Ontwerpwet Colorado USA: hinderen van fotografen strafbaar

Auteur Topic: Ontwerpwet Colorado USA: hinderen van fotografen strafbaar  (gelezen 2431 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

peen van dienst

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,287
http://petapixel.com/2015/04/06/colorado-bill-would-punish-officers-who-interfere-with-photographers/

Citaat
The state is considering several bills that would increase police oversight, and one of the bills outlines punishments for police officers who interfere with people who are lawfully using their cameras.

House Bill 15-1290 is titled: “Concerning Prohibiting A Peace Officer From Interfering With A Person Lawfully Recording A Peace Officer-Involved Incident.”

It states that if a person is lawfully documenting a police officer and then has their imagery seized or destroyed without a warrant, they are entitled to actual damages, $15,000, and attorney fees and costs. It goes on to state that even if a police officer intentionally interferes with a person’s ability to capture images, that person is entitled to damages, $15,000, and legal fees.

Peen


Redacteur van


Haageneesch

  • Foto- en videograaf.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,952
  • Foto- en videograaf Den Haag, PPK-houder.
    • Haageneesch
Reactie #1 Gepost op: 6 april 2015, 23:10:12
Niet alleen 'fotografen' dus, maar iedereen die op een of andere audio en/of visuele manier handelen van een politieambtenaar vastlegt, en daarbij wordt gehinderd en/of zijn/haar audio en/of visuele apparatuur wordt daarbij in beslag genomen of vernietigd heeft het recht op een vergoeding van 15,000 dollar plus advocaatskosten.


zwelgje

  • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,077
Reactie #2 Gepost op: 7 april 2015, 09:44:43
Er zijn verschillende Staten in de VS waar men met dit onderwerp worstelt.
In Californië is er een voorstel om een wet te wijzigen, zodat duidelijk is dat opnames maken van "politie agenten" in de openbare ruimte niet tot "obstruction" gerekend kan worden. En, op zich zelf staand, geen reden is om een persoon aan te houden.

Van de andere kant was er in Texas een voorstel dat het verbied om binnen een x aantal meter van een agent te fotograferen of filmen.
Dat is echter nog niet in behandeling genomen, met een grote kans dat het uiteindelijk wordt ingetrokken. Overigens zijn een aantal organisaties van Politieambtenaren ook tegen dit voorstel.
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten


peen van dienst

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,287
Reactie #3 Gepost op: 7 april 2015, 10:25:14
Yup, je kan van beide wetten wat vinden.

Maar er wordt daar duidelijk nagedacht over het vastleggen van handelen van politieambtenaren. Dat zal ook deels met incidenten te maken hebben waar politiemensen 'lethal force' gebruiken en waar dus mensen het leven laten.

Maar het is m.i in ieder geval goed dat er over nagedacht wordt. Je moet niet al gaan zeuren als een agent door je beeld loopt, maar als er geeist wordt dat je je beelden wist of je geheugenkaarten in beslag worden genomen, zou zo'n wet houvast kunnen bieden. Anders gezegd: als de politie agent inderdaad 'moedwillig' zorgt dat er geen beelden van een bepaald incident zijn.

Vroeger was dit geen punt, want er was simpelweg geen beeld. Maar nu heeft iedereen een camera/telefoon bij zich, en wordt het dus relevant.

Peen
Redacteur van


peen van dienst

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,287
Reactie #4 Gepost op: 8 april 2015, 12:13:19
In het kader van dit wetsvoorstel....

Zie ook de video in het RTL nieuws item. "De familie is de maker van de video dankbaar".

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/agent-vs-aangeklaagd-na-moordfilmpje

Een schokkend filmpje waarop te zien is dat een zwarte man wordt neergeschoten, zorgt voor veel woede in de Verenigde Staten. Te zien is dat een politieagent gericht in de rug schiet van een wegrennende man.

De politieagent uit het Amerikaanse North Charleston vuurt meerdere malen. Het slachtoffer, de 50-jarige Walter Scott, lijkt op de video ongewapend. Hij sterft aan zijn verwondingen.

Verkeerscontrole
De agent wordt nu aangeklaagd voor moord. De schietpartij zou hebben plaatsgevonden tijdens een verkeerscontrole waarbij de agent, Michael Thomas Slager, betrokken was.

Scott werd door de agent langs de kant gezet voor een kapot achterlicht. Wat er daarna precies misging, is onduidelijk. "Ik heb schoten gelost en de verdachte is uitgeschakeld. Hij heeft mijn taser gestolen", verklaarde de agent later.

Omdat iemand het voorval heeft gefilmd zou deze zaak wel eens slecht kunnen uitpakken voor de 33-jarige Slager. "In dit geval is het verhaal niet gebaseerd op het verhaal van de agent", zegt Chris Stewart, advocaat van de familie van het slachtoffer, tegen The Washington Post.

Zelden aangeklaagd
Politieagenten worden in de Verenigde Staten zelden aangeklaagd na het neerschieten van verdachten. Vorig jaar ontstond er grote onrust in het stadje Ferguson toen een blanke politieman daar een ongewapende zwarte jongen dood schoot. De agent ging vrijuit.

Slager zit inmiddels vast en volgens verschillende Amerikaanse media zou hem wel eens de doodstraf boven het hoofd kunnen hangen.
Redacteur van