Vluchtelingen en (spoed)zorg

Auteur Topic: Vluchtelingen en (spoed)zorg  (gelezen 19997 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #20 Gepost op: 22 oktober 2015, 15:54:18
Citaat van: Golly link=msg=1379709 date=1445499474
Joffry,

Helemaal met je eens!

Toen wij onze eerste opvanglocatie ingingen was er een heleboel goed geregeld. 2 VPK via de GHOR overdag, 2 ehbo-ers de klok rond, een huisarts die visite kwam lopen en overdag beschikbaar was voor spoedconsulten, een huisarts die achterwacht draaide voor de avond en nacht, afspraken met een apotheek enz.

Jammer was dat het spreekuur van de huisarts altijd te kort was, er centraal geen medische info beschikbaar was van de vorige 2 opvanglocaties waar deze mensen zaten, de Gemeente niet op de hoogte was van bijzondere noden bij mensen, de apotheek pas leverde als de verpleegkundige naar huis was en de ehbo-ers het afleveren van de medicijnen moesten regelen of de mensen nog een nacht op medicatie moesten laten wachten.

Met veel goede wil hebben wij toe wel veel kunnen regelen, iedereen kreeg persoonlijk zijn "dossier" mee, er was een masterlijst van alle zorgvragen op onze locatie voor de volgende medische post, en we hebben veel problemen snel (maar ad hoc) kunnen oplossen.
Huisartsen, verloskundigen en ziekenhuizen werkten goed mee voor de eerste zorgen, continuiteit van zorg is erg lastig door de 3 a 6 daagse verhuizing van deze groepen.

We hebben hoofdluis bestreden en een uitbraak voorkomen en een  beetje rust kunnen bieden aan de mensen.

Volgende week gaan we met dezelfde hulpverleners een andere groep opvangen, en hopelijk kunnen we het voor deze mensen weer beter voor elkaar krijgen :)
Klinkt redelijk goed. Maar ik denk dat er wel wat inzet van de COA en ministeries gemist wordt in het track & tarce verhaal van de vluchtelingen, zonder registratie, zonder burgerservicenummer of verblijfstatusdoucmentnummer etc zijn ze niet te traceren en treedt er al snel gevaar op bij bijhouden van personalia en medische en verpleegkundige zorgvragen, diagnoses en medicatie.
Dit had ministerie en COA zich wel even eerder mogen realiseren. De structuur moet minimaal goed geregeld worden op dat niveau.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


Golly

  • Medisch Milieukundig Adviseur en GAGS i.o. bij een GGD/VR
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,307
  • Hulpverlenen bij Rampen en Evenementen
    • Rode Kruis Den Haag
Reactie #21 Gepost op: 22 oktober 2015, 23:46:52
Onze opvangelingen hadden allen een zogenaamd V nummer, en waren dus al geregistreerd in Ter Apel. Dat scheelt een boel denk ik!
Vrijwillig: Evenementenhulpverlener, TL Noodhulpteam, Onderzoeker Nederlandse Rode Kruis


krelis

  • Instructeur EH, EHaK, BLS en PBLS
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 262
Reactie #22 Gepost op: 28 oktober 2015, 04:24:26
De vluchtelingen vallen qua zorg in eerste instanties onder het GCA en die hebben contracten met huisartsen. Zorg die wordt verleend wordt gedeclareerd en betaald door het COA.


http://www.gcasielzoekers.nl/nl/over-gca/regeling-zorg-asielzoekers.html


http://www.gcasielzoekers.nl/images/BERICHT_Gemeentelijke_Noodpvang_update.pdf


spades

  • Verpleegkundige
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 157
Reactie #23 Gepost op: 17 maart 2016, 13:52:26
Citaat
Doel
Onderzoeken wat de prevalentie en incidentie zijn van tuberculose (tbc) bij de 2 grootste groepen asielzoekers in Nederland, namelijk Syriërs en Eritreeërs/Ethiopiërs.

Opzet
Descriptief onderzoek.

Methode
We verzamelden screeningsgegevens van Syrische en Eritrese/Ethiopische asielzoekers uit de periode januari 2013-september 2015 en koppelden deze aan de meldingsgegevens van tbc in het Nederlands Tuberculose Register.

Resultaten
Asielzoekers uit Syrië en Eritrea/Ethiopië vertegenwoordigden in 2014 en de eerste 9 maanden van 2015 respectievelijk 65 en 72% van alle asielaanvragen. Bij 14 Syrische asielzoekers die tijdens de studieperiode asiel aanvroegen werd tbc vastgesteld. De prevalentie van de binnenkomstscreening was 22 per 100.000 gescreende personen (95%-BI: 10-44), terwijl de incidentie in het eerste jaar na aankomst 19 per 100.000 personen was (95%-BI: 3-62). Bij 133 Eritrese/Ethiopische asielzoekers die tijdens de studieperiode asiel aanvroegen werd tbc gediagnosticeerd. De prevalentie van de binnenkomstscreening was bij hen 283 per 100.000 gescreende personen (95%-BI: 198-393) en de incidentie in het eerste jaar na aankomst was 1394 per 100.000 personen (95%-BI: 1095-1751).

Conclusie
De afgelopen 2 jaar kwamen de meeste asielzoekers uit Syrië en bij hen komt tbc relatief weinig voor. Onder Eritrese/Ethiopische asielzoekers zijn de prevalentie en incidentie in het eerste jaar in Nederland echter hoog, wat doet vermoeden dat vele recent geïnfecteerd zijn in het land van herkomst of tijdens de reis. Andere interventies, zoals screening op een latente infectie, zijn nodig om tbc bij asielzoekers uit hoog-endemische gebieden te voorkomen en de incidentie van deze ziekte in Nederland verder terug te dringen.

Via NTVG: https://www.ntvg.nl/artikelen/tuberculose-bij-asielzoekers-nederland-0