Bezuinigingen Veiligheidsregio Zeeland

Auteur Topic: Bezuinigingen Veiligheidsregio Zeeland  (gelezen 51870 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

zeeland19

  • Brandweer
  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 41
Reactie #30 Gepost op: 3 september 2014, 16:01:30
Wel vreemd dat Terneuzen nu wegbezuinigd wordt terwijl de gehele investering door Zeeland Seaports werd betaald. En de gemeente betaald de opleidingskosten?

http://www.hvzeeland.nl/nieuws/849-brandweer-terneuzen-sneller-bij-ongeval-met-giftige-stof/

Citaat
De werkwijze van de gaspakkenteams sluit aan bij de procedures die chemische bedrijven in de Kanaalzone volgen bij ongevallen met gevaarlijke stoffen. De totale investering bedraagt 205.000 euro, betaald door Zeeland Seaports. De gemeente Terneuzen draagt jaarlijks 35.000 euro bij aan opleidings-, oefen- en exploitatiekosten.


1300001-MR

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,198
Reactie #31 Gepost op: 3 september 2014, 16:12:50
Ondanks dat een GPT zelden wordt ingezet, is het met de nabijheid van (onder meer een kerncentrale en diverse andere BRZO industrie in zowel de kanaalzone Terneuzen als havengebied Vlissingen-Oost) op zijn zachtst gezegd 'een beetje vreemd' dat er bijna geen GPT's overblijven... Of hebben bepaalde bedrijfsbrandweerkorpsen een eigen GPT ?

Uit de FAQ vraag 19:
Citaat
Als je door het ‘uitkleden’ van de posten de slagkracht verkleind (met 4 kun je nu eenmaal minder dan met 6) en bovendien ook de opkomsttijd vergroot door posten te sluiten, komen we onszelf dan niet een keer tegen?
Antwoord:
Citaat
Als we daarbij zoals voorgesteld de risicobeheersing veel steviger neerzetten en risico’s kleiner maken en beperkter houden niet. Maatwerk heeft niet alleen een repressieve component maar ook een risicobeheersingscomponent. Daar wordt nu ook veel energie en tijd in gestoken. Daarbij wordt er nadrukkelijker gestuurd op de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van gebruikers. In het kader van de nieuwe brandweerdoctrine kunnen (en moeten) er daarnaast ook gevalideerd andere keuzes gemaakt worden en kan een defensieve buiteninzet ook een optie zijn. Ook wanneer dat geschiedt om de risico’s voor eigen personeel te beperken. Dat doen we nu immers niet anders….
98uiye


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #32 Gepost op: 3 september 2014, 16:22:31
Plus, als je bij brand in je woning toevallig nog binnen zit, en je kunt er zelf niet uit komen gaan ze er bij voorbaat al van uit dat je dood zult zijn of aan het gaan bent
31    
Vraag
De opkomsttijd wordt niet gemodelleerd op het redden van mensen uit een 'brandend compartiment'. Een compartiment is bijvoorbeeld een woning, een deel van een tehuis of een werkplaats. Echter het redden van mensen is volgens de wet toch een primaire taak van de brandweer?
   
antwoordt
Dit uitgangspunt is onderdeel van de bepaling van de normatieve opkomsttijd. Dit uitgangspunt legt de relatie tussen de preventieve voorschriften in de bouwregelgeving en het repressieve antwoord van de brandweer. Preventie en repressie horen op elkaar aan te sluiten/elkaar aan te vullen. Mede door dit uitgangspunt wordt deze koppeling gelegd.

Een brandcompartiment is het gedeelte van een of meer bouwwerken dat is bestemd als maximaal uitbreidingsgebied van brand. Hiermee wordt beoogd om gedurende een bepaalde tijd te voorkomen dat de brand zich verder kan uitbreiden dan het brandcompartiment waarin de brand is ontstaan. Binnen deze tijd kan de brandweer handelend optreden en voorkomen dat de brand een grotere omvang aanneemt dan de omvang van het compartiment. Tevens kunnen gebruikers deze tijd benutten om zich, buiten het compartiment waarin de brand is, in veiligheid te stellen (om vandaar uit gered te worden door de  brandweer).

Het Bouwbesluit gaat ervan uit dat de brandweer niet snel genoeg aanwezig kan zijn om mensen te redden uit de ruimte waarin de brand is ontstaan. Het gaat bij de modellering van de opkomsttijd daarom primair om het redden van mensen die verblijven in de aanpalende brandcompartimenten.

Als de brandweer arriveert en de personen zijn niet uit het brandende compartiment dan is door de hoge concentratie giftige gassen in het compartiment de kans op overleven uiterst gering (vaak overlijdt men binnen enkele minuten al door deze gassen, geen enkele opkomsttijd kan dit voorkomen). De brandweer heeft dus als klus voorkomen dat de brand doorslaat naar andere compartimenten en daar waar mogelijk reddend optreden.

Dit hele verhaal is gebaseerd op het bouwbesluit 2012. Ik heb van de week aangetoond in een andere discussie over de bbrand in dat bezinestation in Eindhoven dat dat bouwbesluit 2012 geen enkele garantie geeft. Aangezien alleen panden die verbouwd of nieuw gebouwd zijn na 2012 moeten voldoen aan bouwbesluit 2012. En dat panden waar niets aan is veranderd aan gebruik, hoeveelheid mensen enz dat die panden mogen voldoen aan bouwbesluit 2003. Totdat deze worden verbouwd of wat dan ook.
Ook Zeeland telt erg veel ouderen, vaak blijven die ouderen ook erg lang thuis wonen. We weten ook dat ouderen niet meer zo heel erg snel zijn. Woon je als oudje in een dorp zonder brandweerpost, en breekt er onverhoopt brand uit in de woning heb je als oudje zijnde pech. Dan houd je leven op, en ga je gewoon dood. Een soort natuurlijke selectie, maar dan net even anders. ::)


zeeland19

  • Brandweer
  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 41
Reactie #33 Gepost op: 3 september 2014, 16:25:36
Ach, wat 'wij' er ook van vinden, het is al lang besloten vanachter bureau. De werkvloer heeft 0,0% invloed(gehad)


zeeland19

  • Brandweer
  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 41
Reactie #34 Gepost op: 3 september 2014, 16:35:37
http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2014-09-03/732923/brandweermannen-zeeuwse-posten-gaan-dicht#.VAcmz_l_srX

Citaat
MIDDELBURG - In Zeeland verdwijnen de komende jaren verschillende posten van de brandweer. Dat zeggen medewerkers van de korpsen na bijeenkomsten van de Veiligheidsregio Zeeland. De Veiligheidsregio zelf wil niet bevestigen dat er posten gaan sluiten. Brandweerlieden noemen de kazernes in Zuiddorpe en Domburg.

Bijeenkomsten
Eind augustus zijn er bijeenkomsten geweest met ploegleiders van alle brandweerkorpsen over het project Maatwerk Brandweerzorg. Daarin worden maatregelen voorgesteld om de brandveiligheid in de regio te vergroten en de brandweer betaalbaar te houden. Volgens woordvoerder Mirja Vis gaat het niet om bezuinigingen, 'maar is dat wel mooi meegenomen'.

Arbeidsplaatsen
Wel is het volgens de Veiligheidsregio duidelijk dat er arbeidsplaatsen zullen moeten gaan verdwijnen. Vooralsnog vallen er geen gedwongen ontslagen. Zo worden voertuigen die nu worden bemand door zes brandweermannen vervangen door spuitwagens met vier brandweermannen aan boord. Ook is er dus sprake van het verdwijnen van kazernes.

Website
Momenteel worden in bijeenkomsten ook de brandweerlieden zelf op de hoogte gebracht en naar hun mening gevraagd. Ook op de website maatwerkbrandweer.nl kunnen brandweermedewerkers reacties kwijt.

Gaspakkenteam
Een brandweerman zet vraagtekens bij het mogelijke voornemen om het Gaspakkenteam in Goes op te heffen. De kans op incidenten in de chemische industrie noemt hij weliswaar klein, maar "als het gebeurt zijn de gevolgen groot".

Voorlopig
De Veiligheidsregio benadrukt dat het om voorlopige plannen gaat. De burgemeesters van Zeeuwse gemeenten moeten nog instemmen met de voorgestelde maatregelen. Dat gebeurt op 25 september.


1300001-MR

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,198
Reactie #35 Gepost op: 3 september 2014, 16:39:52
Citaat van: zeeland19 link=msg=1293027 date=1409754336
Ach, wat 'wij' er ook van vinden, het is al lang besloten vanachter bureau. De werkvloer heeft 0,0% invloed(gehad)
Citaat
Deze week volgen nog eens drie inloopbijeenkomsten voor alle brandweerlieden.

De enigen die nog 'nee kunnen zeggen' zijn de burgemeesters van de Zeeuwse gemeenten, voor zover zij niet flink onder druk worden gezet door 'deskundigen' om maar ja te knikken.


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #36 Gepost op: 3 september 2014, 16:44:25
Citaat van: 1300001-MR link=msg=1293033 date=1409755192
De enigen die nog 'nee kunnen zeggen' zijn de burgemeesters van de Zeeuwse gemeenten, voor zover zij niet flink onder druk worden gezet door 'deskundigen' om maar ja te knikken.
Geleufde jij dat zelf? Burgemeesters zijn het DA (dagelijks bestuur) van een veiligheidsregio.
Vraag24    

Wat vindt mijn burgemeester hier allemaal van?
   
Antwoordt
De burgemeesters hebben in hun rol als lid van het Algemeen Bestuur (AB) in eerste aanleg kennis genomen van de voorstellen. Zij realiseren zich dat de voorstellen voor sommige posten vergaande consequenties hebben. Om deze reden hebben zij tijd en ruimte gevraagd (en gekregen) om dit ook met hun bestuurlijke adviseurs door te spreken. Sommige burgemeesters kunnen zich vinden in de ontwikkelrichting, sommige burgemeesters vragen om verduidelijking en sommige vragen om een nadere onderbouwing. Besluiten zijn nog niet genomen.

Wat het voor de burgemeesters extra ingewikkeld maakt, is dat zij ten aanzien van de voorstellen in feite twee petten op hebben: die van burgemeester en die van lid van het Algemeen Bestuur . En dat kan dus betekenen dat zij als burgemeester een ander inzicht hebben dan als lid  van het AB.


JAB

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 314
Reactie #37 Gepost op: 3 september 2014, 17:06:23
De burgemeester kunnen door de "bestuurlijke adviseurs" worden bijgepraat over de gevolgen. Wie zijn dat dan, welke deskundigheid hebben zij over de brandweerpraktijk? Maar worden de burgemeesters ook bijgepraat, c.q. geďnformeerd door de repressieve adviseurs: de postcdt'n, de OvD's en anderen die kunnen informeren wat dit voor de dagelijkse praktijk, slagkracht, overlevingskans gaat betekenen?

Deze vraag stellen is hem beantwoorden.

In het informatiebulletin van VRZ staat van Mw. Gerrie Ruys, de Reg. cdt. dat de praatavonden ook bedoeld zijn om : Te zien of er nog een alternatief gevonden kan worden, en of er nog iets over het hoofd is gezien. Jaja. Maar zeker niet bedoeld om de plannen terug te draaien of aan te passen zodanig dat de repressieve mensen er nog een beetje een goed / veilig gevoel bij houden?


zeeland19

  • Brandweer
  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 41
Reactie #38 Gepost op: 3 september 2014, 17:12:07


zeeland19

  • Brandweer
  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 41
Reactie #39 Gepost op: 3 september 2014, 22:13:00
Een van de reacties op de maatwerksite:

Citaat
anoniem, overig
3 sep 2014 21:32
Net op omroep Zeeland het filmpje gezien met Gerrie Ruijs. Wat mij opvalt is dat ze wel communiceert met de media en niet met de vrijwilligers van de brandweer. Tevens hoor ik haar zeggen dat een TAS 4 bijna toch de slachtkracht heeft als een TAS 6. Bijna????? Tevens heeft ze het over een pilot die ze draaien met de TAS 4. Vreemd, er zijn nog een heleboel technische problemen met de voertuigen, en ze worden nog niet ingezet bij de posten die het voertuig zouden krijgen.

http://www.maatwerkbrandweer.nl/berichten.htm