Vier doden bij aanslag: schietpartij bij Joods Museum - Brussel (BelgiŽ) 24-05-2014

Auteur Topic: Vier doden bij aanslag: schietpartij bij Joods Museum - Brussel (BelgiŽ) 24-05-2014  (gelezen 4818 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

NikonDirk

 • Leeft op een eiland.
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 4,223
  • Opvallende politievoertuigen.
'Verdachte aanslag op Joods Museum Brussel opgepakt'

De politie heeft een verdachte opgepakt in verband met de aanslag op het Joods Museum in Brussel.

Bron: www.nu.nl/buitenland/3790565/verdachte-aanslag-joods-museum-brussel-opgepakt.html


M@rcel

 • Werkzaam in opsporingsland Hobbyfotograaf
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 814
 • "Servo Per Amikeco"
http://www.standaard.be/cnt/dmf20140601_01125526

Franse SyriŽstrijder opgepakt voor aanslag in Joods museum

Er is een een doorbraak in het dossier van de aanslag op het Joods Museum in Brussel waarbij vorige zaterdag drie doden en ťťn levensgevaarlijk gewonde vielen: in Marseille werd een 29-jarige verdachte opgepakt. Er werd een huiszoeking gehouden in het Kortrijkse.

Mehdi Nemmouche (29), uit het noord-Franse Roubaix, werd vrijdag bij een routinecontrole van de douane opgepakt aan het busstation Saint-Charles in Marseille. Hij stapte net van de bus Amsterdam-Brussel-Marseille toen hij werd gecontroleerd op drugs.

De bussen uit Amsterdam worden altijd grondig gecontroleerd. In de bagage van Nemmouche vonden de speurders een revolver, een Kalashnikov - naar verluidt van het type dat gebruikt werd bij de aanslag in Brussel - een go pro camera en een pet zoals de dader van de aanslag in het Joods museum er ťťn droeg. De man werd onmiddellijk aangehouden. Volgens het parket had hij ook een 'indrukwekkende hoeveelheid munitie van zwaar kaliber" bij zich. De Kalashnikov was gewikkeld in een vlag van de ISIL (De Islamitische Staat van Irak en de Levant, een vereniging van aan al-Qaeda gelieerde djihadistische organisatie.

Volgens federaal procureur Frťdťric Van Leeuw zijn er ook videobeelden aangetroffen waarop een man - naar alle waarschijnlijkheid Nemmouche - zegt dat hij de feiten in Brussel gepleegd heeft, terwijl hij zijn wapens en kleren filmt. Tijdens de eigenlijke aanslag zou zijn camera niet gewerkt hebben.

Volgens persagentschap Belga werd de man in voorlopige hechtenis genomen voor maximaal 96 uur, dus tot dinsdag, wegens moord en poging tot moord in verband met terrorisme, preciseerde een gerechtelijke bron. Als de speurders een nakende terreurdreiging inroepen, kan hij 144 uur lang vastgehouden worden, tot donderdag dus.

SyriŽstrijder, overvaller

Na zijn arrestatie bewaarde hij het stilwijgen en hij lijkt dus niet echt mee te werken met het onderzoek.

Nemmouche, die naar eigen zeggen geen vaste woonplaats heeft, was gekend bij de Franse veiligheidsdiensten omdat hij in 2013 in SyriŽ zou geweest zijn om er te strijden aan de zijde van extremistische moslims tegen het regime van president Assad.

In 2009 werd Mehdi Nemmouche in Frankrijk tot 2 jaar cel veroordeeld wegens zijn aandeel in een gewapende overval.  

Huiszoeking in Kortrijk

In BelgiŽ is de man niet gekend bij gerecht en veiligheidsdiensten. Er werd wel een huiszoeking uitgevoerd in het Kortrijkse, omdat er aanwzijzingen zouden zijn dat hij daar zou verbleven hebben na de aanslag in Brussel. Er worden daarover twee personen ondervraagd, maar het staat nog niet vast dat zij daadwerkelijk iets met de zaak te maken hebben.

Het federaal parket bevestigt de arrestatie en meldt dat ons land de uitlevering van de man vraagt.


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
https://www.youtube.com/watch?v=etJFszzyqCo
Joods Museum: Verdachte is Franse SyriŽstrijder
Zoomin.TV BelgiŽ
Gepubliceerd op 2 jun. 2014
Citaat
Het debat rond SyriŽstrijders is weer brandend actueel na de aanslag op het Joods Museum in Brussel. De vermoedelijke dader van de gruweldaad is een Fransman die vorig jaar in SyriŽ is gaan vechten.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
https://www.youtube.com/watch?v=M3aQtlKBUgY
Meer info over SyriŽstrijders om aanslagen te voorkomen
Zoomin.TV BelgiŽ
Gepubliceerd op 3 jun. 2014
Citaat
Er is een gebrek aan info over SyriŽstrijders. Vilvoorde wil meer te weten komen over de mensen die in hun stad geronseld werden zodat incidenten in de toekomst kunnen vermeden worden.
Samen sterk in de hulpverlening!


bart007

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 16,969
Citaat
Vierde slachtoffer aanslag Joods museum overleden
De aanslag op het Joods Museum van Brussel die op 24 mei jongstleden plaatsvond, heeft een vierde dodelijk slachtoffer geŽist. De medewerker van het museum die bij de aanslag zwaargewond raakte, is officieel overleden verklaard. Dat meldt het federaal parket.
zie verder bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/30966/Schietpartij-aan-Joods-Museum-in-Brussel/article/detail/1910854/2014/06/06/Vierde-slachtoffer-aanslag-Joods-museum-overleden.dhtml
de waarheid verandert soms,  ....  maar het geloof in de waarheid niet


Asterix 900

 • Railsector BelgiŽ & ex-centralist 112 BelgiŽ
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 915
Talmende politieman wordt vervolgd na aanslag op Joods Museum

BRUSSEL - Het Brussels parket heeft beslist om de politieman te vervolgen die te lang zou getalmd hebben om een tip over de aanslag op het Joods Museum door te geven aan de antiterrorismecel van de Brusselse federale gerechtelijke politie. Dat meldt de VRT-nieuwsdienst dinsdag en wordt bevestigd door het Brusselse parket.
Na de aanslag op het Joods Museum, waarbij op 24 mei 2014 vier dodelijke slachtoffers vielen, verspreidde het Brusselse gerecht beelden van de aanslag. In de dagen daarop kreeg een lid van de lokale informantendienst Brussel van de federale politie een tip. De tipgever zei de kalasjnikov op de beelden te herkennen als een wapen dat pas in het milieu zou zijn verkocht.

De politieman kreeg van een hoger geplaatste officier de opdracht om onmiddellijk een vertrouwelijk rapport op te stellen, maar talmde daarmee, waardoor de antiterrorismecel van de federale politie niet op de hoogte was van de info. De vermoedelijke dader van de aanslag, Mehdi Nemmouche, slaagde er intussen in naar Frankrijk te vluchten.

Achteraf bleek dat de tip niet ging om het wapen waarmee de aanslag werd gepleegd, maar desondanks heeft het Brusselse parket nu beslist de betrokken politieman te vervolgen. Artikel 44, 11de lid van de Wet op het Politieambt bepaalt dat een politieambtenaar die, wetens en willens, persoonsgegevens of informatie achterhoudt die van belang zijn voor de strafvordering of aanleiding kunnen geven tot maatregelen die noodzakelijk zijn voor de bescherming van personen, de openbare veiligheid of de openbare gezondheid, een gevangenisstraf van 1 tot 6 maanden en/of een geldboete 156 tot 3.000 euro riskeert.