Vogelgriep

Auteur Topic: Vogelgriep  (gelezen 41069 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #10 Gepost op: 13 oktober 2005, 15:34:54
De variant heeft in AziŽ inmiddels tot tientallen menselijke doden geleid.
:-\ :-X


Peter71

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 21,386
 • Hoofdbrandwacht
Reactie #11 Gepost op: 13 oktober 2005, 17:17:24
ben ik blij dat ik geen vogel ben
Maakt niet uit,als de verkeerde variant uitbreekt krijgen mensen het ook


7194

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 5,128
Reactie #12 Gepost op: 13 oktober 2005, 17:29:51
:-\ :-X
Vind je het gek? Je moet eens zien hoe mensen met elkaar omgaan daar...  :-X


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #13 Gepost op: 15 oktober 2005, 11:25:04
Ik, ik en de rest kan ..... (aan de griep.....)  :-\ :-X :-X

Lang leve ťťn europa....

http://www.planet.nl/planet/show/id=67777/contentid=629438/sc=685b64

http://www.planet.nl/upload_mm/4/7/2/1989550662_1999998680_vogelgrieproemenie337x253_anp.jpg

'Ook in RoemeniŽ gevreesde variant van vogelgriep'
Gepubliceerd op zaterdag 15 oktober 2005
Het virus dat vogelgriep in RoemeniŽ heeft veroorzaakt, is van de gevreesde variant H5N1, waardoor in AziŽ tientallen doden zijn gevallen.

Dat is gebleken uit onderzoek van besmet materiaal in Groot-BrittanniŽ. Dat heeft de Roemeense veterinaire dienst zaterdagochtend meegedeeld.

Virusremmers
In Europa zijn onvoldoende virusremmers beschikbaar om de bevolking te beschermen tegen een gevaarlijk griepvirus, staat in een intern document van de Europese Commmissie, het dagelijks bestuur van de EU, waaruit de Financial Times zaterdag citeert.

Sommige wetenschappers denken dat het vogelgriepvirus H5N1 kan muteren in een menselijke variant, die veel doden kan veroorzaken. Een vaccin is onmogelijk te fabriceren zolang het gemuteerde virus nog niet is ontstaan. Virusremmers kunnen enige verlichting bieden.

Maar fabrikanten hebben de orderportefeuille boordevol zitten. Sommige landen hebben hun bestellingen op tijd geplaatst, waardoor in andere landen nauwelijks virusremmers beschikbaar zijn. ,,Er komen klachten van lidstaten dat orders uit sommige landen alle productiecapaciteit voor de komende jaren in beslag nemen, waardoor landen die het eerst getroffen zouden kunnen worden, geen mogelijkheden meer hebben", citeert het dagblad het Brusselse document.


http://news.ft.com/cms/s/d19326e0-3ce9-11da-83c8-00000e2511c8.html

Brussels says EU unprepared for bird flu
By Andrew Bounds and Tobias Buck in Brussels and Andrew Jack and Vincent Boland in Ankara
Published: October 14 2005 22:01 | Last updated: October 14 2005 22:01

Europe is not properly prepared for a flu pandemic and has inadequate supplies of vaccines and antiviral drugs, says an internal European Commission document obtained by the Financial Times.

With avian flu on its borders, the human vaccine situation in the EU is ďfar from satisfactoryĒ, according to a note presented last Wednesday by Markos Kyprianou, health and consumer protection commissioner, to his colleagues ahead of a meeting of EU health ministers on October 20.

Some member states have reserved all available antiviral drug supplies for years to come, leaving countries that may be first hit by the disease without any access to drugs, it adds.

The news comes as the EU sent veterinary experts and scientists to Turkey and Romania, the first two European countries to register an outbreak. At an emergency meeting of national vets in Brussels on Friday, member states were advised to keep poultry isolated from migrating birds.

The internal EU document says 16 of the 25 members have informed Brussels about their supplies of antiviral drugs, to be used if avian flu jumps to humans. There are 10m doses in the EU and European Economic Area (Norway, Iceland and Liechtenstein), and a further 36m to be delivered by the end of 2007 enough for about 10 per cent of the EU population, against World Health Organisation recommendations for 25 per cent coverage.

The report said: ďThere are complaints from member states (and third countries) that orders from some countries have reserved all manufacturing capacity for several years to come, leaving no possibilities for others who may be hit first.Ē

It also said the situation was ďfar from satisfactoryĒ, for pandemic vaccines. ďSome member states have concluded advanced purchase agreements for the H5N1 virus vaccineĒ.

The EU warnings of capacity shortfalls will increase pressure on Roche, sole distributor of Tamiflu the principal flu antiviral drug as Cipla, an Indian drugs company, has said it is beginning to make a generic version in defiance of patent laws.

However, a study in the scientific journal Nature next week says resistance to Tamiflu has appeared in a girl with the H5N1 bird flu strain.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #14 Gepost op: 15 oktober 2005, 11:30:43
nog meer opbeurend nieuws:


http://www.planet.nl/planet/show/id=67777/contentid=629371/sc=60c6eb

http://www.planet.nl/upload_mm/c/0/a/img-141005-227.onlineBild.jpg

Vogelgriepvariant resistent tegen Tamiflu
Gepubliceerd op vrijdag 14 oktober 2005
LONDEN (ANP) - Wetenschappers hebben bij een Vietnamees meisje een variant van het gevreesde H5N1-vogelgriepvirus geconstateerd die resistent is tegen het antivirale middel Tamiflu.

Tamiflu is het medicijn dat landen wereldwijd op grote schaal hebben ingeslagen om een mogelijke grieppandemie te bestrijden. Dat berichtte het Britse tijdschrift Nature vrijdag.

Volgens de wetenschappers is het meisje hersteld, maar toont de vondst aan dat Tamiflu (oseltamivir) wellicht niet toereikend is om een wereldwijde uitbraak van H5N1 bij mensen te bestrijden. Het virus bleek nog wel vatbaar voor het antivirale medicijn zanamivir, dat wordt verkocht onder de merknaam Relenza.

Besmet via broer

Het Vietnamese meisje kreeg in februari uit voorzorg een kleine dosis Tamiflu, omdat zij voor haar zieke broer zorgde. Ondanks het gebruik van het antivirale medicijn werd ook zij ziek, terwijl zij voor zover bekend geen direct contact had gehad met besmette vogels.

Hoewel de omstandigheden erop wijzen dat het 14-jarige meisje de ziekte niet heeft opgelopen door direct contact met geÔnfecteerde vogels, maar via haar broer, is er volgens de onderzoekers geen reden tot paniek. Hoe besmettelijk de resistente mutant van het H5N1-virus precies is, moet nog worden onderzocht, benadrukken zij.

Bruikbaarheid Tamiflu

Volgens de Amerikaanse viroloog Frederick Hayden van de universiteit van Virginia betekent deze ontwikkeling zeker niet dat Tamiflu onbruikbaar is. Van het gewone griepvirus is ook bekend dat het resistent kan worden tegen Tamiflu, maar die mutatie gaat ten koste van het vermogen van het virus om nieuwe infecties te veroorzaken, verklaarde hij vrijdag tegen New Scientist.

Het H5N1-virus heeft de afgelopen jaren tientallen menselijke slachtoffers gemaakt in Zuidoost-AziŽ. Vorige week dook de gevreesde vogelgriepvariant op bij pluimvee in Turkije. Mensen kunnen elkaar voor zover bekend niet besmetten, maar de kans bestaat dat een mutant van het virus ontstaat waarbij dat wel mogelijk is. In dat geval dreigt een pandemie die miljoenen mensenlevens kan eisen.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #15 Gepost op: 22 oktober 2005, 23:49:01
http://planet.nl/planet/show/id=67777/contentid=631400/sc=d0ff9d

Vogelgriep in Zweden
Gepubliceerd op zaterdag 22 oktober 2005
Bij een dode eend in Zweden is vogelgriep vastgesteld. Dat heeft de Zweedse veterinaire dienst zaterdag bekendgemaakt. Het dier werd vrijdag gevonden ten oosten van de hoofdstad Stockholm. Onduidelijk is nog aan welk type vogelgriep de eend is gestorven.

Eerder op de dag werd ook in KroatiŽ vogelgriep vastgesteld. Dat is gebleken uit monsters met materiaal van zes dode zwanen die zijn gevonden in een meer in het oosten van het land, meldde een woordvoerder van het ministerie van Landbouw vrijdagavond.

De monsters zijn onderzocht in een laboratorium in Zagreb. Ze zijn inmiddels opgestuurd naar een laboratorium met geavanceerdere apparatuur in Groot-BrittanniŽ voor verder onderzoek. Daar moet worden nagegaan of het om de gevaarlijke vogelgriepvariant H5N1 gaat. De uitslag wordt binnen enkele dagen verwacht

KroatiŽ heeft per direct de transport van gevogelte en het jagen op vogels in het wild verboden. Ook is de slacht en de verkoop van gevogelte in een straal rond 20 kilometer van het meer waar de zwanen zijn gevonden, verboden.

De Europese Commissie heeft vrijdagavond laten weten dat het een importverbod voor gevogelte en vogelproducten uit KroatiŽ voorbereidt.

Groot-BrittanniŽ wil EU-importverbod wilde vogels
De Britse regering heeft er zaterdag bij de Europese Unie op aangedrongen een algeheel verbod uit te vaardigen op de import van wilde vogels, om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. De oproep komt een dag nadat was gebleken dat een uit Suriname geÔmporteerde papegaai in quarantaine in Groot-BrittanniŽ was bezweken aan vogelgriep.

'Papegaai niet in Suriname besmetí
De papegaai die in quarantaine in Groot-BrittanniŽ is overleden aan de vogelgriep, is niet besmet geraakt in Suriname, waar het dier vandaan kwam. Dat heeft een hoge functionaris van het Surinaamse ministerie van Landbouw, Visserij en Vee zaterdag gezegd.

ďSuriname is nog altijd vrij van vogelgriepĒ, aldus Edmund Rozenblad, die benadrukte dat de afgelopen maanden alle geŽxporteerde dieren zijn getest op de vogelgriep. ďAlle uitgevoerde vogels hebben Suriname verlaten met een gezondheidscertificaatĒ, zei Rozenblad.

Volgens Rozenblad is het zeer aannemelijk dat de papegaai het virus in Groot-BrittanniŽ heeft opgelopen, aangezien het dier in quarantaine heeft gezeten met vogels die waren geÔmporteerd uit Taiwan. AziŽ kampt al jaren met uitbraken van de vogelgriep. In Zuid-Amerika zijn nog geen gevallen bekend.

'Vogelgrieppandemie economische ramp'
Terwijl de meeste aandacht van organisaties als de Verenigde Naties gericht is op voorkomen van een vogelgrieppandemie bestudeert de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) de economische gevolgen voor het geval dat.

Als het vogelgriepvirus zich van mens tot mens gaat verspreiden, kan dat alleen al in de landen rond de Stille Oceaan miljoenen mensen het leven kosten en leiden tot een economische schade van zeker 90 miljard dollar, aldus de ADB zaterdag.

De bank becijferde dat bij een Ďrelatief milde pandemieí de economische schade in landen rond de Stille Oceaan kan oplopen tot 110 miljard dollar als gevolg van het wegvallen van handel, consumptie en investeringen.

ďHet verlies van arbeidskrachten als gevolg van overlijden of ziekte kan nog eens 15 miljard kostenĒ, aldus de bank in een verklaring. Bij een ernstige pandemie kunnen de kosten op korte termijn makkelijk oplopen tot 250 miljard dollar.

Bij een pandemie Ďzullen de meeste economische activiteiten stoppen, terwijl de zorginstellingen in de meeste landen overspoeld wordení. De ADB benadrukt dat alles moet worden gedaan om een dergelijke wereldwijde epidemie te voorkomen. De bank stelt daarom 58 miljoen dollar beschikbaar om verspreiding van het voor mensen gevaarlijke H5N1-virus te voorkomen.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #16 Gepost op: 23 oktober 2005, 13:42:11
http://www.planet.nl/planet/show/id=67777/contentid=631400/sc=d0ff9d

Vogelgriep in KroatiŽ is gevaarlijke variant
Gepubliceerd op zondag 23 oktober 2005
Het vogelgriepvirus dat vrijdag werd aangetroffen bij zes dode zwanen in KroatiŽ, is van het ook voor mensen gevaarlijke type H5N1. Dat is gebleken uit onderzoek in een gespecialiseerd laboratorium in het Britse Weybridge, berichtte zaterdag de Kroatische avondkrant Vecernji List.

De vogelgriep werd geconstateerd bij zes dode zwanen die zijn gevonden in een meer in het oosten van het land.

KroatiŽ heeft per direct de transport van gevogelte en het jagen op vogels in het wild verboden. Ook is de slacht en de verkoop van gevogelte in een straal rond 20 kilometer van het meer waar de zwanen zijn gevonden, verboden.

De Europese Commissie heeft vrijdagavond laten weten dat het een importverbod voor gevogelte en vogelproducten uit KroatiŽ voorbereidt.

Zweden
Bij een dode eend in Zweden is vogelgriep vastgesteld. Dat heeft de Zweedse veterinaire dienst zaterdag bekendgemaakt. Het dier werd vrijdag gevonden ten oosten van de hoofdstad Stockholm. Onduidelijk is nog aan welk type vogelgriep de eend is gestorven.

Het veterinair instituut liet weten dat het in deze tijd van het jaar niet ongebruikelijk is dat 20 tot 30 procent van de eenden het vogelgriepvirus bij zich dragen. Nader onderzoek moet uitwijzen of het hier gaat om de ook voor mensen besmettelijke en soms dodelijke variant H5N1 gaat.

De Zweedse landbouwautoriteiten adviseerden pluimveehouders in de centrale en zuidelijke regio's Svealand en Gotaland vrijdag hun vogels binnen te houden of in een beschermde omgeving te voeren.

Groot-BrittanniŽ wil EU-importverbod wilde vogels
De Britse regering heeft er zaterdag bij de Europese Unie op aangedrongen een algeheel verbod uit te vaardigen op de import van wilde vogels, om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. De oproep komt een dag nadat was gebleken dat een uit Suriname geÔmporteerde papegaai in quarantaine in Groot-BrittanniŽ was bezweken aan vogelgriep.

'Papegaai niet in Suriname besmetí
De papegaai die in quarantaine in Groot-BrittanniŽ is overleden aan de vogelgriep, is niet besmet geraakt in Suriname, waar het dier vandaan kwam. Dat heeft een hoge functionaris van het Surinaamse ministerie van Landbouw, Visserij en Vee zaterdag gezegd.

ďSuriname is nog altijd vrij van vogelgriepĒ, aldus Edmund Rozenblad, die benadrukte dat de afgelopen maanden alle geŽxporteerde dieren zijn getest op de vogelgriep. ďAlle uitgevoerde vogels hebben Suriname verlaten met een gezondheidscertificaatĒ, zei Rozenblad.

Volgens Rozenblad is het zeer aannemelijk dat de papegaai het virus in Groot-BrittanniŽ heeft opgelopen, aangezien het dier in quarantaine heeft gezeten met vogels die waren geÔmporteerd uit Taiwan. AziŽ kampt al jaren met uitbraken van de vogelgriep. In Zuid-Amerika zijn nog geen gevallen bekend.

'Vogelgrieppandemie economische ramp'
Terwijl de meeste aandacht van organisaties als de Verenigde Naties gericht is op voorkomen van een vogelgrieppandemie bestudeert de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) de economische gevolgen voor het geval dat.

Als het vogelgriepvirus zich van mens tot mens gaat verspreiden, kan dat alleen al in de landen rond de Stille Oceaan miljoenen mensen het leven kosten en leiden tot een economische schade van zeker 90 miljard dollar, aldus de ADB zaterdag.

De bank becijferde dat bij een Ďrelatief milde pandemieí de economische schade in landen rond de Stille Oceaan kan oplopen tot 110 miljard dollar als gevolg van het wegvallen van handel, consumptie en investeringen.

ďHet verlies van arbeidskrachten als gevolg van overlijden of ziekte kan nog eens 15 miljard kostenĒ, aldus de bank in een verklaring. Bij een ernstige pandemie kunnen de kosten op korte termijn makkelijk oplopen tot 250 miljard dollar.

Bij een pandemie Ďzullen de meeste economische activiteiten stoppen, terwijl de zorginstellingen in de meeste landen overspoeld wordení. De ADB benadrukt dat alles moet worden gedaan om een dergelijke wereldwijde epidemie te voorkomen. De bank stelt daarom 58 miljoen dollar beschikbaar om verspreiding van het voor mensen gevaarlijke H5N1-virus te voorkomen.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #17 Gepost op: 23 oktober 2005, 22:18:32
http://www.nos.nl/nos/artikelen/2005/10/art00007006052A.html

H5N1-virus aangetroffen in Engeland

LONDEN In Engeland is het gevaarlijke virus H5N1 aangetroffen in de papegaai waarvan al was vastgesteld dat die aan de vogelgriep was doodgegaan. De vogel kwam uit Suriname. De Britten drongen gisteren al aan op een invoerverbod van exotische vogels.

De papegaai is volgens Britse experts in quarantaine besmet door vogels uit Taiwan. De vogelgriep heeft in AziŽ aan zestig mensen het leven gekost.

Het H5N1-virus was eerder al gevonden bij dode vogels in Rusland, RoemeniŽ en Turkije. Onderzoek van vier eenden in Zweden heeft aangetoond dat daar het gevaarlijke virus niet voorkomt.


jvo

 • ACH
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,925
 • geel busje, geel pak
  • Youtubekanaal
Reactie #18 Gepost op: 23 oktober 2005, 23:32:52
Het wordt gezellig.... denk dat ik binnenkort toch mijn masker maar naar huis haal ::)
-When responding to a call, always remember that your ambulance was built by the lowest bidder-


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #19 Gepost op: 24 oktober 2005, 13:22:43
Nieuwe uitbraak vogelgriep treft SiberiŽ

Uitgegeven: 24 oktober 2005 11:04
Laatst gewijzigd: 24 oktober 2005 11:04

MOSKOU - In de Russische regio Altaj in het zuiden van SiberiŽ is een nieuwe uitbraak van vogelgriep geconstateerd. Dat heeft het Russische persbureau RIA Novosti maandag gemeld op gezag van een functionaris van het Russische ministerie van Noodsituaties.

In het bloed van 59 omgekomen vogels van zeven pluimveehouderijen in het dorp Pokrovka zijn antistoffen tegen vogelgriep gevonden. Pokrovka is onder quarantaine geplaatst. Een lokale functionaris zei dat in enkele bloedmonsters het ook voor mensen gevaarlijke H5N1-virus is aangetroffen. De monsters zijn voor nader onderzoek naar een laboratorium in Novosibirsk doorgestuurd.


Vorige week meldden de Russische autoriteiten dat in de provincie Toela, westelijk van het Oeral-gebergte, waarschijnlijk H5N1 is opgedoken. Ook elders in SiberiŽ was al eerder vogelgriep geconstateerd.

www.nu.nl