SchildklierpatiŽnten in de problemen door leveringsproblemen thyrax medicatie

Auteur Topic: SchildklierpatiŽnten in de problemen door leveringsproblemen thyrax medicatie  (gelezen 4293 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Tekort aan Thyrax Duotab 0,025 mg (levothyroxine) vanaf februari 2016

Thyrax Duotab (levothyroxine) 0,025 mg is vanaf februari niet leverbaar. Het tekort speelt in ieder geval een half jaar. De Thyrax Duotab tabletten met de sterktes 0,100 mg en 0,150 mg zijn op voorraad tot medio 2016. PatiŽnten die Thyrax Duotab gebruiken moeten daarom in overleg met hun arts en apotheker overstappen op een ander geneesmiddel met de werkzame stof levothyroxine.

Handelsvergunninghouder Aspen Pharma Trading heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) laten weten dat ze door de overgang naar een nieuwe productielocatie tijdelijk niet kan produceren.

Het CBG vindt dit een zorgwekkende situatie en heeft Aspen gevraagd snel te zorgen voor een oplossing. Het is voor veel patiŽnten namelijk lastig om ingesteld te worden op de optimale dosis levothyroxine. Ook onnodig wisselen tussen medicijnen met de werkzame stof levothyroxine is niet wenselijk.
RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Welke klachten kan ik krijgen bij het wisselen van medicijnen?
De klachten die u mogelijk kunt ervaren, zijn vergelijkbaar met de klachten die kunnen optreden bij het voor het eerst instellen op een medicijn met levothyroxine. Symptomen van een ontregelde schildklierfunctie kunnen zijn: vermoeidheid, hartkloppingen, overmatig zweten en hoofdpijn.

Kortom eerstehulpverleners, HAP en ambulancepersoneel zal komende tijd vermoedelijk wel met deze klachten geconfronteerd kunnen worden.


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
PatiŽnten dupe van leveringsproblemen producent schildkliermedicijn Thyrax
Met verbijstering en grote bezorgdheid heeft Schildklier Organisatie Nederland (SON) kennisgenomen van het bericht dat de schildkliermedicatie Thyrax binnenkort niet meer leverbaar is. De oorzaak zijn problemen bij de verplaatsing van de productie door producent Aspen naar Duitsland en het niet tijdig gereed hebben van de eisen voor de productielijn. 'Het is een fout in de planning waarvan schildklierpatiŽnten nu de dupe worden', zegt Rietje Meijer, directeur SON.

Thyrax is het bekendste schildkliermedicijn in Nederland, waarvan zo'n 350.000 schildklierpatiŽnten afhankelijk zijn. Het bericht over de leveringsproblemen komt van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Nadat SON de afgelopen twee jaren hard en succesvol heeft gestreden tegen het gedwongen wisselen van merk, zorgt de producent Aspen nu zelf voor een gedwongen switch. Een overstap die voor duizenden patiŽnten, zo leert de ervaring uit eerdere veranderingen, forse lichamelijke en psychische klachten kan opleveren. Vorig jaar nog leverde enkel een verpakkingswijziging van Thyrax al meer dan 2.000 klachten over bijwerkingen op.

Ongeloof
'Bij patiŽnten overheerst woede en ongeloof. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? De producent lijkt het overzetten van de productie te hebben onderschat. SON wil dit tot op de bodem uitgezocht hebben', aldus Rietje Meijer. Dat leidt helaas nu niet tot een oplossing van het huidige leveringsprobleem, dat nog maanden kan duren.

Wat kunnen patiŽnten doen?
PatiŽnten moeten de websites van SON en het CBG in de gaten houden. Die zullen de laatste stand van zaken laten zien. SON vraagt advies aan haar Medische Adviesraad en verwacht op korte termijn een brief van hen, die SON vervolgens zal plaatsen op haar website. Daarnaast onderhoudt SON nauwe contacten met het CBG over wat patiŽnten te doen staat. 'Daarbij kijken we ook naar het voorkeursalternatief, want deze medicatie luistert nauw. Te allen tijde geldt dat patiŽnten met hun arts overleggen', benadrukt Meijer.

Meer informatie
PatiŽnten kunnen met vragen bellen met Het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ) op werkdagen van 9.00-17.00 uur. Telefoonnummer 088-120 50 20 (lokaal tarief). SON publiceert alle ontwikkelingen op haar website schildklier.nl, dus ook de adviezen van artsen en de vragen en antwoorden die het CBG heeft opgesteld.

Bijwerkingen kunt u melden op de website van Lareb


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Switch schildkliermedicijn kost miljoenen
ĄWat precies het verschil is tussen de verschillende schildkliermedicijnen weten we niet goed.Ē Wťl weet internist-endocrinoloog Bruce Wolffenbuttel dat het niet verstandig is om van merk te wisselen. Geregeld ziet hij patiŽnten met stabiele bloedwaarden die na zoín switch gaan schommelen.
lees verder


Golly

 • Medisch Milieukundig Adviseur en GAGS i.o. bij een GGD/VR
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,307
 • Hulpverlenen bij Rampen en Evenementen
  • Rode Kruis Den Haag
Misschien moet iemand maar eens alle kosten die met de switch gepaard gaan (labonderzoek en doktersafspraken) op de leverancier van Thyrax verhalen?
Vrijwillig: Evenementenhulpverlener, TL Noodhulpteam, Onderzoeker Nederlandse Rode Kruis


oma

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 10,711
Citaat van: Golly link=msg=1399718 date=1452798984
Misschien moet iemand maar eens alle kosten die met de switch gepaard gaan (labonderzoek en doktersafspraken) op de leverancier van Thyrax verhalen?

Misschien moeten we in Nederland maar eens over de dijken heen proberen te kijken en eens ophouden met ieder onbenulligheidje op te blazen tot een groot probleem.

Ik ken geen andere landen waar ze Thyrax DuoTab gebruiken. Levothyroxine staat op de World Health Organization's List of Essential Medicines. Het is een noodzakelijk medicijn voor de basisgezondsheidszorg. Levothyroxine is de werkzame stof. Thyrax is een merknaam van pillenboer Aspen. Deze pillenboer maakt ook Eltroxin.

In Nederland kunnen de dokters het generieke middel voorschrijven (gemaakt door diverse fabrikanten), Euthyrox (merk van fabrikant Merck) en Eltroxin (merk van Aspen).

Het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste pil van 100 microgram is gering; de goedkoopste in NL (3 eurocent) en de duurste (5 eurocent).