Verschil tussen Hoofdagent en Politiekundige

Auteur Topic: Verschil tussen Hoofdagent en Politiekundige  (gelezen 4936 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

LuukPol

  • Politie Noord-Nederland
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 211
Reactie #10 Gepost op: 15 september 2016, 09:44:24
In aanvulling op Chazia.

Je wordt niet zomaar Operationeel Expert. Voor deze functie moet je solliciteren. Overigens is dit een MBO+ functie die gericht is op de directe sturing van collega's. In de reorganisatie van de politie is deze functie ontwikkeld om te zorgen dat de sturing meer op straat en in het werk gaat plaats vinden. Denk aan de term 'meewerkend voorman'. Er moet nog het n en ander veranderen maar het is dus de bedoeling dat deze experts ook vooral vanaf straat gaan werken. Daarnaast bestaat de functie Operationeel Specialist. Dit is een HBO functie waarin ideen, projecten en beleid van bovenaf vorm gegeven worden (en vaak op papier gezet moeten worden). Ook het worden van operationeel specialist is deels afhankelijk van het aantal plaatsen in het team.

Overigens zou het 'verspillen van dure politiekundigen' inmiddels achterhaald genoemd kunnen worden. De leiding heeft uitgesproken echt meer politiekundigen op straat en in de operatie te willen. Ik ben het wel met je eens dat dit tot niet toe niet echt lukt, politiekundigen stromen toch vaak snel door naar hogere functies waarbij ze minder op straat komen.


Diaephi

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 218
  • Inspecteur Oost-Brabant - Veiligheidskundige
Reactie #11 Gepost op: 15 september 2016, 10:14:53
Ik heb zelf destijds met een atheneum diploma op 18 jaar voor hetzelfde dilemma gestaan en uiteindelijk voor PK5 gesolliciteerd echter voor N4 aangenomen.

Wat de politiekundigen doen verschilt heel erg per eenheid, bij ons worden ze opgeleid tot senior noodhulp en is hun verdere loopbaan afhankelijk van hun eigen ambities, je bent dus gewoon veel buiten op straat. Zeker als je al een HBO af hebt zou ik voor politiekundige gaan en niet voor N4. Zelf heb ik ondertussen ook bijna een HBO af en je merkt dat je anders gaat denken en naar problemen gaat kijken waarop je als hoofdagent weinig tot geen invloed hebt terwijl de doorstroom mogelijkheden beperkt zijn. Zoals hierboven werd gezegd blijft hoofdagent een echte MBO opleiding (cognitief gezien) en ik denk dat je daar als HBO'er ongelukkig gaat worden. Daarom zou ik als ik jou was zo hoog mogelijk inzetten.

Gr
Volg Robuust Blauw! via www.robuustblauw.nl