Mariniers helpen Sint Maarten na orkaan Gonzalo

Auteur Topic: Mariniers helpen Sint Maarten na orkaan Gonzalo  (gelezen 4063 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Doruz

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,483
  • De beste stuurlui staan aan wal.
Gepost op: 16 oktober 2014, 20:10:47
Mariniers helpen Sint Maarten na orkaan Gonzalo

Bomen op de straten, omgevallen lantaarnpalen, kapotte lichtmasten en rondslingerende elektriciteitsdraden. Het was het gevolg van orkaan Gonzalo die gistermiddag over Sint Maarten raasde. Door de stormschade was bovendien de communicatie tussen de hulpdiensten weggevallen. Met behulp van militaire verbindingsmiddelen wisten de mariniers die te herstellen.


De hele nacht boden de mariniers op verschillende plekken de helpende hand. Met de politie liepen ze patrouilles, op zoek naar mensen in benarde situaties. Dat was bijvoorbeeld het geval bij een hotel waar verschillende ramen uit de sponningen waren gewaaid. De gasten werden samen met hun overgebleven spullen naar een veilige plek begeleid.

Openbare leven plat
Gonzalo stevende in eerste instantie als een stevige storm op de Bovenwindse Eilanden af, maar groeide s middags onverwacht uit tot een orkaan van de categorie 1. De regering van Sint Maarten riep de bevolking op om vanaf 16.00 uur niet meer uit hun huizen te komen. Het openbare leven lag daarop enkele uren stil. Meteen na de passage gingen de mariniers aan de slag.

Het orkaanseizoen is van 1 juni tot 1 december. Het verlenen van noodhulp op de Bovenwindse Eilanden na de passage van een orkaan is een van hoofdtaken van de militairen in het Caribische Gebied.
www.mindef.nl