Karel Doorman zet laatste ebolagoederen af in Liberia

Auteur Topic: Karel Doorman zet laatste ebolagoederen af in Liberia  (gelezen 6634 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Doruz

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,483
  • De beste stuurlui staan aan wal.
Gepost op: 3 januari 2015, 09:52:14
Karel Doorman zet laatste ebolagoederen af in Liberia
Nieuwsbericht | 02-01-2015 | 19:00

1,5 miljoen kilo voeding, 354 pallets, 148 containers en 263 voertuigen bracht het marineschip Karel Doorman naar West-Afrika. Dit deed het logistieke transportschip in 2 trips naar door ebola getroffen gebied. Vanmiddag zette het schip de laatste pallet aan land in de Liberiaanse havenstad Monrovia.


Na het afleveren van de hulpgoederen kan het Joint logistic Support Ship (JSS) zich richten op andere taken voor het bestrijden van ebola. Commandant kapitein-ter-zee Peter van den Berg: ďWe gaan nu op weg om het Britse hospitaalschip RFA Argus begin volgende week van brandstof te voorzien. Daarnaast nemen we onder andere een Brits landingsvaartuig aan boord om terug te brengen naar Groot-BrittanniŽ. Zwaar strategisch transport is een van de hoofdtaken van dit grootste schip van de marine. Dit is internationale samenwerking in optima forma!Ē
Nederlandse inzet
Los van de maritieme inzet heeft Nederland 38,4 miljoen euro toegezegd voor het bestrijden van ebola. Dit geld is onder andere gegaan naar Artsen zonder Grenzen, de Verenigde Naties en het Rode Kruis. Daarnaast is voor 5,7 miljoen euro aan spullen gekocht voor directe ziektebestrijding. Denk aan ambulances, een mobiel hospitaal, mobiele laboratoria, beschermende pakken en miljoenen plastic handschoenen. Deze spullen bracht de Karel Doorman de afgelopen 2 maanden naar het getroffen gebieden.
3 maanden beschikbaar
De ministers Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Jeanine Hennis-Plasschaert stelden de Doorman eind oktober voor 3 maanden beschikbaar voor de internationale strijd tegen ebola. De eerste missie duurde van begin tot eind november. Op 12 december vertrok het logistieke transportschip voor de tweede trip naar Guinee en Liberia. Het schip wordt 24 januari terug verwacht in thuishaven Den Helder.
Ebola op zijn retour?
De 3 door ebola getroffen landen (Sierra Leone, Guinee en Liberia) laten een wisselend besmettingsbeeld zien. In Liberia leek de ziekte rond de kerstdagen gestabiliseerd, terwijl kort voor Oud en Nieuw een flink aantal nieuwe gevallen werd gemeld. In Sierra Leone is de situatie op dit moment op een dieptepunt; hier melden zich dagelijks nieuwe patiŽnten. Ook in Guinee meldden zich in de afgelopen weken nog tientallen besmette personen in de ebola-behandelingscentra. De internationale gemeenschap verwacht dat de ziekte pas eind dit jaar onder controle is.
www.mindef.nl