepen vielen in de Golf van Aden en het Somalische Bassin geregeld ten prooi aan Somalische kapers. Sinds 2011 beveiligt Defensie koopvaardijschepen tegen aanvallen van Somalische piraten. De Nordnes arriveert naar verwachting half mei in Safaga.
Antipiraterij
Nederland is sinds 2008 in internationaal verband betrokken bij de bestrijding van piraterij in de Indische Oceaan en de Golf van Aden. Nederland is als handelsland sterk afhankelijk van een vrije doorvaart over zee. De helft van de goederenstroom van en naar Nederland gaat over zee. Jaarlijks passeren zo’n 250 schepen die onder de Koninkrijksvlag varen de Golf van Aden nabij Somalië.
Sinds 2011 zet de Nederlandse krijgsmacht ook VPD-teams in aan boord van kwetsbare scheepvaart, om eventuele aanvallen van piraten af te slaan.
Succesvol
De internationale aanpak van marines tegen piraterij is succesvol. Sinds mei 2012 is er geen schip meer gekaapt. In 2010 werden nog 174 schepen aangevallen en 47 schepen gekaapt. In 2013 waren er 7 aanvallen en is geen enkel schip gekaapt. O0


Doruz

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,483
  • De beste stuurlui staan aan wal.
Reactie #8 Gepost op: 7 juni 2014, 20:54:37
Bemanning schip na 3 jaar vrij in Somalië

MOGADISHU -
Somalische piraten hebben elf bemanningsleden van een vrachtschip vrijgelaten die zij 3 jaar vasthielden. Dat hebben functionarissen van de Somalische overheid en de Verenigde Naties zaterdag bekendgemaakt. Voor de vrijlating is volgens een Somalische regeringsfunctionaris geen losgeld betaald.
 


www.telegraaf.nl


Doruz

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,483
  • De beste stuurlui staan aan wal.
Reactie #9 Gepost op: 11 augustus 2014, 10:24:11
Van Speijk op weg naar Somalische kust

Den Helder - In weer en wind en uitgezwaaid door familie en vrienden vertrok Zr. Ms. Van Speijk zondagmiddag vanuit thuishaven Den Helder richting Somalië. Het schip neemt daar gedurende drie maanden deel aan de EU antipiraterijmissie Atalanta
.

Het multipurposefregat heeft 178 militairen aan boord, waaronder een specialistisch team van het Korps Mariniers en is daarnaast ook uitgerust met een NH90 helikopter.
Voordat het schip daadwerkelijk de trossen los gooide, werd het op de valreep nog van de meest verse voeding voorzien. De bemanning stond gezamenlijk opgelijnd om de dozen zo snel mogelijk aan boord te krijgen.
De Van Speijk lost het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Zeven Provinciën af in het gebied. Zij vertrok begin mei naar de wateren rond Somalië om daar deel te nemen aan Atalanta. Medio december is De Van Speijk weer terug van haar missie.

www.defensie.nl