Brandweerlieden Maasvlakte van start als waterredders

Auteur Topic: Brandweerlieden Maasvlakte van start als waterredders  (gelezen 2018 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Doruz

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 1,483
 • De beste stuurlui staan aan wal.
Gepost op: 1 maart 2016, 10:33:56
Brandweerlieden Maasvlakte van start als waterredders
Maasvlakte, 1 maart 2016

KNRM en Gezamenlijke Brandweer starten met een samenwerkingspilot op de Maasvlakte: brandweerlieden opleiden en voorzien van materieel en uitrusting voor waterreddingen

De wateren rond de Tweede Maasvlakte hebben een magische aantrekkingskracht op watersporters, maar herbergen ook gevaren. Een KNRM-reddingsstation heeft dit jongste stukje Nederland niet. Wel een brandweerkazerne met gepassioneerde parate mensenredders. Een mooi recept voor een unieke samenwerkingspilot: brandweerlieden opleiden en voorzien van materieel en uitrusting voor waterreddingen, dat is het oogmerk van de pilot op de zeereep van het nieuwste stukje Nederland. Aanleiding was de conclusie van KNRM en Gezamenlijke Brandweer dat de hulpverlening in de kustwateren en op het strand van Maasvlakte 2 beter kan. Een reddingsstation op de kust van de Maasvlakte bouwen is voor de KNRM geen optie, want er is geen woonbebouwing en dus wonen er geen vrijwilligers om het station te bemensen. Bovendien vraagt het type reddingsoperaties in de recreatiezone langs de kust om een andere uitrusting. Het gaat niet om scheepsevacuaties op zee, maar om redding van individuele watersporters en badgasten tot maximaal een kilometer uit de kust.

Een potentiële partner om het lokale gat in de waterredding te dichten diende zich aan toen de Gezamenlijke Brandweer Rotterdam-Rijnmond zijn nieuwe kazerne aan de Prinses Máximaweg opende. Een operationele hulpdienst, 24 uur per dag bemand en vlakbij het drukke recreatiestrand. Beide partijen gingen om de tafel om de mogelijkheden voor samenwerking te bespreken. Gezamenlijk is besloten een pilot van één jaar uit te voeren om in de praktijk te bekijken of de brandweer de witte vlek in de nautische reddingscapaciteit kan helpen invullen.

Mijndert van Nimwegen, rayoncommandant van de Gezamenlijke Brandweer, spreekt van een win-winsituatie voor beide partners. Want de praktijk is dat de brandweer al voor water- en strandincidenten wordt ingezet, maar hiervoor tot dusver nog niet goed is toegerust. Door de samenwerking met de KNRM krijgt de Gezamenlijke Brandweer nu de beschikking over een Unimog kusthulpverleningsvoertuig met vierwielaandrijving en een trailer met waterscooter en rescuesled. De speciaal door de KNRM voor deze taak opgezette opleiding en training werd gevolgd door de brandweerlieden van kazerne Máxima.
www.knrm.nl
Johan Beck

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 247
Reactie #1 Gepost op: 1 maart 2016, 13:05:00
p2kflex
11:15:49 01-03-16-ALPHA-Proefalarmering Maxima kazerne tbv KHV
1735770KWC-onbekend
p2kflex
11:17:49 01-03-16-ALPHA-Proefalarmering Maxima kazerne tbv schipper
1735762KWC-onbekend
p2kflex
11:17:00 01-03-16-ALPHA-Proefalarmering Maxima kazerne tbv RWC
1735738Kustwachtcentrum (Reddingstation Zeevang - Warder) (Reddingboten Simac & De Beer)


Die laatste moet een foutje zijn. Wellicht is de juiste code 1735768.


guest12562

 • Gast
Reactie #2 Gepost op: 1 maart 2016, 13:43:06
Heeft wat weg van wat ze in Haaglanden doen, aan kazerne Scheveningen, daar staat de brandweer geloof ik ook 24 uur paraat voor reddingen vanaf het strand.


Koos Grandioos

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 613
Reactie #3 Gepost op: 4 maart 2016, 18:06:01
Hierbij twee plaatjes van eigen hand.Verbeter de wereld, begin bij je zelf!