Stroomstootwapen (taser)

Auteur Topic: Stroomstootwapen (taser)  (gelezen 167167 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 54,852
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #850 Gepost op: 10 februari 2020, 12:02:10
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 54,852
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #851 Gepost op: 10 februari 2020, 12:06:27
Stroomstootwapen


Foto('s) politie.nl


Het stroomstootwapen maakt iemand korte tijd handelingsonbekwaam. Ook als iemand heel sterk is of ongevoelig voor prikkels. Politieagenten kunnen het stroomstootwapen gebruiken wanneer de wapenstok of pepperspray niet effectief zijn en het gebruik van de het pistool of de politiehond niet wenselijk zijn.

Welke agenten gaan met het stroomstootwapen werken?
Tot 2025 worden 17.000 agenten opgeleid om het stroomstootwapen te gebruiken. Dit zijn de agenten die als eerste naar spoedmeldingen worden gestuurd door de meldkamer. Eind 2019 heeft de minister van Justitie en Veiligheid besloten om hiervoor 30 miljoen euro vrij te maken. De politie zelf investeert 5 miljoen euro.

Wat doet het stroomstootwapen?
Het stroomstootwapen maakt iemand korte tijd handelingsonbekwaam.  Ook als iemand heel sterk is of ongevoelig voor pijnprikkels, bijvoorbeeld door het gebruik van verdovende middelen. Het gebruik van een stroomstootwapen moet ertoe leiden dat politiemensen minder vaak met iemand in gevecht gaan. Na het treffen van een persoon dient het wapen gedurende enkele seconden een stroomstoot toe. Dit zorgt voor een tijdelijk verlies van controle over de spieren. De getroffen persoon zakt hierdoor in elkaar en is enkele seconden niet in staat verzet te bieden. Dat biedt politiemensen de gelegenheid de verdachte onder controle te krijgen. De kans op ernstig letsel als direct gevolg van het stroomstootwapen is zeer gering.

Wanneer zet de politie het stroomstootwapen in?
Het stroomstootwapen leidt niet tot meer geweld door de politie, maar juist tot beter gedoseerd geweld: maximaal effect met minimaal letsel. Het stroomstootwapen kan bijvoorbeeld ingezet worden als mensen door overmatig drank- of drugsgebruik niet gevoelig zijn voor de wapenstok of pepperspray. Of bij personen met verward gedrag die een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving.

Welk type stroomstootwapen gebruikt de politie?
De politie heeft voor de proef enkele tientallen stroomstootwapens aangeschaft. Het gaat om het model Taser X2, een dubbelschots stroomstootwapen dat ook in gebruik is bij de Arrestatieteams in ons land. Buitenlands onderzoek toont aan dat letsel bij zowel burgers als agenten afneemt door het gebruik van zogenoemde less than lethal middelen, zoals het stroomstootwapen.

In de praktijk
In onderstaand filmpje is te zien hoe politiemensen worden getraind voor gebruik van het stroomstootwapen en hoe ze dit geweldsmiddel in de praktijk inzetten.

Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 54,852
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #852 Gepost op: 11 juni 2021, 17:06:44
https://twitter.com/Politie/status/1402918651431370753?s=20

Politie start volgend jaar opleiding stroomstootwapen


Foto('s) politie.nl

Begin 2022 worden in een jaar tijd 17.000 politieagenten werkzaam in de incidentafhandeling van de basisteams getraind om met het nieuwe wapen te werken. De keuze is gevallen op de Taser X2, hetzelfde type en model stroomstootwapen dat in de pilot is gebruikt.

stroomstootwapen
Eind 2019 heeft de minister van Justitie en Veiligheid op advies van de politie toestemming gegeven voor de aanschaf en invoering van het stroomstootwapen. Inmiddels is het verwervingsproces afgerond. ‘De keuze is gevallen op de Taser X2, omdat die als beste uit de bus is gekomen bij de gebruikerstesten’, vertelt Frank Paauw, portefeuillehouder Geweld. ‘Bovendien wijst wetenschappelijk onderzoek uit dat dit merk en type het veiligste is. Naast het stroomstootwapen schaffen we ook het RADAR-beenholster aan. Dit wordt kruislings gedragen (cross-draw) ten opzichte van het vuurwapen, zodat je niet per ongeluk het verkeerde wapen trekt.’

Doeltreffender optreden
De politie moet naar voren stappen en mag geweld gebruiken als de situatie daar om vraagt. Uiteindelijk moet het gebruik van het geweld noodzakelijk zijn, effectief, maar ook in verhouding, dus met zo min mogelijk letsel voor alle betrokkenen. Paauw ‘Het stroomstootwapen is een waardevolle aanvulling van de politie-uitrusting. Het wapen kan vooral in bedreigende en gevaarlijke situaties ons optreden veiliger en doeltreffender maken, vooral door de dreiging die ervan uitgaat. Inzet van het stroomstootwapen is bedoeld om gebruik van zwaardere geweldsmiddelen of zwaar fysiek geweld te voorkomen. Vaak is het dreigen met het stroomstootwapen al voldoende.’

Integraal en realistisch trainen
Begin 2022 start de politie met het opleiden van ruim 17.000 agenten werkzaam in de incidentafhandeling van de basisteams. In drie aaneengesloten dagen worden zij opgeleid en gecertificeerd. Docenten van de Politieacademie en IBT worden dit najaar nog opgeleid.

‘In de pilots is ruime ervaring opgedaan met de trainingen’, stelt Frank Paauw. ‘Hier kwamen verschillende verbeterpunten uit naar voren, zoals meer aandacht en tijd voor gezondheidsrisico’s en reflectie. Deze leerpunten zijn meegenomen in de nieuwe opleiding conform de aanbevelingen uit pilotevaluatie van de Politieacademie.’
Samen sterk in de hulpverlening!