GRIP 3 Explosie (flat) Lindberghstraat - Heerlen 20-04-2015

Auteur Topic: GRIP 3 Explosie (flat) Lindberghstraat - Heerlen 20-04-2015  (gelezen 14671 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

bart007

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 16,969
Reactie #30 Gepost op: 20 april 2015, 15:36:52
VRZuidlimburg @VRZuidLimburg  ·  4 minuten geleden
Woont u in afgezette gebied #Heerlen? Meld u aub bij opvang in zorgcentrum Tobias.
VRZuidlimburg ‏@VRZuidLimburg  2 minuten geleden
Buiten het afgezette gebied #Lindberghstraat is geen asbest gevonden.
de waarheid verandert soms,  ....  maar het geloof in de waarheid niet


bart007

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 16,969
Reactie #31 Gepost op: 20 april 2015, 15:44:49
Update 15.15 uur explosie Lindbergstraat in Heerlen

Het nu nog afgezette gebied rondom flat wordt onderzocht op asbest. Buiten het afgezette gebied is geen asbest aangetroffen.
Inmiddels wordt druk gewerkt aan het plaatsen van noodglas. Verder worden de getroffen panden bekeken door bouwkundige experts om de schade vast te stellen en te kijken of het bouwtechnisch veilig is om inwoners terug te laten keren.

Inwoners met vragen over huisdieren of medicatie kunnen zich melden bij opvanglocatie Tobias. Inwoners die zich nog niet geregistreerd hebben op de opvanglocatie, wordt gevraagd dit alsnog te doen. Dit kan ook bij Tobias. Later vandaag worden de inwoners op de opvanglocatie bijgepraat over de stand van zaken.

Bron: http://www.vrzuidlimburg.nl/nl/actueel/update-15.15-uur-explosie-lindbergstraat-in-heerlen/
de waarheid verandert soms,  ....  maar het geloof in de waarheid niet


bart007

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 16,969
Reactie #32 Gepost op: 20 april 2015, 16:02:17
VRZuidlimburg ‏@VRZuidLimburg  2 minuten geleden
Infobijeenkomst bewoners #Lindberghstraat volgt zsm!
de waarheid verandert soms,  ....  maar het geloof in de waarheid niet


Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Reactie #33 Gepost op: 20 april 2015, 16:11:05
Citaat van: ffemt19 link=msg=1345035 date=1429528635
Stofexplosie in een woonblok????
Ook al zijn er verbouwingen bezig, dan kan dat volgens mij nog niet.
Kan ook niet, het zal niet de eerste keer zijn dat na een gasexplosie er nauwelijks of geen brand is. Simpel omdat de kracht van de explosie dat verhinderd.


bart007

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 16,969
Reactie #34 Gepost op: 20 april 2015, 18:01:28
VRZuidlimburg @VRZuidLimburg  ·  22 minuten geleden
Bewoners Burg.Waszinkstrt en Pluijmaekersstraat in #Heerlen mogen naar huis
de waarheid verandert soms,  ....  maar het geloof in de waarheid niet


Gilles

 • Veiligheidskundige
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 155
Reactie #35 Gepost op: 20 april 2015, 18:42:01
Citaat van: Bollie link=msg=1344950 date=1429512936
Op die foto's is er geen brand te zien en die rook die eerder zagen lijkt me wel van muren en gebouw zelf af te komen.
denk niet aan gasexplosie maar meer een stofexplosie....
Hoewel het in theorie wel zou kunnen lijkt me het zeer onwaarschijnlijk. Dan zou er nl. een enorme hoeveelheid brandbare fijne stof in het complex moeten hangen. Dat is in silo's nog wel te bereiken maar in een wooncomplex toch wel een stuk lastiger.

De wolken op de foto's zullen ongetwijfeld voor een groot deel stofwolken zijn geweest maar dan afkomstig van het complex na de explosie. Dat er geen brand is ontstaan na de explosie zal eerder liggen in het feit dat de panden leeg waren en kozijnen ed. bij de explosie uit het pand zijn geblazen waardoor er (vrijwel) geen brandstof meer in het pand aanwezig was. Ook na een stofexplosie kan er heel goed brand ontstaat, doorzoek dit forum maar eens...

Als ik, als onderzoeker, vanaf de zijlijn even een 1e gok mag doen dan denk ik eerder aan een gaslek. Mogelijk tijdens werkzaamheden voor het weekend ontstaan (of door vandalisme in het weekend), niet ontdekt en vervolgens het hele weekend lekker gas opgehoopt in het complex. Aardgas is lichter dan lucht dus bij een lek in bv de grond of onderste verdiepingen hoopt het zich op in het hele complex. Leegstaande panden dus niemand die de gaslucht ruikt. Vervolgens komen de werklui vanmorgen aan, ergens wordt een vonk veroorzaakt en.... Resultaat zie foto's/video's...
Het is niet de vraag of iets kan gebeuren, het is de vraag wanneer...


bart007

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 16,969
Reactie #36 Gepost op: 20 april 2015, 19:14:40
Stand van zaken explosie Lindberghstraat
Vanmiddag om 16.30 uur zijn de opgevangen inwoners in Huize Tobias geïnformeerd over de stand van zaken rondom de explosie.
Verwachting is dat een aantal inwoners aan het begin van de avond terug kan naar hun woning nadat deze  is geïnspecteerd door een installateur. Bewoners van 43 getroffen woningen kunnen vandaag nog niet terug. Zij kunnen een nacht bij Huize Tobias blijven overnachten of op eigen gelegenheid bij familie of vrienden terecht. Wel kunnen zij indien nodig onder begeleiding even naar hun woning om spullen op te halen. Verdere informatie voor hen  volgt morgen. Zij worden wel verzocht om contactgegevens achter te laten bij Tobias.

In het vrijgegeven gebied is geen asbest aangetroffen na de explosie die vanochtend rond 8 uur plaatsvond bij een appartementencomplex aan de Lindberghstraat in Heerlen. Hierbij vielen drie gewonden. Twee van hen konden na behandeling weer naar huis. Eén slachtoffer raakte zwaarder gewond en is in het ziekenhuis opgenomen, maar mag morgen waarschijnlijk weer naar huis.

Over de oorzaak van de explosie is op dit moment nog niets bekend.

Het speciale publieksnummer is inmiddels stopgezet. Mensen kunnen vanaf morgen terecht bij de gemeente Heerlen, tel.  14045 of 045-5605040.
Publicatiedatum: maandag 20 april 2015

Bron: http://www.heerlen.nl/Pub/Home/Home-Nieuwsberichten/Communicatie/Stand-van-zaken-explosie-Lindberghstraat.html
de waarheid verandert soms,  ....  maar het geloof in de waarheid niet


bart007

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 16,969
Reactie #37 Gepost op: 21 april 2015, 14:30:20
Calamiteit van Weerden Poelmanstraat – stand van zaken
Geplaatst op 21-04-2015 om 11:42
 
Gisteren heeft er een explosie plaatsgevonden in een van onze appartementencomplexen aan de Van Weerden Poelmanstraat in Heerlen. Van de appartementen was er slechts 1 bewoond. De bewoner van deze woning is veilig. Als gevolg van de enorme drukgolf die is ontstaan zijn veel woningen in de omgeving beschadigd.


De bewoners van de Anthony Fokkerstraat, Dr. Plesmanstraat en de Wijnmalenstraat zijn gisteravond weer naar huis gegaan. De bewoners van het appartement in het complex waar de ontploffing plaats heeft gevonden en de woningen Lindbergh 1 t/m 47 en Van Weerden Poelmanstraat 2 t/m 48 kunnen voorlopig niet terug naar hun woningen. Voor hun is tijdelijke opvang geregeld.

Gesprekken met bewoners gestart

Vanmorgen is Wonen Zuid gestart met de gesprekken met de bewoners van de 43 appartementen die voorlopig niet terug kunnen naar hun woning. Dit omdat deze hiervoor te zeer beschadigd is door de explosie in de Van Weerden Poelmanstraat maandagochtend.

Samen met de bewoners kijkt Wonen Zuid of we hun kunnen helpen aan een passende oplossing voor tijdelijke huisvesting totdat de woningen weer gereed zijn. Ook bieden we waar nodig ondersteuning bij het maken van afspraken met hun inboedelverzekering.

Herstelwerkzaamheden

De kozijnen in de 43 appartementen zijn dusdanig beschadigd dat deze allemaal vervangen moeten worden. Hierover is Wonen Zuid in gesprek met de firma’s Cuypers Kozijnen en Transcarbo. We hopen zo snel mogelijk te horen op welke termijn de nieuwe kozijnen gemaakt en geplaatst kunnen worden zodat we de huurders duidelijkheid kunnen geven over het moment waarop ze weer terug kunnen naar hun woning.

Aan de woningen in de Anthony Fokkerstraat, Dr. Plesmanstraat en de Wijnmalenstraat zijn gisteren al noodreparaties uitgevoerd. De komende weken worden de definitieve reparaties uitgevoerd.

Tobias

De bewoners zijn gisteren allemaal opgevangen in het nabijgelegen zorgcentrum Tobias. De ontvangst daar was bijzonder hartelijk en goed georganiseerd. Zelfs voor maaltijden was gezorgd en ook de gesprekken met de bewoners vandaag konden in dit zorgcentrum plaatsvinden. Hartelijk dank daarvoor!

Bron: http://www.wonen-zuid.nl/over-Wonen-Zuid/Wonen-Zuid-nieuws/Calamiteit-van-Weerden-Poelmanstraat-%E2---stand-van-zaken.html
de waarheid verandert soms,  ....  maar het geloof in de waarheid niet


Brandweerman Sam

 • Manschap A - Fotograaf
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 128
 • "Hoort hij de pieper gaan, dan komt Sam er aan"
Reactie #38 Gepost op: 24 april 2015, 13:45:39

Explosie mogelijk het gevolg van diefstal gasleiding.

http://nos.nl/l/787046


bart007

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 16,969
Reactie #39 Gepost op: 24 april 2015, 16:15:35
1Limburg ‏@1Limburg  26 minuten geleden
De dief van de gasleidingen uit de ontplofte flat is aansprakelijk voor de miljoenenschade, zegt Wonen Zuid. http://bit.ly/1zUvaZv
de waarheid verandert soms,  ....  maar het geloof in de waarheid niet