Verpleegkundig specialist op de HAP

Auteur Topic: Verpleegkundig specialist op de HAP  (gelezen 4965 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

NHeuvel

  • Gespecialiseerd verpleegkundige
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 73
  • Doel: doen wat ik leuk vindt
Gepost op: 6 april 2014, 13:16:27
Hallo allen,

De titel van dit topic verraad mij vraag al enig sinds... Ik ben erg nieuwsgierig naar de ervaring met verpleegkundig specialisten op de huisartsenpost. Zijn er mensen die vanuit hun ervaring daar iets over kunnen/willen vertellen?
Specifiek ben ik benieuwd naar de samenwerking met andere collega's op de HAP, of er taken zijn die je als vpk specialist niet uitvoert die de HA wel doet....en niet te vergeten wel voortraject heb je gevolgd voordat je op de HAP bent gaan werken als verpleegkundig specialist?
Ook ervaringen van anderen in de samenwerking zijn van harte welkom!
 O0 Alvast bedankt !!


Het gaat niet om de eind bestemming, maar je weg er naar toe...


let_there_be_yellow

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 55
  • HBO-V, Geneeskunde, HAP-chauffeur
Reactie #1 Gepost op: 7 april 2014, 12:39:13
Er zijn (surprise) uiteraard positieve en negatieve kanten.

Om te beginnen moet je echt overdreven duidelijk tegen de patiŽnt zeggen dat je dan wel met een stethoscoop om je nek rondloopt, maar dat je geen arts bent (ik durf te wedden dat veel mensen na hun bezoek aan de HAP niet weten dat er geen arts aan te pas gekomen is).
Hier in Den Haag doen de VS'en met name de 'zelfverwijzers'; dus de binnenlopers op de SEH die zijn getrieerd voor de huisarts.
Waar een huisarts vanaf dag 1 is gewend te werken met max. 10 minuten per patiŽnt, zie je dat de VS'en dat vaak niet halen.
Ze vragen zelf lab en rŲntgenfoto's aan.

Voordeel als VS zelf is dat je veel zaken zelf af kan handelen (niet iedere bezoeker heeft een complexe en/of ernstige aandoening) en anders laagdrempelig met een huisarts kan overleggen.

Samenwerking met andere collega's laat zich raden: overleg met de post-assistente qua planning en ondersteuning.

De huisartsen zijn soms nog wat terughoudend in hun enthousiasme, omdat de VS'en aan de ene kant wel veel werkdruk kunnen wegnemen, maar aan de andere kant ook de planning van de huisarts (er moet op de HAP 6 patiŽnten per uur gehaald worden) kunnen verstoren door vaak te overleggen of herbeoordeling van een patiŽnt te vragen.