Terreurdreiging na anti-terreuractie (2 terroristen gedood) Verviers - BelgiŽ 15-01-2015

Auteur Topic: Terreurdreiging na anti-terreuractie (2 terroristen gedood) Verviers - BelgiŽ 15-01-2015  (gelezen 14563 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

p2Elst

 • IVK-er
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,251
Citaat
European Parliament building evacuated in Brussels after bomb alert
Belgian police ordered the evacuation of a building, which is part of the EU parliament compound in Brussels, due to a bomb alert.

Foto's en meer tekst op: http://rt.com/news/228559-eu-parliament-bomb-threat/


Diamondback

 • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 8,383
 • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
NOS ‏@NOS
8 sec.8 seconden geleden
Europees Parlement ontruimd om verdachte auto. Ook zijn er berichten dat gewapende man is aangehouden: http://nos.nl/l/2016858


Asterix 900

 • Railsector BelgiŽ & ex-centralist 112 BelgiŽ
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 915
Bomalarm na selfies van ex-terrorist

BRUSSEL - Politie en mensen van de ontmijningsdienst DOVO hadden maandag hun handen vol met vier bommeldingen, waarvan drie in Brussel. Bij een ervan, in de buurt van het Brusselse gerechtsgebouw, werd alarm geslagen omdat een ex-terrorist foto's had gemaakt. Bij een ander alarm werd een Slovaak opgepakt bij wie wapens in zijn wagen werden gevonden. Sinds de terreuraanslagen in Parijs waren er al 35 meldingen van verdachte handelingen.

Het bomalarm dat maandagnamiddag van kracht is geweest in de Brusselse Wolstraat, was het resultaat van een samenloop van omstandigheden. Dat meldt het Brusselse parket. Het alarm werd immers gegeven omdat een man die foto's had genomen aan het gebouw van het federaal parket, in het verleden veroordeeld was voor terrorisme. De man bleek echter een volledig onschuldige reden te hebben om naar het justitiepaleis te komen en bleek enkel een paar selfies te hebben genomen. Hij is na verhoor vrijgelaten.

Het waren militairen die voor het federaal parket op wacht stonden die de politie verwittigden toen ze de man foto's zagen nemen en vervolgens zagen wegwandelen. Toen de politie daarop de nummerplaat van het voertuig controleerde, bleek dat toe te behoren aan een man die in 2010 was veroordeeld voor deelname aan de activiteiten van een terreurgroep. 'Daarop werd besloten geen risico te nemen en de buurt af te sluiten', zegt Ine Van Wymersch, woordvoerster van het Brusselse parket. 'Intussen werd de man zelf ook teruggevonden. Die moest in de jeugdrechtbank zijn voor een familiale aangelegenheid en bij nazicht van zijn gsm bleek dat hij enkel een paar selfies genomen had waarop het gebouw van het federaal parket nauwelijks te zien was.' De man zou sinds 2010 ook niet meer in verband gebracht zijn met terrorisme. Hij opende zelf ook zijn voertuig zodat de ontmijningsdienst van het leger het kon doorzoeken en dat bleek geen explosieven te bevatten. 'Aangezien hij een perfect onschuldige reden had om hier te zijn, werd hij na verhoor vrijgelaten', aldus nog de parketwoordvoerster.

Verdachte wagens

De bommelding aan de Wolstraat was de vierde op ťťn dag. Het begon maandagochtend in alle vroegte toen een telefoontje binnenkwam met een bomalarm in de dancing Carrť in Willebroek. De dancing werd ontruimd en de A12-snelweg werd even helemaal afgesloten voor alle verkeer

Later op de dag werd alarm geslagen voor een verdachte wagen aan de Amerikaanse ambassade in Brussel. Rond 10.30 uur parkeerde een man zijn wagen voor de ambassade, waarna hij er Ďte voet vandoor gingí, volgens getuigen.

De ordediensten namen geen risico en lieten de volledige wijk ontruimen, waardoor ook de Brusselse binnenring een uur lang werd afgesloten, maar uiteindelijk bleek er niets aan de hand.

Twee uur later was er opschudding aan het Europees parlement. Rond 7u30 deze ochtend was de politie geroepen omdat er zich een persoon in camouflagekledij verdacht gedroeg in de buurt van het Europees parlement. Hij zei dat hij de Europese president wenste te ontmoeten. Gelet op de verhoogde waakzaamheid werd de man gearresteerd en meegenomen voor verhoor. Op de man werden ook sleutels aangetroffen die leidden naar het voertuig van de man dat in de Montoyerstraat geparkeerd stond. Rond 12u30 werd een veiligheidsperimeter ingesteld, in afwachting dat de ontmijningsdienst van het leger haar werk kon doen. Verschillende kantoorgebouwen in de buurt van het Europees Parlement werden ontruimd en het verkeer werd omgeleid. Van zodra duidelijk was dat er zich in het voertuig geen explosieven bevonden kon iedereen zich weer naar zijn werkplek begeven en kon het verkeer weer normale doorgang vinden. In de auto werd wel een vuurwapen en een kettingzaag aangetroffen.

De 32-jarige Slovaak weigerde een verklaring af te leggen en werd ter beschikking gesteld van de onderzoeksrechter, het parket van Brussel vraagt zijn aanhouding.

Al 35 meldingen

In de twee weken na de verhoging van de terreurdreiging waren er al 35 meldingen van verdachte handelingen, pakketten en bommeldingen. Een sterke toename, zegt woordvoerder Peter De Waele van de federale politie maandag. 'Sinds de verhoging van de terreurdreiging melden meer mensen verdachte zaken', aldus De Waele. 'Dat zien we telkens na aanslagen of bij terreurdreiging'.'Iedere melding wordt onderzocht', zei De Waele nog. 'We laten niets aan het toeval over. Beter duizend keer ontruimen zonder reden, dan ťťn keer niet met alle gevolgen vandien'

De Waele maakte nog het onderscheid tussen mensen die iets verdacht zien en dat melden uit voorzorg, en zij die bewust een bom melden terwijl ze weten dat er geen explosief is. 'We verwijten de mensen zeker niet in te zitten met de veiligheid van anderen. Wie echter bewust een valse bommelding doet, riskeert een celstraf van 3 maanden tot 2 jaar. Ook kan die verantwoordelijk gesteld worden voor alle gemaakte kosten en eventuele lichamelijke kwetsuren als gevolg van het valse bomalarm.' (gn/blg)


Asterix 900

 • Railsector BelgiŽ & ex-centralist 112 BelgiŽ
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 915
Opnieuw vals bomalarm in BelgiŽ

Bomalarm op bus aan rechtbank is vals

DENDERMONDE De melding dat er een bom zou ontploffen op een bus van De Lijn ter hoogte van de politierechtbank in Dendermonde, is vals gebleken. Dat bevestigt het stadsbestuur van Dendermonde.
Bij het noodnummer 101 kwam de melding dat om 9.15 u. een autobus van De Lijn tot ontploffing zou gebracht worden op de Noordlaan ter hoogte van het Justitiegebouw, aldus het stadsbestuur van Dendermonde. Het gebouw aan de Noordlaan werd ontruimd en de aanwezigen werden opgevangen in het Administratief Centrum.

Eťn lijnbus werd op de Noordlaan tot stilstand gebracht. "De bevoegde instanties hebben zowel de autobus als het Justitiegebouw doorzocht. De zoekacties wijzen uit dat het om een vals alarm gaat. De bus en het gebouw werden vrijgegeven. Iedereen kan terugkeren. Het verkeer kan opnieuw via de Noordlaan verlopen", meldt het stadsbestuur.

In totaal werden vier bussen van De Lijn aan de kant gezet en doorzocht. Behalve in Dendermonde werden twee bussen in Aalst en ťťn in Hamme geŽvacueerd. Dat werd vernomen bij De Lijn en wordt bevestigd door het parket Oost-Vlaanderen afdeling Dendermonde.

De bommelding was om 8.50 uur bij de 101-centrale binnengelopen, meldt het parket. In het gebouw aan de Noordlaan waren op dat ogenblik zittingen van de politierechtbank en het vredegerecht aan de gang. Het is niet duidelijk of de bommelder De Lijn of het gerecht viseerde.

De valse bommelder wordt opgespoord, zegt het parket. "De sweepings van het Justitiegebouw en de Lijnbus te Dendermonde zijn achter de rug en deze waren negatief. Momenteel zijn de sweepings van de bussen in Hamme en Aalst nog aan de gang. Het parket neemt deze bommelding bijzonder ernstig en zet alle middelen in om de dader of daders te identificeren en op te sporen."

http://flvpd.vtm.be/videocms/nieuws/2015/02/03/201502031313149010032016057005056B763420000002156B00000D0F001720.mp4

Ook in Charleroi werden er 800 leerlingen geŽvacueerd na een vals bomalarm in een school.


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Asterix 900

 • Railsector BelgiŽ & ex-centralist 112 BelgiŽ
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 915
Terreurproces Verviers begint met vertraging zodat advocaten cliŽnten kunnen spreken

Het proces rond de terreurcel van Verviers, die in januari 2015 werd opgerold, is maandag van start gegaan en onmiddellijk geschorst. Verschillende advocaten hebben door de staking in de gevangenissen de voorbije twee weken niet de kans gehad hun cliŽnten te bezoeken en hebben nu van de voorzitter de kans gekregen een kort gesprek te hebben met hun cliŽnten.

Het proces tegen de terreurcel had om 8.45 uur moeten aanvangen, maar ging uiteindelijk pas rond 9.30 uur van start. Van de zestien verdachten bleken er slechts zes aanwezig. Acht verdachten die vermoedelijk nog in SyriŽ verblijven, en een Marokkaanse man laten verstek gaan, vier verdachten zitten nog in voorlopige hechtenis en van de drie die op vrije voeten zijn, waren er slechts twee aanwezig. De derde, IsmaÔl E.A. zou pas rond 13 uur aankomen, aldus zijn advocate. Voorzitter Pierre Hendrickx toonde zich alvast verbaasd over die houding.

Bij aanvang van het proces meldden de advocaten van Marouane E.B. en Souhain E.A. dat ze, door de staking in de gevangenissen, de voorbije twee weken hun cliŽnten niet hadden kunnen spreken. Zij hebben nu van de voorzitter de tijd gekregen om dat te doen. Tot zolang is de zitting geschorst.

Veiligheidskorps wil niet na 16 uur werken: terreurproces Verviers geschorst

Het proces over de terreurcel van Verviers is deze namiddag om 15.30 uur geschorst, niet omdat de voorzitter klaar was met de ondervraging van de verdachten, maar omdat het Veiligheidskorps weigert na 16 uur te werken.
 
Ik betreur dat dergelijke sociale conflicten steeds uitgevochten worden wanneer er geruchtmakende processen plaatsvinden
Voorzitter Hendrickx


Het gaat om een spontane actie van de leden van het Veiligheidskorps, die beslist hebben hun statuut naar de letter te interpreteren zolang er geen duidelijkheid komt over hun statuut en toekomst. De actie kan alvast op weinig begrip rekenen van voorzitter Pierre Hendrickx, die het terreurproces voorzit.

Het Veiligheidskorps, dat instaat voor de overbrenging van de gedetineerden vanuit de gevangenissen naar het Justitiepaleis en hun voorleiding in de zittingszalen, werkt in verschillende ploegen, waarvan de laatste om 08 uur 's ochtends begint. Vandaag hebben de leden van het korps in een spontane actie beslist hun statuut, dat voorschrijft dat ze niet langer dan 7 uur en 36 minuten mogen werken, strikt naar de letter te interpreteren en stipt om 16.00 uur te stoppen met werken.

Premies en promoties

Volgens bronnen binnen het Korps zijn de leden het beu dat een aantal premies en promoties op zich laten wachten, en er geen duidelijkheid komt over hun statuut en toekomst. Vergaderingen daarover zouden steeds uitgesteld worden.

"Daardoor is er geen controle meer mogelijk aan de ingang van de zittingszaal waar het terreurproces plaatsvindt en komt de openbaarheid van de debatten in het gevaar", meldde voorzitter Hendrickx, die besloot de zitting daarop te schorsen. "Ik stel vast en ik betreur dat dergelijke sociale conflicten steeds uitgevochten worden wanneer er geruchtmakende processen plaatsvinden. Mocht iedereen in dit land de nodige beroepseer aan de dag leggen, zouden we minder vaak voor dergelijke aberrante situaties komen te staan."

Staking gevangenissen

Vanochtend werd de zitting al geschorst opdat de advocaten hun cliŽnten zouden kunnen spreken. Door de staking in de gevangenissen van de voorbije twee weken hadden de verdedigers hun cliŽnten niet kunnen bezoeken. Het proces tegen de terreurcel had vanochtend om 08.45 moeten beginnen, maar ging uiteindelijk pas rond 09.30 van start.


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Tot 16 jaar cel voor leden terreurcel Verviers

VANDAAG, 16:18 BUITENLAND

Leden van de terreurcel uit Verviers hebben van 30 maanden tot 16 jaar cel gekregen. De hoogste straffen waren voor de kopstukken van de groep die een aanslag in BelgiŽ wilde plegen.

Uit het vonnis werd duidelijk dat de cel waarschijnlijk de luchthaven Brussels Airport als doelwit had. Volgens de rechter bestond er geen twijfel over dat de leden plannen hadden voor een aanslag waarbij zo veel mogelijk slachtoffers zouden vallen. De groep had via tussenpersoon Abdelhamid Abaaoud contact met IS in SyriŽ. Abaaoud coŲrdineerde later de aanslagen in Parijs. Enkele dagen later werd hij gedood bij een politieactie.

In totaal staan vandaag zestien verdachten terecht voor de rechtbank in Brussel; negen van hen zijn voortvluchtig en zijn bij verstek veroordeeld.
Samen sterk in de hulpverlening!


Asterix 900

 • Railsector BelgiŽ & ex-centralist 112 BelgiŽ
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 915
16 jaar cel voor leiders terreurcel

De correctionele rechtbank van Brussel heeft dinsdag straffen van 30 maanden tot 16 jaar uitgedeeld in het proces van de cel van Verviers. Vijftien mensen werden veroordeeld voor deelname aan activiteiten van een terroristische groep als leden of als leiders. Sommige verdachten werden veroordeeld voor het plannen van aanslagen in BelgiŽ in januari 2015.

Vijftien leden van de terreurcel werden vanmiddag veroordeeld voor hun deelname aan terroristische activiteiten. De drie verdachten, Souhaib El Abdi, Arshad Mahmood Najmi, en Marouan El Bali, kregen elk een straf van zestien jaar. Zij werden beschouwd als leidende figuren en schuldig bevonden aan het plannen van een aanslag die vele mensenlevens moest kosten.

De twaalf andere verdachten werden schuldig bevonden aan deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.

Voorafspiegeling

Volgens de rechtbank was het dossier rond de terreurcel van Verviers een duidelijke voorafspiegeling van de aanslagen die later zouden volgen in Parijs en Brussel. Ook daar was er sprake van SyriŽstrijders die naar Europa werden teruggestuurd om hier aanslagen te plegen die zoveel mogelijk mensenlevens moesten kosten. Het was daarbij de bedoeling dat de terreurcel van Verviers niet alleen zou handelen maar samen met andere cellen en dat minstens tien terroristen gelijktijdig zouden toeslaan.

Drie verdachten, Souhaib El Abdi, Mohammed Arshad en Marouan El Bali, speelden volgens de rechtbank een onontbeerlijke rol bij de voorbereidingen van de terreurcel en de aanslag.

Souhaib El Abdi en Marouan El Bali hadden in het voorjaar van 2014 al contacten met Soufiane Amghar en Khalid Ben Larbi, de twee Belgen die in april 2014 naar SyriŽ vertrokken, begin 2015 terugkwamen en op 15 januari 2015 omkwamen in het vuurgevecht met de politie in Verviers. Souhaib El Abdi had in die periode ook verschillende contacten met andere mensen die later naar SyriŽ zouden vertrekken en reisde zelf in september en oktober 2014 tweemaal naar Turkije. Volgens hem ging dat om toeristische uitstappen maar volgens de rechtbank reisde hij toen eigenlijk naar SyriŽ om er instructies te krijgen over de voorbereidingen van een aanslag.

Ook Mohamed Arshad reisde in september 2014 naar SyriŽ en keerde samen met Souhaib El Abdi terug naar BelgiŽ. El Abdi beweerde dat hij enkel aangezocht was om valse papieren te leveren maar de rechtbank acht het bewezen dat hij en Arshad minstens vanaf hun terugkeer uit SyriŽ het aanspreekpunt zijn van spilfiguur Abdelhamid Abaaoud en diens superieur in SyriŽ, El Abdi onder de schuilnaam 'Yahyah' en Arshad onder de schuilnaam 'Abdallah'. Die namen worden eind 2014 herhaaldelijk gebruikt in afgeluisterde gesprekken tussen Arshad, die zich op dat moment in BelgiŽ bevindt, en Abdelhamid Abaaoud, die dan in Athene zit. Arshad regelde ook het onderduikadres in Verviers, zorgde voor wapens en kocht chemische producten aan waarmee het explosief TATP kon gemaakt worden. Tenslotte ging hij samen met Marouan El Bali ook Soufiane Amghar en Khalid Ben Larbi ophalen in Frankrijk en Duitsland.

Marouan El Bali heeft in de ogen van de rechtbank ook een grotere rol gespeeld dan hij zelf wil toegeven. Zo had hij vaak contact met Arshad, moest hij een nieuw onderduikadres zoeken omdat de woning in Verviers door de terreurcel niet meer veilig geacht werd en stond hij in nauw contact met 'Akh', een Franse contactpersoon van de terreurcel. Volgens de rechtbank is het daarentegen niet bewezen dat El Bali tijdens de inval van de politie in Verviers ook op de agenten heeft geschoten. Daarvoor werd de man dus vrijgesproken.

De Algerijn Omar Damache speelde eveneens een cruciale rol, oordeelde de rechtbank. De man maakte in Griekenland deel uit van een filiŤre die kandidaat-jihadisten naar SyriŽ hielp en SyriŽstrijders terug naar Europa bracht. Hij verschafte verschillende SyriŽstrijders onderdak, waarbij ook Abdelhamid Abaaoud, hield hun gsm's en computers bij en nam volgens de rechtbank dan ook deel aan de activiteiten van een terroristische groep, zonder evenwel een leidende rol te spelen.

]Souhaib El Abdi, Mohammed Arshad en Marouan El Bali werden elk veroordeeld tot 16 jaar cel en geldboetes van 30.000 euro. Omar Damache kreeg een celstraf van 8 jaar en een geldboete van 12.000 euro.

Andere figuren

IsmaÔl El Abdi, de broer van Souhaib El Abdi, werd veroordeeld tot 30 maanden cel met uitstel, onder meer omdat hij zijn broer op 15 januari 2015 hielp vluchten terwijl hij wist dat die gezocht werd in een terrorisme-onderzoek. Volgens de rechtbank was IsmaÔl El Abdi ook op de hoogte van de radicale ideeŽn van zijn broer.

AbdelmounaÔm Haddad kreeg een celstraf van 3 jaar met uitstel. De man was tweemaal naar SyriŽ gereisd en beweerde dat hij telkens zijn gewonde broer ging helpen. Voor de eerste reis wou de rechtbank dat nog geloven maar bij de tweede reis, in gezelschap van Khalid Ben Larbi en Soufiane Amghar, vermoedde de rechtbank dat Haddad zich zelf ging aansluiten bij IS of minstens Amghar en Ben Larbi op weg wou helpen.

Negen andere verdachten kregen celstraffen van 5 en 7 jaar. Het gaat om twee Belgische SyriŽstrijders, vijf Franse SyriŽstrijders, een Nederlandse SyriŽstrijder en een Marokkaanse man.

Uitspraak een teleurstelling

De advocaten van de verdachten toonden zich teleurgesteld in de uitspraak van de rechtbank. 'Het is duidelijk dat de schaduw van de aanslagen in Parijs en Brussel over dit dossier hangt', zei meester Xavier Carrette. 'Die feiten hebben duidelijk grote indruk gemaakt op de rechtbank, die een voorbeeld heeft willen stellen. Ik denk niet dat dat de goede manier is om recht te spreken. Dat deze mensen ook de luchthaven Brussels Airport als doelwit zouden gehad hebben, lijkt me op bitter weinig gebaseerd en ongeloofwaardig.