Brandweer goes science: unieke testweken in Zutphen

Auteur Topic: Brandweer goes science: unieke testweken in Zutphen  (gelezen 6016 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Danny722

  • Manschap A
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,085
Reactie #10 Gepost op: 24 oktober 2014, 11:31:30
Een (kleine) selectie van beeldmateriaal wat er de afgelopen week heeft plaatsgevonden. Via het eerder genoemde #BRW14 is nog veel meer beeldmateriaal en vooral ook informatie over de testen te vinden. Ik zal proberen een chronologisch verslag te geven.....

@h_hazebroek in gesprek met Omroep Gelderland #BRW14. Over een uur de eerste brand!
De eerste test was een brand in de slaapkamer, met het raam een stukje open. Brand is uiteindelijk gesmoord.

Zal het wachten beloond worden?#BRW14 #Praktijkexperimenten

De dag van de pers. O.a. NOS, RTL en SBS waren aanwezig. De dagen daarna nog steeds veel mediabelangstelling, voornamelijk van regionale kranten, maar ook het ANP en PowNed.
Ricardo Weewer, lector Brandweerkunde @Brwacademie informeert pers over praktijkexperimenten in Zutphen  #BRW14

1e experiment #BRW14 heeft hele waardevolle data opgeleverd over ondergeventileerde brand; geen veiligheidsrisico's dus: test geslaagd!

Dag twee: brand in de keuken, in dit geval ontstaan in de frituurpan. Breidde zich na enige tijd ook uit richting de kamer.
Test 1, dag 2. Werd even uitslaand in de keuken, dat was ook plaats van ontstaan. #BRW14

#brw14 Zutphen. Vanuit de hoogwerker een goed overzicht!

Bij de testen zijn collega's uit 12 veiligheidsregio's ingezet in de inrichtings- en veiligheidsploeg. Zij waren verantwoordelijk voor het inrichten van de woningen (vaste opstelling) en stonden klaar om in te grijpen als de brand uit de hand zou lopen. En daarnaast mochten zij natuurlijk de brand in het testobject (af)blussen; prachtige gelegenheid om een echte binnenbrand te bestrijden.

Danny722
Wat stiekem ook geweldig is: collega's uit heel Nederland aanwezig in blusploeg. Verhalen en ervaringen worden uitgewisseld. Gaaf. #BRW14

De middagtest was een brand in de woonkamer met de buitendeuren dicht. Ook deze brand smoorde vanwege zuurstofgebrek.
Praktijkexperimenten in Zutphen: uniek en belangrijk voor ons vak! #BRW14 Meer info op http://bit.ly/ZEFtEP  

De hele week is een soort liveblog bijgehouden op de site van Brandweer Nederland. Daarin vertelt lector Brandweerkunde Ricardo Weewer welke testen er zijn uitgevoerd en daarnaast komen brandweerlieden uit verschillende regio's aan het woord over het project.
Video: @ricardoweewer blikt terug op een dag met een keukenbrand, een woonkamerbrand en veel regen op http://www.brandweernederland.nl/experimentweek  #brw14

Op de tweede en naar later zou blijken ook derde testdag kregen we de nodige litertjes water te verwerken. Heel veel regen, maar de testen konden prima doorgang vinden en de brandweerlieden konden onder het genot van koffie en koeken weer een beetje opwarmen.
GM! Gereed voor dag 3 experimenten #BRW14 Alle kleding vannacht weer opgedroogd, iedereen weer een graadje warmer met frisse moed beginnen!

Zoals al eerder aangegeven; enorme inzet vanuit veel veiligheidsregio's. Ik heb de hele week vrolijke gezichten gezien, dus ga er vanuit dat de manschappen het prima naar hun zin gehad hebben.
Dag 3 #BRW14. Vandaag komen oa @brandweerGM, @VRH_Haaglanden, VRR, Gelderland-zuid en @VRIJsselland,  @BrandweerTwente en @vrutrecht helpen

#BRW14 woonkamerbrand. Brand ontstaat in sofa, deur naar boven dicht. Toch rook uit raam boven, brand lijkt te doven http://ow.ly/i/7j2Yy
Brand woensdagochtend: opnieuw ontstaan in woonkamer met buitendeuren dicht, maar nu ook de deur naar boven dicht. Kijken of dichte deur verschil maakt in overleefbaarheid.

Forse rookontwikkeling uit slaapkamer bij vierde experiment #BRW14 woonkamerbrand

Kijkje in de keuken van het onderzoek. De hele week waren er twee brandonderzoekers uit verschillende VR's aanwezig om van de testen te kunnen leren. Daarnaast heeft TBO Twente de hele week de onderzoeken (metingen, meetapparatuur e.d.) ondersteund.
#BRW14   Hittestraling rond de 3kw. Temperatuur 200 graden C. Zuurstof 12% .De brand smoort.

Nog steeds de vierde test, maar nu is de deur opengezet om zuurstof binnen te krijgen. En dan gaat het hard, ondanks dat de brand al een uur rond dezelfde temperatuur zat door te weinig zuurstof....

Rooksignalen #BRW14

Uitgebrande brandruimte 4e experiment #BRW14; vloer deels weggebrand, stucwerk van muren af. Gips plafond intact.

5de experiment #BRW14 brand in TV met voordeur open werd uitslaand aan de achterzijde http://ow.ly/i/7jfoW  http://ow.ly/i/7jfsb
De vijfde test: brand ontstaan in TV in woonkamer, waarbij bewoner naar buiten vlucht en deur open laat. Brand wordt uitslaand.

Leuke leerzame dag gehad in Zutphen! Leuk om met alle collega's meningen te delen en de feiten te bekijken. #brw14

Zegt genoeg, de testen van donderdag!
thnvandijk
Aan de slag! Woonkamerbrand met woningsprinkler en slaapkamerbrand, vandaag laatste dag #BRW14 in Zutphen. Goedemorgen!

De sprinklers zijn inmiddels geactiveerd. Veel stoom in de woning, aan de buitenkant te zien... #BRW14
Helaas iets mis gegaan met de foto in de tweet: het huis leek op een soort grote douchecabine. De sprinklers hebben, met de buitendeuren dicht, de brand beperkt gehouden.

Zo'n waterleidingsprinkler reageert vanaf 56 graden en heeft een dekking van 6 vierkante meter. Zutphen #BRW14

De zevende en laatste test: brand in slaapkamer met ramen een stukje open, alsmede de deur naar de andere slaapkamer. Ook deze brand had zuurstoftekort, maar werd met extra ventilatie uiteindelijk uitslaand aan zowel de voor- als achterzijde.
Uitslaande brand bij laatste test in Zutphen #BRW14 @Brandweer_NL @IFVtweet

De zevende en laatste test werd uitslaand aan de voorzijde. Felle brand op bovenverdieping. #BRW14

En zo is het maar net.
#BRW14 Geweldige week voor brandweerkunde! @Brwacademie en @Brandweer_NL bedanken de gastheren @VNOGregio, @BrandwIJsselstr en @gem_Zutphen!

Wat andere leuke beelden:
Bij #BRW14 is naar schatting 4,5 km kabel voor meet- en filmapparatuur gelegd en verplaatst tussen testen

Het NFI deed onderzoek in de woningen waar de testen plaatsvonden. Daarvoor hadden zij voorafgaand aan de test sporen aangebracht.
@NedForInst druk doende met eigen proeven op locatie #BRW14; mooie samenwerking met @Brwacademie en @Brandweer_NL

De rookmelders die zijn gebruikt....
Na de zeer intensieve exp. in Zutphen beginnen we met uitwerken van de metingen mbt de rook- en hittemelders. #BRW14

Een week met heel veel enthousiaste deelnemers uit veel veiligheidsregio's, ondanks de regen blijven lachen en geen problemen bij het uitvoeren van de testen: vakmanschap en wetenschap was een weekje echt verbonden in Zutphen. Ontzettend gaaf, en voor wie in de toekomst ook aan dergelijke projecten mee wil werken: hou de ontwikkelingen in de gaten ;)

Nog meer beelden en info: http://www.brandweernederland.nl/experimentweek
VRU - Post Den Dolder / Post Zeist Grote interesse brandweerkunde en natuurbrandbestrijding


Fletwed

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 996
Reactie #11 Gepost op: 26 oktober 2014, 14:10:49
Ben benieuwd naar een verslag of rapport van de brandweer zelf ;)