Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder

Auteur Topic: Rol hulpverlening RB in het algemeen en de Almeerse RB in het bijzonder  (gelezen 11511 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

almeerse Reddings Brigade

 • Gast
Reactie #10 Gepost op: 13 september 2005, 22:15:52
Jullie praten over de regio randmeren kunnen jullie de titel dan ook aanpassen als rol reddingsbrigades in de hulpverlening? Bedankt.


Almeerse Reddings Brigade

 • Gast
Reactie #11 Gepost op: 13 september 2005, 22:39:01
???Alleen de bemensing zal in Almere weer een probleem kunnen worden ???

Beste Henk en anderen die met naam of anoniem over ons praten. Zomaar een hele topic over onze brigade? Is het komkommertijd??

De Almeerse Reddings Brigade is een gezonde vereniging met ruim 300 leden. Wij hebben een groot zwemgedeelte, wij vullen twee avonden per week hiermee in.

Daarnaast hebben wij een EHBO poot die veel cursussen geeft aan onze eigen leden maar ook aan andere verenigingen.

De bewaking van het water doen wij voor de gemeente Almere al meer dan 20 jaar. Dit bevalt beide partijen goed. Volgend jaar hoopt de gemeente twee nieuwe EHBO-posten neer te kunnen zetten voor ons.
Zodat wij bij zonnig weer de posten kunnen bemensen en onze ehbo toe kunnen passen.

Dus werk genoeg voor onze mensen.

Het varen na een oproep doen wij op verzoek van de brandweer. In eerste instantie zal altijd de brandweer uitgaan, zijn zijn beroeps, maar steeds meer zullen wij gelijktijdig worden opgepiept.

Voor deze extra uitrukken kregen wij geen extra subsidie en dat gaat veranderen.
Voor wat hoort wat en als wij deze taak erbij krijgen dan zullken wij brandweervrijwilligers zijn. Verzekeringstechnisch ook veel beter voor onze mensen.

Als de KNRM dit werk gaat doen dan is er voor ons dus eigenlijk geen verandering.
Dus waar praten we dan over?

Voorlopig zijn zij nog niet in Huizen en daarbij als er meerdere oproepen zijn, en die zijn er vaak op onze meren, dan kan één boot dat nooit alleen af, dus dan zal toch een beroep op ons worden gedaan.

Flevoland heeft al een totaal organisatie op het gebied van hulpverlening en over een poosje wordt onze brigade als waterbeveiliger daar misschien wel aan toegevoegd.

Daarnaast heeft Almere veel evenmenten waar wij bij gevraagd worden dat doen wij als verenging en dat is ook een leuk stuk van onze brigade.

Dus voorlopig heeft deze 20 jarige brigade nog genoeg leuke dingen te doen voor de leden.

In dit feestjaar hebben we ook een nachtzwemmarathon in oktober voor reddingsbrigades, wij hopen dat veel brigades meedoen.

Voor info www.almeersereddingsbrigade.nl

Groet ARB


Matthijs

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 140
 • samenwerkend kunnen we meer.
  • Ontwerpers en bouwers van maatwerk interieurs
Reactie #12 Gepost op: 13 september 2005, 23:11:15
Hmmmm,

Volgens mij moet er eerst een zekere dame weg(of is ze al weg?), en moet er een setje sleutels bij gemaakt worden ;) ;) ;), voordat de ARB zomaar kan uitvaren onder leiding van de brandweer!!!

Zovaak zie ik onze collega's ARB niet op het water als er wat aan de knikker is. Naarden, Huizen, Blaricum en Hoge doen wat dat betreft het meeste werk op Alm.grondgebied.

Voor de Triatlon en dat soort evenementen zijn ze er wel altijd, maar dat is al ver van tevoren bekend. Ze kunnen best 10 van de 300 leden werven. Als het gaat om 's nachts je bed uit gebeld worden voor een hulpverlening liggen ze allemaal op een oor met de hoorn van de haak (of ze mogen niet weg omdat ze morgen weer naar school toe moetten :-\)

Matthijs


Henk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,891
Reactie #13 Gepost op: 14 september 2005, 01:38:42
Die ongerustheid deel ik helemaal met je. En ik zie zelfs nog een verdere scheiding als er straks weer bezuinigd moet worden, dan is het verleidelijk om van die dure brandweerberoepsambtenaren afscheid te nemen en komt er weer iets anders.

Ik vind dat de hele veiligheidsketen door één organisatie dient te worden gedaan, die dus proactie, preventie, preparatie, respons en de nazorg doet.

Hoe vul je die organisatie in Koen, met specialisaties van reddingsbrigade, ambu en brandweer in één klub... Hoe behoud je dan de kracht van de diverse takken. Je weet hoe een brandweer redt, de kracht van een reddingsbrigade is juist de "no nonsens" redding: een plons en voor je het weet zijn redder en so alweer op het droge. Niets touwtjes, TAS ladder enz. Niets mis mee, maar het is toch heel verschillend van elkaar. Iedereen moet wel z'n eigen kunstje op z'n eigen manier kunnen blijven doen, als het maar aansluit bij de rest van de keten.

Wat Matthijs bedoelt dat je als Almeerse reddingsbrigade best trots kan zijn het feit dat de organisatoren van (water)evenementen altijd kunnen rekenen op de professionele ondersteuning van de reddingsbrigade Almere.
Hier niet mee in verhouding staat de schittering door afwezigheid van RB Almere van elke uitruk van de laatste decennia na alarmering niet zijnde in het weekend overdag als de brigade toevallig op het water is.
Dit is niet alleen een (opbouwend bedoelde) kritische vraag, maar ook een aansporing om je verantwoordelijkheid te nemen voor dit aan de Randmeren heel gebruikelijk stukje brigadewerk, dat je er best zonder extra geld bij kan doen, de infrastructuur ligt er immers al en waar praat je dan over. Die superzuinige tsoekzoekie van 250 PK zal je ook de kop niet kosten.

Ik heb leden gesproken van Almere die niet zo ver van de haven afwonen en graag in een alarmploeg mee zouden willen draaien maar de kans niet krijgen.

Had ik maar een stuk of tien van die leden, ik zou het wel weten!

Henk


Rescue Ranger

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,587
 • Lekker ragge op strand, zee en de snelweg
  • Zandvoortse Reddingsbrigade
Reactie #14 Gepost op: 14 september 2005, 09:43:49
Geachte Almeerse Reddingsbrigade,

Dit topic heet zo, omdat er een aantal stelling en citaten liggen, die de Almeerse Reddingsbrigade aangaan. Zie bijvoorbeeld het geplaatste stuk dat een persbericht zou zijn van de Gemeente Almere. Alsmede de ervaringen van forumgangers met de Almeerse Reddingsbrigade.

Op dit forum, dat geheel openbaar is, mag een ieder zíjn of haar mening geven, mits beledigend of kwetsend, en daarover discuseren. Nu is de gehele hulpverlening op de Randmeren nogal chaotisch/ onoverzichtelijk qua structuur. Men werkt daar op de grens van 3 hulpverleningsregio's en de organisatie van de reddingsbrigades in die regio's is verre van uniform, alsmede wie stuurt wie aan. Nu moet men niet direct in de hoogste boom springen en zeggen dat hun reddingsbrigade goed werkt, want afzonderlijk van elkaar werkt men gewoon goed. Maar de alarmeringen, aansturingen en coördinatie van hulpverleningen loopt over zeer vele vlakken. Hierdoor is de kans aanwezig om onnodig mensenlevens in gevaar te brengen. Dat is de rode draad in alle mededelingen.

En dat de Almeerse Reddingsbrigade alleen met zonnig weer patrouilleert en EHBO-t, dat staat hen allen vrij. Als ik het persbericht van de Gemeente Almere mag geloven is de reddingsbrigade uitsluitend repressief inzetbaar. Maar er is geen extra geld voor extra uitrukken. Raar is €37.000,== niet voldoende dan, voor die enkele uitruk en het bemensen van de twee "huisjes" waar vanuit de "strandbewaking" wordt gedaan.

Bij deze feliciteer ik dan ook de Almeerse Reddingsbrigade met hun 20 jarig jubileum, maar zoals de mededeling al aangeeft, heeft de Almeerse Reddingsbrigade meer pijlen op haar boog dan alleen repressief reddend optreden. Als ik de reactie zo lees, is de participatie tijdens evenementen van essentieel belang voor die reddingsbrigade, zo niet belangrijker. Maar hoe wil jij je mensen inzetten als je deze tijdens evenementen al inzet. Ook de reddingsbrigade Almere is een vrijwillige reddingsbrigade.

Dan kijk je heel kort op de site van de Almeerse Reddingsbrigade en blijkt dat men zelf instructie zwemmen niet kan geven ivm een trouwerij. Ik zei toch dat je je mensen maar 1 keer tegel;ijk in kan zetten.

Citaat
Vandaag trouwen onze zwem en ehbo instucteurs Oscar Poppes en Melanie Werkman.
Zij trouwen om 13.15 in het stadhuis van Weesp en om 14.30 uur in de katolieke kerk van Weesp
**********************************************
Het zwembad blijft gesloten omdat er door een feestje in de avonduren te weinig mensen zijn om les te geven.

Wij wensen Melanie en Oscar veel geluk.


Ik hoop dat er dan geen uitruk is op Almeers grondgebied
Elke hulpverlening start met communicatie.


9910001

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,762
Reactie #15 Gepost op: 14 september 2005, 11:54:29
De keuze welke RB almre maakt vindt ik verstandig, dit omdat je niet moet proberen om met tig organisaties het zelfde te willen doen. Hou je bij je eigen taken en stel prioriteiten. De keuze om anders te werken in almere dan in Huizen is een keuze. Door deze keuze blijft de hulpverlening niet in gebreke omdat er andere organisaties zijn welke deze taak uitvoeren. Dat je voor een trouwerij taken laat liggen klinkt niet vreemd, geberut overal wel eens. Verder kan je als buitenstaander niet over de organisatie van iemand anders beslissen wat wel en niet kan dus zal ik het ook niet proberen.

9910001
9910001


duif

 • Junior gebruiker
 • **
 • Berichten: 36
Reactie #16 Gepost op: 14 september 2005, 16:26:30
Zeg RR ik heb ergens eens gelezen dat de brigades op die randmeren elkaar dekken als er een niet inzetbaar is .
Lijkt mij ook normaal dat als 2 instructeurs trouwen dat er veel leden op het feest zijn.
Het lijkt mij ook dat dit zo is bij andere brigades door het land.
Als er materieel defect is staat er toch ook iets als backup (bij brand weer de TAS kapot is zal er toch ook een buurt korps ingelicht worden dat er misschien een beroep opze gedaan kan worden)

groetjes duif


Koen Wiegman

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 813
  • website overleg Samenwerkende Reddingsbrigades Kennemerland
Reactie #17 Gepost op: 14 september 2005, 17:03:22
Best gast van RB Almere,

Voor wijziging van de naam van het topic dien je bij de moderator te zijn, ik heb je bericht doorgestuurd (vreemd genoeg kan je dat zelf niet doen).

Er is hier de nodige aandacht besteed aan de hulpverlening op de overgang van land en water in Almere en ik denk dat RB Almere daar zijn voordeel mee kan doen. Ik vind die hulpverlening snel vooruit gaan en ben vooral een groot pleitbezorger van de combinatie van aanwezigheid op een post als het mooi weer is samen met 365/24 paraatheid voor uitrukken.

Mocht je meer willen lezen over wat de strandwachttaak ook op stranden die niet aan zee liggen kan inhouden, dan is via de vogende links nadere info te vinden:
http://www.reddingsbrigade-bloemendaal.nl/users/srk/documenten/DeRedbrig.doc
http://www.reddingsbrigade-bloemendaal.nl/users/srk/documenten/Workshop%20RN%20Strandwachttaak%20reguliere%20hulp.doc
http://www.reddingsbrigade-bloemendaal.nl/users/srk/documenten/Verhouding%20gemeente%20VBR%20Besluit%20bijlagen%20en%20foto.doc
Geloof in eigen kracht en identiteit kunnen de brigades ver brengen!


Henk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,891
Reactie #18 Gepost op: 14 september 2005, 17:38:17
Zeg RR ik heb ergens eens gelezen dat de brigades op die randmeren elkaar dekken als er een niet inzetbaar is .
Lijkt mij ook normaal dat als 2 instructeurs trouwen dat er veel leden op het feest zijn.
Het lijkt mij ook dat dit zo is bij andere brigades door het land.
Als er materieel defect is staat er toch ook iets als backup (bij brand weer de TAS kapot is zal er toch ook een buurt korps ingelicht worden dat er misschien een beroep opze gedaan kan worden)

groetjes duif

Elkaar dekken is één ding, maar dan heb je het wel over "elkaar". Dat wil zeggen over en weer.

Zoals al gezegd verricht de Almeerse reddingsbrigade uitstekend werk bij evenementenbegeleiding, maar dat de RB Huizen, Naarden of Blaricum niet in staat was uit te rukken en Almere waar kon nemen, dat is bij mijn weten nog nooit voorgekomen. Ook meldt de RB Almere niet dat ze niet in staat is uit te rukken, ze komt gewoon niet als ze gealarmeerd wordt.

Het is natuurlijk ook zo dat de spil waarom de RB Almere draait misschien wat beperkt is, de man van- de dochter van-, de man van de dochter van enz, enz. Op zich kan dat goed werken, maar je kan dan niet zomaar met de familie op vakantie.

En als er een uit die familie gaat trouwen ligt de brigade ook even stil kennelijk...

Henk


Henk

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,891
Reactie #19 Gepost op: 14 september 2005, 17:42:16
Hoe vul je die organisatie in Koen, met specialisaties van reddingsbrigade, ambu en brandweer in één klub... Hoe behoud je dan de kracht van de diverse takken. Je weet hoe een brandweer redt, de kracht van een reddingsbrigade is juist de "no nonsens" redding: een plons en voor je het weet zijn redder en so alweer op het droge. Niets touwtjes, TAS ladder enz. Niets mis mee, maar het is toch heel verschillend van elkaar. Iedereen moet wel z'n eigen kunstje op z'n eigen manier kunnen blijven doen, als het maar aansluit bij de rest van de keten.

Henk

Koen, ik kwoot mezelf nog maar eens, heb je nog even?

Henk