Bodycam bij de politie

Auteur Topic: Bodycam bij de politie  (gelezen 28453 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Frank Lingen

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 533
Reactie #140 Gepost op: 7 september 2016, 10:51:39
Ook deze video illustreert het grote belang van bodycams voor de politie:
'Bodycam: Officers Deal With Belligerent Man'

https://www.youtube.com/watch?v=0-WQsNOQQF4
Ik stem links.


Prio1

 • Generalist GGP
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 547
Reactie #141 Gepost op: 7 september 2016, 15:49:20
Citaat van: Frank Lingen link=msg=1446210 date=1473238299
Ook deze video illustreert het grote belang van bodycams voor de politie:
'Bodycam: Officers Deal With Belligerent Man'

http://www.youtube.com/watch?v=0-WQsNOQQF4
Dat ging bijna fout met het taseren en de collega's die blijkbaar iets anders dachten.... :-X
Verder goed doorgepakt.
Mijn uitspraken kunnen nooit in verband worden gebracht met welke organisatie dan ook.


CopVR3

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 3,194
Reactie #142 Gepost op: 7 september 2016, 21:44:36
Dat ging bijna fout met het taseren en de collega's die blijkbaar iets anders dachten.... :-X
Verder goed doorgepakt.
Duurt allemaal wel errug lang...


Frank Lingen

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 533
Reactie #143 Gepost op: 19 november 2016, 01:33:46
Ik vind dat de video-documentatie voor de rechter via bodycams zó belangrijk, dat politieagenten op straat bodycams moeten dragen. Zelfs al zou eventueel blijken dat bodycams geweld niet zouden verminderen, zouden agenten op straat volgens mij tóch bodycams moeten dragen. Want bodycams maken rechtszaken over geweld bij aanhoudingen veel efficiënter, goedkoper en rechtvaardiger.

Er moet bij het opstellen van tactieken en gedragsregels over het gebruik van bodycams optimaal rekening worden gehouden met onderzoek. Met de wereldwijde wetenschappelijke onderzoeksresultaten op dit gebied, en met overige ervaringsgegevens van politieagenten. Ook voor dat effectonderzoek komen de beelden van bodycams achteraf goed van pas.  

Artikel over effectonderzoek naar bodycams bij de politie: Sutherland, A., 2016, Police Body-Worn Cameras: More to It Than What You See, RAND Europe, Cambridge, UK.
http://www.rand.org/blog/2016/10/police-body-worn-cameras-more-to-it-than-what-you-see.html

Video: "Police bodycam video shows arrest "shovel knight", Utah"

! No longer available
Ik stem links.


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 48,004
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #144 Gepost op: 8 december 2016, 13:58:52
Bodycams voor politie Assen


Foto('s) politie.nl

Citaat van: [facebook]https://www.facebook.com/politienoorddrenthe/posts/1442707565748369[/facebook]:0
Politie Noord-Drenthe
5 uur ·

De politie in Assen krijgt tien bodycams van de gemeente. De camera’s die politieagenten op de borst dragen worden vooral ingezet tijdens horecadiensten.
De Nationale Politie test ook al het gebruik van bodycams. In steden als Rotterdam en Amsterdam lopen agenten met GoPro’s. ,,Maar de verwachting is dat het nog drie jaar duurt voordat het gebruik van bodycams over Nederland wordt uitgerold’’, zegt burgemeester Marco Out. En zo lang wilde Assen niet wachten.

Meerwaarde
Door een samenwerking met politie van Nottingham, waar de camera’s al gebruikt worden, zag Out gauw de meerwaarde. Ook zijn er talloze onderzoeken waaruit blijkt dat geweld tegen politie afneemt als zij een bodycam dragen. ,,Dat was de belangrijkste overweging. Zorgen dat de agenten hun publieke taak veilig kunnen uitvoeren’’, zegt Out.
De gemeente Assen betaalde 4000 euro voor tien bodycams die gemaakt zijn door een Australisch bedrijf. De politie in Assen zocht zelf het type bodycam uit en heeft nu de primeur in Nederland. ,,Internationaal wordt dit type veel gebruikt’’, zegt Roel Jacobs, innovator bij het korps Noord-Drenthe.

Speciale camera's
Dit type bodycam wordt speciaal voor de politie gemaakt. Zo zijn ze hufterproof en hebben de beelden goede kwaliteit, ook ‘s nachts. ,,Als een agent op een knop drukt, worden de 30 seconden daarvoor ook meegenomen als opname. Dat is handig, want je gaat opnemen als je een knal of zo hoort’’, zegt Jacobs.
De beelden die de bodycam maakt zijn niet te bewerken en alleen uit te lezen met daarvoor speciaal ontwikkelde software. Ook is de bodycam niet te hacken. ,,Aan het einde van de dag worden beelden gewist’’, zegt Corina Borger, coördinator Horeca bij de politie Noord-Drenthe. Alleen als beelden door het openbaar ministerie gebruikt kunnen worden of onderdeel zijn van waarheidsvinding worden ze bewaard. Agenten met een bodycam dragen een band om de arm met ‘videosurveillance’.

Evenementen
De politie is blij met de bodycams die vooral ingezet zullen worden tijdens horecadiensten. Ook bij evenementen en zwaardere 112-meldingen kunnen de bodycams op het shirt worden gespeld. De politie gebruikt de bodycams ook in de rest van Noord-Drenthe.
Ander voordeel is dat de politie straks ook zelf beelden maakt van voorvallen. Regelmatig verschijnen er filmpjes online met daarin agenten die optreden. Vaak zijn deze filmpjes bewerkt of is de aanleiding niet gefilmd. Met de bodycams kan de politie daar dan eigen beelden tegenover zetten. De politie hoopt tijdens Oud&Nieuw over de bodycams te kunnen beschikken.

Camera als het derde oog
Waarom betaalt de gemeente Assen de tien bodycams voor de politie?
Omdat dit de kortste klap was. De landelijke politie test de bodycams al wel, maar dan vooral in de grotere steden. De verwachting is dat het nog wel een paar jaar duurt voordat alle korpsen in Assen over bodycams kunnen beschikken. De gemeente Assen wilde daar niet op wachten. ,,We willen het veiligheidsgevoel vergroten’’, zegt burgemeester Marco Out. De raad gaf al eerder aan dat innovatie in het veiligheidsdomein een rol moet gaan spelen. De bodycams passen hierin. De gemeente betaalde 4000 euro voor de bodycams. Hierdoor hoeft de politie Noord-Drenthe niet te wachten op budget van de Nationale Politie.
Hoezo vergroot een bodycam de veiligheid van een politieagent?

Uit verschillende internationale onderzoeken blijkt dat geweld tegen agenten afneemt als mensen weten dat ze gefilmd worden. Tijdens de testperiode in de Amerikaanse stad Rialto was de kans op geweld tegen een politieagent twee keer zo groot als hij of zij geen camera droeg. Ook uit andere onderzoeken blijken veel voordelen voor agenten. Maar ook voor burgers werkt de camera positief. Agenten zijn zich bewust van ‘het derde oog’ en proberen, volgens Amerikaanse studies, de situatie eerder te sussen. Tijdens een studie op de Mesa Police Department in Arizona bleek dat agenten veel meer interactie hadden tijdens het dragen van een camera. Een derde voordeel: steeds meer mensen filmen interactie met de politie. In deze beelden kan geknipt worden, waardoor een verkeerd beeld kan ontstaan. Met bodycams kan de politie zelf ook beelden aandragen.

Hoe zit het dan met onze privacy?
Voordat de politie Noord-Drenthe de bodycams aanschafte werd gesproken met juristen. Ook werden de camera’s getoetst aan de Wet Politiegegevens. Zo zijn er talloze regels verbonden aan het gebruik van bodycams. Een daarvan is dat de agenten die de camera’s dragen banden om de arm dragen met daarop ‘Video Surveillance’. De camera’s draaien niet constant. De agenten drukken op een knop om de camera aan te zetten. Ook de halve minuut voor het filmen wordt op beeld vastgelegd. Handig, want vaak zet een agent de camera aan als ze bijvoorbeeld een harde knal horen. Aan het einde van de dag worden de beelden gewist. Alleen beelden die het openbaar ministerie later kan gebruiken en die aan waarheidsvinding bijdragen worden bewaard.

De politie in Rotterdam draagt GoPro’s. Waarom Assen niet?
De politie in Rotterdam gebruikt de camera’s ook om YouTube-filmpjes te maken om te laten zien wat hun werk inhoudt. Dat zijn de agenten in Assen niet van plan. Daarom werd gekozen voor ONCALL camera’s van Fire Cam, een Australisch bedrijf. Dit bedrijf maakt camera’s speciaal voor de politie en brandweer en is hiermee wereldwijd marktleider. Zo zijn de beelden pas te bekijken met speciale software. De camera heeft geen geheugenkaart en kan niet gehackt worden. Ook kan de politie de beelden niet bewerken en kan de camera tegen een stootje. Eventueel kan een collega op afstand meekijken met de beelden. Dit kan handig zijn tijdens grote evenementen.

Wanneer dragen agenten de bodycam?
Tijdens horecadiensten, zwaardere 112 meldingen en evenementen. De bodycams zijn besteld en de hoop is dat ze voor oud&nieuw arriveren.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 48,004
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reactie #145 Gepost op: 9 december 2016, 12:03:28
Citaat van: Live link=msg=1465395 date=1481201932
Bodycams voor politie Assen


Foto('s) politie.nl

Politie Assen filmt uitgaansleven met bodycams

https://www.youtube.com/watch?v=J3HdccLiT-0
RTV Drenthe
Gepubliceerd op 8 dec. 2016
Citaat
De politie in Assen krijgt tien bodycams van de gemeente om het uitgaansleven en evenementen nog veiliger te laten verlopen.

In totaal kosten de bodycams vierduizend euro. Assen verwacht dat de camera's al ingezet kunnen worden met oud en nieuw. Agenten die horecadiensten draaien worden met de camera's uitgerust. Ze zijn te herkennen aan een speciale badge die ze dragen.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 48,004
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum

Foto('s) politie.nl

Citaat van: [facebook]https://www.facebook.com/politiealkmaarduinstreek/posts/685651854944080[/facebook]:0
Politie Alkmaar
6 november ·
In de nacht van 5 op 6 november heeft basisteam Alkmaar haar nieuwste middel ingezet tijdens de horecanacht. Politiemensen waren uitgerust met een Zepcam. De beelden van deze bodycams werden live uitgekeken bij cameratoezicht en daar ook opgeslagen en eventueel doorgezet naar het Operationeel Centrum. Deze beelden kunnen dan ook wanneer dat nodig is als bewijs worden gebruikt. De bodycams zijn een uitbereiding van de vaste burgemeester camera’s en worden dan ook ingezet tijdens horecanachten, voetbalwedstrijden en andere grote evenementen als de sinterklaasintocht, de jaarwisseling en koningsdag. Met het gebruik van de bodycams wordt door de preventieve werking ervan niet alleen de veiligheid van de politiemedewerkers vergroot maar juist ook van de burgers. De politie Alkmaar is blij het eerste basisteam in Nederland te zijn waar het live uitkijken van de beelden van de bodycams in ons Operationeel Centrum mogelijk is gemaakt.
Samen sterk in de hulpverlening!


flowcop

 • Gen. GGP
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 157
Citaat van: Live link=msg=1467964 date=1482233552

Foto('s) politie.nl

De Zepcam is niet echt iets nieuws en wordt al geruime tijd gebruikt in o.a. Zeeland-West Brabant.
Systeem werkt overigens prima en je kunt live naar het OC streamen alleen je moet een hele hoop apparatuur (inclusief kabels) met je meeslepen. Ik ben van mening dat er tegenwoordig apparatuur op de markt is die misschien nog wel betere beeldkwaliteit heeft en kleiner is qua omvang. Kijk maar naar bodycams die veelal in Amerika worden gebruikt.
Eenheid Zeeland-West Brabant - District Hart van Brabant


CopVR3

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 3,194
Reactie #148 Gepost op: 22 december 2016, 09:08:54
De Zepcam is niet echt iets nieuws en wordt al geruime tijd gebruikt in o.a. Zeeland-West Brabant.
Systeem werkt overigens prima en je kunt live naar het OC streamen alleen je moet een hele hoop apparatuur (inclusief kabels) met je meeslepen. Ik ben van mening dat er tegenwoordig apparatuur op de markt is die misschien nog wel betere beeldkwaliteit heeft en kleiner is qua omvang. Kijk maar naar bodycams die veelal in Amerika worden gebruikt.
De zepcams zijn er inderdaad al veel langer. Die gebruiken we in Assen ook al een 6 tot 8 jaar.
Nadeel is al die snoeren, de grootte van de spullen. Het spul is erg verouderd. Mindere camera en beeldkwaliteit. Vooral snachts.
De nieuwe is niet van zepcam.
Hebben hoge resolutie en leveren prachtige plaatjes op. Ook snachts zeer mooi beeld.
En een kleiner, simpel apparaat.


Jeroen1982

 • Medewerker GGP
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 187
Reactie #149 Gepost op: 4 januari 2017, 11:40:01
Citaat van: Live link=msg=1465395 date=1481201932
Bodycams voor politie Assen


Foto('s) politie.nl

We hebben ze 30 december binnen gekregen. De eerste 4 van de in totaal 10 stuks zijn binnen.

Heb ze nu al twee diensten mee gehad en bevalt uitstekend. Veel beeter dan die Zepcam troep die we hiervoor hadden.

Enkel de batterijduur is een puntje van aandacht maar ze kunnen in de auto middels USB worden opgeladen.

Beeldkwaliteit is vele malen beter dan de Zepcam en dan voornamelijk ook in de nacht. Ze zijn lichter en gebruiksvriendelijker en mobieler in gebruik vanwege de kleinere afmetingen.

Als de camera op standby staat, neemt ie in de achtergrond wel de hele tijd op in een buffer. Als er dan plotseling iets gebeurt en je zet de cam op opname, pakt hij 30 sec. uit de buffer en dan heb je zo mogelijk ook de aanleiding van het incident in beeld.

Ze zijn primair voor de horeca bij ons, maar als alle 10 er straks zijn gaat de noodhulp ze ook intensiever inzetten.