Vogelgriep

Auteur Topic: Vogelgriep  (gelezen 41066 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

IkWilbert

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 2,495
 • BHV'er
Reactie #30 Gepost op: 10 januari 2006, 16:05:14
Nou lekker is dat als je dat allemaal leest....  :-\


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #31 Gepost op: 12 januari 2006, 22:50:44
http://www.nu.nl/news/655634/21/Aanwijzingen_voor_mutatie_dodelijk_vogelgriepvirus.html

Aanwijzingen voor mutatie dodelijk vogelgriepvirus

Uitgegeven: 12 januari 2006 21:47
Laatst gewijzigd: 12 januari 2006 21:47
LONDEN - Britse wetenschappers zeggen aanwijzingen te hebben dat het potentieel dodelijke vogelgriepvirus H5N1 muteert. Dat maakt de kans groter dat ook besmettingen van mens op mens mogelijk worden. Een dergelijke genetische wijziging van het virus herbergt het gevaar in zich van een wereldomspannende epidemie die mogelijk aan miljoenen mensen het leven kan kosten.

De Britse Medical Research Council (MRC) en de wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzochten en vergeleken virussen die zijn aangetroffen in personen die aan vogelgriep overleden in Turkije (2006/2005), Vietnam (2005) en China (Hongkong, 2003). Daaruit is gebleken dat er overeenkomsten zijn in wijzigingen van de genetische structuur, die aanleiding geven tot zorg. Tot dusver zijn er overigens nog nergens aanwijzingen dat het virus al van mens tot mens overdraagbaar is.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #32 Gepost op: 14 januari 2006, 12:36:07
En wanneer in NL......  :-X :-X

http://www.nu.nl/news/656430/21/Belg_mogelijk_besmet_met_vogelgriepvirus.html

Belg mogelijk besmet met vogelgriepvirus

Uitgegeven: 14 januari 2006 12:26
Laatst gewijzigd: 14 januari 2006 12:27
BRUSSEL - Een Belgische man is in Turkije mogelijk besmet met het vogelgriepvirus H5N1. De Belgische overheid heeft de zaak in onderzoek genomen en de nodige tests gedaan, maakte het interministeriŽle commissariaat influenza zaterdag bekend. Later op de dag moet er meer bekend worden.

De man verbleef in een door vogelgriep getroffen regio in Turkije en keerde donderdag terug. Hij ligt ter observatie in een ziekenhuis.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #33 Gepost op: 15 januari 2006, 01:11:55
http://www.telegraaf.nl/buitenland/31761871/Man_in_Belgi%EB_heeft_geen_vogelgriep.html

Man in BelgiŽ heeft geen vogelgriep
BRUSSEL - De man in BelgiŽ die met verschijnselen van vogelgriep is opgenomen, heeft het virus niet. Dat blijkt uit de eerste resultaten van tests, zo heeft minister Demotte van Volksgezondheid zaterdagmiddag meegedeeld. De definitieve bevestiging wordt zondag verwacht.

Er werd aan vogelgriep gedacht, omdat de man in Turkije was geweest in een gebied waar het virus is geconstateerd. Het gaat om een Russische journalist die in Brussel woont en die op reportage was in Oost-Turkije. De man verbleef daar enkele dagen en keerde donderdag terug. Hij meldde zich vrijdag bij het ziekenhuis met griepsymptomen zoals koorts. De man is opgenomen in het Sint-Pieters ziekenhuis te Brussel, maar lijdt dus vermoedelijk aan een gewoon griepje.

Vogelgriep is niet overdraagbaar van mens op mens. Alleen zieke kippen kunnen mensen aansteken. Het virustype H5N1 is gevreesd, omdat ongeveer de helft van de besmette mensen eraan overlijdt. Dat is relatief hoog vergeleken met andere types vogelgriep.

Het virus woedt al geruime tijd in AziŽ en China. Daar zijn circa 74 mensen aan vogelgriep gestorven. Het virus is onlangs via trekvogels overgebracht naar Turkije, RoemeniŽ en AziŽ. In Turkije zijn inmiddels drie kinderen aan vogelgriep overleden.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #34 Gepost op: 17 januari 2006, 21:11:58
http://www.ad.nl/binnenland/article104908.ece

íBij pandemie 40.000 doden in Nederlandí

UTRECHT - Als Nederland wordt getroffen door een grieppandemie, een wereldwijde uitbraak van een nieuw griepvirus, zullen naar verwachting ongeveer 40.000 Nederlanders sterven.
Het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, heeft dat dinsdag bevestigd.

Deskundigen van het instituut gaan ervan uit dat bij een pandemie over een periode van drie maanden een kwart van de bevolking, ongeveer vier miljoen mensen, ziek zal worden. Een op de honderd besmetten zal volgens de statistici overlijden. Dat komt neer op ongeveer 40.000 burgers.

De Nederlandse overheid werkt samen met een groot aantal organisaties aan draaiboeken waarmee het gevaarlijke virus, als dat in Nederland zou opduiken, kan worden bestreden.

Nederland beschikt op het moment over drie miljoen kuren van de virusremmer Tamiflu. Eind volgend jaar zullen daar twee miljoen kuren bij zijn gekomen. Met dat medicijn moet in de eerste maanden het virus zoveel mogelijk onschadelijk worden gemaakt. Naar verwachting duurt het zes maanden voordat wetenschappers een vaccin hebben ontwikkeld dat het virus onschadelijk kan maken.

De vogelgriep rukt op het moment op vanuit AziŽ richting Europa. Volgens de laatste gegevens zijn in Turkijke twintig personen besmet met het gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1. Deskundigen zijn bang dat het virus zich vermengt met een menselijke griepsoort. Omdat mensen nog geen afweer hebben tegen dat nieuwe virus, zou het zich snel kunnen verspreiden over de wereld.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte maandag bekend dat de dreiging van verspreiding van de vogelgriep in Turkije lijkt af te nemen. (ANP)


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #35 Gepost op: 17 januari 2006, 22:34:16
http://www.telegraaf.nl/buitenland/31888971/_EU_overweegt_grote_voorraad_antivogelgriepmedicijn_.html

'EU overweegt grote voorraad antivogelgriepmedicijn'
PEKING - De Europese Unie overweegt een enorme voorraad antivirale middelen op te slaan om een uitbraak van vogelgriep bij de mens te kunnen bestrijden. Dat heeft EU-commissaris Markos Kyprianou dinsdag aan het Britse persbureau Reuters gemeld.

Reuters
Foto: Reuters

In april wordt het opzetten van zo'n voorraad binnen de unie besproken. Overigens is de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ook bezig met het regelen van een reservevoorraad. Kyprianou: ĄWe vonden het beter voor zowel de EU als voor de rest van de wereld als we hetzelfde doen voor Europese landen.Ē De Cyprioot sprak in de wandelgangen van een congres in Peking over vogelgriep.

Uit de voorraad zou een eerste uitbraak moeten worden beteugeld. Het is niet de bedoeling dat er genoeg antivirale middelen zijn voor alle Europeanen.

Kyprianou noemde de Europese Unie overigens Ąde best voorbereide regioĒ ter wereld. Volgens de Eurocommissaris voor gezondheidszaken zijn de voorbereidingen voor uitbraken bij mens en dier al een jaar gaande. ĄEn we houden ook rekening met de mogelijkheid van een pandemie.Ē

Dinsdag heeft de Europese Commissie besloten om nog 20 miljoen euro uit te trekken voor wetenschappelijk onderzoek naar het virus. Dat bedrag komt bovenop de 80 miljoen die de Commissie eerder al heeft aangekondigd voor hulp aan arme landen die getroffen zijn door vogelgriep.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #36 Gepost op: 17 januari 2006, 22:35:07
http://www.telegraaf.nl/buitenland/31887971/Turk_is_vogelgriep_spuugzat.html

 Turk is vogelgriep spuugzat
door onze redactie
AMSTERDAM - Een Turkse werknemer van een pluimveebedrijf is alle ophef rondom de vogelgriep in zijn land spuugzat. Om dat te demonstreren giet hij een rauw kippenei naar binnen.

http://www.telegraaf.nl/multimedia/archive/01250/eitje_jpg_1250231c.jpg
AP
Foto: AP

De Turkse autoriteiten gaan onverminderd door met preventief afmaken van duizenden vogels, kalkoenen en ganzen die verantwoordelijk zouden zijn voor de verspreiding van het vogelgriepvirus H5N1.

Premier Tayyip Erdogan heeft zijn volk onlangs opgeroepen te stoppen met het consumeren van pluimveeproducten.


RAdeR

 • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 14,616
Reactie #37 Gepost op: 27 januari 2006, 08:52:32
Nieuw vaccin tegen H5N1-virus ontwikkeld

Uitgegeven: 27 januari 2006 07:25
Laatst gewijzigd: 27 januari 2006 07:27

WASHINGTON - Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw vaccin tegen het H5N1-virus ontwikkeld. Tests bij kippen en muizen wezen uit dat het vaccin de dieren volledig beschermt tegen het dodelijk virus. De entstof zal ook op mensen worden getest zodra de Amerikaanse autoriteiten daar toestemming voor geven, zo meldden wetenschappers aan de universiteit van Pittsburgh op donderdag.

Een belangrijk voordeel van het nieuwe vaccin is dat het snel gemaakt kan worden. Binnen dertig dagen hadden de onderzoekers de stof al ontwikkeld. Een ander pluspunt is dat het vaccin op basis van DNA-gegevens van het virus in het laboratorium gekweekt wordt op menselijke cellen en niet, zoals oudere entstoffen, in kippeneieren.

www.nu.nl


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #38 Gepost op: 27 januari 2006, 23:47:26
http://www.brabantsdagblad.nl/laatstenieuws/article44864.ece

Nieuw vaccin tegen H5N1-virus ontwikkeld

WASHINGTON (ANP) - Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw vaccin tegen het H5N1-virus ontwikkeld. Tests bij kippen en muizen wezen uit dat het vaccin de dieren volledig beschermt tegen het dodelijk virus. De entstof zal ook op mensen worden getest zodra de Amerikaanse autoriteiten daar toestemming voor geven. Dat meldden wetenschappers aan de universiteit van Pittsburgh op donderdag. Een belangrijk voordeel van het nieuwe vaccin is dat het snel gemaakt kan worden. Binnen dertig dagen hadden de onderzoekers de stof al ontwikkeld. Een ander pluspunt is dat het vaccin op basis van DNA-gegevens van het virus in het laboratorium gekweekt wordt op menselijke cellen en niet, zoals oudere entstoffen, in kippeneieren.

Italiaanse onderzoekers hebben ontdekt dat een in het verleden veel gebruikt middel tegen malaria mogelijk ook effect heeft tegen influenzavirussen, met inbegrip van het vogelgriepvirus H5N1. Dat meldden Italiaanse media vrijdag. Het middel, dat in ItaliŽ 'clorochina' heet, heeft in ons land de naam 'chloroquine'.
De onderzoekers van de Universiteit van het Heilig Hart in Rome en van het Hoger Instituut voor Gezondheid vertelden dat hun idee is gebaseerd op eerder gevonden bewijs dat de stof werkzaam is tegen virussen. In het vakblad Lancet Infectious Diseases van februari staat een artikel van de onderzoekers.


Brandpreventist

 • Senior gebruiker
 • ****
 • Berichten: 18,994
Reactie #39 Gepost op: 29 januari 2006, 14:57:08
http://planet.nl/planet/show/id=78873/contentid=677421/sc=dcda54

Vogelgriep bij pluimvee in Noord-Cyprus bevestigd
Gepubliceerd op zondag 29 januari 2006
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft zondag bevestigd dat in vogels op Noord-Cyprus het dodelijk H5N1-virus is aangetroffen. Dat bleek uit testen in een Brits laboratorium.

Eerder deze week zijn op een boerderij 1500 stuks pluimvee geruimd nadat een kip en een kalkoen ziek waren geworden. De Turkse autoriteiten, die Noord-Cyprus als hun grondgebied beschouwen, zijn geÔnformeerd. Inmiddels is de invoer van levende dieren en dierproducten vanuit Turks-Cyprus naar EU-landen stilgelegd.