GRIP 2 Zeer grote brand (bedrijfsverzamelgebouw) Poeldijkseweg - Wateringen 13-01-2015

Auteur Topic: GRIP 2 Zeer grote brand (bedrijfsverzamelgebouw) Poeldijkseweg - Wateringen 13-01-2015  (gelezen 22037 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 48,909
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Liveblog Zeer grote brand Poeldijkseweg Wateringen

https://www.gemeentewestland.nl/actueel/liveblog-zeer-grote-brand-poeldijkseweg-wateringen/#content

Update 62
(20.40 uur 17 jan) Bij de wasplaats zijn fluistergeneratoren geplaatst, zodat de geluidsoverlast vermindert. Ook de lichtintensiteit en lichtrichting zijn aangepast.

Op het parkeerterrein van VELO, nabij de Prins Clausstraat, zijn vijf iinvalidenparkeerplekken gerealiseerd.

Ouderen die hulp nodig hebben met het sjouwen van boodschappen, kunnen hulp vragen bij de afzetting aan de Prins Clausstraat (bij het VELO-parkeerterrein).

Update 61
(16.31 uur 17 jan) Speeltuinen met kunstgras worden met de hand schoongemaakt en daarna met stofzuiger. Ook de toestellen worden gereinigd.

Update 60
(16.30 uur 17 jan) Woont u buiten het gebied van de noodverordening en heeft u een verdenking van asbest? Meld dit bij het Meldpunt Leefomgeving. Er komt dan een inspecteur langs om te inventariseren of er inderdaad sprake is van asbest.

Update 59
(16.20 uur 17 jan) Burgemeester Van der Tak neemt maandag een besluit over de noodverordening. Er zijn meerdere mogelijkheden, bijvoorbeeld helemaal intrekken of het gebied verkleinen.

Update 58
(15.55 uur 17 jan)

Fietsen
U mag met de fiets aan de hand het gebied in. Fietsen is nog niet toegestaan, omdat hierdoor meer luchtbewegingen ontstaan en asbest verspreid kan worden.

Spreek elkaar aan op naleving van de instructies!

Vanaf morgen is er een bewaakte fietsenstalling aan het begin van de Prins Clausstraat (nabij Noordweg). Hier kunt u op vertoon van uw legitimatiebewijs een fiets lenen. De fietsenstalling is morgen open van 9.00 tot 22.00 uur en vanaf maandag van 7.00 tot 22.00 uur.

Gezondheid
Volgens de GGD  is er in het gebied waar de noodverordening geldt geen verhoogd risico op aan asbest gerelateerde gezondheidsklachten, omdat er geen verhoogde concentratie asbest in de lucht is aangetroffen. Zie ook de veelgestelde vragen en antwoorden over dit onderwerp.

Bewijs asbestvrij
Als na de schoonmaakactie uw tuin en dak helemaal schoon verklaard zijn door een onafhankelijk inspecteur, ontvangt u een vrijgave-certificaat. Dit dient als bewijs dat uw tuin en dak asbestvrij zijn.

Werkzaamheden
Sneeuw, regen en wind kunnen de schoonmaakwerkzaamheden bemoeilijken, maar er wordt zo goed als mogelijk doorgewerkt.

Update 57
(15.20 uur 17 jan)

Indeling bijeenkomsten zaterdag 17 januari.

Bewonersbijeenkomsten
Bijeenkomst 1   09.00 – 10.00 uur   Ambachtsweg, Pr. Clausstraat, Poeldijkseweg
Bijeenkomst 2   10.15 - 11.15 uur   Ambachtsweg, Pr. Bernhardstraat, Pr. Hendrikstraat, Noordweg
Bijeenkomst 3   11.30 – 12.15 uur   Ambachtsweg, Pr. Bernhardstraat, Pr. Hendrikstraat, Pr. Clausstraat
Bijeenkomst 4   13.15 – 14.15 uur   Pr. Hendrikstraat, Noordweg, Pr. Clausstraat
Bijeenkomst 5   14.30 – 15.30 uur   Ambachtsweg, Pr. Hendrikstraat, Pr. Clausstraat
Bijeenkomst 6   15.45 – 16.45 uur   Pr. Clausstraat
Bijeenkomst 7   17.00 – 18.00 uur   Alleen voor personen uit besmet gebied die niet eerder aanwezig konden zijn.

Persbijeenkomsten
2 bijeenkomsten maandag 19 januari 2015 (19.00-20.45 uur)

Bijeenkomst 1: 19.00 – 19.45 uur, Ambachtshof + gemeente Den Haag

Bijeenkomst 2: 20.00 – 20.45 uur, Poortweide en Erasmusweg 1200

Update 56
(14.48 uur 17 jan) Het schaderegistratieformulier CRAS is ter registratie van schademeldingen en niet voor het indienen van claims. De gemeente registreert alleen, u dient zelf uw eigen verzekering te informeren.

Update 55
(14.12 uur 17 jan) Als u meent schade te hebben geleden als gevolg van de brand, bijvoorbeeld omdat er asbestdelen in uw tuinen en op uw dak terecht zijn gekomen, dan is het advies om dit te melden bij uw eigen verzekeraar. De verantwoordelijke dient de geleden schade aan te pakken en te vergoeden. Onder bestuursdwang heeft de gemeente nu opdracht gegeven voor het schoonmaken van de tuinen en de daken. Voor een eventueel onderzoek naar asbest in uw woning dient u zelf expertise in te huren en via uw verzekering te bepalen hoe het proces er uit moet zien.

Schade-experts mogen net als u, niet uw tuin in. Meld het daarom bij de gemeente via tel. 140174 als uw expert toegang wil, dan zorgen wij dat zij de schade onder begeleiding kunnen opnemen.

Update 54
(14.10 uur 17 jan) Zolang de noodverordening geldt, moet iedereen die het gebied in gaat overschoenen aan. Dat geldt dus ook voor de mensen die komen inspecteren! Zij worden hier door EcoLoss op aangesproken.

Spreek elkaar aan op naleving van de instructies!

Update 53
(13.46 uur 17 jan) Een exacte planning van het reinigen van de auto's is niet te geven, omdat de vervuiling per auto verschilt en dus ook de reinigingstijd. Zeker is wel dat in de loop van komende week alle auto's gereinigd zijn.

Update 52
(13.42 uur 17 jan) Met de kennis die wij nu hebben schatten wij in dat het schoonmaken van tuinen, daken en de niet verharde delen van de openbare ruimte nog tot eind februari zal duren.

De eigenaar van het bedrijfsverzamelgebouw moet zo snel mogelijk aan de slag gaan met het opruimen van de resten van het gebouw. Als hij dit maandag niet heeft gedaan, dan pakt de gemeente het op.

Er komt één integraal verslag van alle bewonersbijeenkomsten. Dit verslag wordt in de loop van komende week op deze website gepubliceerd.

Update 51
(13.40 uur 17 jan) Alle auto's uit het gebied van de noodverordening moeten worden gecontroleerd en gereinigd. Heeft u zich nog niet gemeld bij de container van EcoLoss op het VELO-terrein, dan moet u dit alsnog doen.

Update 50
(13.30 uur 17 jan) Als u uw konijn in de tuin eten moet geven, trek dan overschoenen aan. Doet u dit niet, zorg dan dat u uw schoenen goed afspoelt voordat u weer naar binnen gaat. Dieren zijn immuun voor asbest.

Update 49
(13.04 uur 17 jan) Zolang de noodverordening van kracht is gaan de werkzaamheden dag en nacht door, dus ook op zondag.

Het schoonmaken van de auto's wordt zo geprioriteerd dat er zo snel mogelijk één auto per woning beschikbaar is.

Update 48
(12.40 uur 17 januari)

Hulpverleningsdiensten
Hulpverleningsdiensten vallen niet onder de noodverordening. Ambulance, brandweer en politie mogen het gebied dus in.

Dokter- of ziekenhuisbezoek
Mocht u een ziekenhuis of dokter moeten bezoeken en geen vervoer hebben, dan kunt u dit melden bij het klantcontact centrum van de gemeente (tel. 140174). Er wordt dan een oplossing voor u gezocht.

Controleren en opruimen daken
Maandag wordt gestart met het controleren en opruimen van de daken. Hiervoor worden hoogwerkers ingezet.

Toevoeging 16.03 17 jan: Indien de weersomstandigheden het toelaten.

Update 47
(11.45 uur 17 jan) Er is begonnen met de controle van de voor- en achtertuinen. Hiervoor wordt huis-aan-huis aangebeld. Mocht u niet thuis zijn, dan proberen de medewerkers het op een ander moment nog een keer. U kunt ook het telefoonnummer bellen dat in de brief staat die u in dat geval op de deurmat vindt.

Update 46
(11.10 uur 17 jan) Dieren zijn immuun voor asbest. Wel bestaat de kans dat zij door buiten te lopen asbestdelen aan hun pootjes krijgen. Daarom het advies om pootjes schoon te maken als honden of katten buiten zijn geweest.

Update 45
(20.05 uur 16 jan)

Persbijeenkomst
Naar aanleiding van de grote brand in de nacht van maandag op dinsdag aan de Poeldijkseweg in Wateringen worden op zaterdag 17 januari en maandag 19 januari meerdere besloten bewonersbijeenkomsten georganiseerd.

Na afloop van de bijeenkomsten op 17 januari is er voor de pers gelegenheid om de burgemeester vragen te stellen over de informatiebijeenkomsten. U bent vanaf 18.00 uur van harte welkom op het gemeentehuis van Wateringen aan de Dorpskade 1 te Wateringen.
Samen sterk in de hulpverlening!


Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Citaat van: Live link=msg=1324069 date=1421547066
Liveblog Zeer grote brand Poeldijkseweg Wateringen

https://www.gemeentewestland.nl/actueel/liveblog-zeer-grote-brand-poeldijkseweg-wateringen/#content


Update 46
(11.10 uur 17 jan) Dieren zijn immuun voor asbest. Wel bestaat de kans dat zij door buiten te lopen asbestdelen aan hun pootjes krijgen. Daarom het advies om pootjes schoon te maken als honden of katten buiten zijn geweest.


Zoveel onzin heb ik nog nooit gelezen!! Hebben dieren geen longen, ademen dieren niet? Alleen duurt het een jaar of 40 voor longkanker zich openbaart bij de mens, met de gemiddelde leeftijd van een hond en kat tussen de 10 en 15jaar zal een hond of kat daar geen last van hebben. Maar dat betekend niet dat dieren immuum daar voor zijn.


Pyro_loe

 • Oranje Kolom
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 968
 • OvD-Bevolkingszorg
Fietsen is niet toegestaan  ;D  Hoe krankzinnig kunnen ze het verzinnen.
Safety is the state of being "safe", the condition of being protected against physical, social, spiritual, financial, political, emotional, occupation


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 48,909
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Liveblog Zeer grote brand Poeldijkseweg Wateringen

https://www.gemeentewestland.nl/actueel/liveblog-zeer-grote-brand-poeldijkseweg-wateringen/#content

Update 64
(13.17 uur 18 januari) In sommige auto’s die tijdens de brand het gebied zijn uitgereden, is asbest aangetroffen op de matten. Dat komt omdat mensen door het asbest zijn gelopen om naar hun auto te gaan. De auto’s waren in eerste instantie alleen aan de buitenkant schoongespoeld door de brandweer. Met Ecoloss is afgesproken dat de binnenkant van de auto, zoals matten, zitting e.d. ook worden gecontroleerd volgens de norm. De eigenaren kunnen zich melden bij de keet van Ecoloss.

Update 63
(11.05 18 januari) Er zijn 70 auto's gereinigd.

Tuininventarisatie Prins Clausstraat uitgevoerd.

Tuininventarisatie Prins Hendrikstraat is op de helft.

Er zijn extra verkeersregelaars ingezet om sluipverkeer te voorkomen.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 48,909
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Liveblog asbestsanering na zeer grote brand Wateringen

https://www.gemeentewestland.nl/actueel/liveblog-zeer-grote-brand-poeldijkseweg-wateringen/#content

Update 69
(10.35 uur 20 jan) Bij de schoonmaakwerkzaamheden van de daken wordt werkruimte gecreëerd voor de hoogwerkers om te voorkomen dat het schoongemaakte gebied weer vuil wordt. Zo komen onder de kranen rijplaten te liggen.

Er wordt duidelijk aangegeven waar gewerkt wordt en per blok wordt het gebied afgezet. Indien nodig worden overschoenen uitgedeeld om verspreiding te voorkomen. Dit als extra voorzorgsmaatregelen.

Het risico op verspreiding van asbest bij het schoonmaken is klein, omdat het asbest door de regen nu veelal vastgeplakt ligt.

Update 68
(22.20 uur 19 jan)

Noodverordening
Sinds 13 januari 2015 geldt voor een deel van de Ambachtsweg, een deel van de Prins Clausstraat, de Prins Bernhardstraat en de Prins Hendrikstraat een noodverordening. Burgemeester J. van der Tak heeft vanavond besloten het gebied waarvoor de noodverordening geldt te beperken met ingang van 20 januari 2015, 08.00 uur. De openbare wegen en trottoirs in het genoemde gebied worden vrijgegeven voor alle verkeer. De verordening blijft van toepassing op de niet verharde delen van de openbare ruimte (groen en speeltuinen) en de voor- en achtertuinen in de genoemde straten.

De komende tijd zullen steeds meer delen van het gebied worden vrijgegeven. Via ons liveblog kunt u volgen welke delen zijn vrijgegeven.

Asbest in woning
De gemeente heeft aan bewoners van Ambachtsweg 4 tot en met 62, die dicht tegen de brandhaard aan liggen, aangeboden een indicatief asbestonderzoek uit te voeren ín hun woning. Afhankelijk van de uitslag van dit onderzoek dienen de bewoners in overleg te treden met hun verzekeringsmaatschappij over de te nemen vervolgstappen.

Als u niet woont op een van de genoemde adressen, maar wel een onderzoek in uw woning wilt laten uitvoeren, dient u contact op te nemen met uw eigen verzekeringsmaatschappij.

Werkwijze
Het schoonmaken van daken en tuinen in het gebied van de noodverordening is gestart. Per woning worden verschillende stappen doorlopen. Eerst vindt een visuele inventarisatie plaats en worden monsters genomen. Als deze uitwijzen dat geen asbest aanwezig is, worden de tuin en het dak niet-besmet verklaard. Als wel asbest wordt aangetroffen, dan vindt sanering plaats. Na de sanering volgt een inspectie door een vrijgave-inspecteur. Als geen asbest meer aanwezig is, kunnen de tuin en het dak worden vrijgegeven. U ontvangt dan een vrijgave-certificaat. Iedere stap wordt uitgevoerd door een ander onafhankelijk gecertificeerd bedrijf en moet voldoen aan wettelijke normeringen.

Update 67
(17.05 uur 19 jan) Het schaderegistratieformulier CRAS is ter registratie van schademeldingen en niet voor het indienen van claims. De gemeente registreert alleen, u dient zelf uw eigen verzekering te informeren.

Update 66
(16.33 uur 19 jan) Het totaal aantal auto’s dat gereinigd moet worden is inmiddels opgelopen tot 200. Daarvan zijn er op dit moment 140 schoon opgeleverd.

Update 65
(15.20 uur 19 jan) Een grote brand zoals die van 13 januari in Wateringen, brengt naast de fysieke ongemakken ook veel emotie mee. Sommige van u moesten hun huis midden in de nacht verlaten, anderen moesten juist binnen blijven.

Er is veel informatie gegeven maar als je direct betrokken bent is feitelijke informatie wellicht niet voldoende. Dan is er een luisterend oor nodig, om de emoties rondom de brand een plekje te geven.

Heeft u behoefte aan een luisterend oor en kunt u onvoldoende terecht bij uw buren, familie of vrienden, dan kunt u contact opnemen met ons KCC via 140174.

Mocht u zorgen hebben over een van uw buren, dan kunt u dit ook melden bij het KCC. Het KCC zorgt ervoor dat een sociaal makelaar van Vitis Welzijn contact met u opneemt. Zij kunnen regelen dat een vrijwilliger langs komt of even belt. De sociaal makelaars en de vrijwilligers zullen de komende tijd ook regelmatig aanwezig zijn in de wijk om bewoners actief te benaderen. Ouderen hebben daarbij de speciale aandacht van Vitis.
Samen sterk in de hulpverlening!


guest12562

 • Gast
Informatie voorziening in de die gemeente wordt wel serieus opgepakt zeg!


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Omroep West @omroepwest
Eigenaar afgebrande gebouw Wateringen mag schade zelf betalen bit.ly/1C5tVdK
10:50pm · 20 Jan 2015

Volgens het artikel waren er hennepkwekerijen in het pand gevestigd


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 48,909
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Liveblog asbestsanering na zeer grote brand Wateringen

https://www.gemeentewestland.nl/actueel/liveblog-zeer-grote-brand-poeldijkseweg-wateringen/#content

Update 75
(16.05 uur 21 jan) De verwachting is dat alle auto’s vanavond zijn schoongemaakt. Tot nu toe zijn 186 auto’s gereinigd. Nog 14 auto’s te gaan.

In de Prins Clausstraat 43 t/m 61 zijn de daken en goten gereinigd. Ze worden nu geïnspecteerd.

Update 74
(14.00 uur 21 jan) Het besluit van burgemeester J. van der Tak om de noodverordening in te trekken voor de verharde delen van de openbare ruimte (straten en troittoirs) is gebaseerd op het feit dat onafhankelijke, gecertificeerde inspecteurs deze officieel hebben vrijgegeven.

De straten en stoepen waren op 19 januari schoon en de (voorspelde) weersomstandigheden maakten het niet noodzakelijk de noodverordening ongewijzigd in stand te houden. De burgemeester vond het belangrijk dat bewoners hun normale leven weer konden oppakken. Vooral ook omdat de GGD heeft aangegeven dat het risico op asbestgerelateerde gezondheidsklachten vrijwel nihil is.

Natuurlijk kan het voorkomen dat er asbestdelen vanuit daken en tuinen op straat terecht komen. Daarom worden de straten en stoepen nog steeds gecontroleerd en worden aangetroffen asbestdelen zo snel mogelijk opgeruimd.

In het gebied worden voortdurend luchtmetingen gedaan. Tot nu toe is geen verhoogde concentratie van asbest in de lucht aangetroffen. Volgens de GGD zijn tot nu toe alleen mensen die beroepsmatig gedurende vele jaren zijn blootgesteld aan asbestdelen in de lucht, ziek geworden. Zie ook de lijst met veelgestelde vragen en antwoorden over gezondheid.

Update 73
(12.25 uur 21 jan) Het schoonmaken van de daken is in volle gang. Daar waar gewerkt wordt, wordt een deel van de openbare ruimte afgesloten. Zodra de werkzaamheden zijn afgerond, worden deze delen weer opengesteld.

Update 72
(9.55 uur 21 jan) Bekijk hier de informatie over de gevolgen van de brand die burgemeester J. van der Tak op 20 januari aan de gemeenteraad heeft gegeven.

Update 71
(19.45 uur 20 jan) De velden van Velo en vv Erasmus kunnen in tegenstelling tot eerdere berichten tot en met komend weekend waarschijnlijk niet gebruikt worden. Het opruimen van het asbest neemt meer tijd in beslag dan eerder werd ingeschat. Om de veiligheid van de sporters te garanderen worden alle velden in één keer vrijgegeven. Morgen is er meer duidelijkheid over het moment van vrijgave.

Update 70
(19.15 uur 20 jan) Bewoners van het gebied van de noodverordening die hun auto nog willen aanbieden om te reinigen, kunnen dat tot uiterlijk woensdag 21 januari 17.00 uur doen (keet EcoLoss op parkeerterrein Velo).
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 48,909
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 48,909
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Liveblog asbestsanering na zeer grote brand Wateringen

https://www.gemeentewestland.nl/actueel/liveblog-zeer-grote-brand-poeldijkseweg-wateringen/#content

Update 80
(12.12 uur 23 jan) Het schoonmaken van de aangeboden auto’s is vanmorgen afgerond. In totaal zijn 222 auto’s gereinigd. Inmiddels is begonnen met het opruimen en afvoeren van materiaal dat niet meer nodig is.

Update 79
(11.48 uur 23 jan) Als de weersomstandigheden het toelaten, zijn de resten van het bedrijfsverzamelgebouw volgende week vrijdag opgeruimd.

Maandag 26 januari begint het bedrijf De Groot, dat werkt in opdracht van de eigenaar van het bedrijfsverzamelgebouw, met de sanering van de percelen die grenzen aan het terrein van de brand (erven, tuinen en daken).

Het bedrijf zal hierover zelf afspraken maken met de bewoners van deze panden. Het gaat om Ambachtsweg 4 t/m 32 en 46d (alleen de even nummers).

Update 78
(15.40 uur 22 jan) Veel bewoners willen weten wanneer hun dak en tuin wordt schoongemaakt. Helaas is het niet mogelijk een gedetailleerde planning te geven voor de lange termijn.

De planning wordt namelijk in belangrijke mate beïnvloed door een aantal onzekere factoren, zoals de weersomstandigheden, eisen van verzekeringsmaatschappijen en de bereidheid van bewoners om mee te werken aan het openstellen van hun woningen en tuinen.

De gemeente is met de betrokken partijen in overleg om een manier te vinden waarop wel een planning voor de korte termijn kan worden gemaakt. Houd hiervoor dit liveblog in de gaten.

Update 77
(14.55 uur 22 jan) De afvalcontainers in de Ambachtsweg, Prins Clausstraat, Prins Bernhardstraat, Prins Hendrikstraat en Ambachtshof worden voorlopig niet op de normale wijze geleegd. Afval moet worden aangeboden via de afvalcontainers die aan de randen van de wijk staan. Dit geldt niet voor de Poortweide.

Update 76
(13.25 22 jan) Door de (vries)kou wordt er tijdelijk minder intensief gewerkt door de asbestsaneerders. Bepaalde werkzaamheden zijn volgens de Arbo-wet bij deze weersomstandigheden namelijk niet toegestaan.

Als de weersomstandigheden het toelaten, wordt er zeven dagen per week doorgewerkt. Er wordt niet langer gewerkt in de avond en nacht om overlast voor bewoners te beperken.

Het streven is nog steeds om eind februari 2015 alle werkzaamheden in de wijk te hebben afgerond.
Samen sterk in de hulpverlening!