Nederlandse marineschepen op drugs- en piratenjacht

Auteur Topic: Nederlandse marineschepen op drugs- en piratenjacht  (gelezen 11913 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Doruz

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,483
 • De beste stuurlui staan aan wal.
Reactie #10 Gepost op: 21 augustus 2014, 09:20:16
DEN HELDER - De kapiteins van de koopvaardij, verenigd in de NVKK, delen een dikke pluim uit aan de Koninklijke Marine op het terrein van bestrijding van piraterij.

’De maritieme sector is erg tevreden over de inzet van Defensie’, stelt de kapiteinsvereniging naar aanleiding van de politieke discussie over het toestaan van particuliere beveiligers (huurlingen) aan boord van vrachtschepen die door piratengebied varen.
De kapiteins der koopvaardij stellen dat er veel voetangels en klemmen aan privatisering zitten. ,,Het uit handen geven van het geweldsmonopolie (dat nu bij de overheid ligt, red.) roept een heleboel vragen op. De vraag moet zijn: wat is de juiste weg om bescherming tegen zeeroof te krijgen’’, stelt voorzitter Alex van Binsbergen.

Volgens de belangenvereniging biedt het toestaan van gewapende private beveiligers op schepen onder Nederlandse vlag slechts schijnzekerheid. ,,De positie van de kapitein als verantwoordelijke is er allerminst mee gediend als de zaken niet goed geregeld zijn.’’ Het bestuur van de NVKK geeft als voorbeeld een geweldsincident of illegale wapens aan boord. De kapitein is als gezagvoerder van het koopvaardijschip verantwoordelijk voor gevolgen en kan de gevangenis indraaien als er iets misgaat.

Doordat Defensie nu verantwoordelijk is voor het gebruik van geweld tegen zeerovers, loopt de kapitein van een schip op strafrechtelijk terrein geen risico. Voor de bemanning is dat een hele opluchting. Toch zijn er genoeg reders die vinden dat de inzet van mariniers aan boord van hun schepen veel geld kost en dat ze minder flexibel kunnen werken. De NVKK stelt daarom voor dat bekeken moet worden hoe de inzet van Defensie flexibeler kan: ,,Ook de juridische positie van de kapitein moet goed geregeld zijn.’’
www.nhd.nl


Doruz

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,483
 • De beste stuurlui staan aan wal.
Reactie #11 Gepost op: 13 november 2014, 15:05:09
Marineschip onderschept 160 kilo cocaïne

Den Helder – Een drugsbestrijdingsoperatie van de Koninklijke Marine in het Caribisch Gebied resulteerde afgelopen week in een drugsvangst. Zr. Ms. Holland nam in samenwerking met de Kustwacht Caribisch Gebied en de United States Coastguard tijdens deze actie ongeveer 160 kilo cocaïne in beslag.


Tijdens een patrouille ontdekte het Dash 8 patrouillevliegtuig van de Kustwacht een verdacht bootje van het type ‘go-fast’. Na een korte achtervolging werd het verdachte bootje gestopt door de HITRON helikopter van de US Coastguard die aan boord van het Nederlandse marineschip is gestationeerd. Dit gebeurde door met het boordwapen de buitenboordmotoren van de go-fast uit te schakelen.

Na deze actie waren de twee snelle vaartuigen (FRISC) van Zr. Ms. Holland spoedig ter plaatse. De bemanning van een van deze vaartuigen heeft hierbij balen contrabande uit het water gevist die de verdachten tijdens de achtervolging over boord had gegooid. De andere FRISC voerde een boarding op het verdachte vaartuig uit. Hierbij zijn verschillende pakketten met cocaïne aangetroffen en drie verdachten aangehouden. Zij zijn aan boord genomen van de Holland en samen met hun smokkelwaar overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten.
Stationsschip
Zr. Ms. Holland is momenteel het stationsschip in het Caribisch gebied. Het stationsschip maakt, samen met partnerlanden in het gebied, jacht maakt op drugs. Daarnaast beschermen zij het Caribische deel van het Koninkrijk. Ook zijn ze aanwezig voor eventuele hulpverlening aan de eilanden gedurende het orkaanseizoen.


Doruz

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,483
 • De beste stuurlui staan aan wal.


Doruz

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,483
 • De beste stuurlui staan aan wal.
Reactie #13 Gepost op: 4 december 2015, 23:51:59
Marineschip doet grootste drugsvangst 2015
Nieuwsbericht | 04-12-2015 | 16:48

Het patrouilleschip Zr. Ms. Friesland heeft in het Caribisch gebied een drugsvangst gedaan van 1.350 kilo cocaïne. Het is de grootste onderschepping van het jaar door een Nederlands marineschip. De vluchtende smokkelaars werden gestopt door de motor van hun boot kapot te schieten.

Toon opties
Bemanning van de Friesland haalde 1.350 kilo cocaïne uit het water.
Vermoedelijk houdt de onderschepping zelfs 2.000 kilo van de markt. Nadat de smokkelaars waren ontdekt, gooiden zij de coke overboord. Het lukte de bemanning van de Friesland om 1.350 kilo van een geschatte lading van 2.000 kilo uit het water te vissen. De rest is gezonken.

Vluchtpoging
Een maritiem patrouillevliegtuig van de Amerikaanse Customs and Border Patrol ontdekte de zogenoemde go fast zo’n 100 mijl ten noorden van Colombia. Toen die probeerde te vluchten kwam de boordhelikopter van de Friesland in actie. Omdat de smokkelaars niet reageerden op waarschuwingsschoten, werden de buitenboordmotoren kapot geschoten.

Een Amerikaans drugsbestrijdingsteam dat aan boord van het Nederlandse marineschip is gestationeerd, arresteerde de bemanning en nam de drugs in beslag. Beide zijn overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten.

Onderscheppingen
Het is de vierde onderschepping voor Zr. Ms. Friesland. In november onderschepte het marineschip al 2 drugstransporten in de Caribische Zee, in totaal 830 kilo cocaïne. Ook eind oktober was het raak; toen werd een transport van 440 kilo onderschept.
https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2015/12/04/marineschip-doet-grootste-drugsvangst-2015