Waarschuwing Extreem weer en Weeralarm (code rood) ivm IJZEL - Noord Nederland 03 t/m 07-01-2016

Auteur Topic: Waarschuwing Extreem weer en Weeralarm (code rood) ivm IJZEL - Noord Nederland 03 t/m 07-01-2016  (gelezen 20047 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Diamondback

 • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 8,382
 • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
KNMI ‏@KNMI
11 min.11 minuten geleden
Code rood wegens #ijzel beŽindigd. Nu code oranje voor  grootschalige #gladheid in... http://www.knmi.nl


bart007

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 16,969
Politie Groningen ‏@polgroningen  3 minuten geleden
Melkauto in de sloot in #Oldehove. Ondanks opheffen code rood: op veel plekken nog spekglad in #groningen #friesland en #drenthe.
de waarheid verandert soms,  ....  maar het geloof in de waarheid niet


Hulpverleningsforum

 • Forum Moderator
 • Senior gebruiker
 • *****
 • Berichten: 983
  • HVforumNL
Discussie afgesplitst en samengevoegd in: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=48539

Citaat van: Hulpverleningsforum link=msg=1395506 date=1451602800
Bij een daadwerkelijk weeralarm (code rood) zal altijd een apart topic geopend worden. Ook bij een (weergerelateerd) incident dat de opschalingskwalificatie 'middel', 'groot', 'zeer groot' of een 'GRIP (1 t/m 4) classificatie' heeft, mag er een apart topic gemaakt worden, alwaar vervolgens fotoís en/of persberichten geplaatst of gewoon gediscussieerd kan worden over het incident.
 
LET OP:
Alle verdere discussie over het weer, zoals 'normale' weersverwachtingen en lokale weerfeiten als 'het sneeuwt hier ook' etc. horen niet in dit topic, daar hebben we het topic Weerpraat in de huiskamer voor.

Ook discussies over de zin en onzin van de waarschuwingen door het KNMI en de gebruikte codes kunnen in de huiskamer gevoerd worden.Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum


http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/

Grootschalige gladheid in het noord(oost)en van het land

Voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe is code rood beŽindigd. Voor het noord(oost)en van het land geldt nog wel code oranje voor grootschalige gladheid. Deze gladheid houdt voorlopig nog aan.

Komende nacht en morgenochtend kunnen ook Noord-Holland, Flevoland, Overijssel, Gelderland en Utrecht te maken krijgen met gladheid als gevolg van ijzel.

Uitgifte: 05/01/2016 13:27 uur LT


Verwachting
http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/verwachtingen

Vandaag & morgen

In het noordoosten en noorden grootschalige gladheid

In het noorden en noordoosten is er sprake van grootschalige gladheid als gevolg van de ijzel van afgelopen nacht en ochtend. Omdat het daar blijft vriezen verandert er niet veel. Elders in het land ligt de temperatuur rond een graad of 7 en eind van de middag kan het in het zuiden van het land af en toe gaan regenen. De wind waait uit richtingen tussen zuid en oost en is matig, in het Waddengebied (vrij) krachtig.

Vanavond en vannacht trekt de regen langzaam naar het noorden en neemt de neerslagactiviteit af. In de noordelijke helft van het land komt de temperatuur onder het vriespunt waardoor daar de kans op ijzel dan toeneemt. In het uiterste noorden blijft het waarschijnlijk droog. De temperaturen variŽren van +7 graden in het zuiden tot -6 graden in het noordoosten. De wind wordt oostelijk, zwak tot matig in het zuiden, matig in het noorden en (vrij) krachtig aan zee.

Woensdag overdag is het overwegend bewolkt en vooral in de ochtend valt er af en toe (mot)regen, wat in het noorden en midden van het land nog ijzel kan opleveren. Verder naar het noorden toe blijft het overwegend droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van -5 graden in het noordoosten tot +7 graden in het zuidwesten van het land. De wind is oostelijk, matig boven land, vrij krachtig in het noordelijk kustgebied. (Bron: KNMI)

05/01/2016 12.35 uur LT

Vooruitzichten
Donderdag wordt waarschijnlijk de kou uit het noordoosten verdreven en daarna is het overal vrij zacht met van tijd tot tijd regen en soms veel wind.

05/01/2016 02.27 uur LT

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 12 januari tot en met dinsdag 19 januari
In loop van volgende week 60-70% kans op overgang naar wat wisselvallig winterweer met soms (natte) sneeuw. 30-40% kans op aanhouden van het zachte en tevens wisselvallige weertype.

05/01/2016 02.27 uur LT
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Nieuwsbericht KNMI: Grote overlast door ijzel

05 januari 2016

Regen op een bevroren ondergrond, ijzel genaamd, leidt in het noorden van Nederland op uitgebreide schaal tot extreme gladheid. Het KNMI had vanochtend voor de noordelijke provincies een weeralarm (code rood) uitstaan en nog steeds zijn waarschuwingen voor gladheid van kracht.

Wat betekent code rood
Bij code rood voor gladheid door ijzel is het aan te raden om niet de weg op te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is en de weerberichten en waarschuwingen voortdurend te volgen. Er is groot gevaar op overlast en letsel door gladheid met grote risico's voor weggebruikers. Bovendien is er kans op grootschalige ontregeling van het openbaar vervoer. De noordelijke helft van Nederland blijft tot donderdag nog kans houden op ijzel. Daarna wint de zachte lucht weer terrein en verdwijnen de gladheidsproblemen.

Hoe ijzel ontstaat
IJzel ontstaat in het overgangsgebied tussen koude vrieslucht en zachtere lucht. De neerslag valt dan in de vorm van regen uit de zachte lucht, maar de druppels koelen onderweg in de koude lucht weer af. Zodra de regen de koude grond of voorwerpen daarop bereikt, bevriezen de druppels. Of zich ook op de wegen ijs vormt hangt af van de temperatuur van het wegdek. Bij wegdektemperaturen onder nul kan de regen aanleiding geven tot vorming van ijs en gladheid. Het ijs dat zo ontstaat, wordt ijzel genoemd. Bevriest de regen al eerder, dan spreekt men van ijsregen. De grens tussen vorst en dooi pendelt sinds afgelopen weekeinde boven het noorden van Nederland. Periodiek trekken gebieden van neerslag over Nederland die in een groot deel van het land regen opleveren en in het noorden ijzel en sneeuw.        

IJzelsituaties
IJzel komt in vrijwel elke winter wel enkele malen voor, maar hardnekkige ijzelsituaties die dagen aanhouden en het openbare leven volledig ontwrichten zijn uitzonderlijker. Extreme situaties met ijzel deden zich de laatste decennia onder meer voor rond 12 februari 1979, rond 2 maart 1987 en tussen 7 en 14 februari 1966.Uitleg over Archief code oranje & rood in 2016

IJzel op 3, 4 en 5 januari 2016


Weerkaart 5 januari 2016, 06 uur UT Weerkaart 5 januari 2016, 06 uur UT

Van 3 tot en met 5 januari lag de scheiding tussen koude, continentale lucht en zachte maritieme lucht quasi stationair boven het noordoosten van ons land. In het noordoosten kwam het tot ijzel en sneeuwval. Het KNMI waarschuwde met code oranje en code rood voor de ijzel. De eerste keer was dat van 06.11 uur tot 12.31 uur op 3 januari voor de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel (code oranje).

Waarschuwingsbulletin 3 januari 10.30 uur
In het noordoosten gladheid door ijzel, komende nacht door sneeuw. In de provincie Groningen en het noordoostelijke deel van de provincies Friesland en Drenthe is het op veel plaatsen glad door ijzel. In de loop van de middag wordt het weer droog. Komende nacht en maandagochtend kan het in dezelfde gebieden glad worden door sneeuw. Tevens is er eerst nog een kans op ijzel.

Op 4 januari werd voor een tweede keer opgeschaald naar een code oranje om 12.09 uur voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en op de Waddeneilanden. Om 17.35 uur kwamen het noorden van Overijssel en Flevoland hier bij. Om 05.38 uur werd verder opgeschaald naar code rood (weeralarm) voor Groningen, Drenthe en Friesland. In de overige genoemde gebieden bleef code oranje van kracht. Om 12.33 uur werd code rood afgeschaald naar code oranje.

Waarschuwingsbulletin 5 januari 08.06 uur

WEERALARM

Weeralarm vanochtend in Groningen, Drenthe en Friesland wegens ijzel. Voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe geldt een code rood wegens ijzel op uitgebreide schaal. Deze ijzel kan tot het einde van vanochtend aanhouden. In het Waddengebied is hiervoor een code oranje van kracht, in Flevoland en Overijssel een code geel. Vanmiddag wordt het tijdelijk droog maar blijft daar de kans op gladheid aanwezig. Komende nacht kan ook het midden van het land te maken gaan krijgen met ijzel, in het noorden kan het glad blijven door sneeuwresten en ijs op de weg.


PDF: Uitleg van de KNMI-waarschuwingen
Samen sterk in de hulpverlening!


Frankieboy001

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,476
Vanavond, vannacht en morgenochtend opnieuw kans op ijzel in het midden en noorden van het land. Zoals het nu lijkt boven de lijn Arnhem-Utrecht-IJmuiden kans op neerslag op een bevroren bodem. Daarnaast in het noordoosten kans op sneeuw (hier is de bovenlucht koud genoeg om tot sneeuw te komen). Alles is afhankelijk van hoever de vorstgrens naar beneden zakt.


lotus bianca

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,653
 • EHBO instructeur . LOTUS en oud sigma
Ook morgen zullen de basisscholen in Emmen nog gesloten zijn.
GEIT NEET BESJTEIT NEET  WAER OF GEIN WAER DRAAN


Live

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 47,987
 • pay it forward
  • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!