"Vuistregel natuurbrandverspreiding soms veel te voorzichtig"

Auteur Topic: "Vuistregel natuurbrandverspreiding soms veel te voorzichtig"  (gelezen 5777 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Danny722

  • Manschap A
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,085
Vooruit; ik heb de titel een beetje suggestief gekozen, maar dit is wel de praktijk volgens de onderzoekers van het natuurbrandverspreidingsmodel. Ook deze presentatie was tijdens het symposium natuurbranden in Velp te bekijken en ik was onder de indruk van de veelzijdigheid en nauwkeurigheid van het model.

En wat blijkt: zeker op grote heidevlaktes kan een brand zich veel sneller uitbreiden dan waar momenteel in de vuistregel rekening mee wordt gehouden. Die gaat ervan uit dat iedere meter per seconde wind x 100 het aantal meters voorwaartse uitbreiding van het vuurfront is. Een voorbeeld van een heidebrand in Drenthe toonde -bij een windsnelheid van 7 meter per seconde- een uitbreiding van maar liefst 1400 meter per uur. Een verdubbeling van de uitkomst uit de vuistregel dus.

Momenteel is het natuurbrandverspreidingsmodel gevalideerd voor de heidegebieden in Nederland. De bosgebieden zijn nog niet gevalideerd en dus valt er 'officieel' nog niets te zeggen over de mogelijke uitbreiding daar. Het model werkt met verspreidingslijnen van een half uur, tot maximaal 6 uur vooruit. Aan de hand van de meteo-gegevens en soort begroeiing wordt dan de uitbreiding bepaald en daarop kan geacteerd worden door de officieren; bijvoorbeeld om vroegtijdig een zorgcentrum te ontruimen. Ook deze presentatie is te bekijken:

http://www.infopuntveiligheid.nl/Publicatie/DossierItem/1/5314/presentaties-symposium-effectief-blussen-van-natuurbranden-27-mei-2014.html


VRU - Post Den Dolder / Post Zeist Grote interesse brandweerkunde en natuurbrandbestrijding