Ongeregeldheden Schilderswijk / overlijden arrestant aanhouding Zuiderpark - Den Haag 27-06-2015

Auteur Topic: Ongeregeldheden Schilderswijk / overlijden arrestant aanhouding Zuiderpark - Den Haag 27-06-2015  (gelezen 32700 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 43,323
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Hoofdofficier Kitty Nooy: De tijd van boetes is voorbij

De Haagse hoofdofficier van justitie Kitty Nooy heeft donderdag 2 juli tijdens een persbriefing van de Haagse driehoek aangekondigd harder op te gaan treden tegen relschoppers. “De tijd van boetes is voorbij. Mensen die het tragische overlijden van de heer Henriquez denken te kunnen gebruiken als excuus om rellen te schoppen, kunnen rekenen op een strenge aanpak. Als het kan word je voor de rechter gebracht”, aldus Kitty Nooy.

De afgelopen drie dagen van rellen in de Schilderswijk noemt zij “volstrekt onacceptabel”. De hoofdofficier benadrukte tijdens de persbriefing dat iedereen zich moet realiseren dat het gezag van de politie niet ter discussie staat.

Vrijdag 3 juli worden de eerste verdachten die zijn aangehouden voorgeleid voor de rechter-commissaris. Het OM zal de rechtbank vragen om deze verdachten zo lang mogelijk vast te houden.

Supersnelrecht
Daarnaast moet vrijdag de eerste minderjarige voor de rechter komen. Dit is een besloten zitting omdat het gaat om een minderjarige verdachte. De 15-jarige jongen, die in de nacht van woensdag op donderdag werd aangehouden, wordt verdacht van openlijk geweld tegen de politie. Het OM sluit niet uit dat meer verdachten voor de snelrechter moeten verschijnen. Verdachten in strafzaken bij wie meer onderzoek nodig is, worden in overleg met de rechtbank op speciale themazittingen ingedeeld.

Ook kondigde de hoofdofficier op de persbriefing aan dat er duidelijke beelden zijn en dat dit de komende tijd tot meer aanhoudingen zal leiden. De verdachten die de afgelopen dagen zijn aangehouden en worden gedagvaard, kregen in veel gevallen ook een gebiedsverbod opgelegd. Dat betekent voor verdachten van buiten de wijk, dat ze niet meer in de wijde omgeving van de Heemstraat  mogen komen. Voor buurtbewoners met een gebiedsverbod geldt dat zij een speciale route moeten volgen naar hun woning en in andere delen van de wijk niet op straat mogen komen. De politie zal deze gebiedsverboden handhaven.

Het OM liet verder weten niet te accepteren dat mensen met een publieke taak, waaronder de politie en de brandweer, belemmerd worden in hun werk. Werk dat in het belang is van de veiligheid van de buurt. Het OM neemt dit hoog op en dit zal in de strafeis te merken zijn. “Het kan niet zo zijn dat  buurtbewoners die niets te maken hebben met de rellen en dit ook helemaal niet willen,  slachtoffer worden van vernieling en geweld”, aldus Nooy.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 43,323
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Citaat van: Daniel! link=msg=1359523 date=1435822804
De politie heeft afgelopen nacht 34 personen aangehouden, en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Ook de 'persoon' die brandstof over agenten gooide is aangehouden.

Bron: https://www.politie.nl/nieuws/2015/juli/2/06-den-haag-34-aanhoudingen-bij-ongeregeldheden-schilderswijk.html

34 aanhoudingen bij ongeregeldheden Schilderswijk

Laatste update: 02-07-2015 | 09:07

Den Haag - In de avond en nacht van woensdag 1 op donderdag 2 juli hielden agenten 34 relschoppers aan. De aanhoudingen volgden na ongeregeldheden in de Schilderswijk. De politie was in de wijk aanwezig, omdat zich de afgelopen twee avonden ongeregeldheden voordeden.

Toen relschoppers probeerden op woensdagavond het politiebureau in de De Heemstraat te bestormen, was de ME genoodzaakt om enkele charges uit te voeren. Er werd met vuurwerk en stenen naar de politie gegooid, er werden brandjes gesticht en vernielingen gepleegd. Naast de ruiten van winkels en een cultureel centrum werden ook enkele politievoertuigen vernield.

Aanhoudingen
Enkele honderden relschoppers waren betrokken bij de ongeregeldheden. De politie hield in totaal 34 onruststokers aan, waarvan 11 minderjarig. Een verdachte werd aangehouden omdat hij een brandstof over agenten gooide. Ze bleven ongedeerd.

Waarschuwingsschoten
Niet de ME - zoals in verschillende media wordt gesteld - maar reguliere agenten en bikers werden belaagd, terwijl zij toezicht hielden op het Hobbemaplein. Zij werden dermate in het nauw gedreven dat zij genoodzaakt waren twee waarschuwingsschoten te lossen teneinde hun belagers op afstand te houden. Deze agenten zagen kans zichzelf in veiligheid te brengen en bleven daardoor ongedeerd. Nadat de ME een charge uitvoerde, keerde de rust terug.

Ondersteuning
De GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) ondersteunde in de verzorging van agenten die tijdens deze warme nacht hun dienst vervulden. De brandweer bluste enkele branden, waaronder een autobrand in de Karel Roosstraat.

Beelden
Van de ongeregeldheden en vernielingen zijn camerabeelden beschikbaar die de politie gebruikt in het onderzoek naar eenieder die zich vannacht schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. De politie vraagt omstanders die zelf beelden hebben gemaakt, om deze te uploaden via het online meldformulier. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.
Samen sterk in de hulpverlening!


jeffrey010

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 601
Samenscholingsverbod, klinkt goed maar zal lastig uitvoerbaar zijn, aangezien je dan de halve schilderswijk kan afvoeren! 98uiye
Met Vriendelijke Groet.....


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 43,323
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
‘Deze rellen lossen niets op’

Laatste update: 02-07-2015 | 16:57

Den Haag - ‘Voor de derde achtereenvolgende nacht is het zeer onrustig geweest in de Schilderswijk. Het gedrag van deze relschoppers is echt onaanvaardbaar.’

Paul van Musscher, politiechef van de Eenheid Den Haag, ging donderdagmiddag 2 juli bij een persconferentie uitgebreid in op de situatie in de Schilderswijk.

Onaanvaardbaar gedrag
‘In totaal zijn sinds maandagnacht 61 verdachten aangehouden onder meer voor het plegen van vernielingen. Het overgrote deel hiervan is minderjarig. We zien jongeren uit meer dan alleen de Schilderswijk. Hun gedrag is echt onaanvaardbaar.’

Samen optrekken
‘Gisteren hebben we als politie gesproken met verschillende vertegenwoordigers uit de wijk om te kijken hoe we hier samen in op kunnen trekken en hoe we ervoor kunnen zorgen dat de rust terugkeert. Bewoners en ondernemers zijn hier niet bij gebaat. Ook zij roepen de jongeren op te stoppen en weg te blijven.’

Voor bewoners aanwezig
‘Wij moeten hier écht voor de bewoners aanwezig zijn om de vernielingen van auto’s, ruiten en winkels tegen te gaan. Daarnaast is er ook fors geweld gebruikt tegen de politie. Er is met stenen en vuurwerk gegooid. Ook is er brandstof over agenten gegooid. Enkele collega’s raakten hierbij lichtgewond.'

Bedreigingen tegen agenten
‘Meerdere agenten worden al dagen ernstig bedreigd onder andere op social media. De impact hiervan is enorm op henzelf, hoe ze hun werk kunnen doen, maar ook op hun gezinnen. Ik benadruk hier nogmaals dat geweld en bedreigingen tégen agenten nooit getolereerd wordt. We doen er alles aan om de daders op te sporen en aan te houden.’

Inzet op wat nodig is in de wijk
‘Het is goed om te zien dat vanuit de gemeenschap heel veel initiatieven zijn en worden genomen, ook naar de ouders, om hun kinderen in toom te houden. Op dit moment laat de situatie in de wijk het niet toe om met minder agenten op straat te zijn. We zetten in op een manier die aansluit bij wat in de wijk nodig is. We kunnen en mogen de Schilderswijk nu niet in de steek laten. En dat doen we dus ook niet!’
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 43,323
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Rutte: relschoppers Schilderswijk achterlijke gladiolen

VANDAAG, 14:58 POLITIEK

Rutte vindt de rellen verschrikkelijk: Video afspelen 01:21

Premier Rutte vindt de relschoppers in de Schilderswijk achterlijke gladiolen. Hij wil dat de rellen direct stoppen; hij vindt die verschrikkelijk. De premier noemt het volstrekt onacceptabel dat er bezittingen van anderen kapot worden gemaakt en dat de politie wordt belaagd.

Rutte begrijpt dat mensen emoties hebben bij de manier waarop de Arubaan Henriquez is overleden. Gisteren bleek dat hij waarschijnlijk om het leven is gekomen door de manier waarop de politie is opgetreden. "Maar dit kan nooit reden zijn om over te gaan tot dit soort achterlijk gedrag." De premier staat vierkant achter het gezag en achter de burgemeester, "die hier goed werk doet". Ook sluit Rutte zich aan bij oproepen om kalm te blijven.

lees verder: http://nos.nl/artikel/2044754-rutte-relschoppers-schilderswijk-achterlijke-gladiolen.html
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 43,323
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Familie Henriquez neemt vooralsnog geen juridische stappen

Gepubliceerd: 02 juli 2015 17:25
Laatste update: 02 juli 2015 17:52
  
Twee familieleden van Mitch Henriquez zeggen "met klem" dat zij nog geen besluit hebben genomen over juridische stappen. Hun eerste prioriteit is om "het verlies van Mitch in alle stilte te verwerken".
Dit staat in een verklaring van de familie, die donderdag werd afgegeven. De verklaring is ondertekend door een zus en een neef van het slachtoffer.

De tweede prioriteit van de familie ligt bij het zo snel mogelijk overbrengen van het stoffelijk overschot van Henriquez naar Aruba.

lees verder: http://www.nu.nl/binnenland/4080594/familie-henriquez-neemt-vooralsnog-geen-juridische-stappen.html
Samen sterk in de hulpverlening!


Fletwed

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 996
Citaat van: Live link=msg=1359682 date=1435856322
34 aanhoudingen bij ongeregeldheden Schilderswijk

Gaat dan lekker, minderjarigen  die worden opgepakt... hoge straffen kan je ze niet opleggen. De 'grote jongens' weten dan wel hoe ze snel weg moeten komen of herkennen de AE en gaan er vandoor?  :(


paassens

 • B-VKR, E-VKR, Hoofdbrandwacht, AED/BHV
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 89
 • B-VKR, E-VKR, Hoofdbrandwacht, AED/BHV


jeffrey010

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 601
Rond de 100 mensen aangehouden die zich niet hielden aan het samenscholingsverbod ;)
Met Vriendelijke Groet.....


Arie

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,767
  • Regio15
Citaat van: jeffrey010 link=msg=1359911 date=1435883255
Rond de 100 mensen aangehouden die zich niet hielden aan het samenscholingsverbod ;)

Bron: http://www.regio15.nl/index.php/nieuws/lijst-weergave/23-demonstraties/23068-wederom-onrustig-rond-de-hobbemastraat
Redactielid bij http://www.regio15.nl, de website voor het laatste hulpverleningsnieuws uit regio 15 (Haaglanden)