GRIP 2 (liquidatie Lucas Boom) J. Kruijverstraat - Zaandam 09-06-2015

Auteur Topic: GRIP 2 (liquidatie Lucas Boom) J. Kruijverstraat - Zaandam 09-06-2015  (gelezen 6155 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,476
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Vier mannen aangehouden in onderzoek liquidatie

Laatste update: 04-12-2015 | 08:20

Zaandam - In het onderzoek naar de liquidatie van Lucas Boom zijn de afgelopen twee weken vier mannen aangehouden. Twee mannen van 29 jaar oud uit Den Haag zijn aangehouden op verdenking van het leveren van de vluchtauto. Een 34-jarige en een 23-jarige man, beiden afkomstig uit Amsterdam, worden verdacht van betrokkenheid bij de uitvoering van de liquidatie.

Dinsdagmiddag 9 juni werd rond 12.20 uur de 43-jarige Lucas Boom neergeschoten op de J. Kruijvertsraat in Zaandam. De daders vluchtten in een bruine bestelbus. Deze bus werd even later brandend teruggevonden op het Achtersteven in Amsterdam-Noord.

Liquidatieonderzoeken lastig
De mensen die achter liquidaties zitten zijn vaak lastig op te sporen. 'Het gaat om georganiseerde groeperingen die het gebruik van buitensporig geweld niet schuwen', zegt Kees Koreman, hoofd Generieke Opsporing in de Eenheid Noord-Holland. Er wordt vaak gebruikgemaakt van automatische wapens, de vluchtauto’s worden via listige constructies verkregen en daarna in brand gestoken. Dit maakt het vinden van technische sporen lastig.

Getuigenverklaringen
Van verdachten, familie en vrienden van de slachtoffers wordt vaak weinig tot geen informatie verkregen. Koreman: 'Veel slachtoffers komen uit het milieu. Vrijwel niemand is bereid of durft iets te verklaren. Tegelijkertijd zijn getuigenverklaringen van enorm belang om een onderzoek als deze succesvol te kunnen afronden. Zeker hier, waarbij zelfs met automatische wapens op kinderen is gericht, hebben we vlak na de liquidatie een oproep gedaan aan iedereen die iets wist. Uiteindelijk is in dit onderzoek informatie binnengekomen die bij heeft gedragen aan het opsporen van de verdachten. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat mensen het te ver vonden gaan dat deze liquidatie op klaarlichte dag in een woonwijk onder de ogen van kinderen plaatsvond', aldus Koreman. ‘Het heeft ons in ieder geval geholpen in het onderzoek. Naast de binnengekomen informatie is er uiteraard veel recherchewerk verricht. Maar om tot een succesvolle afronding te komen, hopen we dat mensen nog steeds bereid zijn ons informatie te verstrekken’, sluit het hoofd Generieke Opsporing af.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,476
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #31 Gepost op: 17 december 2015, 00:06:07
Twee nieuwe aanhoudingen voor liquidatie Zaandam

11 december 2015 - Arrondissementsparket Noord-Holland

Deze week zijn twee nieuwe verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie op Lucas Boom in Zaandam. Dit betreffen twee mannen van 26 en 33 jaar uit Amsterdam. Zij worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De 43-jarige Lucas Boom werd op 9 juni op klaarlichte dag, ten overstaan van tientallen kinderen op een schoolplein, geliquideerd. De daders vluchtten in een bruine bestelbus die later die dag brandend werd teruggevonden op het Achtersteven in Amsterdam-Noord.

Vorige maand werden al vier verdachten aangehouden. De Raadkamer van de rechtbank Noord-Holland heeft de voorlopige hechtenis van een 34-jarige en een 23-jarige Amsterdammer donderdag met 90 dagen verlengd. Zij worden ook verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie. De twee verdachten van het leveren van de vluchtauto, twee Hagenaars van 29 jaar oud, werden al eerder door de rechtbank heengezonden. Zij zijn nog wel verdachten.

Voor alle verdachten die vast zitten gelden volledige beperkingen. Dat betekent dat zij met niemand contact mogen hebben, behalve met hun advocaat. Voor de raadslieden gelden ook beperkingen. Dat betekent dat zij niet inhoudelijk over de zaak mogen praten. Ook het Openbaar Ministerie houdt zich aan die beperkingen en zal daarom verder geen inhoudelijke mededelingen doen. Het onderzoek wordt voortgezet.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 65,476
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #32 Gepost op: 26 oktober 2021, 14:45:43
https://twitter.com/OM_Amsterdam/status/1452974885576318979?s=20

Nog drie verdachten aangehouden in onderzoek naar dood Lucas Boom

Nieuwsbericht | 26-10-2021 | 14:17

De politie heeft eind vorige week en gisteren nog drie verdachten aangehouden in verband met de liquidatie van Lucas Boom in juni 2015. Vorige week dinsdag werd al een 40-jarige man in zijn cel aangehouden. Deze man wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de dood van de volkomen onschuldige Mohammed Bouchikhi in 2018.

De drie onlangs aangehouden mannen (29,32 en 39) zitten al vast voor een ander delict. Zij werden in 2018 door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Het Hof achtte de mannen schuldig aan medeplegen van een poging liquidatie in 2016.

Met de aanhouding van de vier mannen denkt het OM alle uitvoerders van de liquidatie van Lucas Boom te hebben aangehouden. Boom werd op 9  juni 2015 in een woonwijk in Zaandam op klaarlichte dag door mannen met automatische wapens neergeschoten. Tientallen bassischoolleerlingen zagen dit gebeuren. Boom werd geraakt door meerdere kogels en overleed ter plaatse.
Samen sterk in de hulpverlening!