Vrijwilligersorganisaties

Auteur Topic: Vrijwilligersorganisaties  (gelezen 5297 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

helm

  • Gast
Gepost op: 21 september 2016, 13:14:07
Op diverse sites staat te lezen: "Organisaties die helemaal draaien op vrijwilligers hoeven geen BHV te hebben. Dit moet wel als er minstens 1 werknemer in dienst is. De vrijwillige brandweer en politie zijn wel verplicht bedrijfshulpverlening te hebben."

Wie weet wat de Wet of overheidsbron is van deze informatie?
Pyro_loe

  • Oranje Kolom
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 968
  • OvD-Bevolkingszorg
Reactie #1 Gepost op: 1 oktober 2016, 13:54:58
BHV is een verplichting vanuit de Arbowet.
De arbowet is in beginsel niet van toepassing op vrijwilligers (ernstige risico's en bijzondere groepen uitgezonderd)
De arbowet geldt zodra er een echte werkgever-werknemer relatie is. Vandaar dat de vrijwillige brandweer en politie wel BHV moeten organiseren.

De Arbowet, Arbeidstijdenwet en Arbeidstijdenbesluit sluiten allen aan bij definitie van vrijwilliger zoals de Belastingdienst deze hanteert: een vrijwilliger is een persoon die niet beroepshalve en op vrijwillige basis werkzaamheden verricht voor een organisatie of instelling die niet is onderworpen aan de vennootschapsbelasting of voor een sportorganisatie, zonder dat hij daarvoor een reŽle arbeidsbeloning ontvangt.

In het Burgerlijk Wetboek (artikel 7:658) staat beschreven dat de werkgever aansprakelijk is als hij/zij toerekenbaar te kort schiet in de zorgverplichting. Omdat er geen sprake hoeft te zijn van een arbeidsovereenkomst, vallen ook stagiaires en vrijwilligers onder dit artikel.

Ergo ook als vrijwilligersorganisatie ben je niet geheel vrij in je doen en laten.
Safety is the state of being "safe", the condition of being protected against physical, social, spiritual, financial, political, emotional, occupation