Vluchtelingen en (spoed)zorg

Auteur Topic: Vluchtelingen en (spoed)zorg  (gelezen 20004 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #10 Gepost op: 3 oktober 2015, 11:28:50
Citaat van: spades link=msg=1376813 date=1443861750
Hi Oma, dank voor je antwoord, mijn vraag kwam vooral voort uit aannames en kan zelf vooral schurft en tb bedenken.

Scabies is inderdaad wel een goede veronderstelling, echter zou het geen probleem moeten opleveren voor de huisartsenposten en gezondheidscentra in Nederland.

De instanties die gaan over huisvesting van vluchtelingen moeten de vluchtelingen screenen, als je deze mensen gaat huisvesten samen met honderden of zoals in Nijmegen met duizenden andere mensen schep je zelf een probleem wat je had kunnen voorkomen.


spades

  • Verpleegkundige
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 157
Reactie #11 Gepost op: 3 oktober 2015, 12:06:10
Citaat van: Oma link=msg=1376818 date=1443864530
Scabies is inderdaad wel een goede veronderstelling, echter zou het geen probleem moeten opleveren voor de huisartsenposten en gezondheidscentra in Nederland.

De instanties die gaan over huisvesting van vluchtelingen moeten de vluchtelingen screenen, als je deze mensen gaat huisvesten samen met honderden of zoals in Nijmegen met duizenden andere mensen schep je zelf een probleem wat je had kunnen voorkomen.

Dat klinkt inderdaad logisch. En wat betreft zaken als MRSA. Is daar een hoog risico voor bij deze groepen? Ik kon daar in PubMed niet zo snel iets over vinden..


spades

  • Verpleegkundige
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 157
Reactie #12 Gepost op: 9 oktober 2015, 11:00:08
Citaat van: RemRoof link=msg=1375117 date=1443126093
Ik heb op dit moment met de noodopvang voor vluchtelingen toch echt andere ervaringen. Maar misschien verschilt dit per regio of zelfs of dit een noodopvang is of een AZC. Dit is namelijk een wezenlijk verschil. Daarbij heeft het COA een contract met een zorgverzekeraar voor de vluchtelingen waardoor basiszorg gegarandeerd is.



Citaat
Daarbij komt ook nog dat als je niet in het GBA staat je geen zorgverzekering kunt afsluiten.

In de laatste NTVG (jaargang 159, aflevering 40 (p1704-1708)) staat het e.e.a. beschreven over zorgverlening aan illegalen/ongedocumenteerden/vreemdelingen en is m.i. redelijk relevant voor deze kwestie.

Indien het niet via het COA te regelen valt is er een verzekering beschikbaar wanneer de zorginstelling is aangesloten bij het Zorginstituut Nederland(ZIN). Hier kunnen eventuele kosten worden gedeclareerd. O.a. voor illegalenzorg etc. Het ZIN is sinds 1 januari 2009 verantwoordelijk voor het leveren van bijdragen aan zorgverleners die inkomsten zouden mislopen door het leveren van noodzakelijke zorg aan vreemdelingen etc. op grond van artikel 122a van de Zorgverzekeringswet. Deze wet gaat alleen op voor vreemdelingen die niet uit de EU komen.

Citaat

Er worden meer visites aangevraagd bij de asielzoekerscentra. Tevens hebben ze het bij de post druk met asielzoekers die niet verzekerd zijn, zomaar met een taxi worden gedumpt bij de post maw zoek het maar uit en het is een gebed zonder eind om een tolk aan de lijn te krijgen. Probeer maar eens om 3 uur 's nachts een tolk Albanees aan de lijn te krijgen, drie uur wachten, mooie spoeddienst..:)

Voor extra informatie omtrent het omgaan met vreemdelingen zie: www.huisarts-migrant.nl.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #13 Gepost op: 9 oktober 2015, 11:40:16
Citaat van: spades link=msg=1376842 date=1443866770
Dat klinkt inderdaad logisch. En wat betreft zaken als MRSA. Is daar een hoog risico voor bij deze groepen? Ik kon daar in PubMed niet zo snel iets over vinden..

Dat zal wel meevallen, als je 1400 Amerikanen moet opvangen zou ik wel wat MRSA zorgen gaan maken.


spades

  • Verpleegkundige
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 157
Reactie #14 Gepost op: 9 oktober 2015, 11:44:42
Helder.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #15 Gepost op: 12 oktober 2015, 09:04:46


remung

  • Hoogteredding, Rode kruis, Evenementenhulpverlening
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 94
Reactie #16 Gepost op: 19 oktober 2015, 18:35:27
Beste allen,

Ergens in de afgelopen weken heb ik op een niet nader te noemen 72uurs noodopvang locatie een aantal diensten gedraaid als teamleider rode kruis. De locatie en datum hou ik even terzijde in verband met privacy van betrokken gemeente, hulpverleners en vluchtelingen. Hier werd een groep van tussen de 150 en 200 vluchtelingen opgevangen in een sporthal. Het rode kruis leverde hier zorg op EHBO niveau, dit ondersteund door een HA op afroep in de kantooruren, iedere dag een spreekuur van een HA en in de nachtelijke uren de HAP op achterwacht. Dit is zoals het in onze papieren omschreven stond.

Toen de asielzoekers aankwamen in de sporthal kregen we een heel boekwerk met de zogenaamde "loopbrieven" van het COA. Hierop staat een nummer, de personalia van de betrokken vluchteling en eventuele bijzonderheden. Zo ook een medisch rapport van de afgelopen weken. Deze loopbrieven reizen ook mee met de vluchtelingen van locatie naar locatie. In deze loopbrieven stond o.a. vermeld als er een vermoeden was van infectieziekten zoals scabiës en TBC, ook de ziektes/aandoeningen waar ze mee bekend waren en de al opgestarte behandelingen stonden hierin.

In een van de nachten (toen ik zelf niet aanwezig was) is een aantal vluchtelingen (15-25pax) ziek geworden, het klachtenpatroon was dat van een klassieke buikgriep, overgeven, misselijkheid, diarree (dan wel niet met bloed in ontlasting), hoofdpijn en duizeligheid. Hierop hebben de aanwezige hulpverleners van het RK de HAP ingeschakeld. Deze verwezen naar het COA. Vanaf dit moment is het circus begonnen en verwees iedere instantie weer naar een ander. de betrokken instaties die allen naar elkaar verwezen waren de HAP, het COA, de MKA en de GGD (afdeling infectieziekten). Uiteindelijk is door de Coördinator noodhulp van de betreffende RK regio een arts van de HAP op consult geweest, deze is echter na één patiënt vertrokken omdat deze per patiënt zouden werken. Verder is er in deze nacht nog eenmalig een ambulance ter plaatse geweest die een zeer jong kindje met deze verschijnselen heeft meegenomen ivm uitdroging. Verder is er geen (triage/infectie)arts ter plaatse geweest om de situatie te beoordelen.

De volgende dag hebben alle instanties hun excuses aangeboden en is er een afspraak gemaakt dat bij een volgend incident de HAP als triage gaat dienen en deze gaat beoordelen of er verdere opschaling nodig is. Gelukkig waren deze mensen na een aantal uur slapen alweer snel opgeknapt en is het niet uit de hand gelopen.

Uit deze casus blijkt dus dat er geen plannen klaar liggen(lagen) voor (dreigende)infectie ziekten uitbraken in noodopvang locaties voor vluchtelingen. Nu vraag ik mij af is dit een landelijk probleem, een regionaal probleem of waren de hulpverleners die op dat moment aan het werk waren voor de verschillende instanties niet op de hoogte van de bestaande plannen?

Verder heb ik deze casus als overdracht gekregen en dus niet zelf persoonlijk meegemaakt die betreffende nacht, neem dus niet alles aan voor waar, het kan zijn dat bepaalde details niet correct zijn. De strekking klopt in ieder geval  98uiye
Rode Kruis afdeling Roermond e.o. EHBO + AED + EHBDu +  ZHKH EH1 + EH2 + NHTbasis (I.o.) Brandwacht industrieel IRATA lvl 2 + Height rescue


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #18 Gepost op: 21 oktober 2015, 23:03:47
Ik denk dat een probleem ligt bij de HAp en hoe deze omgaat met meer dan 1 patient bij een incident. Ze hebben dan nog een hoop te leren en als organisatie te veranderen als ze een rol willen vervulllen bij het behandelen van T3 slachtoffers in het nieuwe GGB systeem...

Verder blijkt er in de praktijk ook nog heel wat verbetering nodig te zijn bij de zorg aan vluchtelingen in deze tijdelijke centra buiten kantooruren en de patientdossiervorming/registratie/medicatieverstrekking etc.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


Golly

  • Medisch Milieukundig Adviseur en GAGS i.o. bij een GGD/VR
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,307
  • Hulpverlenen bij Rampen en Evenementen
    • Rode Kruis Den Haag
Reactie #19 Gepost op: 22 oktober 2015, 09:37:54
Joffry,

Helemaal met je eens!

Toen wij onze eerste opvanglocatie ingingen was er een heleboel goed geregeld. 2 VPK via de GHOR overdag, 2 ehbo-ers de klok rond, een huisarts die visite kwam lopen en overdag beschikbaar was voor spoedconsulten, een huisarts die achterwacht draaide voor de avond en nacht, afspraken met een apotheek enz.

Jammer was dat het spreekuur van de huisarts altijd te kort was, er centraal geen medische info beschikbaar was van de vorige 2 opvanglocaties waar deze mensen zaten, de Gemeente niet op de hoogte was van bijzondere noden bij mensen, de apotheek pas leverde als de verpleegkundige naar huis was en de ehbo-ers het afleveren van de medicijnen moesten regelen of de mensen nog een nacht op medicatie moesten laten wachten.

Met veel goede wil hebben wij toe wel veel kunnen regelen, iedereen kreeg persoonlijk zijn "dossier" mee, er was een masterlijst van alle zorgvragen op onze locatie voor de volgende medische post, en we hebben veel problemen snel (maar ad hoc) kunnen oplossen.
Huisartsen, verloskundigen en ziekenhuizen werkten goed mee voor de eerste zorgen, continuiteit van zorg is erg lastig door de 3 a 6 daagse verhuizing van deze groepen.

We hebben hoofdluis bestreden en een uitbraak voorkomen en een  beetje rust kunnen bieden aan de mensen.

Volgende week gaan we met dezelfde hulpverleners een andere groep opvangen, en hopelijk kunnen we het voor deze mensen weer beter voor elkaar krijgen :)
Vrijwillig: Evenementenhulpverlener, TL Noodhulpteam, Onderzoeker Nederlandse Rode Kruis