Grote SAR oefening Markermeer

Auteur Topic: Grote SAR oefening Markermeer  (gelezen 4153 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Highfield

  • Zeeofficier Koninklijke Marine
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,016
Reactie #10 Gepost op: 25 april 2015, 15:57:02
Citaat van: zwaailamp link=msg=1346217 date=1429965156
Maar een oefening is toch juist om de praktijk zo goed mogelijk te benaderen? Waarom ga je dan aan boord van een brandend schip, wat water maakt en waar ook nog explosie gevaar is? En dat in een pak dat brandt als een fakkel? Jullie zullen vast een leuk middag gehad hebben...... Maar vraag me oprecht af of de gekozen aanpak de juiste is.....

Ik denk dat het doel is om er zo veel mogelijk oefenwaarde uit te halen. Als bij zo'n oefening de conclusie is "dit kunnen we niet aan, we gaan niet aan boord", dan is het een beetje een zinloze oefening toch? Zonde van de middelen. In zo'n oefening kan je dan als leidinggevende uitspreken dat je in een ernstgeval de beslissing zou nemen om niet aan boord te gaan om a, b, c redenen. De oefenleider zegt dan "ok dat staat genoteerd, maar we gaan nu toch door voor de oefenwaarde". Tijdens de nabespreking kan je dan nog eens doorpraten met alle partijen hoe je het dan wel zou doen.

Idem dito voor brandbestrijding, hijsen schip voor de heli en gewondenverzorging en -transport. Het is misschien wel wat artificieel, maar onwijs leerzaam om al die processen nog eens te doorlopen.
Bijdragen op persoonlijke titel.