Gezamelijk optreden hulpdiensten bij terreuraanslagen/spree-shooting

Auteur Topic: Gezamelijk optreden hulpdiensten bij terreuraanslagen/spree-shooting  (gelezen 22130 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

GWB Foxtrot

 • KMar
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 231
Reactie #160 Gepost op: 16 juni 2016, 17:25:16
Wat is de context bij deze foto?


RemRoof

 • docent Zorg & Welzijn
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,028
 • NRK-vrijwilliger en brede hulpverleningsinteresse
Reactie #161 Gepost op: 16 juni 2016, 20:17:38
Citaat van: GWB Foxtrot link=msg=1430431 date=1466090716
Wat is de context bij deze foto?

Een stoere AVP'er die met minimale training en beschermingsmiddelen een hotzone moet betreden? ::)
Al mijn bijdragen zijn op persoonlijke titel.


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,712
Reactie #162 Gepost op: 17 juni 2016, 08:00:40
Citaat van: GWB Foxtrot link=msg=1430431 date=1466090716
Wat is de context bij deze foto?

Ik vind het wel een goede zaak, het gaat niet om inzet bij terreur maar een inzet van een AT-politie. Ik vind het niet meer dan normaal als je besluit een ambulance stand-by te zetten je het ambulancepersoneel op vergelijkbare wijze gaat beschermen als de 'gewone' politiemensen die ingezet worden in de omgeving van de AT-inzet.

De agent draagt zijn petje en en een kogelwerend vest. Ik denk dat het niet meer dan normaal is als politiemensen besluiten het vest te dragen het ingezette ambulancepersoneel dit recht ook moet hebben. Je kan een kritische kanttekening plaatsen over het opschrift politie op het vest van de ambulancebroeder. Het wekt de indruk dat het vest van de politie is. De ambulancedienst moet zorgen voor beschermingsmiddelen voor haar eigen personeel.


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,712
Reactie #163 Gepost op: 17 juni 2016, 08:39:43
Citaat van: PBees link=msg=1430382 date=1466072611
je moet toch kijken of het de hulpverlening niet ernstig bemoeilijkt als je extra mensen in gevaar brengt. Ja je moet je niet willen verstoppen maar stel, je hebt een slachtoffer en je stuurt daar iemand (meestal 2 personen) op af die ook slachtoffer worden. Hot zone en cold zone is mij te zwart wit... Hot zone is  in mijn ogen helemaal vooraan waar de actie (nog ) gaande is, dat is voor de AT/DSI medics. Maar wij moeten niet willen wachten tot alles cold zone is, we mogen best bereid zijn om in de "lukewarm" zone op te treden, hoe ver, dat hangt wel af van de opleidingen die we nu  nog niet hebben hier.

Bij terreuraanslagen is het ook te simpel om te spreken over hot en cold zone (zwart/wit). Bij een ongeval met gevaarlijke stoffen heb je een hot en cold zone. Bij terreur kennen we al een warm zone (het grijze gebied).

We weten dat terroristen vaak kiezen voor simultane aanslagen en we weten dat men vaak het vuur opent zoals in Parijs op een plek waar veel burgers zijn om vervolgens te vluchten en wederom ergens het vuur te openen, er is dan geen sprake meer van een statische warm zone maar een dynamische warm zone.

Lockdown is een middel om die dynamische warm zone zo klein mogelijk te houden.

Ik denk dat je geen extra hulpverleners in gevaar brengt door ze direct in te zetten na een terreuraanslag. In Nederland kiest men om brandweer en ambulancedienst ergens in veilig gebied te laten opstellen tot de politie aangeeft dat het veilig is. Het is schijnveiligheid omdat iedere hulpverlener en burger al in gevaar is na een terreuraanslag. De politie weet vaak niet waar de terroristen zijn als ze op de vlucht zijn geslagen met een auto. Het is niet uitgesloten dat een ambulance met spoed onderweg is naar de veilige opstelplaats en de terroristen tegen komt. In Frankrijk hebben we gezien dat terroristen niet aarzelen om een politiewagen onder vuur te nemen, ze zullen het ook niet doen als het gaat om een ambulance. Je kan het leuk vinden of niet, een ambulanceteam in een ambulance doodschieten zorgt voor bonuspunten omdat ze weten dat het de aanslag nog schokkender en gruwelijker maakt.

Citaat van: PBees link=msg=1430382 date=1466072611
De terrorist "ondervraagbaar" houden lijkt me toch ook van belang, zeker als die bij de missie gewond raakt, zeker als de  uiteindelijke ontknoping van de missie niet in de directe nabijheid van de slachtoffers plaats heeft.

Ambulancemedewerkers leren tijdens de opleiding (TEMS/TCCC) de prioriteiten, de terrorist staat onder aan het lijstje. Als ambulancediensten in hot- of warm zone werken horen ze zich nederig op te stellen omdat gezamelijk optreden niet per definitie zegt dat je ook gezamelijk de afwegingen moet maken of aan gezamelijke besluitvorming moet doen.

Bij terreuraanslagen is er maar 1 de baas; de politie of anti-terreureenheid. De anti-terreureenheden bij ons hechten niet veel waarde aan het ondervraagbaar houden van neergeschoten terroristen omdat ze zelden tot nooit zin hebben in een goede babbel met politie. Je moet ook beseffen dat het vooral gaat om de theoretische mogelijkheid om een leven te kunnen redden van een terrorist. In praktijk heeft een door een anti-terreureenheid neergeschoten verdachte weinig kans op overleven aangezien vaak meerdere leden van deze zwaargetrainde teams een schot lossen, ze vaak mikken op plekken op lichaam waar je beter geen kogel kan krijgen en ze munitie gebruiken dat gemaakt is om in deze omstandigheden te doden.

Ambulancediensten moeten ook beseffen dat de ambulance-/ziekenhuiscultuur iets anders is dan de cultuur binnen anti-terreureenheden. Het kan dat er (in extremis) op heel hoog niveau (staatshoofd, regeringsleider, ministers) besloten wordt dat geen enkele terrorist levend een pand mag verlaten. Deze opdracht zal uiteindelijk terecht komen bij een commandant van anti-terreureenheden ter plaatse. Uiteindelijk komt het als opdracht/bevel bij de mannen op de werkvloer terecht. Deze mensen stellen geen vragen maar doen wat ze gezegd wordt. Het zegt gelijk dat er niemand zit te wachten bij anti-terreur of politie op ambulancediensten die wel vragen gaan stellen of anders handelen bijv. door te proberen het leven te gaan redden van deze terroristen.


helm

 • Gast
Reactie #164 Gepost op: 17 augustus 2016, 20:43:00
http://www.policeone.com/active-shooter/articles/200688006-Terror-in-America-Why-we-need-to-change-our-training-for-active-threats/

Terror in America: Why we need to change our training for active threats
Officers must be trained to move quickly to contact, with much greater emphasis on cover and concealment than in the past

........... New team training will look very different — closer to resembling solo engagement — and away from tight formation movement. Officers must still be trained to move quickly to contact, with much greater emphasis on cover and concealment than in the past. Instead of a team of densely-packed officers in a formation in the middle of a hallway, which could easily be neutralized by a motion sensor explosive or incendiary devices or gunfire, officers may be moving forward alone or in small teams of two officers.

Officers would “bound” forward while being covered — possibly with suppressive or distractive fire in contact — by the officers who are in an overwatch position. When the “bounding” officers reach a position, they would then provide overwatch for officers who would then proceed to their position or even further. Officers’ training will have to include being under fire by an adversary who has trained and prepared for their response.

These tactics provide greater cover and, if an explosive device is tripped, does not neutralize an entire team of officers. It is also highly likely that threats will begin to combine firearms and tactical utilization of incendiary devices. Because so many locations used lockdown training for active shooters as the response for active threats for twenty years, millions of Americans have only been trained to turn off lights, get on the ground, and not move — a sure recipe for success by the terrorists.................


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,712
Video: Brandweer Antwerpen krijgt opleiding hulpverlening bij terreuraanslagen

Citaat
De brandweer van Antwerpen wil haar volledige korps voorbereiden op de hulpverlening na grote terreuraanslagen. Dat daar nood aan is, bleek na de aanslagen van 22 maart. Brandweerlui zijn wel opgeleid om mensen de eerste hulp te verlenen. Maar niet als er uitzonderlijk veel slachtoffers zijn of wanneer de situatie ter plaatse nog onveilig is.

http://atv.be/nieuws/video-brandweer-antwerpen-krijgt-opleiding-hulpverlening-bij-terreuraanslagen-39030


Kountain

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 176
 • Koninklijke Marechaussee
Reactie #166 Gepost op: 27 maart 2018, 15:18:37
Brandweer te lang op afstand gehouden na aanslag Manchester

Brandweerlieden die te hulp schoten na de aanslag na een concert van Ariana Grande in Manchester, zijn lange tijd onterecht op afstand gehouden.

Dat blijkt volgens de BBC uit een rapport over de afhandeling van de aanslag. In het rapport staat ook dat de hulpdiensten onderling slecht communiceerden. Door de zelfmoordaanslag kwamen 22 mensen om het leven en raakten meer dan zevenhonderd anderen gewond.

De eerste ambulance was binnen elf minuten ter plaatse en kreeg van de politie te horen dat het om een zelfmoordaanslag ging. De officier van dienst zette een vooropgezet plan voor dergelijke situaties in, waarbij hulpverleners en politie hun werk kunnen blijven doen ook al bestaat het risico op meer aanslagen.

De brandweer hield zich echter aan de gewone regels en bleef op 500 meter afstand van het risicogebied. Volgens het rapport is het maar goed dat de ambulancebroeders daar niet van wisten en hun werk bleven doen.

Door de slechte communicatie kwamen de brandweerlieden pas ruim twee uur later bij de arena aan. Normaliter zijn ze er binnen zes minuten.
Uitspraken op persoonlijke titel


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 39,896
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Kountain

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 176
 • Koninklijke Marechaussee
Evaluatiepunten vanuit de antiterreur oefening in Amsterdam:

Terreuroefening: samenwerking politie en defensie kan beter


De anti-terreuroefening in november laat zien dat de getroffen voorbereidingen in het geval van een aanslag 'hun vruchten afwerpen', maar uit de evaluatie blijkt ook dat sommige dingen beter kunnen

...


Het ging om deze oefening met gemeente, GHOR, brandweer, politie, DSI (interventie) en defensie (Luchtmobiel): https://www.parool.nl/amsterdam/zo-ziet-de-terreuroefening-in-amsterdam-eruit~a4534219/

Punten van verbetering:
- Samenwerking en afstemming met interventie is niet routinematig
- Verdere uitwerking handelen hulpdiensten in onveilig gebied
- Belasting en aansturing van meldkamer kan beter
Uitspraken op persoonlijke titel