Incidenten en Waarschuwing KNMI gevaarlijk weer (geel) of extreem weer (oranje) 2015

Auteur Topic: Incidenten en Waarschuwing KNMI gevaarlijk weer (geel) of extreem weer (oranje) 2015  (gelezen 85288 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 46,613
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Op redding wachten bovenop je zinkende auto - RTL NIEUWS
RTL Nieuws
Gepubliceerd op 21 jan. 2015
Citaat
Door de gladheid belandde deze vrouw in het Friese Witmarsum met haar auto in de sloot. Terwijl de auto zinkt, wacht ze op de brandweer. Houdt ze droge voeten?p2kflex
08:04:34 21-01-15GROUP-2P 1 Persoon te water Hemerterlaan Witmarsum 025734 024601
0303872BRW Friesland (Witmarsum) (Blusploeg)
0303045BRW Veiligheidsregio Friesland (Piket Voorlichting)
0300060BRW Veiligheidsregio Friesland (OvD Noord-West)
0300055BRW Veiligheidsregio Friesland (Monitorcode)
Samen sterk in de hulpverlening!


riromic

 • bhv
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 4,409

Zaterdag kans op kortdurende gladheid
22 januari 2015, 19:46
Winterse neerslag zal zaterdagochtend mogelijk voor hinder zorgen op de weg. De eerste neerslag trekt al in de nacht van vrijdag op zaterdag het land in. Zaterdag wordt het in de loop van de ochtend vanuit het westen droog.

Het KNMI heeft code geel afgegeven vanwege de mogelijke gladheid zaterdag. Het is nog onzeker wat voor neerslag er precies zal vallen. Het lijkt erop dat de neerslag vooral in de oostelijke helft van het land als sneeuw valt. Elders valt mogelijk ook sneeuw, maar is ook ijzel of ijsregen mogelijk. Vooral ijzel leidt tot verraderlijke gladheid. In het westen is de gladheid zaterdag al vroeg voorbij, in het oosten kan het tot de middag duren alvorens het gedaan is met glibberen.

Waarschuwingen

Automobilisten die zaterdag vroeg op pad gaan doen er goed aan de waarschuwingen goed in de gaten te houden. Gelukkig valt de winterse neerslag op een weekenddag. De VID verwacht door de gladheid wel hinder, maar de problemen blijven gezien de timing op zaterdagochtend relatief beperkt.

http://vid.nl/Nieuws/article/VID.2015.022.09
--------------------------------------------

zaterdag kans op gladheid
Tot en met vrijdag zijn er geen waarschuwingen van kracht.

In de nacht naar zaterdag bereikt een gebied met winterse neerslag het westen. Deze neerslag trekt oostwaarts over het land. Er is kans op (natte) sneeuw, ijzel en/of ijsregen. Het oosten en zuidoosten maken de grootste kans op droge sneeuw.

In de ochtend en middag gaat de winterse neerslag van het westen uit over in regen, waarna het al snel weer droog wordt.
Uitgifte: 22/01/2015 19:44 uur LT

http://knmi.nl/


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 46,613
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Dichte mist en gladheid, vannacht winterse neerslaghttp://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.html

In het noorden, midden en zuidwesten van het land komt plaatselijk dichte mist voor. Verder kan het er ook glad zijn door aanvriezing.

In de nacht naar zaterdag bereikt een gebied met winterse neerslag het westen. De neerslag trekt oostwaarts over het land. Er is kans op (natte) sneeuw, ijzel en/of ijsregen met gladheid tot gevolg. Het oosten en zuidoosten maken de grootste kans op droge sneeuw.

Zaterdagochtend gaat de winterse neerslag van het westen uit over in regen, waarna het al snel weer droog wordt.
Uitgifte: 23/01/2015 10:23 uur LTVerwachting
http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/

vrijdag 23 tot en met donderdag 29 januari 2015

Vandaag en morgen
Eerst mist, morgen winterse neerslag met grote kans op gladheid.

De dag begint koud en in het midden, noorden en mogelijk ook in het zuidwesten met mist. In de loop van de ochtend verbetert het zicht en kan op meer plaatsen de zon doorbreken. Het vriest eerst licht, de middagtemperatuur ligt rond het vriespunt. Er staat een zwakke tot matige wind uit uiteenlopende richtingen. De wind draait geleidelijk naar het zuiden en wordt in het noordelijk kustgebied mogelijk vrij krachtig.

Vannacht neemt de bewolking van het westen uit toe en gaat er winterse neerslag vallen. Mogelijk eerst in de vorm van ijzel, die tijdelijk kan overgaan in (natte) sneeuw, er is daarbij een grote kans op gladheid. De minima liggen tussen -4 graden in het oosten en +1 aan zee. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Zaterdagochtend trekt de winterse neerslag verder oostwaarts. In het oosten kunnen er enkele centimeters sneeuw blijven liggen. In de loop van de ochtend gaat de winterse neerslag van het westen uit snel over in regen en verdwijnt de gladheid. In de middag klaart het op en kunnen in het noorden regenbuien vanaf zee binnendrijven. De maxima liggen tussen 2 graden in het oosten en 6 graden aan zee. De wind draait naar het noordwesten en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten
Wisselvallig en vrij zacht met van tijd tot tijd regen, maar ook droge perioden met af en toe zon.
Uitgifte: 23/01/2015 10.09 uur LT   

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 30 januari tot en met vrijdag 06 februari

Grote kans (rond 90%) op het aanhouden van het wisselvallige weertype met eerst temperaturen rond normaal, later mogelijk dalend naar waarden onder normaal.
Uitgifte: 23/01/2015 04.30 uur LT
Samen sterk in de hulpverlening!


riromic

 • bhv
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 4,409
Vannacht en morgenochtend glad door ijzel

23 januari 2015, 14:55
Winterse neerslag gaat in de nacht van vrijdag op zaterdag en tijdens de vroege zaterdagochtend voor gladheid zorgen. Vooral ijzel kan voor verraderlijke gladheid zorgen. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor gevaarlijk weer. Mocht het echter daadwerkelijk op grote schaal tot ijzel komen, dan is het waarschijnlijk dat het KNMI de waarschuwing opschaalt naar code oranje.

De neerslag begint na middernacht in het westen als regen. Daar stijgt de temperatuur snel tot boven nul. Zodra de regen echter verder landinwaarts trekt is het al snel koud genoeg voor allerlei soorten winterse neerslag, waaronder ijzel. In het oosten is de lucht waarschijnlijk nog net koud genoeg om de neerslag als sneeuw te laten vallen. Hier is dan kans op een witte laag van enkele centimeters.

Zeer gevaarlijk
IJzel is zeer verraderlijk voor het verkeer. Omdat de neerslag als regen valt gaan automobilisten er vaak vanuit dat het dooit. Daarnaast is de ijslaag slecht zichtbaar op het wegdek. Bovendien vermindert ijzel de werking van het strooizout. De combinatie van sneeuw/ijzel en weinig verkeer op de weg versterkt dit effect nog verder. De VID raadt automobilisten aan om de waarschuwingen vannacht en morgenochtend goed in de gaten te houden.

De gladheid houdt in het oosten van het land tot diep in de ochtend aan. Omdat het vannacht op veel plaatsen matig gevroren heeft, zit er ook nog vorst in de grond. Dit zorgt ervoor dat de gladheid ook nog even aanhoudt als de temperatuur al boven het vriespunt is gestegen.

http://vid.nl/Nieuws/article/VID.2015.022.09


Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Waarschuwing voor extreem weer    
Waarschuwing voor extreem weer: Winterse neerslag
Waarschuwing    Komende nacht en ochtend in het hele land gladheid door ijzel
Toelichting    Komende nacht trekt een gebied met winterse neerslag van west naar oost over het land. Op veel plaatsen wordt het glad als gevolg van ijzel. Daarnaast is er in het oostelijke helft van het land naast ijzel ook sneeuw mogelijk. In de westelijke helft van het land verdwijnt de gladheid aan het begin van de ochtend. In het oosten van het land kan de gladheid nog aanhouden tot aan het einde van de ochtend.


Red

 • HAP Eenheid Amsterdam
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,255
Voor het hele land dus code oranje voor komende nacht.
Success is born out of arrogance, but greatness comes from humility.


JanWillemHam

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 169
p2kflex
16:27:40 23-01-15GROUP-2PRIO 2 OD201 SO901 LR901 AG902 ODHM902 Meldkamer VRR Wilhelminakade 947 Rotterdam Extreem weer Vak: 5991700
1400976BRW Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (LR 90.1 - leider ROT)
1400201BRW Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (OvD Rijnmond Noord)
1400200BRW Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (OvD Rijnmond Noord)
1400926BRW Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (SO 90.x Alarmcode)
1400853Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (OD Havenbedrijf)
1400852Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (AC Havenbedrijf)
1400903Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (AG 90.2)
1400866Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (Havenbedrijf)
1400854Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (HO Havenbedrijf)
1400985Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (OvD Bevolkingszorg Rotterdam)
Twitter: @JanWillemHam | Freelance Foto- en Videograaf in regio Rotterdam e.o.


RoyJacobs

 • Brandmeester / Bevelvoerder / WvD / Instructeur
 • Junior gebruiker
 • **
 • Berichten: 16
Zo worden alle repressieve brandweer medewerker van Limburg-Noord van te voren geļnformeerd over de naderende gladheid.  O0

Citaat
19:12:18 23-01-15   GROUP-1   KOMENDE NACHT KAN HET GLAD WORDEN IVM IJZEL. INDIEN U NAAR EEN INCIDENT OP MOET KOMEN, RIJ VOORZICHTIG
1001470   BRW Veiligheidsregio Limburg-Noord (Proefalarm Cluster Roermond)
1001500   BRW Veiligheidsregio Limburg-Noord (Regionaal - Proefalarm)


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 46,613
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Waarschuwing Extreem Weer: Vannacht gladheid door ijzel, later in het oosten ook sneeuwwww.knmi.nl

Toelichting   Komende nacht trekt een gebied met winterse neerslag van west naar oost over het land. Op veel plaatsen wordt het glad als gevolg van ijzel. In de oostelijke helft van het land zal de ijzel later vannacht geleidelijk overgaan in sneeuw. In de westelijke helft van het land verdwijnt de gladheid aan het begin van de ochtend. In het oosten van het land sneeuwt het dan nog enige tijd en kan de gladheid tot aan het einde van de ochtend aanhouden.
Opgesteld   23/01/2015 22:16 uur LT
Volgend bericht uiterlijk   zaterdag 24 januari 2015 01:00 uur
Verwachting
http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/

vrijdag 23 tot en met donderdag 29 januari 2015

Vandaag en morgen
Vannacht van het westen uit ijzel, in het oosten ook sneeuw.


Het is vanavond bewolkt en nevelig met in het zuidwesten eerst lokaal mist. Aan het begin van de nacht bereikt een gebied met neerslag het westen van het land. De neerslag valt in de westelijke helft voornamelijk in de vorm van ijzel, hierdoor kan het verraderlijk glad worden. Later in de nacht zal in de oostelijke helft van het land de neerslag als ijzel beginnen, maar geleidelijk overgaan in sneeuw. De temperatuur ligt enkele graden beneden het vriespunt. De zuidenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, later mogelijk krachtig.

Aan het begin van de ochtend gaat de ijzel van het westen uit eerst nog over in regen alvorens het droog wordt. De gladheid zal hiermee snel verdwijnen. In het oosten van het land valt er nog enige tijd sneeuw waarbij er zich tijdelijk een sneeuwdek vormt. Daarnaast is er dan nog steeds een kleine kans op ijzel. In de middag is het wisselend bewolkt en er kunnen vooral in de noordelijke helft van het land enkele buien vanaf zee binnendrijven. De maxima liggen rond +5 graden, waardoor de gladheid overal zal verdwijnen. De wind draait naar het noordwesten en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)
Uitgifte: 23/01/2015 20.21 uur LT
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 46,613
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Gevaarlijke rijomstandigheden door sneeuw en ijzel

http://www.rijkswaterstaat.nl/actueel/nieuws_en_persberichten/2015/januari2015/gevaarlijke_rijomstandigheden_door_sneeuw_en_ijzel.aspx
23-01-2015 | Rijkswaterstaat Verkeer- en Watermanagement | persbericht

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op extra alert te zijn. In de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 januari verwachten de weerdiensten winterse neerslag in de vorm van (natte) sneeuw en ijzel. Dit kan in het hele land voor gevaarlijke rijomstandigheden zorgen die naar verwachting tot in de loop van zaterdagochtend aanhouden.

Advies
Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om:
1) De rijstijl aan de omstandigheden aan te passen: voorzichtig rijden, niet onnodig van rijstrook wisselen en voldoende afstand houden.
2) De weersverwachting en actuele verkeersinformatie extra goed in de gaten te houden.
3) Ruimte te maken voor strooiwagens.

Gladheidbestrijding
Rijkswaterstaat werkt hard om de wegen onder winterse omstandigheden zo goed mogelijk berijdbaar te houden. Rijkswaterstaat strooit voorafgaande aan en tijdens winterse neerslag met zout. Ondanks alle inspanningen van Rijkswaterstaat kan gladheid niet altijd worden voorkomen. Met name ijzel is lastig te bestrijden en brengt extra risico’s met zich mee doordat het vaak niet zichtbaar is. Alertheid is dus geboden. Ook dienen weggebruikers rekening te houden met een langere reistijd.
Samen sterk in de hulpverlening!