Casus abdominale pijn

Auteur Topic: Casus abdominale pijn  (gelezen 3956 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

seh/ic broeder

  • (alg.) Verpleegkundige Spoedeisende Hulp en Ambulancezorg Belgie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 862
  • Alles komt goed !
Reactie #10 Gepost op: 26 augustus 2016, 01:22:48
Citaat
De differentiaal diagnose voor buikpijn is zeer uitgebreid. Daarbij is het allereerst het van belang met een zo'n volledig mogelijk verhaal te komen. In dit verhaal mis ik bijvoorbeeld de familie-anamnese, medicijngebruik en eventuele intoxicaties. Zo is het niet alleen van belang om te vragen ˇf iemand rookt, maar ook of ie recent is gestopt. Bij sommige ziektebeelden kan dat juist de trigger zijn voor het ontstaan van klachten zoals M. Crohn. Om je vraag te beantwoorden is bijvoorbeeld noodzakelijk om te weten of meneer niet toevallig gebruik maakt van een Beta Blokker. Voorts moet je de pijn specifiek verder uitvragen. Zo mis ik informatie over de aard, de duur van de pijn (continue of aanvalsgewijs), hoe de pijn te be´nvloeden is (medicatie, warm kruikje) en de samenhang (eten, poepen, positie, bewegingen, etcetera).

Een vagale reactie hoeft lang niet altijd gepaard te gaan met hypotensie. Een vagale reactie is dynamisch en de waarden die je meet zijn afhankelijk van het moment waarop je dat doet. Jonge mannen reageren vaak enorm vagaal. Vooral als het actieve sporters zijn. Op de combinatie van een bradycardie en hypertensie is voor wat betreft het buikbeeld niet zo makkelijk een differentiaal diagnose te maken. Het meest past de waarneming in een autonome baroreceptor reflex. De baroreceptoren zitten in de aortaboog en de halsslagaders. De baroreceptoren nemen zeer snel waar hoe hoog de bloeddruk is. Wanneer de bloeddruk snel daalt, nemen de baroreceptoren dit waar en zenden een signaal naar een regelcentrum van de medulla oblongata van de hersenstam. Dit regelcentrum verhoogt het hartminuutvolume (HMV) en vernauwt de bloedvaten. Hierdoor stijgt de bloeddruk. Wanneer de bloeddruk weer stijgt, gebeurt het tegenovergestelde. De baroreceptoren nemen een stijging van de bloeddruk waar en zenden een signaal naar een regelcentrum van de medulla oblongata van de hersenstam. Dit regelcentrum verlaagt als eerste het hartminuutvolume (HMV) door de polsfrequentie te verlagen, om zo het evenwicht weer te herstellen.

Allereerst dank voor je uitgebreide en verhelderende antwoord

even ter aanvulling:

blanco familie anamese en of voorgeschiedenis. Wel roken.
Geen medicijn gebruik
pijn is continu aanwezig, alleen wisselend in intensiteit (week ervoor ook dezelfde pijn klachten in een episode van 30 minuten, spontaan overgegaan)
Pijn is gekoppeld aan beweging en eigenlijk niet verminderbaar door een houding, patient was ook vrij onrustig (kon geen `fijne` houding vinden)

Jammer genoeg kon ik niet meer achterhalen wat en of er iets uit was gekomen


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #11 Gepost op: 26 augustus 2016, 07:40:13
Diagnose: PDS