Vogelgriep

Auteur Topic: Vogelgriep  (gelezen 41070 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #20 Gepost op: 25 oktober 2005, 22:00:19
on topic dus...

Vogelgriep mogelijk ook in Duitsland

 
Brussel - In de Duitse deelstaat Rijnland-Palz zijn deze week ongeveer 25 dode wilde vogels aangetroffen. Het gaat hierbij om trekvogels waaronder eenden en ganzen, zo kopt de Duitse krant Bild. Het is op dit moment nog onduidelijk of de trekvogels zijn gestorven aan de voor mensen dodelijke variant van de vogelgriep, deze uitslag wordt later vanavond verwacht. De dode vogels werden aangetroffen in de plaats Neuwied waar de vogels dood in een vijver lagen. Ook zijn monsters van de vijver genomen.

...
 
www.blikopnieuws.nl


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #21 Gepost op: 25 oktober 2005, 22:27:09
Dode trekvogels in Rijnland-Palts vergiftigd
Uitgegeven op dinsdag 25 oktober 2005 om 20:57:17  

(Novum/AP) - De dode wilde eenden en ganzen die in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts zijn gevonden, zijn waarschijnlijk vergiftigd. Dat heeft de onderzoeksdienst in Koblenz dinsdagavond bekendgemaakt.

In de magen van twaalf van de 22 dode trekvogels werd gif aangetroffen, zei de directeur van het onderzoeksinstituut, Stefan Bent. Zeer waarschijnlijk hadden de dieren ook griep, maar de doodsoorzaak was waarschijnlijk vergiftiging, zei hij. Over het type virus kon Bent nog geen uitspraak doen. Influenzabesmetting onder vogels is 'niets sensationeels', voegde hij eraan toe. Ongeveer 5 procent van alle wilde vogels dragen het virus bij zich.

www.nieuws.nl


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #22 Gepost op: 10 november 2005, 14:40:57
Vogelgriep vastgesteld in ItaliŽ

Uitgegeven: 10 november 2005 13:40

ROME - Het eerste geval van de dodelijke H5N1-variant van vogelgriep is donderdag vastgesteld in ItaliŽ. Dat meldde het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid.

Het virus werd aangetroffen bij een wilde eend, die werd gevangen bij de noordelijke stad Padua.

www.nu.nl


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #23 Gepost op: 16 november 2005, 15:15:48
Vogelgriep eist eerste leven in China

PEKING - De gevaarlijke vogelgriepvariant H5N1 heeft in China voor het eerst een mens het leven gekost. Een 24-jarige vrouw uit de provincie Anhui overleed 10 november aan het virus. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO woensdag bekendgemaakt.

Eerder op de dag maakten de Chinese autoriteiten in een korte verklaring bekend dat drie mensen door het virus waren getroffen. Daarvan erkent de WHO er maar twee: de overleden vrouw uit het oostelijke Anhui en een 9-jarig jongetje uit de centraal gelegen provincie Hunan.
...

www.nu.nl


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #24 Gepost op: 9 december 2005, 21:23:04
http://planet.nl/planet/show/id=67777/contentid=663469/sc=d9442b
   
Nieuw geval van H5N1 vastgesteld in RoemeniŽ
Gepubliceerd op vrijdag 09 december 2005
LONDEN (ANP) - Bij een nieuwe geval van vogelgriep dat eind vorge maand in RoemeniŽ is geconstateerd, gaat het om de gevaarlijke virusvariant H5N1. Dat hebben de Britse autoriteiten vrijdag laten weten. Monsters met materiaal van de besmette kalkoen zijn onderzocht in een Brits laboratorium.

De kalkoen was afkomstig van een boerderij in het dorpje Scarlatesti, ruim 100 kilometer ten westen van het gebied waar voor het eerst een geval van H5N1 in RoemeniŽ werd ontdekt. De afgelopen maanden zijn er al meerdere uitbraken van dit type virus vastgesteld in dorpen in de Donau-delta.


Melle

 • Forum gebruiker
 • ***
 • Berichten: 357
  • brandweer Amersfoort
Reactie #25 Gepost op: 12 december 2005, 23:59:19
FLO-griep is onder controle de overheid kan zich weer richten op de vogelgriep.
Ik heb er overgens laatst een documataire over gezien(vogelgriep) en dat was niet iets om vrolijk van te worden. :o


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #26 Gepost op: 6 januari 2006, 19:10:04
http://www.planet.nl/planet/show/id=67777/contentid=670314/sc=bf7d12

Turkije telt 26 mogelijke griepbesmettingen
Gepubliceerd op vrijdag 06 januari 2006

In het oosten van Turkije zijn inmiddels 26 mensen opgenomen met symptomen die kunnen wijzen op vogelgriep.

Het gaat om onder andere vijf kinderen uit een gezin in de leeftijd van zes tot tien jaar uit de plaats Baykan ten oosten van Diyarbakir en een persoon uit Siverek, een plaatsje ten zuiden van Diyarbakir.

In Van, ook in het oosten van Turkije, worden inmiddels twintig mensen verpleegd die afgaande op het ziektebeeld mogelijk met vogelgriep besmet zijn. In Van overleden drie patiŽnten, kinderen uit ťťn gezin, aan een gevaarlijke variant van de vogelgriep.

Het derde dodelijke slachtoffer, de 11-jarige Hulya Kocyigit, was het zusje van de 14-jarige Mehmet, die vorig weekeinde overleed, en van de 15-jarige Fatima die donderdag is gestorven. Een 6-jarig broertje ligt eveneens in het ziekenhuis met verschijnselen van de vogelgriep.

Het gaat om de eerste drie dodelijke besmettingen buiten Zuidoost-AziŽ en China.

Minister Veerman treft geen extra maatregelen
Minister Veerman van Landbouw zal vooralsnog geen extra maatregelen treffen naar aanleiding van de vogelgriepdoden in Turkije, laat een woordvoerder van het ministerie weten. Nederland houdt wat dat betreft wel nauw contact met de Europese Unie en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Reizigers naar landen waar vogelgriep heerst, worden via de websites van de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid al sinds de uitbraak van het virus opgeroepen voorzichtig te zijn en contact met pluimvee ter plaatse te vermijden.

Jacht op trekvogels verboden
Naar aanleiding van de sterfgevallen stelde minister van Landbouw Pepe een verbod in op het jagen op trekvogels voor het oosten van Turkije. Pepe zei dat het verbod pas wordt opgeheven als 'het probleem' is opgelost.

RoemeniŽ, buurland van Turkije, neemt naar aanleiding van de sterfgevallen in Van extra voorzorgsmaatregelen tegen de vogelgriep. Minister van Landbouw Flutur zei dat het vaccinatieprogramma voor mensen in het gebied ten westen van hoofdstad Boekarest wordt uitgebreid. Om te voorkomen dat mensen zowel met griep als vogelgriep worden besmet, worden mensen ingeŽnt tegen griep. Met de maatregel hopen de Roemeense autoriteiten te voorkomen dat het H5N1-virus muteert tot een variant dat voor mensen gevaarlijk is.

Eerder deze week zijn in RoemeniŽ zeven nieuwe besmettingshaarden ontdekt van het vogelgriepvirus H5N1. In oktober stak de gevreesde vogelgriep voor het eerst de kop op in RoemeniŽ.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #27 Gepost op: 8 januari 2006, 15:28:43
http://planet.nl/planet/show/id=67777/contentid=671254/sc=3817f4

Nieuwe patiŽnten Ankara hebben H5N1
Gepubliceerd op zondag 08 januari 2006
ANKARA (ANP) - De drie nieuwe vogelgrieppatiŽnten in de Turkse hoofdstad Ankara hebben de gevaarlijke variant H5N1 in hun lichaam. In de oostelijke stad Van vielen bij twee personen de tests positief uit. Dat maakte het persbureau AnatoliŽ zondag bekend.

Een functionaris in Corum, ruim tweehonderd kilometer oostelijk van Ankara, meldde dat daar bij een vijfjarige jongen het virus is vastgesteld. Het gaat om het vierde nieuwe geval van vogelgriep bij mensen dat zondag is gemeld.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #28 Gepost op: 10 januari 2006, 13:03:31
http://www.telegraaf.nl/buitenland/31523071/Ook_in_Turks_toeristenoord_Kusadasi_vogelgriep.html

Ook vogelgriep in Turks toeristenoord
ISTANBUL - Ook aan de EgeÔsche kust van Turkije (zuidwesten) is bij pluimvee vogelgriep vastgesteld. Het virus dook op in de stad Kusadasi, een populair toeristenoord. In en rond de stad wordt alle pluimvee uit voorzorg gedood, meldde het persbureau AnatoliŽ dinsdag.

Over drie dagen is bekend of vier mensen die met verschijnselen zijn opgenomen, daadwerkelijk vogelgriep hebben. Drie komen uit provinciehoofdstad Aydin, en eentje uit Kusadasi.

Het virus is daarmee voor het eerst in het zuidwesten van Turkije opgedoken. Eind vorig jaar werd het virus vastgesteld bij dieren in het oosten en de ziekte heeft zich sindsdien verspreid naar het zuidoosten, het midden (met de hoofdstad Ankara), het noorden (Zwarte Zee) en het westen (Istanbul).

Rusland en Groot-BrittanniŽ hebben hun burgers al afgeraden naar Turkije te reizen. De Turkse kusten zijn vooral in trek bij vakantievierende Russen en Britten.

De Wereldorganisatie voor Dierengezondheid (OIE) heeft dinsdag de buurlanden van Turkije opgeroepen tot hogere waakzaamheid. De verspreiding van het virus in het land baart zorgen, aldus de organisatie.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #29 Gepost op: 10 januari 2006, 15:41:59
Wat zou jij doen als je als hulpverlener van de baas tamiflu krijgt..... hou je het zelf of geef je het aan je kind....  :-\


http://www.planet.nl/planet/show/id=75098/contentid=629209/sc=5a3e87

Vogelgriep in vogelvlucht
 
Gepubliceerd op maandag 09 januari 2006
 
Een overzicht van de gevreesde ziekte en de consequenties voor de mens.
Het gevreesde vogelgriepvirus woedt al sinds 2003 in verschillende landen in AziŽ en recent ook de Balkan. Na KroatiŽ, RoemeniŽ en Europees Rusland zijn inmiddels in Turkije 26 mensen opgenomen met symptomen die wijzen op vogelgriep. Drie zijn er daar al overleden. Het virus -meestal de H5N1-variant -is dodelijk voor pluimvee, maar dus ook erg gevaarlijk voor de mens. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie zijn er sinds 2003 76 mensen overleden aan de vogelgriep.

Reden genoeg voor Europa om speciale maatregelen te treffen. Dat een uitbraak funest kan zijn voor pluimveehouders, mag duidelijk zijn. Maar wat zijn de gevaren en gevolgen voor mensen in het algemeen? Een overzicht.


Besmetting en verspreiding
Mensen kunnen het vogelpestvirus niet alleen gemakkelijk verspreiden onder vogels (bijvoorbeeld via transporten of een klein restje vogelpoep onder de schoen), maar kunnen (net als andere zoogdieren zoals varkens en tijgers) zelf ook besmet raken. De huidige H5N1-variant is echter nog geen enorm risico voor mensen. Alleen in uitzonderlijke gevallen zijn mensen besmet geraakt en de gevallen waarbij mensen elkaar hebben besmet zijn nog veel zeldzamer. De vogelgriep is onder vogels wel wijdverspreid. Dat maakt de kans groter dat daar een nieuw virus uit ontstaat dat zich wel kan ontwikkelen tot een zogenaamde pandemie, een wereldwijde epidemie. Wanneer mensen een gewone griep zouden oplopen en ook nog eens met het vogelgriepvirus worden geÔnfecteerd, kan er een nieuw mengvirus ontstaan dat de eigenschappen van vogelgriep (erg ziekmakend) en mensgriep (makkelijk verspreidend) combineert.

Symptomen
Concrete symptomen van de vogelgriep zijn snel opkomende koorts, spierpijn, rillerigheid, keelpijn, hoesten en een uitgeput gevoel. Dat komt heel plotseling. Binnen twee tot drie uur voelt iemand zich echt ziek. Na besmetting kan het bij mensen zeven tot tien dagen duren voor ze daadwerkelijk ziek worden. De zwaarste symptomen houden zeker vijf dagen aan. Bij een uitbraak van het vogelpestvirus (H7N7) in Nederland in 2003, kwam een dierenarts uit Rosmalen aan de ziekte te overlijden.

Pandemie
Er zijn nu wereldwijd zoín 76 mensen overleden aan het vogelgriepvirus; dat is te weinig om te spreken van een pandemie. Als mensen elkaar kunnen besmetten zal de ziekte zich echter in een sneltreinvaart over de hele wereld kunnen verspreiden. Zo'n wereldwijde griepepidemie heet een pandemie. Vergelijkbare rampen waren de Spaanse griep (1918) met naar schatting 25 tot 50 miljoen doden, de Aziatische griep (1957-58) met zeker een miljoen doden, en de Hongkonggriep (1968) met meer dan 40.000 doden. Een hoge VN-functionaris voorspelde eind september dat een vogelgriep-pandemie wel eens tot maar liefst 150 miljoen doden wereldwijd zou kunnen leiden.

Vaccin en Tamiflu
Hoopgevende geluiden klonken begin augustus vorig jaar over een vaccin dat het Franse bedrijf Sanofi-Aventis kweekt in kippeneieren. Akzo Nobels bedrijfsonderdeel Nobilon International, is inmiddels samen met Organon begonnen aan de ontwikkeling van een menselijk vaccin tegen de vogelgriep. Het kan echter nog wel vier jaar duren voordat dit daadwerkelijk kan worden toegepast. Bij een uitbraak zijn landen voorlopig aangewezen op de griepremmer Tamiflu (van het Zwitserse farmacieconcern Roche). Nederland heeft hiervan miljoenen doses klaarliggen, genoeg om bij een uitbraak de mensen te beschermen die betrokken zijn bij het opruimen van de besmette dieren. Met deze voorraad kan straks 30 procent van de bevolking geholpen worden bij een wereldwijde griepepidemie.
Hoewel het virus voor vogels zelf lang niet altijd ernstig is, en het maar op relatief weinig mensen wordt overgebracht, prefereren de meeste landen preventieve ruimingen van de dieren, in plaats van inentingen. Vaccins die daarvoor worden gebruikt kunnen nog schadelijke virusdeeltjes bevatten. Een levensgevaarlijke virusstam zou zich daardoor extra snel kunnen verspreiden. Daarbij worden gevaccineerde dieren worden misschien niet ziek, maar kunnen nog wel het virus overbrengen.Tot dusver is niet gebleken dat de vogelgriep ook verspreid wordt door voedsel. Wel wordt aanbevolen om eieren en vlees van kippen goed te verhitten. Niet vanwege de vogelgriep, maar vanwege de salmonellabacteriŽn, die ziekte kunnen veroorzaken.