Incidenten en Waarschuwing KNMI gevaarlijk weer (geel) of extreem weer (oranje) 2015

Auteur Topic: Incidenten en Waarschuwing KNMI gevaarlijk weer (geel) of extreem weer (oranje) 2015  (gelezen 82643 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Hulpverleningsforum

 • Forum Moderator
 • Senior gebruiker
 • *****
 • Berichten: 938
  • HVforumNL
Incidenten en Waarschuwing KNMI gevaarlijk weer (geel) of extreem weer (oranje) 2015

In dit topic mogen foto's, video's en nieuwsberichten bij incidenten die het gevolg zijn van gevaarlijk of extreem weer;

Verder kun je in dit topic alle officiŽle (KNMI) waarschuwingen voor extreem weer (code oranje) en voor gevaarlijk weer (code geel) posten, en daarmee gerelateerde (nieuws)berichten en alarmeringen. Mochten er veel berichten verschijnen bij een bepaalde weersituatie dan zal dit door de moderators worden afgesplitst naar een nieuw topic. Bij een daadwerkelijk weeralarm (code rood) zal altijd een apart topic geopend worden.

Ook bij een (weergerelateerd) incident dat de opschalingskwalificatie 'middel', 'groot', 'zeer groot' of een 'GRIP (1 t/m 4) classificatie' heeft, mag er een apart topic gemaakt worden, alwaar vervolgens fotoís en/of persberichten geplaatst of gewoon gediscussieerd kan worden over het incident.

Waarschuwingen en Weeralarm

Het KNMI geeft verschillende waarschuwingen uit en maakt gebruik van de internationale kleurcodes groen - geel - oranje en voor het Weeralarm: rood.

code groen er is geen waarschuwing van kracht.

Code geel is van toepassing bij een waarschuwing voor gevaarlijk weer.

Code oranje geldt voor een waarschuwing voor extreem weer. In de periode vanaf 24 uur voorafgaand aan extreem weer wordt, bij een kans vanaf 60 procent dat het optreedt, een waarschuwing voor extreem weer uitgegeven.

Code rood is van kracht als het weer gevaar dreigt op te leveren en aanleiding kan geven tot grote overlast of ontwrichting van de samenleving. Het Weeralarm, code rood, wordt op zijn vroegst 12 uur tevoren uitgegeven en dan alleen wanneer het vrijwel zeker is (minimaal 90 procent kans) dat het extreme weer zal optreden.

Uitleg kleurcodes waarschuwingen en weeralarm

Nader Verklaard: waarschuwingskleuren

Overzicht Kleurcodes en symbolen


Probeer een bericht zo volledig mogelijk over te nemen; Vermeld -indien van toepassing- duidelijk de bron van je informatie!
Dit geldt ook voor het plaatsen van foto's, filmpjes, geluidsfragementen, etc. Denk daarbij aan het copyright!

LET OP:
Alle verdere discussie over het weer, zoals 'normale' weersverwachtingen en lokale weerfeiten als 'het sneeuwt hier ook' etc. horen niet in dit topic, daar hebben we het topic Weerpraat in de huiskamer voor.

Ook discussies over de zin en onzin van de waarschuwingen door het KNMI en de gebruikte codes kunnen in de huiskamer gevoerd worden.

De complete handleiding: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=66886

De forumregels: Forumreglement

Extreem Weer @HVweerNL

Actuele weer en waarschuwingen van het KNMI:http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/
Cobra4

 • Ploegleider BHV, CBRN instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,475
p2kflex
05:12:43 01-01-15-ALPHA-Meteo alarm: code geel
1004401Veiligheidsregio Zuid-Limburg (OvD Bevolkingszorg Maastricht/Heuvelland)
p2kflex
05:12:56 01-01-15-ALPHA-Meteo alarm: code geel
1005251Veiligheidsregio Zuid-Limburg (OvD Bevolkingszorg Parkstad)
p2kflex
05:13:11 01-01-15-ALPHA-Meteo alarm: code geel
1005101Veiligheidsregio Zuid-Limburg (OvD Bevolkingszorg Parkstad Zuid)
p2kflex
05:13:22 01-01-15-ALPHA-Meteo alarm: code geel
1003501Veiligheidsregio Zuid-Limburg (OvD Bevolkingszorg Westelijke Mijnstreek)


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,877
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
In het zuidoosten kans op gladheid. Vanaf vanavond langs de (noord)westkust zware windstoten.http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.html

Met name in het zuidoosten is er vanochtend kans op gladheid door aanvriezing van vocht.

Vanavond komen er in het noordwestelijk en westelijk kustgebied zware windstoten voor van rond de 80 km/uur. Vrijdag in de (vroege) ochtend neemt de wind af.
Uitgifte: 01/01/2015 05:14 uur LT


Verwachting
http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/

donderdag 01 tot en met woensdag 07 januari 2015

Vandaag en morgen
Vandaag droog. Morgen eerst regen, later opklaringen

Er zijn naast opklaringen ook enkele wolkenvelden. Verder is het eerst op veel plaatsen nevelig en in het zuidoosten hier en daar ook mistig. De temperatuur loopt vanmorgen vroeg uiteen van rond het vriespunt in het zuidoosten tot +6 graden in het noordwesten. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind (vrij) krachtig.

Overdag zijn er vooral in het noorden en westen wolkenvelden. Elders in het land is er veel ruimte voor de zon en het blijft tot de avond zo goed als droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 3 graden in het zuidoosten tot 7 graden in het noordwestelijk kustgebied. In de avond neemt de bewolking verder toe en gaat het vanuit het westen regenen. De zuidwestenwind trekt in de loop van de dag verder aan en wordt matig tot vrij krachtig boven land en aan zee krachtig tot hard. In de avond wordt de wind in het noordwestelijk kustgebied af en toe stormachtig, 8 Bft en er kunnen daar dan ook zware windstoten voorkomen van rond de 80 km/uur.

In de nacht naar vrijdag is er veel bewolking en regent het van tijd tot tijd. De minimumtemperatuur ligt rond 3 graden en valt al vroeg. In de nacht gaat de temperatuur weer oplopen. Er staat een stevige zuidwestenwind. Boven land is deze vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer hard en in het noordwestelijk kustgebied af en toe stormachtig, met vooral daar ook nog steeds kans op zware windstoten van rond de 80 km/uur.

Vrijdagochtend regent het op veel plaatsen. Deze regen trekt naar het zuidoosten weg en in de middag komen vanuit het noordwesten opklaringen ons land binnen. In het noorden is dan wel een enkele bui mogelijk. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 9 graden, in de middag daalt de temperatuur naar een graad of 7. De wind draait naar het westen in de loop van de dag naar het westen en wordt matig boven land en krachtig tot hard aan de kust en op het IJsselmeer. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten
Zaterdag regen met landinwaarts ook een kans op natte sneeuw. Daarna enkele meest droge dagen met geregeld zon. Vanaf dinsdag weer toenemende neerslagkansen.

Uitgifte: 01/01/2015 05.35 uur LT
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,877
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Vanaf vanavond langs de (noord)westkust zware windstotenhttp://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.html

De eerste uren zijn er geen actuele waarschuwingen van kracht.

Vanavond komen er in het noordwestelijk en westelijk kustgebied zware windstoten voor van rond de 80 km/uur. Vrijdag in de (vroege) ochtend neemt de wind af, in het Waddengebied houden de windstoten aan tot in de avond.
Uitgifte: 01/01/2015 14:02 uur LT
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,877
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Aan de noord- en westkust zware windstoten.http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.html

In het noordelijk en westelijk kustgebied komen zware windstoten voor van rond de 80 km/uur. In de loop van de (vroege) ochtend neemt de wind langs de westkust af, het Waddengebied blijft tot in de avond kans houden op zware windstoten.
Uitgifte: 01/01/2015 22:43 uur LT
Samen sterk in de hulpverlening!


riromic

 • bhv
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 4,409
Zaterdag kans op lokale gladheid door sneeuw

2 januari 2015, 15:47

Zaterdag is er vooral in de zuidoostelijke provincies kans op lokale gladheid door (natte) sneeuwval. De gladheid zal volgens het KNMI lang niet zo erg zijn als vorige week zaterdag, toen de sneeuwval op verschillende snelwegen tot hinder leidde.

Het KNMI heeft voor de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg code geel afgegeven.. De mogelijke gladheid wordt verwacht vanaf het einde van de ochtend en zal tot in de avond aanhouden. In de rest van het land zijn de omstandigheden gunstiger en wordt er geen gladheid verwacht door sneeuwval.

Vorige week zaterdag
Vorige week zaterdag nog leidde sneeuwval tot problemen op de weg. De sneeuw viel toen vooral ten zuiden van de grote rivieren, waardoor op verschillende snelwegen problemen ontstonden. Ook op het spoor was het geen pretje: vanwege een aangepaste dienstregeling reden op drukke trajecten veel minder treinen.

http://vid.nl/Nieuws/article/VID.2015.002.03


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,877
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Morgenmiddag vooral in het zuiden en oosten (natte) sneeuwhttp://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.html

De eerstkomende uren zijn er geen waarschuwingen van kracht.

Vanaf het einde van zaterdagochtend tot aan het begin van de avond is er in het zuiden en oosten kans op gladheid als gevolg van (natte) sneeuw.
Uitgifte: 02/01/2015 21:26 uur LTVerwachting
http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/

vrijdag 02 tot en met donderdag 08 januari 2015

Vandaag en morgen
Morgen regen en (natte) sneeuw.

Vanavond en vannacht zijn er opklaringen en het blijft droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 6 graden in de kustgebieden tot rond het vriespunt in het zuidoosten van het land. De wind wordt zuidwestelijk, zwak tot matig boven land en (vrij) krachtig aan de kust. In het (noord)westelijk kustgebied is de wind eerst nog af en toe hard.

Zaterdag overdag neemt van het westen uit de bewolking snel toe. In de loop van de ochtend gaat het vooral in het midden en zuiden van het land regenen. In de middag gaat de regen deels over in (natte) sneeuw. De middagtemperatuur loopt uiteen van 5 graden in het Waddengebied tot dichtbij 0 in aanhoudende (natte) sneeuw. In de avond verlaat de meeste neerslag het zuidoosten, in het noorden is dan een enkele bui mogelijk. De wind wordt zuidelijk en is meest matig. In het zuiden van het land wordt de wind in de middag oost en later west tot noordwest. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten
Aanvankelijk overwegend droog met geregeld zon en 's nachts temperaturen rond het vriespunt. In de tweede helft van de volgende week weer toenemende neerslagkansen.
Uitgifte: 02/01/2015 21.01 uur LT
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,877
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Kans op gladheidhttp://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.html

In het hele land m.u.v. de Waddeneilanden is er kans op gladheid door aanvriezing of bevriezing van natte weggedeelten.
Uitgifte: 04/01/2015 21:44 uur LTVerwachting
http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/

zondag 04 tot en met zaterdag 10 januari 2015

Vandaag en morgen
Toenemende bewolking en lokaal lichte vorst.

Vannacht zijn er opklaringen, is het nevelig en ontstaat er op meerdere plaatsen lage bewolking. De minimumtemperatuur ligt in het algemeen rond het vriespunt, aan zee enkele graden hoger. Lokaal kan gladheid optreden. De westelijke wind is zwak tot matig. In de loop van de nacht draait de wind naar zuid tot zuidwest en neemt toe tot matig.

Maandagochtend is het bewolkt en eerst ook nevelig. De grootste kans op zon is er in het zuidoostelijke deel van het land. Elders kan laaghangende bewolking de zon flink blijven afschermen. De middagtemperatuur ligt tussen 3 graden landinwaarts en 7 graden langs de westkust. De zuidwestenwind is meest matig, langs de kust soms vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten
Aanvankelijk droog met geregeld zon en 's nachts lichte vorst. In de tweede helft van de week wisselvalliger met oplopende temperaturen. Vooral op zaterdag veel wind en erg zacht.
Uitgifte: 04/01/2015 18.44 uur LT
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,877
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Vrijdagochtend zware windstotenhttp://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.html

De eerstvolgende uren zijn er geen waarschuwingen van kracht.

In de nacht naar vrijdag neemt de wind steeds verder toe. Aan het einde van de nacht krijgen de kop van Noord-Holland en het Waddengebied te maken met zware windstoten en vrijdagochtend volgen het IJsselmeergebied, Friesland, Groningen, Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland.

De zware windstoten halen snelheden van 80-90 km/uur, in de noordelijke kustgebieden 90-100 km/uur. Aan het einde van vrijdagochtend neemt de wind geleidelijk af.
Uitgifte: 07/01/2015 15:12 uur LTVerwachting
http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/

woensdag 07 tot en met dinsdag 13 januari 2015

Vandaag en morgen
Toenemende bewolking en morgen regen.

Van het westen uit wordt de bewolking steeds dikker, maar vooral in het oosten schijnt de zon nog. Vanavond kan er in het westen wat lichte (mot)regen vallen. De zuidwestenwind is matig boven land en vrij krachtig langs de kust. Vanavond neemt de wind langs de kust en in het Waddengebied toe naar krachtig. De middagtemperatuur ligt rond de 7 graden.

De komende nacht verloopt bewolkt en af en toe valt er regen. De minimumtemperatuur ligt tussen 2 en 5 graden en wordt aan het begin van de nacht bereikt, daarna loopt de temperatuur alleen maar op. De zuid tot zuidwestelijke wind is meest matig, aan de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig en in het Waddengebied mogelijk hard.

Ook morgen overdag is er veel bewolking en vooral in de zuidelijke helft regent het langdurig. In de loop van de middag wordt het van het noordwesten uit droog en trekken opklaringen het land binnen. De middagtemperatuur ligt rond 8 graden. De wind komt in de ochtend uit het zuid tot zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig. In de loop van de ochtend neemt de wind af en draait aan de kust naar het westen. In de loop van de middag gebeurt dit ook landinwaarts. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten
Zacht en wisselvallig. Vooral zaterdag veel wind.
Uitgifte: 07/01/2015 15.21 uur LT
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,877
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Vrijdag en zaterdag zware windstotenhttp://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.html

De eerstvolgende uren zijn er geen waarschuwingen van kracht.

Vrijdagochtend krijgen de kustprovincies te maken met zware windstoten van 80-100 km/u, in de loop van de ochtend kunnen ook verder landinwaarts, met uitzondering van het oosten en zuidoosten, windstoten voorkomen van 80-90 km/u. In de loop van de middag neemt de wind tijdelijk af. Zaterdag moet er opnieuw in grote delen van het land rekening worden gehouden met zware windstoten van 80-100 km/uur.
Uitgifte: 08/01/2015 11:09 uur LTVerwachting
http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/

donderdag 08 tot en met woensdag 14 januari 2015

Vandaag en morgen
Perioden met regen, morgen onstuimig.

Het is overwegend bewolkt en er zijn perioden met regen. De middagtemperatuur ligt rond 8 graden. De zuidwestelijke wind is boven land matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig en eerst hard, In de loop van de middag draait de wind naar westelijke richtingen en neemt wat in kracht af.

Komende nacht is het aanvankelijk droog, maar tegen de ochtend gaat het van het westen uit licht regenen. De minimumtemperatuur ligt tussen 3 graden in het oosten en 7 graden aan zee. De zuidwestelijke wind wordt vrij krachtig in het binnenland en krachtig tot hard aan zee. In het Waddengebied wordt de wind stormachtig (kracht 8 ). In de loop van de nacht komen in de kustgebieden zware windstoten voor van rond de 80 km/uur.

Vrijdag overdag is het overwegend bewolkt met in de ochtend eerst nog regen die oostwaarts wegtrekt. In de middag is het meest droog, in de avond gaat het opnieuw regenen. Met maxima rond 10 graden is het zacht. Verder staat er boven land een (vrij) krachtige (zuid)westenwind. Aan de kust is de wind hard tot stormachtig, in het noordelijk kustgebied mogelijk tijdelijk zuidwesterstorm, 9 Bft. Verder komen er zware windstoten voor van 80 tot 100 km/u in de kustprovincies en tussen de 70 en 80 km/uur verder landinwaarts. In de loop van de middag neemt de wind tijdelijk in kracht af. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten
Wisselvallig, zacht en soms onstuimig.
Uitgifte: 08/01/2015 11.25 uur LT
Samen sterk in de hulpverlening!