Toch gek dat prijskaartje, terwijl wel de ambulance dienst hier voor wordt betaald en het dus blijkbaar niet doet/haalt, dus gaat de brandweer het maar doen?
Rode auto geel verven?
Natuurlijk is het gek. Je ziet ook dat politici het prijskaartje en zelfs het nut weinig kunnen schelen. Het college neemt een juiste beslissing maar andere politici spelen het puur op emotie. Het stopzetten van de brandweeruitrukken voor reanimatie levert je bij de volgende verkiezingen geen stemmen op. Het Nederlandse publiek houdt van emotie en zal politici die de barbaren in het college van B&W kan stoppen waarderen en belonen door op ze te stemmen.
Je bent in NL al snel een verwerpelijk persoon als je hier kritische vragen bijstelt of krijgt als antwoord dat het zelfs de centen waard is als er 1 mens het daardoor zal overleven.
Het doet er niet toe dat:
* De brandweer een paar kilometer verder op in Gelderland-Zuid 150.000 euro te kort komt en daarom afscheid wil nemen van een tankautospuit of een groep vrijwillige brandweerlieden. Als ze bij de brandweer in Utrecht teveel geld hebben waardoor ze naast de brandweerzorg garanderen ook nog kunnen reanimeren moet het overschot naar Geldermalsen waardoor de burgers kunnen blijven rekenen op goede brandweerzorg.
* Men geeft aan dat bij 75% van alle uitrukken voor hartstilstanden al anderen ter plaatse zijn die bezig zijn met de reanimatie. Men vindt het nog steeds de moeite waard omdat de brandweer bij 25% wel als eerste is om te gaan reanimeren. Het zegt dat ze dat maar bij 25 van de 100 hartstilstanden kunnen gaan reanimeren. We weten dat de beroepsbrandweer van Amsterdam gemiddeld 8,5 minuut nodig had om de eerste schok toe te dienen. Het ligt niet in de verwachting dat vrijwillige brandweerkorpsen deze tijd kunnen verbeteren.
90% van de mensen die ze gaan reanimeren zal doodgaan waardoor je kan zeggen dat van de 100 hartstilstanden waar de brandweer voor uitrukt er 3 patienten overleven en de kans niet ondenkbeeldig is dat het overleven gepaard gaat met ernstige hersenschade.
* De meerwaarde van dispatched uitrukken met AED is wetenschappelijk niet bewezen, Koster schrijft in zijn wetenschappelijk publicatie ook dat men zich moet richten op het voorhanden hebben van AED op zoveel mogelijk publieke lokaties en het uitrukken naar private woningen ook niet bij zal gaan dragen aan hogere overleving.
* Burgerhulpverleningsprojecten voor inzet op publieke lokaties zijn mooie initiatieven. De brandweervrijwilligers zijn niets anders dan gesubsidieerde burgerhulpverleners geworden, zij krijgen van de overheid een vergoeding omdat ze toevallig al bij de brandweer zaten. Het is oneerlijk voor andere burgerhulpverleners en het kan er voor zorgen dat burgers zich niet willen aanmelden omdat ze de vrijwillige brandweermannen al via de gemeentelijke belasting voor betalen om het te doen.