Zr.Ms.Holland voorbereid op humanitaire hulpverlening na orkaan

Auteur Topic: Zr.Ms.Holland voorbereid op humanitaire hulpverlening na orkaan  (gelezen 6604 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Doruz

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,483
  • De beste stuurlui staan aan wal.
Holland voorbereid op humanitaire hulpverlening na orkaan (video)

Nu slechts ter lering, maar vandaag of morgen is humanitaire hulpverlening misschien wel echt nodig. Het orkaanseizoen in het Caribisch gebied is in volle gang, soms met desastreuse gevolgen. Het kan zomaar zijn dat er dan een beroep wordt gedaan op Zr. Ms. Holland, stationsschip in de West. Daarom nam de bemanning afgelopen weekeinde deel aan een rampenoefening bij Aruba.

Volgens het scenario was er niet alleen veel schade, maar vielen er ook veel gewonden als gevolg van een orkaan. Een inventarisatie van het gebeurde volgde, waarna de hulp op gang kwam. Medisch marinepersoneel bekommerde zich om slachtoffers en technici repareerden zaken als communicatiemiddelen en voertuigen. Ook werd er een distributiepunt opgezet voor de verdeling van water en voedsel. De bemanning moest behoorlijk aan de bak.
Ocean-going patrol vessel Zr. Ms. Holland is geschikt voor het leveren van humanitaire hulp na een natuurramp. Het schip heeft 2 snelle onderscheppingsvaartuigen van het type FRISC om personeel en materieel naar de wal te vervoeren. Verder beschikt het schip over opslagruimte voor containers met hulpgoederen en is er een kraan aan boord. Ook biedt Zr. Ms. Holland ruimte voor ongeveer 100 evacués.
Orkaangordel
Humanitaire hulp verlenen na een natuurramp is een van de hoofdtaken van het stationsschip. De Bovenwindse Eilanden (Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius) liggen in de orkaangordel. Dat een orkaan er grote schade aanricht is dus zeer realistisch. Overigens hielpen Nederlandse marineschepen ook na andere natuurrampen in de regio. Denk aan Haïti, na de de aardbeving in 2010 of aan de overstromingen in Nicaragua, 3 jaar daarvoor.

Elk schip dat als stationsschip in de West fungeert, traint eerst de bemanning op humanitaire hulpverlening. Dat gebeurt doorgaans in Zuid-Engeland, maar vanwege omstandigheden kon dat dit keer niet. De oefening werd daarom, ´dicht bij het vuur´ gehouden. Dat was geen enkel probleem. Op Aruba is immers een kazerne met bijbehorende faciliteiten zoals een oefendorp.

http://www.defensie.nl/organisatie/marine/nieuws/2014/08/25/holland-voorbereid-op-humanitaire-hulpverlening-na-orkaan   (Video)