Incidenten en Waarschuwing KNMI gevaarlijk weer (geel) of extreem weer (oranje) 2016

Auteur Topic: Incidenten en Waarschuwing KNMI gevaarlijk weer (geel) of extreem weer (oranje) 2016  (gelezen 54552 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Storm en zeer zware windstoten maandag
Nederland krijgt maandag te maken met storm en zeer zware windstoten van meer dan 100 km per uur. Tijdens de ochtendspits heeft het verkeer in de hele Randstad last van zware tot zeer zware windstoten en ook gaat het flink regenen. De automobilist kan maandagochtend flink vertraagd worden. De carnavalsoptochten zullen maandagmiddag eveneens hinder ondervinden van de harde wind. Ook dit weekend is het al onstuimig en daarbij valt zondag regelmatig regen.

Carnavalsoptochten en extreme windweersverwachting
In verband met de extreme windweersverwachting de komende dagen hebben brandweer, politie en de Midden- en West-Brabantse gemeenten de risico's en gevaren van het laten doorgaan van de carnavalsoptochten in kaart gebracht. Op basis hiervan is een advies uitgegeven.
Het grootste risico van het laten rijden van de hoge praalwagens als het hard waait is dat windgevoelige wagens met draaiende en losse elementen kunnen omvallen. Ook kunnen vanuit de omgeving allerlei objecten door de wind los rondvliegen. Mensen kunnen hierbij gewond raken. In een setting van bijvoorbeeld een historische binnenstad met smalle straatjes kan mogelijk paniek in de menigte onstaan. Met alle gevolgen van dien.

Verantwoordelijkheid

De organiserende carnavalsorganisatie is primair verantwoordelijk voor de veiligheid van het evenement. De organisatie trekt hierin samen op met de vergunningverlenende gemeente. De bestuurder van het voertuig heeft uiteraard een eigen verantwoordelijkheid en blijft te allen tijde vanuit wetgeving verantwoordelijk voor eventueel door hem veroorzaakte schade. Het bevoegde gezag (de gemeente) kan de optocht afgelasten als de openbare orde en veiligheid in het geding zijn. Geadviseerd wordt en noodzakelijk is, dat vergunningverlener (gemeente) en organisator op korte termijn een overleg organiseren over de veiligheid in relatie tot de carnavalsoptocht.

Windbeeld en weersverwachting

De carnavalsorganisaties, de gemeenten en het ROT blijven het actuele weerbeeld monitoren. Immers: Windkracht is geen absoluut gegeven. Windstoten kunnen de aangegeven windkracht ver te boven gaan. Vanaf windkracht 5 wordt overwogen of ‘windgevoelige wagens’ moeten worden uitgesloten. Dit is ter beoordeling van de organisator en vergunningverlenende gemeente. Vanaf windkracht 6 wordt geadviseerd om ‘windgevoelige wagens’ helemaal uit te sluiten van de optochten. Daarnaast wordt aanbevolen de route van de optocht te controleren op precaire plekken voor ‘windgevoelige wagens’ en eventuele gevaarlijk loszittende objecten langs de route.

Aandachtspunten

Tijdens het overleg tussen de vergunningverlenende gemeente en carnavalsorganisatie wordt rekening gehouden met de constructie van de windgevoelige objecten, de omvang en hoogte, de draaiende en losse elementen, de positie van de mensen op de wagens (hoe hoger hoe meer risico) en de beschikbare ruimte van/voor publiek om te vluchten.

Het ROT van de veiligheidsregio heeft zich in haar advies onder meer laten adviseren door het KNMI, het bloemencorso, een Brabants hijskraanbedrijf en de buurveiligheidsregio's. Het advies is afgestemd met de Brabantse carnavalsorganisatie en de betrokken gemeenten.

Uiteraard zijn de hulpverlenende instanties 24/7 paraat in geval er wat misgaat.

Advies windsnelheden en carnavalsoptochten
In verband met de verwachting van extreme windsnelheden gedurende de komende dagen heeft de Veiligheidsregio Brabant-Noord de risico's en gevaren omtrent het laten doorgaan van de carnavalsoptochten in kaart gebracht. Op basis hiervan wordt het volgende advies uitgegeven.

Het grootste risico van het laten rijden van de hoge praalwagens als het hard waait is dat windgevoelige wagens met draaiende en losse elementen kunnen omvallen. Ook kunnen vanuit de omgeving objecten door de wind los laten en gaan rondvliegen. Mensen kunnen hierbij gewond raken. Als er ook nog sprake is van een situatie waarbij het publiek moeilijk kan vluchten, bijvoorbeeld een historische binnenstad met smalle straatjes, kan mogelijk paniek in de menigte ontstaan.

Verantwoordelijkheid
De organiserende carnavalsorganisatie is primair verantwoordelijk voor de veiligheid van het evenement. De organisatie trekt hierin samen op met de vergunningverlenende gemeente. De bestuurder van het voertuig heeft uiteraard een eigen verantwoordelijkheid en blijft te allen tijde vanuit wetgeving verantwoordelijk voor eventueel door hem veroorzaakte schade. Het bevoegde gezag (de gemeente) kan de optocht afgelasten als de openbare orde en veiligheid in het geding zijn. Geadviseerd wordt en noodzakelijk is, dat vergunningverlener (gemeente) en organisator op korte termijn een overleg organiseren over de veiligheid in relatie tot de carnavalsoptocht.

Windbeeld en weersverwachting
De carnavalsorganisaties, de gemeenten en het Veiligheidsbureau van de Veiligheidsregio Brabant-Noord blijven het actuele weerbeeld 24/7 monitoren tot en met maandag 24.00 uur.
Immers: Windkracht is geen absoluut gegeven. Windstoten kunnen de aangegeven windkracht ver te boven gaan. Vanaf windkracht 5 wordt overwogen of ‘windgevoelige wagens’ moeten worden uitgesloten. Dit is ter beoordeling van de organisator en vergunningverlenende gemeente. Vanaf windkracht 6 wordt geadviseerd om ‘windgevoelige wagens’ helemaal uit te sluiten van de optochten. Daarnaast wordt aanbevolen de route van de optocht te controleren op precaire plekken voor ‘windgevoelige wagens’ en eventuele gevaarlijk loszittende objecten langs de route.
Bij afkondiging van code geel (windstoten 75 kilometer per uur vergelijkbaar met windkracht 9) het advies om de optocht af te gelasten (bron info code geel: KNMI).

Aandachtspunten
Tijdens het overleg tussen de vergunningverlenende gemeente en carnavalsorganisatie moet vooral gekeken worden naar de constructie van de windgevoelige objecten, de omvang en hoogte, de draaiende en losse elementen, de positie van de mensen op de wagens (hoe hoger hoe meer risico) en de beschikbare ruimte van/voor publiek om te vluchten.
Het Veiligheidsbureau van de Veiligheidsregio Brabant-Noord (het veiligheidsbureau maakt structureel onderdeel uit van de sector Crisisbeheersing & Rampenbestrijding) heeft er  zorg voor gedragen dat dit advies congruent is met de adviezen die door de buurregio’s worden verstrekt


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 41,874
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum


http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/

In de nacht naar maandag en maandagochtend zware windstoten

Tot en met zondag zijn er geen waarschuwingen van kracht.

Vanaf de nacht naar maandag geldt er code geel voor zware windstoten bij een krachtige tot harde, aan zee stormachtige zuidenwind. In de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeer- en Waddengebied, alsmede het westen van Utrecht en Noord-Brabant worden windstoten verwacht van 75-90 km/uur, aan zee mogelijk 90-100 km/uur. In Limburg worden vanaf de tweede helft van de nacht naar maandag windstoten van 75 km/uur verwacht.

Halverwege de ochtend neemt de wind af, maar het blijft onstuimig.
Uitgifte: 06/02/2016 22:23 uur LTVerwachting
http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/verwachtingen

Vandaag & morgen

Veel hoge bewolking, morgenochtend regen

Er is veel hoge bewolking aanwezig, maar geleidelijk wordt de bewolking dikker. Tegen de ochtend gaat het van het westen uit regenen. De temperatuur daalt nauwelijks en ligt rond 9 graden. De zuidenwind is boven land matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, in het Waddengebied hard.

Zondagochtend trekt de regen naar Duitsland weg en van het westen uit gaat de bewolking breken. In de middag zijn er enkele buien mogelijk, waarbij er zeer lokaal onweer en/of korrelhagel kan voorkomen. De middagtemperatuur ligt rond 8 graden. De wind draait gedurende de ochtend van zuid naar zuidwest en blijft matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard. (Bron: KNMI)
06/02/2016 21.11 uur LTVooruitzichten
Aanhoudend wisselvallig met maandag veel wind. Met een graad of 8 blijft het relatief aan de zachte kant.
06/02/2016 03.56 uur LTVooruitzichten lange termijn
zaterdag 13 februari tot en met zaterdag 20 februari
Zeer waarschijnlijk houdt het wisselvallige en vrij zachte weer aan. Gedurende de nachten kan het soms een graadje vriezen.
06/02/2016 03.56 uur LT
Samen sterk in de hulpverlening!


R.C.

 • BHVer.
 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 77
Carnavalsoptocht Roermond afgelast vanwege harde windstoten

Gepubliceerd: 07 februari 2016 16:06 Laatste update: 07 februari 2016 16:30

De carnavalsoptocht in Roermond die voor maandag stond gepland, gaat niet door. In andere steden wordt nog bekeken of carnavalsoptochten door kunnen gaan.  

http://www.nu.nl/algemeen/4210863/carnavalsoptocht-afgezegd-vanwege-harde-windstoten.html


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 41,874
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum


http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/

Maandag onstuimig met kans op zware windstoten

Vandaag zijn er nog geen waarschuwingen van kracht.

Komende nacht geldt er code geel voor zware windstoten bij een krachtige tot harde, aan zee vaak stormachtige zuidenwind.

In de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland en in het IJsselmeer- en Waddengebied, alsmede het westen van Utrecht en Noord-Brabant worden windstoten verwacht van 75-90 km/uur, aan zee mogelijk 90-100 km/uur. In Limburg worden vanaf de tweede helft van de nacht windstoten van ongeveer 75 km/uur verwacht.

Maandagochtend neemt de wind tijdelijk iets af, maar in de middag en avond komen de zware windstoten in bovengenoemde gebieden weer terug. In de nacht naar dinsdag verdwijnen de zware windstoten weer.
Uitgifte: 07/02/2016 17:04 uur LTVerwachting
http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/verwachtingen

Vandaag & morgen

Half tot zwaar bewolkt en kans op een bui, morgen onstuimig en meer buien


Er is af en toe zon en er is kans op een enkele bui. De temperatuur ligt rond 9 graden. De zuidwestenwind is vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer hard, lokaal stormachtig met zware windstoten van 75 km/uur.

Vannacht is het zwaar bewolkt en gaat het van het westen uit opnieuw regenen. De minima liggen rond 6 graden. Er staat een krachtige zuidenwind, die aan zee en op het IJsselmeer hard tot stormachtig is. In de westelijke helft komen zware windstoten voor van 75-90 km/uur, aan zee lokaal mogelijk 90-100 km/uur. Later in de nacht komen ook in de Limburgse heuvels zware windstoten voor van circa 75 km/uur.

Vanaf maandagochtend trekken er van tijd tot tijd buien over het land, waarbij er kans is op hagel en onweer. Het wordt ongeveer 8 graden. De wind draait naar het zuidwesten en neemt tijdelijk iets af om in de middag weer toe te nemen naar (vrij) krachtig boven land, en stormachtig aan zee en op het IJsselmeer. Aan de zuidwestkust kan tijdelijk een zuidwesterstorm, kracht 9, opsteken. In de westelijke helft van het land en mogelijk ook in de Limburgse heuvels zijn dan weer zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 km/uur. (Bron: KNMI)
07/02/2016 16.13 uur LTVooruitzichten
Aanhoudend wisselvallig, vanaf dinsdag wel minder wind. Met een graad of 8 blijft het aan de relatief zachte kant.
07/02/2016 07.48 uur LTVooruitzichten lange termijn
zondag 14 februari tot en met zondag 21 februari
Het blijft waarschijnlijk wisselvallig met temperaturen boven normaal.
07/02/2016 07.48 uur LT
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 41,874
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Reddingsbrigade waarschuwt voor levensgevaarlijke situatie: ga niet de pier op

https://www.youtube.com/watch?v=CeLFvQlXiUA
RTV NH
Gepubliceerd op 7 feb. 2016
Citaat
Onze provincie maakt zich op voor harde windstoten van windkracht 8 tot 9. IJmuiden heeft twee pieren die met de storm levensgevaarlijk kunnen zijn. De IJmuider Reddingsbrigade zag vandaag tientallen mensen het afgesloten hek en de roden vlag negeren.
http://www.rtvnh.nl/nieuws/179386/red...
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 41,874
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum


http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/

Vanmiddag en vanavond opnieuw kans op zware windstoten

Vanochtend neemt de wind tijdelijk iets af. Vanmiddag en vanavond komen er in vrijwel het gehele land, met uitzondering van het oosten, weer zware windstoten rond 75 km/uur voor. In het kustgebied, vooral langs de Zeeuwse en Hollandse kust, zijn er dan uitschieters tussen 80 en 100 km/uur mogelijk. Er is daarvoor code geel van kracht. In de nacht naar dinsdag verdwijnen de zware windstoten weer.
Uitgifte: 08/02/2016 07:52 uur LTVerwachting
http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/verwachtingen

Vandaag & morgen

Wisselvallig met later vandaag opnieuw veel wind

Vanochtend trekken er geregeld buien over het land, waarbij er kans is op hagel en onweer. Het is ongeveer 8 graden. De wind draait naar het zuidwesten en neemt tijdelijk iets af om in de middag weer toe te nemen naar (vrij) krachtig boven land, en stormachtig aan zee en op het IJsselmeer. Aan de zuidwestkust kan tijdelijk een zuidwesterstorm, kracht 9, opsteken. In de westelijke helft van het land en mogelijk ook in de Limburgse heuvels zijn er dan weer zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 km/uur.

Vannacht komen er vooral in het noorden nog buien voor, de kans op onweer is klein. De temperatuur ligt tussen 5 en 8 graden. De zuidwestenwind is vrij krachtig tot krachtig, aan zee en op het IJsselmeer hard tot stormachtig. In de noordwestelijke helft komen nog zware windstoten tot 75 km/uur voor, aan zee en op het IJsselmeer tot 90 km/uur.

Dinsdag overdag neemt de bewolking verder toe en nadert er van het zuidwesten uit een storing met regen. Gedurende de middag en avond regent het in een groot deel van het land. Waarschijnlijk blijft het in het noordwesten meest droog. De middagtemperatuur is ongeveer 7 graden. De zuidwestenwind neemt af naar zwak tot matig en wordt in de middag tijdelijk veranderlijk. (Bron: KNMI)
08/02/2016 06.59 uur LTVooruitzichten
Aanhoudend wisselvallig, wel minder wind. Met een middagtemperatuur van zo'n 6 graden is het wat frisser geworden. Ook de kans op een graadje vorst in de nacht neemt geleidelijk toe.
08/02/2016 04.32 uur LTVooruitzichten lange termijn
maandag 15 februari tot en met maandag 22 februari
Het blijft waarschijnlijk aan de wisselvallige kant. De dagtemperatuur ligt iets boven de normale waarde, gedurende de nacht is er landinwaarts kans op een paar graden vorst.
08/02/2016 04.32 uur LT
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 41,874
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Carnavalsoptocht in Breda en Den Bosch afgelast

VANDAAG, 09:06 BINNENLAND, BUITENLAND

Vanwege de waarschuwing voor zware windstoten vanmiddag gaan in steeds meer plaatsen de carnavalsoptochten niet door. De grote optocht in Den Bosch en in Breda gaat vandaag niet door.

In de middag worden zware windstoten verwacht en daarom is het niet verantwoord de parade door te laten gaan, zegt de carnavalsvereniging in Den Bosch. Als alternatief wordt 6 maart genoemd. Ook Breda wil op die dag de parade houden.

In Roermond (werd gisteren al bekendgemaakt), Schaik en Swalmens is de parade ook afgelast of uitgesteld.

Bij wind met snelheden tot 90 kilometer per uur kunnen met name de hogere praalwagens omwaaien. Ook kunnen onderdelen van de wagens het publiek in waaien.

Ook in Duitsland zijn de optochten afgelast vanwege het weer. In Düsseldorf en Münster blijven de praalwagens binnen. Doorgaans doen aan de optocht in Münster ook Nederlandse wagens mee.

Mogelijk zuidwesterstorm, carnavalsoptochten afgelast
http://nos.nl/artikel/2085553-mogelijk-zuidwesterstorm-carnavalsoptochten-afgelast.html
Samen sterk in de hulpverlening!


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Veiligheidsregio MWB @VRMWB
Niet alleen in Breda gaat de #carnavalsoptocht vandaag niet door. Ook de meeste andere steden/dorpen in onze regio gelasten de optocht af.
9:27am · 8 Feb 2016


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 41,874
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Optochten 'op de tocht': weerman adviseert afgelasting

https://www.youtube.com/watch?v=MfQ8bWOqWcY
Omroep Brabant
Gepubliceerd op 7 feb. 2016
Citaat
Het weer belooft weinig goeds: gaan de optochten die voor maandag op allerlei plekken in Brabant gepland zijn door of njiet?
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 41,874
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!