Politieactie Brussel terrorist Abdeslam neergeschoten en opgepakt - Brussel (B) 18-03-2016

Auteur Topic: Politieactie Brussel terrorist Abdeslam neergeschoten en opgepakt - Brussel (B) 18-03-2016  (gelezen 21500 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Hoguhugo

 • Cameraman HPM/NOS | Geluidsman | Editor
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,221
Volg mij ook op twitter: @hoguhugo


enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,361
 • Openbare Orde en Veiligheid
Reactie #31 Gepost op: 19 maart 2016, 14:28:08
Buurt wist waar Abdeslam zich schuil hield
Redactie
19-3-16 - 10:17

126 dagen kon staatsvijand nummer één, Salah Abdeslam, zich schuilhouden in hartje Brussel. Maandenlang speculeerden experts dat hij zich zou schuilhouden in het kalifaat. Maar gisteren werd hij op zo'n 300 meter van het ouderlijk huis ingerekend. ,,Hier in de wijk heeft iedereen altijd geweten dat Salah hier nog was."

Lees verder op: http://www.ad.nl/ad/nl/37521/Terreurdreiging-Europa/article/detail/4266464/2016/03/19/Buurt-wist-waar-Abdeslam-zich-schuil-hield.dhtml
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,361
 • Openbare Orde en Veiligheid
Reactie #32 Gepost op: 19 maart 2016, 14:28:55
Terreurverdachte Abdeslam voorgeleid en verhoord
Redactie
19-3-16 - 13:34  bron: ANP

De vrijdag opgepakte terreurverdachte Salah Abdeslam is zaterdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Die moet beslissen of hij langer kan worden vastgehouden. Advocaat Sven Mary arriveerde even voor de voorgeleiding bij het kantoor van de federale gerechtelijke politie in Brussel.

Lees verder op: http://www.ad.nl/ad/nl/37401/Aanslagen-Parijs-november-2015/article/detail/4266514/2016/03/19/Terreurverdachte-Abdeslam-voorgeleid-en-verhoord.dhtml
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,361
 • Openbare Orde en Veiligheid
Reactie #33 Gepost op: 19 maart 2016, 14:30:33
'Abdeslam beseft dat hij leven riskeert als hij spreekt'
José Masschelin
19-3-16 - 09:36

Salah Abdeslam is de eerste terrorist die betrokken was bij de aanslagen in Parijs die levend gevat kon worden. Belgische en Franse terrorismespeurders kunnen ten vroegste zaterdag beginnen met ondervragingen van deze kroongetuige. Of hij zal meewerken, is sterk de vraag. Dat schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Lees verder op: http://www.ad.nl/ad/nl/37401/Aanslagen-Parijs-november-2015/article/detail/4266426/2016/03/19/Abdeslam-beseft-dat-hij-leven-riskeert-als-hij-spreekt.dhtml
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,361
 • Openbare Orde en Veiligheid
Meer items lezen over Salah Abdeslam doe je op Deze link van het AD.
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


enrico1972

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 6,361
 • Openbare Orde en Veiligheid
Voor items geschreven door de Belgische krant kijk je op Deze link van HLN.BE.
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


Asterix 900

 • Railsector België & ex-centralist 112 België
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 915

Gsm-signaal en pizza verraden Abdeslam

Meest gezochte terrorist van Europa levend uit woning gehaald in Molenbeek

Alle ogen waren al 126 dagen op Molenbeek gericht. Honderden camera's en agenten passeerden er, en toch kon Salah Abdeslam er zich schuilhouden. Gisteren konden de speciale eenheden hem inrekenen. Een stomme gsm heeft Abdeslam verraden. Ook een opvallend grote bestelling van pizza's zou de locatie van de terroristen hebben prijsgegeven.

Hij zat niet op een onderduikadres in Syrië of Turkije, maar 'gewoon' in Molenbeek, op enkele honderden meters van zijn ouderlijk huis. Daar, in de Vierwindenstraat, konden de speciale eenheden Europa's meest gezochte terrorist arresteren. Abdeslam zat samen met een van zijn kompanen, Amine Choukri, bij kennissen. Volgens buurtbewoners verbleef Abdeslam al maanden op dit onderduikadres en kon hij er ongemoeid over straat lopen. Op 3 oktober 2015 werd Choukri al samen met hem gecontroleerd in het Duitse Ulm. Toen werden de vingerafdrukken van Choukri afgenomen.

Sociale woning

Lekken naar de pers zouden de inval gisteren hebben vervroegd, al ontkende Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken (N-VA), dat.
Het was de huiszoeking in Vorst dinsdag die de speurders eindelijk een hint opleverde waar ze al vier maanden naar zochten. Daar ontdekte de politie tot haar eigen verbazing vingerafdrukken van Abdeslam. Het waren zijn afdrukken op een glas water die erop wezen dat de voortvluchtige terrorist er zeer recent nog had verbleven.

Minutieus telefoononderzoek leidde volgens Het Laatste Nieuws de speurders naar het nieuwe safehouse in de Vierwindenstraat.

Terwijl de politie het huis in de gaten hield, trok een opvallend grote bestelling van pizza's de aandacht. Dat schrijft Politico op basis van twee bronnen bij de veiligheidsdiensten. Een vrouw die in het huis scheen te wonen, bestelde immers verschillende pizza's.  Toen de politie kort daarop de woning binnenviel, trof ze niet alleen de vrouw, enkele mensen die op de koffie kwamen en kleine kinderen aan: ook Abdeslam was aanwezig.

Uit een ellenlange lijst van gsm-nummers die in de wijk waren gebruikt, haalden de speurders de nummers die met de vermeende terroristen waren verdwenen. Bij de inval konden ze Abdeslam compleet verrassen. Hij werd opgepakt in de hal van de woning, en vuurde zelf geen schoten af. De speciale eenheden trokken wel hun wapen omdat de terroristen hun bevelen niet opvolgden. Toen Abdeslam probeerde te vluchten, schoten ze hem in zijn been.

Er viel volgens het parket maar een beperkt aantal schoten. Het gezin dat de terroristen onderdak bood, werd aangehouden. De drie familieleden heten Abid A, Sihane A en Djemila A. Ze woonden in een sociale woning van de gemeente. In november bleek ook al dat de familie van Abdeslam in een huis van de gemeente mocht wonen.

Volgens eensluidende bronnen wilden de eliteteams donderdag al tot actie overgaan, uiteindelijk werd het gisterenmiddag. Lekken naar de pers zouden de inval gisteren hebben vervroegd, al ontkende Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken (N-VA), dat.

Naast de inval in de Vierwindenstraat hield de politie ook huiszoekingen in Jette en elders in Molenbeek. De journalisten die ter plekke verslag uitbrachten, kregen het laat op de avond zwaar te verduren. Ze werden lastiggevallen door buurtbewoners.

Pas na het definitieve einde van de operatie gaven premier Charles Michel (MR) en Frans president François Hollande (PS) een persconferentie. Zij waren samen van de migratietop naar de Wetstraat 16 gereden om de raids daar te volgen. "Deze arrestatie is extreem belangrijk in de strijd tegen het terrorisme en voor onze democratie", zei Michel. Hij bedankte de veiligheidsdiensten voor hun "intens, minutieus en professioneel werk".

Hollande bracht hulde aan de slachtoffers die vielen bij de aanslagen van 13 november. Van de fricties tussen Frankrijk en België was niets merkbaar. De Franse president kondigde zelfs aan dat hij de samenwerking tussen de politiekorpsen wil opdrijven. Michel was duidelijk ook erg verguld met de persoonlijke felicitaties uit het Witte Huis.

Extra troef

Abdeslams arrestatie roept wel tal van vragen op. Hoe kon hij dinsdag in Vorst ontkomen? Maakten de veiligheidsdiensten daar een inschattingsfout? Dat Abdeslam levend werd aangehouden, is een extra troef voor het verder verloop van het onderzoek. Hij beschikt over informatie die tot nieuwe arrestaties kan leiden.

Eerst krijgt Abdeslam wel nog verzorging voor zijn schotwonde in het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis. Dat werd gisteren zwaar bewaakt door de politie. Wellicht zal Abdeslam daarna worden overgebracht naar Frankrijk, dat al om zijn uitlevering vroeg. "De ergste feiten hebben daar plaatsgevonden", stelde justitieminister Koen Geens (CD&V). "Het is normaal dat hij wordt uitgeleverd." Het parket noemde die uitlevering evenwel "voorbarig".

In de loop van de avond bevestigde de bekende strafpleiter Sven Mary al dat hij Abdeslam wil verdedigen. Dat de hoofdverdachte van de aanslagen in Parijs is gevat, maakt geen verschil voor het dreigingsniveau in ons land. Voorlopig blijft dat op drie. Premier Michel: "De strijd tegen terrorisme en voor onze vrijheid eindigt vanavond niet."

EXCLUSIEF: hoe Salah Abdeslam gepakt werd door gsm en één vingerafdruk

Hoewel hij exact 18 weken buiten schot wist te blijven, heeft de meest gezochte terrorist van Europa zichzelf domweg verraden door zijn gsm. Dankzij één vingerafdruk op een bekertje achterhaalden speurders dat Salah Abdeslam (26) één van de twee verdachten was die dinsdag waren weggelopen bij de uit de hand gelopen huiszoeking in Vorst. Het was daarna een koud kunstje om zijn gsm-signaal te volgen.

Al bij al is de arrestatie van Salah Abdeslam puur toeval. Tot dinsdag was er naar de voortvluchtige terrorist uit Sint-Jans-Molenbeek werkelijk geen enkel spoor dat rechtstreeks aan hem gelinkt kon worden. Maar die namiddag zakten zes politiemensen - vier Belgen en twee Fransen - even na 14 uur af naar een rijwoning in de Driesstraat in Vorst. Ze moesten daar een routinehuiszoeking uitvoeren.

Het pand had de interesse van de onderzoekers omdat het onder een valse naam was gehuurd door Khalid E.B, een zware crimineel van 27 uit Brussel. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij de huur van een eerder ontdekt schuiladres in Charleroi. Dat appartement gebruikten de uitvoerders van de aanslagen in Parijs als uitvalsbasis voor ze naar de Franse hoofdstad trokken om daar op 13 november 129 doden en 350 gewonden te maken. Maar omdat in het appartement in Vorst de elektriciteit al weken was afgesloten, hadden de speurders dinsdag totaal niet verwacht er ook maar één levende ziel aan te treffen - laat staan gewapende terroristen. Nadat één van de politiemannen acht keer met de stormram op de voordeur van het appartement had ingebeukt, vlogen de kogels van een kalasjnikov door de voordeur. Eén terrorist bleef de politie meerdere uren met de regelmaat van de klok bestoken. Hij offerde zich op om twee kompanen de kans te geven om te vluchten. Terwijl hun achtergebleven kompaan met drie politiekogels werd gedood, wist het duo langs daken van aanpalende huizen te ontsnappen.

Bekertje

Dezelfde dag nog gingen experts met een fijne kam door het terroristenhol in de Driesstraat. Daaruit bleek dat het hele appartement onder de vingerafdrukken van niemand minder dan Salah Abdeslam zat. Geen twijfel mogelijk: Europa's meest gezochte terrorist was in de flat geweest. Bleef de hamvraag: was Abdeslam er recent geweest of dateerde zijn aanwezigheid al van heel lang geleden? Eén vingerafdruk op een bekertje waar nog water inzat, gaf de doorslag: Salah Abdeslam was één van de twee weggevluchte terroristen. Toen startte een huzarenstukje op het vlak van telefonie-onderzoek.

http://flvpd.vtm.be/videocms/nieuws/2016/03/19/201603191314135010034065084005056B7305C0000004752B00000D0F213805.mp4


Asterix 900

 • Railsector België & ex-centralist 112 België
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 915
Amateurbeelden van voor de inval

! No longer available


Asterix 900

 • Railsector België & ex-centralist 112 België
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 915


Bjorndh

 • Informatiemanagement Rode Kruis
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 918
Freelance persfotograaf, Informatiemanagement Rode Kruis